Národná rada: Lipšic neuspel, zdravotná starostlivosť o deti sa meniť nebude. Doložka vplyvu na rodinu pri zákonoch nebude

Národná rada: Lipšic neuspel, zdravotná starostlivosť o deti sa meniť nebude. Doložka vplyvu na rodinu pri zákonoch nebude

Bratislava 25. marca 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Poslanec Daniel Lipšic novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti chcel dosiahnuť zmeny

Plne hradené návštevy v domácom prostredí chorého dieťaťa, ak to jeho zdravotný stav vyžaduje, povinnosť poskytnúť plánovanú zdravotnú starostlivosť pre deti najneskôr do troch mesiacov a jednoduché a rýchle vybavenie liečby v zahraničí pre deti, pokiaľ nie je možné liečbu poskytnúť na Slovensku, sa zavádzať nebudú. Poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) dnes neuspel s návrhom novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorou chcel dosiahnuť tieto zmeny.

Reklama
Na snímke poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený)

Opozičný poslanec argumentoval tým, že poskytovanie ambulantnej starostlivosti pre deti v domácom prostredí nie je jednoznačne legislatívne upravené. “V mnohých zdravotných situáciách, ako sú napríklad vysoké horúčky, predstavuje doprava a čakanie v ambulancii všeobecného lekára veľkú záťaž pre choré dieťa. V prípade častých infekčných ochorení u detí môže, navyše, choré dieťa nakaziť ďalšie deti v čakárni lekára. Návšteva v domácom prostredí dieťaťa tak predstavuje v mnohých prípadoch najvhodnejšiu formu,” argumentoval.

Lipšic zároveň uviedol, že pokiaľ nie je možné poskytnúť potrebnú zdravotnú starostlivosť pre deti na Slovensku v primeranej lehote troch mesiacov, a takúto starostlivosť je možné poskytnúť v zahraničí, postup pri získaní predbežného súhlasu zdravotnej poisťovne by mal byť jednoduchší. Žiadosť o predbežný súhlas mala obsahovať iba identifikačné údaje dieťaťa a vyjadrenie jeho ošetrujúceho lekára o nutnosti poskytnutia zdravotnej starostlivosti v zahraničí.

Reklama

 

Fľaše s alkoholom varovanie pre tehotné ženy nedostanú

Fľaše s alkoholom aj naďalej nebude povinné označovať varovaním pre tehotné ženy. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov z dielne Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý chcel takéto povinné značenie zaviesť.

“Cieľom návrhu zákona je zaviesť do právneho poriadku povinnosť označovať každé spotrebiteľské balenie alkoholického nápoja varovným označením o škodlivosti pitia alkoholu u tehotných žien s možným negatívnym dosahom na zdravie ešte nenarodeného dieťaťa,” píše sa v novele.

S týmto návrhom v minulosti niekoľkokrát prišla dnes už europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá je spolu s Lipšicom v hnutí NOVA. Dosiaľ s ním neuspela. Lipšicovci upozorňujú na fetálny alkoholový syndróm (FAS), ktorý nezvratne poškodzuje deťom mozog.

Reklama

Dá sa tomu predísť, ak žena v tehotenstve vôbec nepije alkohol. V spoločnosti na to treba podľa Lipšica upozorňovať. “Pitie alkoholu tehotnými ženami by nemalo byť v našej spoločnosti bagatelizované,” zdôrazňoval Lipšic pri vysvetľovaní návrhu povinne označovať fľaše varovaním pre tehotné ženy.

 

Kvórum pri referende sa rušiť nebude

Kvórum potrebné na platnosť referenda sa rušiť nebude. Zrušenie podmienky 50-percentnej účasti na plebiscite dnes na pôde NR SR nepresadil Daniel Lipšic (nezaradený). Opozičný poslanec zároveň v zmene Ústavy SR navrhoval, aby sa referendum konalo vždy v deň volieb do Národnej rady SR.

“Je to absolútne štandardný spôsob, ako riešia účasť aj nízku nákladovosť referend iné krajiny,” ozrejmil Lipšic. Podľa jeho slov by sa spojením volieb a referenda ušetrili náklady a zároveň by bola vyššia účasť. “Každá petičná skupina by tak mala štyri roky na to, aby zozbierala 350.000 podpisov. Potom by sa v jeden deň v jednej volebnej miestnosti hlasovalo aj v parlamentných voľbách, aj v referende,” povedal.

Reklama

Ak by pri referende nebolo kvórum, bolo by platné vždy a o výsledku by rozhodla nadpolovičná väčšina zúčastnených. Toho, že by rozhodovala malá skupina ľudí, ktorá prišla odovzdať svoj hlas, sa Lipšic neobával. Spoliehal sa totiž na to, že účasť na referende zvýšia práve parlamentné voľby.

 

Predávajúci nemusí zákazníkovi oznámiť, odkiaľ má jeho telefónne číslo

Pravidlá pri reklamných telefonátoch sa meniť nebudú. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa od Miroslava Kadúca (OĽaNO) a Juraja Drobu (SaS), ktorý mal zaviesť povinnosť predávajúceho oznámiť, ako telefónne číslo zákazníka získal.

Opoziční poslanci chceli takto zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa a jeho informovanosti a predchádzať prípadom, keď sa pri komunikácii na diaľku nedodržiavajú pravidlá ochrany súkromia a osobných údajov. Predávajúci tak mal hneď na začiatku telefonátu povedať, ako telefónne číslo získal. Ak by to neurobil, mala mu hroziť pokuta do 10.000 eur.

Kadúc a Droba presadzovali tiež zákaz šíriť reklamu telefónom bez predchádzajúceho súhlasu príjemcu. V súčasnosti je šírenie reklamy podmienené predchádzajúcim súhlasom len v prípadoch jej šírenia prostredníctvom automatického telefonického volacieho systému, telefaxu alebo elektronickej pošty. Užívateľ týchto zariadení musí dať súhlas, aby mu napr. na jeho e-mailovú adresu mohol byť doručený reklamný leták.

“V mnohých prípadoch sa však reklama môže šíriť aj prostredníctvom telefónu, pričom telefónne čísla príjemcov reklamy sú získavané rôznym spôsobom. Práve z tohto dôvodu je účelné, aby na šírenie reklamy cez telefón platili rovnaké pravidlá ako na šírenie reklamy napr. prostredníctvom elektronickej pošty,” dodali poslanci.

 

Doložka vplyvu na rodinu pri zákonoch nebude

Povinnosť skúmať vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie sa zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh novely Rokovacieho poriadku NR SR z dielne KDH.

Reklama

“Takouto úpravou dôjde k zvýšeniu ochrany manželstva a rodiny v súlade s ústavou, so základnými zásadami zákona o rodine a s cieľmi stanovenými ústavodarcom,” tvrdil predseda KDH Ján Figeľ. Podľa jeho slov zmena Ústavy SR, ktorá od septembra 2014 posilnila ochranu a podporu manželstva, bola východiskom pri tomto návrhu. Predstavitelia KDH sú presvedčení, že jedným z predpokladov pre zabezpečenie účinnej ochrany manželstva a rodiny zákonom je aj posudzovanie vplyvu navrhovaného zákona, a to najmä vzhľadom na jeho hospodársky a finančný dosah na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie.

V súčasnosti podľa zákona o rokovacom poriadku parlamentu je navrhovateľ legislatívy povinný skúmať pri predkladaných návrhoch jej vplyvy na verejné financie, na podnikateľské a životné prostredie, na obyvateľov a zamestnanosť. “V súlade s novým znením ústavy navrhujeme doplniť do doložky o posúdení vplyvov aj tzv. rodinné hľadisko. To znamená, že každý návrh novej legislatívy by mal obsahovať aj vyhodnotenie jej vplyvu na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie,” povedal Figeľ.

Podľa neho totiž pre KDH predstavuje rodina spolu s prácou a so spravodlivosťou trojicu základných programových pilierov politiky. “Demografická stagnácia a sociálne problémy Slovenska volajú po aktívnej prorodinnej politike a po účinných systémových opatreniach. Chceme s takýmito návrhmi prichádzať pred občanov a do parlamentu,” dodal Figeľ.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali