Nič už nie je hanba. Nová zoznamka ľuďom v manželstve sprostredkuje neveru

Nič už nie je hanba. Nová zoznamka ľuďom v manželstve sprostredkuje neveru

Paríž 24. februára 2015 (HSP/Screenshot:FB)

 

Žijeme v dobe, kedy už takmer nič nie je hanbou? Pred Vrchný súd v Paríži mieri prípad, v ktorom si sudcovia budú môcť položiť podobnú otázku. Ide  o prípad reklamnej kampane spoločnosti Gleeden, ktorú spustila na jeseň minulého roka v parížskom metre a v dopravných prostriedkoch niektorých francúzskych miest

Gleeden je zoznamovací portál a reklamou sa zameral na ľudí žijúcich v manželstve, alebo vo vzťahu, ktorí však túžia po nevere. Reklama bola primárne určená ženám, ktoré majú služby tejto agentúry zadarmo, naopak platiť musia muži, ktorí majú záujem o zoznámenie. Reklamné plagáty boli neprehliadnuteľné: na fialovom podklade motív nahryznutého jablka ako symbolu prvotného hriechu a rôzne „vtipné“ slogany: „Zo zásady neponúkame vernostnú kartu“, „Na rozdiel od antidepresív, milenec nič nestojí zdravotnú poisťovňu“ „Byť vernou dvom mužom, znamená byť dvojnásobne vernou“ a iné ..

Reklama
Na snímke reklamná kampaň Gleeden

Táto reklamná kampaň šokovala veľkú časť spoločnosti  Symbolom odporu sa však pre média stali katolíci a sympatizanti hnutia La manif.pour tous. Denník Le Figaro v článku pod názvom „ Katolícka fronda proti kampani Gleeden“, referoval o  množiacich sa prípadoch, kedy sa ľudia snažili strhnút vylepené plagáty a to aj napriek pokute 60 eur, ktorú dostali členovia hnutia Strážcov (blízkemu hnutiu La manif) za poškodenie zhruba dvadsiatky plagátov. “Samozrejme, že som znovu začal, v žiadnom prípade nenechám bez odozvy tento deštrukčný odkaz, ktorý je v rozpore s hodnotami ľudskej lásky,“ citoval denník jedného z členov hnutia, ktorý sa odvolával na povinnosť občianskeho odporu.

Obrázky jabĺk na niektorých plagátoch zase zmenené sloganmi ,ktoré popripisovali odporcovia kampane : „nevera  vážne poškodzuje šťastie a sebeúctu“, „manželia si sľubujú vzájomnú vernosť (občiansky zákonník)“. Jeden z čitateľov denníka reklamnú kampaň stručne ohodnotil slovami: „Nevedel som, že Francois Hollande začal svoju ďalšiu prezidentskú kampaň“, v narážke na aféru s prezidentovou neverou. Denník informoval aj o priebehu kampane v Nantes, kde sa voči nej ostro ohradili opoziční politici. Le Figaro citovalo vyjadrenie riaditeľa spoločnosti Semitan, ktorá zabezpečuje v meste dopravu.“Keby sme odmietli túto reklamu mesto Nantes by bolo stigmatizované.“ Tento argument podľa denníka rozzúril  katolíckeho právnika, ktorý reklamnú kampaň označil za perverznú a za porušenie 4 článku etického kódexu, ktorý uvádza: „*Obchodná komunikácie nesmie ospravedlňovať, alebo podnecovať k násilnému, nezákonnému alebo antisociálnemu chovaniu.“ Dotyčný  právnik vyjadril presvedčenie, že v skutočnosti táto kampaň vadí mnohým ľuďom, ale boja sa ozvať, aby neboli zosmiešňovaní rôznymi nálepkami.“ Samozrejme, že sú to katolíci, ktorí sa mobilizujú, pretože oni sú zvyknutí na to, že sa s nimi permanentne zaobchádza ako s trpákmi,“ ironizoval.

Reklama

Denník dal priestor k vyjadreniu aj spoločnosti Gleeden: “Nie sme tu preto, aby sme iniciovali neveru, ale aby sme dali prostriedky k tomu, aby to mohli urobiť.“  

Ako informoval spravodajský portál  Boulevarde Volataire, niektoré mestá sa rozhodli reklamu zakázať a viac než 23 000 ľudí podpísalo petíciu iniciovanú AFC (Asociácia katolíckych rodín), ktorá podala na Gleeden žalobu za porušenie zákona. Novinárka Charlotte dˇOrnellas sa v článku na hore uvedenom portáli rozoberá podrobnejšie dôvody žaloby a možnosti ako dopadne súdny proces. Pripomína, že prvé miesto výchovy je rodina a nestabilita, alebo stabilita detí od nej prirodzene závislí. „ Cudzoložstvo nie je od roku 1975  trestným činom, ale je  to dôvodom pre rozvod.To nie je ani „cool“ , ani oslobodzujúce alebo progresívne. Je to chyba.“  Novinárka vysvetľuje, že AFC ide o to,aby sa justícia vyjadrila, k legálnosti kampane s ohľadom na paragraf 212 občianskeho zákonníka, ktorým si manželia sľubujú vernosť pri svadobnom obrade . „Obvinení môžu vykrikovať koľko chcú o fašizme, ale prezentované texty (zákonník) stále obsahujú vernosť ako manželskú povinnosť. Zaujímavý je aj postreh o schizofrénnej situácii starostov, ktorý daný článok s úsmevom čítajú snúbencom pri obrade, ale pritom nechcú zakázať reklamu, ktorá vyzýva k jeho porušeniu…

Svoj článok končí konštatovaním, že spoločnosť Gleeden svojimi vyhláseniami o to, ako neinicuje neveru, ale iba ponúkajú platformu, považuje ľudí za imbecilov a k reklamnému sloganu o vernosti dvom mužom ironicky poznamenáva:“ Polygamia je takisto zakázaná. Nikto by mal Gleeden o tom upovedomiť“..

Katarína Hanzlíková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali