Názor: Čína vytláča USA z masového povedomia

Názor: Čína vytláča USA z masového povedomia

Peking 19. júla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Huang Paul)

 

Americká výskumná sociologická služba Pew Research Center pravidelne vykonáva prieskum u obyvateľov nášho sveta s otázkou, ktorá krajina a ktorá ekonomika je prvá. Práve publikovaný dokument na túto tému hovorí, že v roku 2017 v porovnaní so situáciou pred dvoma rokmi si až dvakrát viac krajín myslí, že prvou je Čína

Ilustračné foto

Treba poznamenať, že Pew skúma nie reálnu ekonomickú situáciu, ale fenomén masového myslenia. Podľa HDP zostáva najväčšou ekonomikou sveta USA – to je jednoducho fakt. Čína predbieha Ameriku v ukazovateľoch vonkajšieho obchodu a ešte v mnohých ďalších, celkovo je ale zatiaľ menšia. Iná vec ale je, čo obyvatelia Zeme chápu ako realitu.

Reklama

Automobil – to je konkrétne

Takže nie je dôležité, kto je svetový ekonomický líder. Je dôležité, kto je za neho považovaný. Prieskum Pew sa vykonáva nie po celom svete, ale len vo vybraných kľúčových krajinách, ktoré “reprezentujú” svetovú verejnú mienku. A tu vidíme, že obyvatelia 24 z 38 krajín správne hovoria, že lídrom sú Spojené štáty, ale 12 hovorí, že Čína. Ešte pred dvoma rokmi to ale bolo 32:6.

Reklama

Ďalej je najviac zaujímavé to, že Čína (v očiach publika) “predháňa” Spojené štáty v krajinách Západu – konkrétne v Austrálii a v Kanade. A v siedmich z desiatich opýtaných krajín Európskej únie považujú za prvú Čínu. Aj v Rusku.

Zaujímavé je, že aj v samotných Spojených štátoch sa verejná mienka pohybuje podivuhodne rýchlo. Áno, pomer je 51:35, čo znamená, že pre viac ako polovicu Američanov je ich krajina ekonomicky väčšou ako Čína. Ale aj tam sa to prikláňa smerom k Číne.

Poďme sa zamyslieť nad tým, čo sa deje. Nie tak veľa ľudí sleduje dokumenty OSN alebo OECD, kde sa každý rok publikuje nová štatistika – kto čo vyrobil, v akom množstve a o koľko viac. Ľudia namiesto toho chodia po obchodoch a pozerajú do výkladov, hlavne na spotrebný tovar. A keď vidia nápis “Made in China”, nevidia celý štatistický obraz, ale len jeho časť.

Pokiaľ budeme hovoriť o “mŕtvych” číslach: ktorá krajina zväčšila za 35 rokov objem ekonomiky 28-krát? V žiadnom prípade nie USA, ale práve Čína. Robilo sa to z veľkej časti vďaka americkým investíciám (a mnohým ďalším), ale fakt je fakt. Rekordy neboli dosiahnuté Amerikou. Hoci tu zase máme čísla, s ktorými sa nedá nič robiť. Ale obrázky ulíc čínskych miest na obrovskej obrazovke vyrobenej v Číne (ktorá je umiestnená niekde na Times Square v New Yorku) – to je opäť konkrétne.

Dobre, svet vidí čínske vedenie. Ďalšia otázka je, či sa svetu páči to, čo sa deje. A tu povieme, že v tom istom výskume Pew sa tradične kladie otázka: Aký máte vzťah k USA (Číne)? Vychádza pritom najavo mnoho zaujímavých vecí. Ukazuje sa, že označiť Čínu za vedúcu vôbec neznamená schvaľovať to, čo sa deje. Býva to aj opačne.

Reklama

Miluje ma – nemiluje ma

Tu je najzaujímavejší príklad Južná Kórea. Čína v posledných rokoch predbehla USA a stala sa najväčším ekonomickým partnerom Južnej Kórey. K dnešnému dňu pozitívny pohľad na Čínu v tejto krajine ale počas dvoch rokov klesol o rekordných 27 bodov, znížil sa na historické minimum (Čínu tam mimochodom za svetového lídra nepovažujú).

Na svete je celkovo situácia nasledovná: najviac pozitívnych ohlasov získava Čína v Afrike, v Rusku a v západnej Európe. Aj v niekoľkých krajinách Blízkeho východu. Neočakávane ale stráca pozitívne ohlasy u seba za rohom, to znamená v Ázii. Pričom v Ázii to prebieha nejako nerovnomerne: Indonézia a Filipíny sa prudko prikláňajú na stranu Číny, Vietnamu sa čoraz viac páči USA, v Indii sú obe veľmoci rovnako nepopulárne. Celková tendencia je očividná. Hovorí, že ekonomické vedenie vôbec neznamená vedenie vo veci národnej obľúbenosti.

V tomto prieskume existuje ukazovateľ, ktorý je podobný nemocničnému meraniu priemernej teploty. To znamená, priemerná popularita USA a Číny – pripomenieme, ide o 38 štátov, ktoré sú dôležité či typické pre svoje regióny. A teda: predchádzajúci dotazník ukázal 64:50. To znamená, že USA malo v obľube 60% a Čínu 50% “priemerných” opýtaných. V tomto roku grafika ukázala, že priemerná popularita oboch veľmocí klesla na prakticky rovnakú hodnotu 49:47. Zatiaľ vedú USA. Ale tendencie, to znamená miera poklesu grafikov sa prikláňa k Číne.

Znamená to, že vo svete nikto nemá rád silné a vedúce krajiny? Áno, to je starý fenomén. Veľkých podozrievajú dokonca aj z toho, čo sa robiť nechystajú. Existuje však ešte jeden fenomén masovej psychológie – ich spomalenosť.

Reklama

Je možné smelo predpokladať, že publikum hovorí nie o dnešnej Číne (či USA), ale o týchto krajinách za doby minulej epochy, zhruba pred desiatimi rokmi. To sa potvrdzuje zložitou minulosťou ruskej verejnosti s Čínou. V 90. rokoch si v Rusku hlavne mysleli, že Čína je spiatočnícka krajina, ktorá vyrába lacné výrobky, hoci už vtedy to tak nebolo. Mýty o čínskej kvalite žili ešte v prvom desaťročí nového milénia. A až dnes si ľudia všimli, že vedľa nich vyrástol gigant a svetový líder.

Je možné, že aj dnes u nás ľudia nevidia, akou veľkou sa stala Čína. To znamená, že ju dnes chápeme s odstupom 10 rokov, či tak nejako. A je pravdepodobné, že to sa týka aj ostatných obyvateľov sveta. A tým príjemnejšie bude s odstupom zistiť, v akom svete sme žili – v roku 2027 pochopiť, v akom svete sme žili v roku 2017.

Dmitrij Kosyrev

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali