Etnickí Nemci už nielen že odchádzajú z Ruska, ale sa do krajiny aj masovo vracajú – do svojej historickej vlasti

Etnickí Nemci už nielen že odchádzajú z Ruska, ale sa do krajiny aj masovo vracajú – do svojej historickej vlasti

Berlín/Moskva 16. júla 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Sme svedkami novej „cestovnej horúčky“. Asi 15-tisíc Búrov, potomkov holandských osadníkov z Juhoafrickej republiky sa plánuje presťahovať do Ruska. Vyše 40-tisíc Židov by sa chcelo usadiť na Kryme – čo je tiež Rusko. Desaťtisíce Nemcov by sa chcelo vrátiť do svojej vlasti – teda tiež do Ruska. Kto ďalší?

Ilustračné foto

V ostatnom období etnickí Nemci, ktorí sa pred rokmi presťahovali zo Sovietskeho zväzu a Ruska do Nemecka, sa začínajú masovo vracať do Ruska. Počet týchto „opačných migrantov“ každoročne narastá. Po viac alebo menej nežných revolúciách v Európe sa etnickí Nemci začali z Ruska a Kazachstanu sťahovať do Nemecka – do vlasti svojich predkov. Za tieto roky z Ruska do Nemecka vycestovala takmer polovica etnických Nemcov.

Reklama

Dodajme, že v minulosti v Nemecku týchto „migrantov“ vítali a pomáhali im, aby začali nový život v krajine ich historických predkov. Potom nadšenie akosi opadlo na oboch stranách. Nemecké úrady už iba veľmi málo pomáhali presťahovalcom. „Ruskí“ Nemci zistili, že život vo vlasti pradedov má síce svoje plusy, ale aj veľké mínusy. Mnohí z nich si nedokázali zvyknúť na nový spôsob života.

Prví sa nedokázali asimilovať. Druhým „napomohli“ tak, aby sa neasimilovali: aj keď viacerí z nich prežili v Nemecku 10 až 20 rokov, domáci obyvatelia ich stále považovali za „Rusov“, neprijali ich medzi seba. Mnohí nemecko-ruskí migranti sformovali celé komunity, ktoré držali spolu, ale pre domáce obyvateľstvo boli títo ľudia „cudzincami“.

Reklama

Mnohí etnickí Nemci, ktorí sa presťahovali do Nemecka, si uvedomili, že vlasť ich predkov sa pre nich nestala skutočnou vlasťou, ale vlasťou zostalo Rusko či Kazachstan. Niektorí sa začali vracať domov – teraz už do Ruska. Tento proces v posledných rokoch urýchlil prílev migrantov z Afriky a Blízkeho východu. Život v Nemecku sa začal meniť a situácia rýchlo zhoršovať. Ruskí Nemci vychovaní v duchu „internacionalizmu a priateľstva národov“ si nikdy nezvyknú na nepriateľský vzťah domácich Nemcov, tak dupľom aj na oveľa nepriateľskejší vzťah moslimských migrantov, ktorí sa v Nemecku už cítia ako doma.

Moslimskí migranti sa chovajú agresívne a bezočivo. Domáce obyvateľstvo väčšinou „diplomaticky, liberálne“ mlčí. Ruskí Nemci, ktorí nie sú zvyknutí na podobné drzé správanie sa, oponujú moslimským migrantom. Vznikajú konflikty. Ruskí Nemci vidia, že moslimských migrantov pribúda, uvedomujú si, že teda tých konfliktov bude viac, situácia sa bude stále zhoršovať. Chcú viesť normálny pokojný život, na ktorý si zvykli. Uvedomujú si, že sa to v Nemecku už nedá, a začínajú sa masovo vracať do Ruska – do svojej skutočnej vlasti.

Samozrejme, istá časť ruských Nemcov aj v súčasnosti ešte odchádza do Nemecka. Sú to hlavné mladí ľudia, ktorí chcú žiť v Nemecku, svojej pôvodnej vlasti, v Európskej únii, skúsiť si tam vybudovať kariéru. Nevedia, aký je tam život, aká je situácia v EÚ. V súčasnosti z Ruska do Nemecka ročne odchádza asi 20-tisíc ľudí. Spiatočným smerom z Nemecka do Ruska sa každoročne sťahuje už takmer 15-tisíc Nemcov – a toto číslo s každým rokom narastá.

V ruských médiách sa pravidelne zverejňujú príbehy Nemcov, ktorí sa vrátili do Ruska, a vysvetlili, prečo odišli z Nemecka – z vlasti ich predkov. Napríklad, Sergej Rukaber vysvetlil, že ho šokovalo, že sa na nemeckej základnej škole nepropaguje normálna rodina, zväzok muža a ženy, ale už v prvej triede zaviedli hodiny sexuálnej výchovy a prváčikom hovoria o „netradičných sexuálnych vzťahoch“. Keď Rukaber na riaditeľstve školy vyslovil svoju nespokojnosť, poradili mu, aby bol ticho, inak bude mať veľké problémy s políciou…

Iný presťahovalec sa sťažoval, že nemecké úrady sa k arabským migrantom správajú lepšie, ako ku „bielym“. Porozprával pozoruhodný prípad. Odviezol svojich rodičov na železničnú stanicu. Keď sa vrátil, zbadal, že v jeho aute sedia… Arabi. Auto nemalo strechu, bolo otvorené. Nezvaní hostia ho rezolútne požiadali, aby ich zaviezol na isté miesto. Majiteľ auta to odmietol a povedal, že nie je taxikár a má svoju prácu – prečo by rozvážal cudzích ľudí? Arabi odmietli opustiť auto a žiadali, aby ich odviezol, kam chcú. Vodič sa obrátil na políciu. Aká bola reakcia policajtov? Dobré, že sedíte. Policajti sa úprimne počudovali: „A čo je na tom? Je to pre vás taký problém? Veď mohli by ste odviezť tých Arabov, kam potrebujú…“

Reklama

Ďalší prisťahovalci, manželia Dmitrij a Lilija Majeroví sa stretli už v Nemecku. Vzali sa tam a chceli vychovať detí v čisto patriotickom, nemeckom duchu, dokonca sa s nimi nerozprávali po rusky a neučili ich ruštinu. Sú to nadšenci prírody. Chceli na vlastnom pozemku pestovať ovocie a zeleninu, chodiť do lesa na huby. Kdeže…

Tak si na to spomínajú: „S tými hubami to skončilo ihneď. Nemecko to nie je Rusko, všetky lesy sú tam súkromné – kto vás pustí „na svoj pozemok“? Na huby sme mohli hneď zabudnúť. Ale ani vo vlastnej záhrade nemôžete pestovať, čo chcete. V Nemecku je toľko predpisov, že toho povoleného je oveľa menej, ako toho zakázaného. Pre zeleninu nemôžete vyčleniť viac, ako štvrtinu pozemku. Musíte mať trávnik a kvety, aj keby ste to nechceli. Výška trávy musí byť príslušná. Chcete chovať domáce zvieratá? Je to takmer kriminál… Porozmýšľali sme a… presťahovali sme do Ruska, do Voronežskej oblasti. A hneď sme začali učiť detí ruštinu. Tu sa cítime ako doma. Vlastne sme tu doma, je to naša skutočná vlasť,“ povedali pre média manželia Majerovci po presťahovaní do Ruska.

Nechajme bokom pokrvné bratstvo, národnostný pôvod, históriu, zemepis a gény. V súčasných podmienkach by ľudia chceli žiť tam, kde im to vyhovuje, kde sa cítia lepšie. Obrazne povedané, dnes sa národnosť ľudí určuje tým, kde sa cítia dobre, kde majú dobré životné podmienky, kamarátov, dobrú spoločenskú klímu. Preto sa mnohí etnickí Nemci vracajú do Ruska. A pozor, nemecké média viackrát písali o tom, že niektorí „nemeckí“ Nemci, predkovia ktorých nepochádzajú z Ruska, sa tiež sťahujú do „Putinovej krajiny“. Prečo odchádzajú do skutočnej cudziny? Jednoducho vedia, že sa tam budú cítiť lepšie.

Čo už doplniť o etnických Nemcoch, ktorí vedia, ako to v Rusku chodí? V závere využijeme jeden zaujímavý citát. Stručne a výstižne situáciu vysvetľuje výrok istého ruského analytika, ktorý povedal: „Ruskí Nemci sú predovšetkým Rusi, ruskí ľudia a Rusko je ich vlasť…“

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali