Nepríjemná otázka na zasadnutí európskeho výboru Národnej rady a podráždená reakcia poslanca Osuského: Členstvo v EÚ je neoddeliteľné od rusofóbie?

❚❚

Bratislava 6. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ani po odchode Ľuboša Blahu z postu predsedu európskeho výboru Národnej rady na tom výbore nemusí byť úplná euronuda. O zábavu sa môžu postarať aj hostia, tak ako to bolo v utorok na jeho mimoriadnom zasadnutí

Na snímke Peter Osuský (SaS)

V utorok sa konalo mimoriadne, neformálne pracovné zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti. Deň pred konaním videokonferenčného samitu lídrov EÚ s predstaviteľmi krajín západného Balkánu európsky výbor Národnej rady zasadol, aby prebral túto agendu: najmä otázku ďalšieho postupu EÚ vo vzťahu k západnému Balkánu (k Srbsku, Severnému Macedónsku, Albánsku, Bosne a Hercegovine), teda možnosť rozširovania EÚ a s tým súvisiacich prístupových rokovaní.

.

Medzi hosťami zasadnutia výboru boli aj osobitný predstaviteľ EÚ pre západný Balkán Miroslav Lajčák, predseda delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Čiernou Horou Vladimír Bilčík (europoslanec, EPP/Spolu-OD) a nezávislý europoslanec Miroslav Radačovský.

Bilčík uviedol, že Slovensko má v pláne podporiť jasnú európsku perspektívu balkánskych krajín. Takisto podľa Lajčáka je ambíciou stredajšieho videosamitu jednomyseľné a jednoznačné prihlásenie sa všetkých členských krajín k „európskej“ perspektíve západného Balkánu a ocenenie záväzku týchto krajín splniť podmienky, aby boli pripravené vstúpiť do EÚ.

.

Leitmotívom vystúpení jednotlivých rečníkov bolo, že sa EÚ na ten región v podstate vykašľala, a preto sa tam teraz začínajú angažovať iní hráči, konkrétne Rusko a Čína. Reč preto bola o európskej pomoci tomu regiónu, o otázkach tamojšej demokracie, o možnosti urovnania vzťahov medzi Srbskom a Kosovom a o možnosti uznania Kosova.

Potom prišli na rad otázky. Debata dostala spád, keď jeden z hostí položil otázku: keďže Srbsko má politickú vôľu stať sa členom EÚ, ale súčasne chce zostať neutrálne, či je teda podmienkou členstva v EÚ aj členstvo v NATO. Bola to celkom legitímna otázka, veď napokon aj predstavitelia viacerých ďalších štátov sa na stretnutiach s predstaviteľmi EÚ pýtajú, prečo by mala byť účasť v EÚ podmienená nepriateľstvom voči Rusku.

Táto naoko nevinná otázka úplne zmenila smer inak kultivovanej a korektnej diskusie. Lajčák, Bilčík aj predseda výboru Tomáš Valášek pripustili, že členstvo v NATO momentálne nie je priamo podmienkou členstva v EÚ, a že je to vecou každého štátu. To však priam pohoršilo poslanca Petra Osuského (SaS), ktorý veľmi emotívne vyskočil, že takto to byť nemôže, a že priateľstvo s agresívnou krajinou porušujúcou medzinárodné právo je nezlučiteľné s hodnotami EÚ (alebo niečo v tom zmysle).

Ak počas uplynulého volebného obdobia bol medzi predsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí napätý vzťah založený na rozdielnej geopolitickej orientácii, teraz je tu totálna zhoda týchto dvoch orgánov a vlastne aj celého zvyšku politickej reprezentácie na plnej podpore euroatlantizmu v maximálnom rozsahu, v akom to len pôjde. Zdá sa však, že aj v rámci tejto orientácie sú tu predsa len ešte možné drobné rozdiely: napríklad v nárokoch na mieru rusofóbie, ktorá sa bude požadovať od úradníkov a volených zástupcov ľudu pri vykonávaní ich mandátu.

Ivan Lehotský

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali