Nerozumejú experti pravicovej strany pravidlám fungovania trhu? Alebo, ako zvyčajne, chcú iba balamutiť?

Nerozumejú experti pravicovej strany pravidlám fungovania trhu? Alebo, ako zvyčajne, chcú iba balamutiť?

Bratislava 5. októbra 2018 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Keby ste sa chceli zlepšiť v schopnosti demagogicky kritizovať čokoľvek, máme pre vás tip: je tu príležitosť navštevovať kvalitné kurzy demagógie, a to dokonca zdarma – tlačové besedy hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sú v tomto takpovediac vysokou školou. Zamieňanie príčin s následkami, zveličovanie, strašenie, senzačné odhalenia vyrobené z ničoho… máte to tam všetko

Na snímke Eduard Heger z OĽaNO

Stredajšia tlačová beseda hnutia OĽaNO mala za cieľ skritizovať návrh zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov, ktorý do Národnej rady SR predložila skupina poslancov koaličnej Slovenskej národnej strany.

Reklama

SNS odôvodňuje návrh zaviesť zákon o odvode obchodných reťazcov tým, že tieto subjekty majú neúmerne vysoké zisky a majú na slovenskom trhu neúmerne dominantné postavenie. Hovorí, že rozdelenie zisku v rade subjektov od prvovýroby cez spracovanie potravín až po predaj je veľmi nevyvážené v prospech obchodných reťazcov, a to chce zavedením nového opatrenia zmierniť. Okrem toho SNS chce týmto zákonom vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.

SNS navrhuje, aby obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku od budúceho roka platili osobitný odvod vo výške 2,5 percenta z ich čistého obratu. Tieto prostriedky by mohli ísť na financovanie odbytu slovenských poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov. Za obchodný reťazec by sa považovalo zoskupenie obchodných prevádzkarní, ktoré má prevádzky aspoň v dvoch okresoch, minimálne desať percent obratu pochádza z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Zákon by sa teda netýkal malých, lokálnych obchodníkov.

Reklama

Tento návrh zákona z dielne SNS možno nezaradí nobelovský výbor do siene slávy legislatívnych zázrakov, ale jeho kritika zo strany OĽaNO je natoľko evidentne účelová, až to udiera do očí. Ale napokon, to nie je nič nové – všetky tlačovky tohto hnutia s trinástimi členmi majú totiž vždy ten istý refrén: „čokoľvek by ste robili, všetko je zlé, pretože to nemôžeme robiť my“.

OĽaNO ústami svojho tieňového ministra financií a hospodárstva Eduarda Hegera a ekonomického experta Petra Kremského tvrdí, že takýto zákon by spôsobil nárast cien tovarov, na čo by doplatili najmä chudobní ľudia. Ibaže návrh zákona vznikol práve ako pokus riešiť deformáciu trhového prostredia, kde oligopol obchodných reťazcov nie je trhom prinútený držať ceny pri zemi – veľké reťazce majú pre svoju veľkosť konkurenčnú výhodu voči drobným obchodníkom, a preto svojvoľne dvíhajú ceny, kam až si to môžu dovoliť – a presne tak vzniká ich nadmerný zisk. A ďalej, podľa OĽaNO by vraj reťazce zvýšili tlak na dodávateľov, aby znížili ceny. Lenže nič také v skutočnosti nehrozí: slovenskí výrobcovia vedia, že výkupné ceny pre nich sú už dávno stlačené na najnižšie možné minimum a nariekajú, že sa im už takmer neoplatí vyrábať. Najpravdepodobnejšie je, že zákon by nemal na Slovensku príliš komu inému ukrojiť zo zisku, než práve úbohým reťazcom, ktoré na Slovensku tak trpia, že ich zisky v porovnaní so západnou Európou sú iba dvoj- alebo trojnásobné.

Nevedno, prečo OĽaNO v tejto súvislosti spomína informáciu, že na Slovensku ceny stúpajú najviac v EÚ. Návrh SNS totiž ešte nebol prijatý, takže ceny zjavne stúpajú z iných príčin. OľaNO sa tiež rozhorčuje nad tým, že reťazce majú platiť nový odvod zo všetkého tovaru, ktorý predajú, teda aj nepotravinového. Ale to je iba z praktického dôvodu, aby pre jednoduchosť pri výpočte platby nebolo treba oddeľovať odvody za potravinový tovar od nepotravinového – kto chce, môže to pre seba čítať tak, že odvod je len za potraviny, hoci je v takom prípade potom podstatne vyšší ako toho 2,5 percenta. Niekto by sa opýtal, či takáto forma dotácie nie je nefér voči zahraničným potravinárom a poľnohospodárom, keď vybraná suma má (podľa navrhovateľov) ísť na podporu lokálneho poľnohospodárstva a potravinárstva. Nuž, na to sa dá povedať, že rovnako nefér je, že tí zahraniční výrobcovia majú často omnoho vyššie dotácie a lepšie podmienky na podnikanie, ako tí naši.

OĽaNO tiež straší, že pre zníženie ziskovosti by sa mohli obchodné reťazce rozhodnúť odísť. To je však opäť manipulácia: reťazce neodídu, kým budú dosahovať zisk – a ten u nás bude aj naďalej nadštandardný. Ale keby sa niekto predsa len rozhodol odísť, prečo liberálne OĽaNO nedôveruje neviditeľnej ruke trhu, že tá si už s tým poradí?

Aj ďalšie strašenie spočíva v úplne elementárnom (alebo zámernom?) nepochopení fungovania trhu ekonomickými expertmi tohto, údajne takmer pravicového hnutia: ak sa zákon prijme a ceny stúpnu, ľudia vraj prejdú od obchodných reťazcov na čínske trhy, do zahraničia alebo k poľským či iným obchodníkom s nekvalitným tovarom. Tak po prvé: ak by ceny zdvihli obchodné reťazce, tak by ich zdvihli aj ostatní. Po druhé: ak by ľudia odišli od reťazcov k Číňanom, tak by reťazce museli ceny znížiť – rezervu na znižovanie majú slušnú vo svojich ziskoch…

Reklama

OĽaNO sa dojemne bojí, že malé miestne obchody sa budú báť prekročiť limit, aby nemuseli platiť odvod, a budú sa snažiť nevydávať bločky. Nevedno, či si poriadne neprečítali návrh zákona, alebo opäť zavádzajú zámerne, ale miestnych obchodníkov sa zákon nedotkne. Tak ako je pojem „obchodný reťazec“ vymedzený, bude sa jednoznačne týkať len práve tých zopár veľkých spoločností, ktoré všetci vieme viacmenej vymenovať na prstoch jednej ruky.

OĽaNO tvrdí, že zákon sa dotkne najchudobnejšej časti obyvateľstva. Toto je však zložitejšia otázka. Je veľmi otázne, nakoľko vôbec sú dnes ceny tých najlacnejších potravín z dovozu reálne. Ak sú dumpingové, potom by sa tak či onak mali zvýšiť, pretože nespravodlivo poškodzujú slovenských producentov, ale často aj zdravie spotrebiteľa. Navrhovaný zákon však nepostihne miestnych obchodníkov a naopak, podporí lokálnych poľnohospodárov a potravinárov. Teda títo nebudú mať dôvod zdvíhať ceny, okrem možného trhového dôvodu, že ak zdvihnú veľkí, zdvihnú aj oni. Ale na druhej strane, ak budú chcieť obchodné reťazce lokálnym obchodníkom konkurovať, nebudú môcť byť drahší. Vo výsledku, ak by ceny o niečo stúpli, bolo by to zrejme sprevádzané nárastom podielu slovenských potravín vyššej kvality na úkor najlacnejších, takmer smetiarskych potravín z dovozu.

OĽaNO sa tiež desí toho, ako bude vláda prerozdeľovať peniaze, ktoré by získala z odvodu obchodných reťazcov. Priznávajú, že z predloženého návrhu to nevedia zistiť, ale vopred kričia, že to bude netransparentné, keďže tie peniaze nebudú rozdeľovať oni, ale práve SNS, ktorá má ministerstvo pôdohospodárstva. Priam príšerná je pre opozíciu predstava, že by SNS mohla nejakej skupine občanov tými peniazmi pomôcť, a tí by si na to spomenuli pri voľbách…

Tieňový minister hospodárstva a financií OĽaNO hovorí, že je veľmi nebezpečné, keď si štát všíma, v ktorej oblasti ako tečú peniaze a podľa toho zavádza dane. Nuž, to je naozaj pozoruhodný názor od ekonomického experta a dáva tušiť, že ešte oveľa vzrušujúcejšie bude sledovať, čo bude tento tieňový minister robiť, keď bude sedieť na naozajstnom ministerstve, ak svojho predchodcu kritizuje za to, že sa snaží používať na riadenie ekonomiky nástroje na riadenie ekonomiky…

OĽaNO sľubuje zlepšenie podnikateľského prostredia, jeho zjednodušenie, odstránenie regulácií a byrokracie. Tvrdí, že tak ako to funguje teraz, všetko je zlé a skorumpované, ľudia sa majú zle – ale ak sa k moci dostanú oni, všetko bude inak. Znížili by dane, a konečne by začali všetkých výdatne podporovať. Na rozdiel od týchto súčasných, ktorí peniazmi len mrhajú a nič nefunguje, len sa na všetky strany rozkráda, oni by to robili tak, že by všetko začalo fungovať a už by sa nekradlo. Opravili by sa cesty, zdravotníctvo aj školstvo by malo konečne dostatok, slnko by svietilo aj v noci a pečené holuby by ľuďom lietali do úst samé.

Reklama

Je len škoda, že skeptickí Slováci vôbec nepochopili, že nikto im nemôže dať toľko, koľko im takzvaná „pravicová opozícia“ dokáže sľúbiť. Z neznámeho dôvodu mnohí tieto strany považujú za protinárodné, protiľudové, protisociálne, klamárske – a nie a nie im dopriať, aby konečne mohli aj ony chvíľu vládnuť. A ony po tom tak veľmi túžia… až tak veľmi, že sa už čoraz menej ovládajú a čoraz zlostnejšie od pása pália slepými demagogickými nábojmi po všetkom, s čím strany súčasnej vládnej koalície prídu – lenže čoraz častejšie si triafajú iba do vlastnej nohy.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali