71. časť neznámych slovenských dejín: Prvý pokus s Čechmi

71. časť neznámych slovenských dejín: Prvý pokus s Čechmi

Bratislava 15. decembra 2019 (HSP/Foto:Kresba Marián Tkáč)

 

Stal sa teda zázrak. Udupávaný národ – o ktorom len málokto vedel, že existuje – vstal z popola. Slováci dokázali prežiť, pretože im pomáhala ich stará kultúrna tradícia. Pomáhali kňazi z kazateľníc a kázňami na veľkých púťach, pomáhali im „ľudomilné“ banky

Kresba Marián Tkáč

A pomáhala im aj tlač ako celkom prirodzený „súputnik“ politiky a politikov, ktorej duch bol v čase útlaku oveľa väčšmi slovenský, ako je dnes! A zaiste aj priamo Prozreteľnosť – lebo zázrakom sú (podľa Oxford Advanced Learner´s Dictionary of Current English) „udivujúce a pozitívne činy alebo udalosti, ktoré prekračujú zákony prírody, a preto sa považujú za spôsobené Bohom“.

Reklama

Slovensko riadila najprv Dočasná vláda na čele s Vavrom Šrobárom. Na konci Uhorska blízky spolupracovník Andreja Hlinku, no v skutočnosti už napojený na liberálno-pokrokársky orientovaných slovenských čechoslovakistov, združených v mladosti okolo časopisu Hlas, ktorým pražská vláda zverila správu Slovenska. V správnom čase (28. októbra 1918) bol na správnom mieste (v Prahe). Dňa 4. novembra pricestoval na čele šesťčlennej vlády do Skalice, ktorá sa takto na niekoľko dní stala hlavným mestom Slovenska. Následne sa Šrobár ocitol v Žiline a 14. novembra 1918 ukončila jeho vláda svoju činnosť. Jej nástupcom sa stalo Ministerstvo s plnou mocou pre správu Slovenska tiež s – kým iným? – Šrobárom na čele.

Nechuť sídliť v Martine, vtedy neoficiálnom politickom centre Slovenska a v sídle SNR, nevoleného slovenského parlamentu, možno pripisovať Šrobárovmu sklonu k diktátorstvu. Napokon jedným z jeho prvých krokov bolo vydanie nariadenia 8. januára 1919 o rozpustení miestnych Národných rád na území Slovenska, a následne aj SNR, ktorá prestala pracovať 31. januára 1919 po troch mesiacoch. Silvester, strávený Šrobárom v Martine, mal iba ten výsledok, že viedol k „oživotvoreniu“ Matice slovenskej.

Reklama

Nuž, Vavro Šrobár takúto inštitúciu nepotreboval, on podliehal priamo Prahe, sídlu česko-slovenskej vlády i parlamentu, Revolučnému národnému zhromaždeniu, do ktorého menoval – práve on – za Slovensko spočiatku 41 členov (z toho bolo šesť etnických Čechov, „znalcov“ slovenskej problematiky, vrátane Edvarda Beneša!) a 11. marca 1919 ho rozšíril o 14 ďalších Slovákov, a to veľmi necitlivo. Časopis Sociálny demokrat 28. februára 1919 napísal: „Namiesto členov národných rád sedia v správnych orgánoch bývalí úradníci – slúžni, notári, richtári, kým slovenské národné orgány sú zrušené“.

Svätoslav Mathé cituje v tej súvislosti Ferdinanda Peroutku: „Niekoľko evanjelických rodín obsadilo svojím príbuzenstvom väčšinu vplyvných miest“ („Prečo sa rozpadlo Československo“, Literárny týždenník 1. januára 1998). Hlavnou úlohou „revolučného“ parlamentu (v ktorom teda nesedel Andrej Hlinka, keďže práve „sedel“ v Mírove) bolo prijatie ústavy nového štátu, čo sa stalo 29. februára 1920. Ústava na dlhé roky nahradila Česko-Slovensko Československom. Ani raz sa v nej nevyskytuje slovo Slovák, Slovensko, slovenský. Položenie slovenského národa bolo vlastne horšie ako položenie národnostných menšín, ktorým ústava Republiky zaručovala jazykové práva a možnosť kultúrneho vývinu.

Patrí sa asi podotknúť, že Šrobár bol katolíkom, ktorý v roku 1906, podporovaný Hlinkom, kandidoval za ľudovú stranu. Iného katolíka, jeho kmotra Andreja Hlinku, zakladateľa Kňazskej rady, ktorý 19. decembra 1918 v Žiline obnovil Slovenskú ľudovú strana, zatkli 11. októbra 1919 po návrate z Paríža. Tam sa s cudzím poľským pasom neúspešne pokúšal ponúknuť mierovej konferencii Pittsburskú dohodu, ako východisko pre budúce Česko-Slovensko. V Hlinkovom sprievode, ktorý dorazil do Paríža začiatkom septembra 1919, boli kňazi František Jehlička (ktorý sa z Paríža nevrátil a zamieril do Maďarska) a Štefan Mnoheľ, profesor teológie Jozef Rudinský a obchodník Jozef Kubala. Zaujímavé informácie o tejto ceste uvádza Leopold Moravčík, odvolávajúci sa na knihu „Suitors and Suppliants“ (Žalobcovia a prosebníci), ktorú napísal Stephen Bonsal, osobný tlmočník amerického prezidenta Wilsona na mierových rokovaniach, ktorý sa s Hlinkom v Paríži stretol.

Bonsal v kapitole Česi, Slováci a otec Hlinka píše, že do hotela Crillon v Paríži, kde sídlil počas konferencie prezident USA Woodrow Wilson a jeho poradcovia, prišli v druhej polovici septembra 1919 dvaja Slováci. Podarilo sa im stretnúť – zrejme bezúspešne – s vtedajším americkým úradujúcim ministrom zahraničných vecí Frankom Polkom, ktorý viedol americkú delegáciu po odchode prezidenta Wilsona.

Na druhý deň sa opäť objavili v hoteli a doručili list napísaný generálom Štefánikom, adresovaný Stephenovi Bonsalovi. Bonsal konštatoval, že list bol evidentne autentický a musel byť napísaný len niekoľko dní predtým, ako Štefánik nasadol do lietadla na svoj posledný let. Stálo v ňom: „Urobte to, čo môžete pre mojich priateľov. Dúfam, že sa k nim čoskoro pripojím v Paríži. Ak je to možné, zabezpečte im stretnutie s prezidentom alebo Plukovníkom. Môžem sa zaručiť za absolútnu pravdu vyhlásení, ktoré sú oprávnení urobiť.“ Štefánik teda mal v úmysle prísť osobne do Paríža a pripojiť sa k slovenskej delegácii. O tejto informácii sa nevie – prečo je taká utajená? To naša oficiálna história naďalej nadŕža Benešovi na úkor Hlinku a Štefánika?

Reklama

Hlinka bol presvedčený, že Štefánika „nášho veľkého vodcu, by všetci zhromaždení vyslanci počúvali, lebo pracoval nielen pre svoj vlastný národ, ale aj pre spojencov či už na Sibíri alebo na talianskom fronte. No, oni ho umlčali tým najpodlejším spôsobom.“ Toto tvrdenie Bonsala prekvapilo a Hlinka pokračoval: „Povedali vám a celému svetu tvrdili, že generál Štefánik zahynul počas leteckej nehody. Nie je v tom ani zrnko pravdy. Lietadlo, ktoré ho priviezlo z Talianska, úspešne pristálo, ale keď vystúpil, skolili ho českí vojaci rozmiestnení tam Benešom len pre tento diabolský úmysel. Mnohí poznajú detaily tohto zločinu a kto je za ním, ale v súčasnom stave vecí nemôžu robiť nič. Pravdu pozná aj generálov brat, ale ten je uväznený vo svojej dedine a keby sa odvážil povedať čo len slovo, bol by postavený pred popravnú čatu.“ Bonsal vo svojej knihe uviedol: „Neveril som tomuto (Hlinkovmu) tvrdeniu nielen v tom čase, ale ani neskôr.“ Neveríme mu ani my?

Hlinku internovali v Česku sedem mesiacov, aj počas prijímania česko-slovenskej ústavy, a prepustili ho 28. apríla 1920, desať dní po voľbách, v ktorých bol zvolený za poslanca.

Tak či onak, Slovensko sa oddelilo od Maďarska, čo Maďari len ťažko niesli. Ich „zmenšené kráľovstvo“, „csonka királyság“ ostalo jedovaté pre Nemaďarov, zo zvyšku žalára národov sa stal cintorín menšín (slová Jerguša Ferka). Rozloha Česko-Slovenska bola 140-tisíc kilometrov štvorcových a pri prvom sčítaní ľudu v roku 1921 v ňom žilo 13,5 milióna obyvateľov. Na Slovensku to bolo presne 2 989 361 obyvateľov, z toho Maďarov 637 183, Nemcov 139 900, Rusínov 85 644, Židov 70 529, iných 42 313. Nový štát prebral približne pätinu územia, štvrtinu obyvateľstva a okolo šesťdesiat percent priemyselného potenciálu bývalej monarchie, ako aj celý rakúsko-uhorský právny poriadok. Konsolidácia Slovenska sa však mohla začať až po Trianonskej dohode.

K jej podpisu 4. júna 1920 viedla však zložitá cesta.

Marián Tkáč

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali