“Nebezpečný experiment”: prečo USA na Ukrajine budujú úložiska vyhoretého jadrového paliva

“Nebezpečný experiment”: prečo USA na Ukrajine budujú úložiska vyhoretého jadrového paliva

14. novembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Aleksandr Kondratuk)

 

Americká spoločnosť HOLTEC International pristupuje k budovaniu centralizovaného úložiska vyhoreného jadrového paliva v uzavretej černobyľskej zóne.

Ilustračné foto

Predpokladá sa, že na tomto území bude uložený odpad z ukrajinských jadrových elektrární. Zároveň Kyjev zvýši nákup amerického paliva pre jadrové elektrárne. Podľa expertov je nový projekt nebezpečným experimentom.

Reklama

 

Americký experiment

Reklama

Stavebnú zmluvu získala americká spoločnosť HOLTEC International. Navyše americká korporácia súkromných zahraničných investícií (OPÍC) na podporu projektu poskytne asi 250 miliónov dolárov.

Celková cena prác bude podľa odhadov predstavovať 37,217 miliárd hrivien (1,4 miliardy dolárov).

Hlavné finančné bremeno leží na spoločnosti Energoatom, ktorá spravuje všetky jadrové elektrárne na Ukrajine. Veľkú časť finančných prostriedkov (1,17 miliardy dolárov) pôjde na technologické vybavenie. Manipulovať s finančnými tokmi bude Fond nakladania s rádioaktívnymi odpadmi, v roku 2018 bude jeho kapitál činiť 750 miliónov hrivien (asi 28 miliónov dolárov).

Podľa názorov expertov sú v projekte určité riziká.

“S budovaným úložiskom v černobyľskej zóne nie je všetko tak jednoduché,” vysvetlil v rozhovore pre RT expert Fondu národnej energetickej bezpečnosti Stanislav Mitrachovič. “Bude pozemné, takže vyhorený jadrový odpad bude umiestňovaný do špeciálnych kontajnerov na povrchu. Možno povedať, že americká dodávateľská spoločnosť na ukrajinskom území vykonáva experiment. Vo svete takéto pokusy zatiaľ neprebiehali a nie je jasné, nakoľko je tento postup bezpečný. Ostatné krajiny sa zatiaľ boja budovanie takýchto stavieb. ”

Reklama

 

Otázka desaťročia

Podľa v roku 1993 uzatvorenej dohody ruská strana vykonáva prepracovanie vyhoretého jadrového paliva za podmienok, že palivové jednotky boli dodané z Ruska. Moskva tiež súhlasila s dočasným uložením už zhodnoteného jadrového odpadu na dobu 20-25 rokov. Predpokladalo sa, že za túto dobu Ukrajina vybuduje potrebnú infraštruktúru pre uloženie jadrového odpadu.

Takmer za štvrť storočia k tomu však nedošlo. Jediné nové úložisko bolo vybudované pri Záporožskej jadrovej elektrárni. V septembri 2017 Národná agentúra Ukrajiny pre správu uzatvorenej černobyľskej zóny informovala o nedostatku miesta pre ukladanie jadrového odpadu.

Pripomeňme, že na Černobyľskej jadrovej elektrárni stále prebiehajú práce na konečnom vyradení elektrárne z prevádzky. Ako v rozhovore pre DW riaditeľ služby strategického plánovania Černobyľskej jadrovej elektrárne Viktor Kučinskij poznamenal, vážnym problémom je absencia úložísk jadrového paliva a odpadu.

Reklama

S nedostatkom jadrových úložísk sa dnes neborí iba Černobyľská jadrová elektráreň, ale aj existujúce jadrové elektrárne. Podľa informácií RIA Novosti boli v roku 2016 úložiska Chmeľnickej jadrovej elektrárne prepracovaným odpadom zaplnené z 90,4%.

“Návrat spracovaných jadrových odpadov na Ukrajinu je otázka dlhej doby, tento proces bude trvať minimálne 10 rokov. Zo základnej dohody vyplýva, že vrátenie odpadu môže prebehnúť v prípade, ak Ukrajina pripraví potrebnú infraštruktúru ukladania, “poznamenal v rozhovore pre RT zástupca riaditeľa pre informačno-analytickú podporu komplexných problémov jadrovej a radiačnej bezpečnosti Inštitútu problémov bezpečnosti rozvoja jadrovej energetiky Ruskej akadémie vied Igor Linge .

Ukrajinskí Atomoví fyzici tiež priznávajú vážne problémy s ukladaním vyhoreného jadrového paliva.

“Budovanie vlastných úložísk jadrových odpadov bolo treba už pred 10 rokmi. Teraz za to preplácame asi dvojnásobok skutočnej ceny. Ale bolo by vhodnejšie, aby sa úložisko budovalo pri každej jadrovej elektrárne, aby sme vyhoreté palivo neprevážali po celej krajine. Navyše prítomnosť veľkého úložiska v okresnom centre Ivankiv vyvoláva znepokojenie miestnych občanov, ktorí už niekoľkokrát protestovali, “uviedol RT zdroj zo spoločnosti Energoatom.

 

Zachraňuje Moskva

Ani absencia infraštruktúry pre ukladanie vyhoreného jadrového paliva a tiež kapacít pre jeho spracovanie nezabránilo ukrajinskému ministrovi energetiky Igorovi Nasalikovi, aby oznámil ukončenie finančných platieb za spracovanie a ukladanie vyhoreného jadrového odpadu v Rusku.

Ukrajinský minister v októbri 2016 oznámil ukončenie platieb od roku 2017. Minister vysvetlil toto rozhodnutie tým, že na Ukrajine vzniknú vlastné úložisko jadrového odpadu a že ruské služby sú príliš drahé.

Pritom Ukrajina mala podľa dohody z roku 1993 začať príjem v Rusku spracovaného jadrového odpadu ešte v rokoch 2010-2013. Vzhľadom k tomu, že na Ukrajine nebola vybudovaná potrebná infraštruktúra pre spracovaný odpad, Moskva súhlasila s odkladom.

V roku 2013 bolo rozhodnuté o odložení návratu odpadov na Ukrajinu o ďalšie tri roky.

Reklama

V roku 2015 vedenie chemičky Majak (Čeľabinská oblasť, Rusko), kde je dnes ukladané vyhorené jadrové palivo Rovenskej jadrovej elektrárne, vypracovalo projekt dohody o návrate odpadov na Ukrajinu. V roku 2016 však ukrajinské úložiska neboli hotové.

Je potrebné poznamenať, že Kyjev neodmieta svoje záväzky, ale systematicky marí termíny ich realizácie.

“Musíme si z Ruska prevziať spracovaný rádioaktívny materiál. Ukrajina ho predtým odosielala na spracovanie a 20-ročnej uloženie do Čeľabinska. Termín návratu materiálov bol niekoľkokrát prenesený kvôli absencii potrebnej infraštruktúry, najskôr na začiatok roka 2016 a potom na 2018,” napísal v máji 2017 na svojej stránke na Facebooku ukrajinský minister ekológie a prírodných zdrojov Ostap Semerák.

Pripomeňme, že v priebehu spracovania vyhoreného jadrového paliva sa získava plutónium, urán a rádioaktívne izotopy, čo znižuje rádioaktívne nebezpečenstvo odpadov a tým je odpad vhodnejší na dlhodobé skladovanie.

Dnes sa spracovaním vyhoreného jadrového paliva zaoberá len Rusko, Francúzsko, Veľká Británia a Japonsko. Napríklad USA ukladajú odpady jadrových elektrární v nespracovanej podobe.

Reklama

 

Energetický uzol

Po štátnom prevrate 2014 nová ukrajinská vláda zahorela pre myšlienku nahradenia palivových tyčí jadrových elektrární výrobkami americkej spoločnosti Westinghouse Electric. V roku 2017 má táto spoločnosť dodať Ukrajine šesť dodávok jadrového paliva.

Podľa názoru expertov hrozí použitie palivových tyčí americkej výroby ukrajinským jadrovým elektrárňam nielen havarijnými situáciami, ale aj hromadením nespracovaného jadrového odpadu v krajine.

Igor Linge poznamenal, že v prípade amerických dodávok existujú určité obmedzenia.

Reklama

“Dodávky jadrového paliva predpokladajú prerokovanie podmienok utilizácie a skladovania odpadu. Ukrajinská strana ho zatiaľ nemá kde skladovať, preto jediným východiskom je návrat Američanom, lenže tí sa s preberaním odpadu vôbec neponáhľajú, “zdôraznil expert.

V tomto prípade neplatí politická motivácia: Ukrajina si jednoducho nemôže dovoliť zrušenie spolupráce s Ruskom v sfére jadrovej energetiky.

Zdroj z administratívy ukrajinského prezidenta oznámil RT, že Petro Porošenko je proti zrušeniu diplomatických vzťahov s Ruskom aj kvôli obavám, že krajina bude mať problémy s vývozom jadrového odpadu.

“Len si predstavte, aké problémy vzniknú, keď nebude kam dávať palivo? Je to obrovské pošramotenie povesti hlavy štátu,” vysvetlil zdroj RT. Experti tento názor zdieľajú.

Podľa mienky Mitrachoviča môže pokus o nahradení palivových tyčí americkými spôsobiť na Ukrajine energetický kolaps.

Ak nebude Rusko prijímať použité jadrové palivo k spracovaniu, bude Kyjev musieť niekde tento odpad skladovať, avšak príslušné skladisko nemá.

“Keďže začala Ukrajina kupovať americké palivo pre jadrové elektrárne až v roku 2014, nemal Kyjev motiváciu pre rýchlu výstavbu skladísk jadrového odpadu, aj naďalej ho vracali do Ruska. Vďaka tomu sa situácia na Ukrajine nedá zatiaľ označiť za kritickú. Avšak ak vznikne prebytok jadrového odpadu a Ukrajina bude musieť zastaviť svoje jadrové elektrárne, bude to vážna rana. Dnes vyrábajú práve tieto elektrárne 40-60% elektrickej energie. V situácii, keď existuje nedostatok uhlia a plynu, je zastavenie jadrových elektrární pre Ukrajinu veľmi nebezpečné,” povedal na záver expert.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali