Nepremlčateľné

Nepremlčateľné

Maribor 15. októbra 2018 (HSP/Extraplus/Foto:Lenka Mayerová)

 

Nepopierateľným faktom histórie je 26,5 milióna mŕtvych Rusov počas druhej svetovej vojny, ktorí oslobodili Európu spod Hitlerovho besnenia

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovinsku pod vedením veľvyslanca Doku Zavgajeva usporiadalo v priestoroch bývalého nacistického koncentračného tábora Stalag XVIII D v Maribore v poradí už tretiu Medzinárodnú konferenciu pod názvom Nepremlčateľné, venovanú problematike nacizmu počas druhej svetovej vojny. Na konferencii sa zúčastnilo takmer päťdesiat popredných historikov, výskumníkov, politikov i diplomatov venujúcich sa objektívnemu analyzovaniu druhej svetovej vojny zo Slovinska, Ruska, Rakúska, Francúzska, Veľkej Británie, Rumunska, Chorvátska a Srbska. Možnosť zúčastniť sa na informačne mimoriadne zaujímavej a objektívnej konferencii za Slovenskú republiku dostala aj redakcia Extra plus.

Reklama
V centrálnej časti bývalého koncentračného tábora dokumentujú temnú dobu druhej svetovej vojny fotografie, ktoré nafotili vojaci Wehrmachtu

Deň pred začiatkom oficiálneho otvorenia konferencie mali hostia možnosť pozrieť si film Sobibor, venovaný pamiatke tisícov zavraždených židov odvlečených do koncentračných táborov. Vojenskú drámu režíroval významný ruský režisér Konstantin J. Chabenskij, ktorý spolu s hercom Christopherom Lambertom stvárnil aj hlavnú úlohu. Dej filmu je založený na udalostiach, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny v nacistickom tábore smrti Sobibor v Poľsku, kde sa uskutočnilo jediné úspešné povstanie v nacistických táboroch smrti. Pri tejto príležitosti organizátori počas konferencie odprezentovali aj publikáciu Sobibor.

Fotografia ruského zajatca koncentračného tábora, symbolizujúca hlad a utrpenie.

Päťtisíc mŕtvych

Reklama

Medzinárodné centrum pre výskum druhej svetovej vojny v Maribore zriadili koncom minulého roka. Tisíce ruských zajatcov bolo deportovaných práve do Stalagu XVIII. D v čase od septembra 1941 do marca 1942. Mnohí z nich zomreli na následky vyčerpania, hladu alebo chorôb. Na tomto mieste našlo svoju smrť viac ako päťtisíc ľudí. V priestoroch centra dodnes dýcha duch tejto temnej histórie.

Na fotografiách sú ruskí vojaci – zajatci, ktorí našli smrť v Stalagu XVIII D v Maribore

Oficiálne otvorenie múzea v zrekonštruovanom mieste nacistického tábora Stalag XVIII. D by sa malo konať na budúci rok pri príležitosti 75. výročia víťazstva nad fašizmom. Poprední predstavitelia Slovinskej republiky očakávajú, že na slávnostnej ceremónii by sa mohol zúčastniť aj samotný prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Rozhodne by to nebolo po prvý raz, čo sa hlava Kremľa zúčastnila v Slovinsku na slávnostnom akte súvisiacom s odhaľovaním pamätníka druhej svetovej vojny. Naposledy sa tak sa stalo 30. júla 2016 v Ľubľane. V hlavnom meste Slovinska Vladimir Putin spolu so slovinským prezidentom Borutom Pahorom odhalili pamätník ruským a sovietskym vojakom padlým vo svetových vojnách na území Slovinska.

Ruský prezident Vladimír Putin s prezidentom Slovinskej republiky Borutom Pahorom počas návštevy ruskej pravoslávnej kaplnky v priesmyku Vršič pri Kranjskej Gore 30. júla 2016

 

Zlomyseľné prepisovanie dejín

Hostiteľ podujatia, veľvyslanec Ruska v Slovinsku Doku Zavgajev vo svojej úvodnej reči povedal, že konferencia je „ďalším krokom k spojeniu intelektuálnych síl nielen Ruska a Slovinska, ale aj iných krajín v snahe zabrániť zlomyseľnému prepisovaniu dejín“. Zároveň poznamenal, že oslavovanie nacistických zločincov a miešanie úlohy obetí a popravcov by mohlo byť veľmi nebezpečné. Počas konferencie o holokauste Janez Ujčič, riaditeľ Medzinárodného centra pre štúdium druhej svetovej vojny, podpísal memorandum o spolupráci s predsedom Ruskej historickej spoločnosti Jurijom Petrovom.

Reklama
Vladimír Putin sa zúčastnil v Slovinsku (30. júla 2016) na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia vzniku kaplnky postavenej ruskými vojnovými zajatcami počas prvej svetovej vojny. Kaplnka zároveň slúži ako vojenský pamätník a symbolické prepojenie medzi Slovinskom a Ruskom a nachádza sa v priesmyku Vršič pri Kranjskej Gore

 

Predstavitelia oboch spoločností sa zaviazali posilniť spoluprácu v rôznych oblastiach, od prípravy výstav a iných podujatí až po objavovanie historických faktov. Po podpise memoranda označil Petrov dokument za dôležitý krok k zachovaniu historickej pravdy, najmä teraz, keď niekoľko síl chce prehodnotiť úlohu Ruskej federácie vo víťazstve proti nacizmu.

Na fotografii v strede veľvyslanec Ruskej federácie Doku Zavgajev, organizátor konferencie Nepremlčateľné

 

Ako memento pre ďalšie generácie pôsobila prítomnosť dvoch bývalých väzňov koncentračných táborov, ktorí ich hrôzy prežili v útlom veku. Jeden z nich, dnes už 86-ročný Janez Žmavc, vo svojom príspevku priblížil tragické osudy mnohých vtedajších detí, násilne odtrhnutých od rodín a transportovaných do táborov smrti, prípadne do Nemecka na prevýchovu. Janezovi Žmavcovi sa len ťažko hľadali slová v atmosfére ťaživého, chladného miesta, ktoré sa mu mohlo stať osudným, no iste dnes po toľkých rokoch cítil práve vďaka veľvyslancovi Ruskej federácie Doku Zavgajevovi zadosťučinenie. A to aj najmä preto, že ešte stále vďaka ruským hrdinom žijeme v mieri a neprežívame hrôzy vojny.

Počas konferencie o holokauste Janez Ujčič, riaditeľ Medzinárodného centra pre štúdium druhej svetovej vojny, podpísal memorandum o spolupráci s predsedom Ruskej historickej spoločnosti

Slovinsko – ostrov zdravého rozumu

Reklama

Slovinská republika sa práve vďaka konferenciám jedinečného formátu stáva ostrovom zdravého rozumu v hodnotení druhej svetovej vojny. Slovinská vláda i prezident prikladajú týmto aktivitám významný dôraz uvedomujúc si, že Európu spod fašizmu oslobodila práve ruská Červená armáda. História je len jedna a nie je možné ju prepisovať. Dnes sme svedkami úporného snaženia presvedčiť ľudí, že Ruská federácia je agresor a želá si vojnu. Opak je pravdou. Agresor sa nachádza smerom na Západ. Práve s týmto negatívnym fenoménom bojuje aj Slovenská republika, pre ktorú by malo byť Slovinsko vzorom. Zabúdame na nepopierateľný fakt, že 26,5 milióna obyvateľov bývalého Sovietskeho zväzu zahynulo počas druhej svetovej vojny, aby oslobodili Európu spod Hitlerovho besnenia. Symbolom pre Slovákov, ktorý ilustruje pohnutosť doby počas druhej svetovej vojny, je Dukla či Údolie smrti, súčasť prírodného duklianskeho múzea. A práve na tomto mieste by bolo možno na zváženie pokúsiť sa zriadiť podobné medzinárodné centrum na výskum druhej svetovej vojny, ktoré na Slovensku chýba. Slovenská republika disponuje dostatočným množstvom odborníkov, historikov či výskumníkov, ktorí by v spolupráci s kolegami zo Slovinska, Ruska, Rakúska, Chorvátska, Srbska, ale aj ďalších krajín dokázali objasňovať pravdu, vďaka ktorej máme takmer 75 rokov mier v Európe.

Prezidenti Vladimír Putin a Borut Pahor v Ľubľane slávnostne otvorili pamätník venovaný sovietskym a ruským vojakom, ktorí padli na slovinskom území v prvej a druhej svetovej vojne. Ide o prvý pamätník svojho druhu mimo Ruska. Na mramorovo-bronzovom pamätníku sa nachádza 3000 mien vojakov, ktorí padli na slovinskom území. Pamätník sa nachádza na ľubľanskom hlavnom cintoríne a bol zhotovený ruskými sochármi za použitia bieleho mramoru zo slovinskej obce Hotavlje. Jeho vznik iniciovali Putin a Pahor v roku 2011, keď boli obaja premiérmi svojich krajín. Slovinský prezident na otvorení zdôraznil, že toto podujatie zjednotilo tých, ktorým nie je mier ľahostajný. Borut Pahor vtedy vyjadril presvedčenie, že Putinova návšteva povedie k prehlbovaniu politickej a ekonomickej spolupráce medzi Ruskom a Slovinskom. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý realizoval inštitút Mediana, sedem z desiatich Slovincov privítalo návštevu Vladimíra Putina v Slovinsku

 

Rezolúcia Medzinárodnej konferencie Nepremlčateľné

Medzinárodná konferencia v slovinskom Maribore s účasťou popredných predstaviteľov odbornej i vedeckej obce sa podrobne venovala širokému spektru otázok spojených s objektívnou a komplexnou analýzou, výskumom a vysvetlením histórie druhej svetovej vojny vrátane problematiky nacistických zločinov proti ľudskosti, ktoré sú nepremlčateľné.

Opierajúc sa o názory vystupujúcich na konferencii, jej účastníci považujú za dôležité pokračovať v spoločnej práci historikov, archivárov, politológov, muzeálnych pracovníkov, pedagógov, predstaviteľov veteránov, mládežníckych aj spoločenských organizácií z rôznych krajín, a to aj na pôde Medzinárodného výskumného centra druhej svetovej vojny v Maribore. Cieľom je rozvoj medzinárodnej spolupráce v záujme zachovania historickej pamäte o udalostiach, výsledkoch a ponaučení z druhej svetovej vojny, nedopustenie zopakovania sa hrôz nacistických zločinov proti ľudskosti aj výchova mladých generácií v duchu upevňovania mieru a spolupráce medzi národmi.

Účastníci medzinárodnej konferencie Nepremlčateľné považujú za vhodné vydať príspevky, ktoré na nej odzneli, v špeciálnom zborníku.

Lenka Mayerová

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli extraplus.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali