Namodralý tichý zabijak bez vône a chuti. Dávajte pozor, čo pijete

Namodralý tichý zabijak bez vône a chuti. Dávajte pozor, čo pijete

Bratislava 2. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Sputnik už v minulosti informoval, aké bakteriálne nebezpečenstvo môže číhať vo vode. Voda je však nebezpečná, ak by sme pili vodu slanú, alebo naopak odsolenú. Zabiť ale môže aj voda dokonale vyhovujúca na pitie, keď je jej príliš. Pred desiatimi rokmi si ľudia v ČR kupovali vodné filtre a nebyť reakcie úradov, vystavili by sa veľkému ohrozeniu

Ilustračné foto

Niet divu, že ľudia premýšľajú, akou dobrou vodou sa pravidelne zavodňovať. Nie je to zas tak dlho, čo unikla kanalizačná voda do vodovodu v Dejviciach. Ľudia si pamätajú na hospitalizovaných so zápalom čriev a ďalšími komplikáciami. Je neuveriteľné, že honba za dokonale čistou vodou ale tiež nie je riešenie. Prečo? Čítajte nižšie.

Reklama

Redaktorka z relácie Čierne ovce (ČT) Maria Křepelková pred desiatimi rokmi informovala, že si ľudia po zakúpení vodného filtru, ktorý sľuboval vodu čistú ako z prameňa, doniesli domov prístroj, ktorý v skutočnosti produkoval život ohrozujúce vodu destilovanú. Dlhodobé pitie vody bez minerálov je nebezpečné. Klienti firmy AQUEL Bohemia sa vtedy cítili poškodení. Problém spočívala v tom, že vtedy firma ponúkala výrobok AQUEL 200 bez obtoku, čím problém vznikol.

Vtedajší hlavný hygienik Michael Vít, námestník ministerky zdravotníctva, potvrdil, že problém riešili.

Reklama

 

Hovorí sa – čistota pol zdravia. Zlé jazyky dodávajú – špina celé. Zrejme majú asi pravdu. Ideálne čistá voda môže zabíjať

Destilovaná voda je čistá H20 bez minerálov a mikroelementov. Získava sa varom a následnou kondenzáciou vodnej pary. Závadná pre ľudské zdravie sa stáva až dlhodobým užívaním, resp. pri častom pití.

Na Stack Exchange sa dozvedáme nasledovné: “Po vypití príliš veľa destilovanej vody sa elektrolyty a dôležité minerály z tela vyplavujú, v tele to spôsobuje elektrické abnormality vedúce k nepravidelným a slabým srdcovým rytmom, zlému svalovému tonusu, vysokému krvnému tlaku a k únave.”

Že destilovaná voda nie je vhodná pre bežné pitie, na tom sa zhoduje nezávislé, neziskové expertné združenie Československá asociácia vodárenských expertov (ČSAV). Združenie sa tiež vyjadrovalo k vodným filtrom.

Reklama

“Natočil si pohárik z kohútika v kuchyni a opatrne z nej odpil. Prvé kvapky ihneď vypľul; voda chutila hrozne. Potom s trochou hanby nad svojou impulzívnou reakciou sa prinútil vypiť zvyšok. Už prvý dúšok mu prezradil dosť, aby mohol kvapalinu identifikovať. Chutila mu odporne preto, že bola vlastne úplne bez chuti; z kohútika tiekla čistá destilovaná voda. Jeho neznámi hostitelia zjavne nemali chuť riskovať nejako jeho zdravie … “(A. C. Clarke: 2001 Vesmírna Odysea; Praha 1988, str. 179)

Destilovaná voda, ako už bolo spomenuté, je dosť kyslá, následok užívania sa dostaví v podobe okyslenia krvi (tzv. Acidóza). O zdravotných rizikách spojených s pitím destilovanej vody, môžeme čítať na herbworks. Zdroj uvádza, že podľa Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) môže požívanie destilovanej vody zapríčiniť náhlu smrť.

Pre porovnanie – Radiožurnál uvádza, že aj také dlhodobejšie pitie vody slanej (morskej) môže mať rovnako tragické následky, ktoré nakoniec vyústia do dehydratácie a celkového kolapsu. K destilovanej vode Euroclean pripája: “Destilovaná voda je výsledkom procesu destilácie, kedy dôjde k oddeleniu všetkého, čo sa vo vode nachádza a ostane len čistá H20. Destilovaná voda je číra, priehľadná kvapalina, ktorá môže vyzerať modrasté. Nemá chuť ani zápach. ”

Traduje sa vraj historka, ktorú uvádzame len ako nedoložiteľnú kuriozitu, (odborník na anorganickú chémiu nechce byť citovaný priamo), že na južných svahoch Álp zhruba pred sto rokmi bol vraj zaznamenaný prípad, keď vplyvom geologických anomálií pili horali vodu zbavenú minerálov, čo pôsobilo “záhadné” ochorenia. Spýtali sme sa hľadača vody, čo by k tomu prípadne povedal.

Zdeněk Chvojka (prútikár): “Voda ako zložka jedla či trebárs piva má vplyv na ich chuť. Voda je živý organizmus. Nasáva do seba látky, kadiaľ tečie. My prútikári ju stopujeme a hľadáme. Nie je pravda, že by voda bola úplne všade. Niektoré studne pri rieke vodu mať nemusia. A tie, ktoré ju majú, neobsahujú presiaknutú vodu z rieky. Tradovaná historka z Álp mi pripadá menej pravdepodobná. Ale nevylučujem, že v seizmicky či tektonicky aktívnej oblasti, kde sú geologické zlomy a kde stúpa teplota atď., tam sa naozaj môžu vyskytovať rôzne anomálie. Len tak pre zaujímavosť, vo vodárňach možno stále majú úhora. Predtým to tak bolo určite. Boli ako kanáriky v uhoľných baniach. Akonáhle sa zhoršila voda, úhory hynuli.”

Reklama

Pre zaujímavosť uvádzame, že podľa štúdií Františka Kožíška pre WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) si pre vypracovanie štandardov destilovanej vody objednala Svetová zdravotnícka organizácia štúdiu, ktorú už v 70. rokoch vykonal tím vedcov Inštitútu verejného a všeobecného zdravia AN Sysina a Akadémii vied ZSSR pod záštitou profesora Sidorenko a doktora Rachmanina.

Počas posledných troch desaťročí sa destilovaná voda široko využíva na zásobovanie krajín, ktoré majú obmedzený prístup k vodným zdrojom, najmä krajiny severnej Afriky, štáty Arabského polostrova a Somálsko. Používajú na to proces odsoľovania morskej alebo brakickej vody. Nás ale zaujíma predovšetkým otázka nepriemyselnej, osobnej spotreby vody, s ktorou sa stretávame dennodenne.

 

Koľko litrov obyčajnej vody vypitých naraz môže zabiť človeka?

Prípady intoxikáciou vody sa stávajú za úplne výnimočných podmienok. K ohrozenej skupine patria predovšetkým pretekári na dlhé vzdialenosti (nad 26 km), vytrvalostní cyklisti, vojaci na cvičeniach alebo turisti, ktorých činnosť bezprostredne súvisí s veľkou konzumáciou vody, informuje portál healthline.com.

Zdravotnickydenik.cz k tomu uvádza nasledovné slová: “Americkí vedci tvrdia, že stačí šesť litrov vody, aby zabili 75-kilogramového človeka … Medzi príznaky otravy vodou patria bolesti hlavy, únava, potenie, vracanie, strnulosť, kŕče, dezorientácia … Rýchla a ťažká hyponatriémia spôsobuje, že voda vstupuje do buniek mozgu, a to vedie k opuchu mozgu, čoho výsledkom sú záchvaty, kóma, sťažené dýchanie. ”

Hyponatrémia je zriedenie elektrolytov v krvi, ktorým je najmä sodík. Dochádza k tomu vo chvíli, keď hladiny sodíka klesnú pod 135 mmol / l, tvrdí americký portál MedicalNewsToday. Pripomíname, že úlohou sodíka je vyrovnanie tekutín medzi vnútornou a vonkajšou častou buniek. Akonáhle hladiny sodíka poklesnú v dôsledku nadmernej spotreby vody, dochádza k opuchu na bunkovej úrovni.

Príčinou hyponatrémia je disfunkcia obličiek, ktoré nie sú schopné spracovať nadmerný objem vody za krátke časové obdobie. Preto je zásadnou otázkou doba spotreby vody. Podľa vyššie citovaného portálu môže k zdravotným ťažkostiam dôjsť pri konzumácii 3 – 4 litrov vody za krátke časové obdobie. Podľa štúdií, kde sa skúmali dôsledky hyponatriémie u vojakov a väzňov, by nemala konzumácia prevyšovať 1 liter vody za hodinu. Bežní obyvateľa však nemusia mať strach z intoxikácie vodou.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali