Voľby VÚC: Luník IX. s nadpriemernou účasťou. Starosta mobilizoval rečami o zahraničných investoroch

Voľby VÚC: Luník IX. s nadpriemernou účasťou. Starosta mobilizoval rečami o zahraničných investoroch

Bratislava 4. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Obyvatelia ôsmich samosprávnych krajov si dnes volia nových predsedov a poslancov zastupiteľstiev. O priazeň voličov sa uchádza 78 kandidátov na predsedov a takmer 2900 kandidátov na poslancov. Hlasovať môže viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov v 2927 obciach, kde je zriadených spolu 5968 volebných okrskov.

Na snímke členka okrskovej volebnej komisie Kristína Godálová vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Nová Lehota, ktorá je známa vďaka seriálu Horná Dolná 4. novembra 2017

21:44 Voľby v KSK sprevádzal pokoj, účasť je vyššia než minule

Reklama

Priebeh sobotňajších krajských volieb v Košickom kraji bol dosiaľ pokojný a bez vážnejších problémov. Potvrdil to predseda volebnej komisie KSK Vladimír Tot. Účasť voličov by mala byť vyššia ako pred štyrmi rokmi.

“Písomne ani telefonicky sme nedostali žiadny väčší podnet, ktorý by sme museli riešiť,” uviedol Tot o 21.00 h. Krajská komisia tak neregistrovala ani podozrenia z kupovania hlasov.

Reklama

Členovia komisie sa v teréne akurát zaoberali prípadom v obci Čierne Pole v okrese Michalovce, kde ich oslovili miestni voliči v súvislosti so skupinou ukrajinských občanov. Členovia komisie im odporúčali, ak je nejaký problém, nech sa obrátia na políciu, čo aj urobili. “Myslím, že okolo 18.00 h sme mali informáciu, že tam bolo z pozície polície riešené nejaké trestné oznámenie, výsledok zatiaľ nevieme, o čo ide,” povedal Tot.

Aj keď záujem o voľby nie je vysoký, účasť by mala byť podľa neho vyššia než pred štyrmi rokmi. Vtedy dosiahla účasť v Košickom kraji v prvom kole 17,78 percenta a v druhom kole voľby predsedu KSK 12,21 percenta.

Polícia v Košickom kraji v súvislosti s voľbami nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku. TASR to potvrdila košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Voľby do vyšších územných celkov končia o 22.00 h. V Košickom kraji zahŕňajú 11 volebných obvodov a 854 okrskov. Voliči si okrem nového predsedu KSK vyberali 57 poslancov krajského zastupiteľstva.

 

Reklama

21:34 V Bratislavskom kraji boli voľby doposiaľ pokojné, účasť odhadujú rôzne

Voľby do VÚC v Bratislavskom kraji boli doposiaľ pokojné. Voliči ešte do 22.00 h volia nového predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zo 17 kandidátov a 50 poslancov Zastupiteľstva BSK v ďalšom volebnom období z 356 kandidátov.

Volebné komisie z Bratislavy i z okresov Malacky, Pezinok a Senec hodnotili voľby zatiaľ ako bezproblémové. Volebnú účasť odhadovali vyššiu, ale aj nižšiu. Podnet preverovala obvodná volebná komisia v bratislavskom Novom Meste. Okrsková komisia na Mikovíniho ulici totiž nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu BSK. “Obvodná komisia to išla preveriť, ale keď prišla na miesto, nikoho už nenašla,” uviedol pre TASR hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

V najvyššie položených volebných miestnostiach v Bratislave, v priestoroch Základnej školy Jeséniova na bratislavskej Kolibe, privítali prvých voličov hneď po začiatku volieb o 7.00 h. Jeden z prvých hlasov odovzdal aj Vladimír Volf. Na voľby si vlastne odskočil z práce. “Pracujem ako pekár a po prvom rozvoze pečiva som využil čas a prišiel som voliť,” povedal pre TASR. Právo voliť si nenechal vziať ani 96-ročný Dominik, jeden z najstarších obyvateľov Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Ako hovorí, treba ísť voliť, aby bolo lepšie a aby volení predstavitelia plnili svoje sľuby.

Medzi Stupavčanmi, ktorí prišli voliť, bol aj Marek Peš, ktorý využil možnosť volebného práva cudzinca s trvalým bydliskom v obci. “U mňa je to štandard, je to slobodný názor, ktorý môžem vyjadriť,” ozrejmil svoju motiváciu hlasovať. Predseda okrskovej volebnej komisie na Jelenej ulici v Bratislave a zároveň predseda SaS Richard Sulík pre TASR povedal, že VÚC nie sú veľmi významné a väčšina Bratislavčanov stále ani len netuší, kde má bratislavský VÚC svoje sídlo. “A tomu zodpovedá aj volebná účasť. Mám cieľ, aby sme v našom volebnom okrsku dosiahli 30-percentnú účasť. Bude to ‘na knap’, ale mohlo by sa to podariť,” uviedol.

Reklama

V bratislavskej Rači sa tešili, že k volebným urnám prišlo viac mladých ľudí, ako tomu bývalo po minulé roky. “Tešíme sa, že aj mladí si uvedomujú, že tieto voľby sú dôležité hlavne pre nich,” povedala pre TASR Jarmila Ďuríková z Miestneho úradu v Rači.

V najmenšej obci v Bratislavskom kraji Nový Svet v okrese Senec očakávajú od nového predsedu Bratislavského samosprávneho kraja najmä zlepšenie dopravy, pomoc pri vybudovaní multifunkčného ihriska či autobusovej zastávky. Pre TASR to povedal starosta obce Dušan Šebeň.

 

21:32 Voľby v okolí Žiaru, Žarnovice a B.Štiavnice prebiehajú bez problémov

V okresoch Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom prebiehajú voľby do vyšších územných celkov bez problémov. Pre TASR to potvrdili zapisovateľky obvodných volebných komisií.

“Mali sme oznámenie o porušení volebného moratória, ale po výjazde člena našej volebnej komisie sme napokon zistili, že nebolo nič porušené. Bola to dezinformácia,” uviedla Kristína Kováčová, zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Banská Štiavnica s tým, že komisia riešila aj niekoľko ďalších menších podnetov.

Zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Žarnovica Michaela Krčová uviedla, že členovia komisie počas volebného dňa kontrolovali jednotlivé okrsky. “Prešli viac-menej celý región okresu Žarnovica, ale žiadne porušenia nezistili,” podotkla Krčová.

 

21:28 Aj v obci s najväčšou rozlohou v BSK malo hlasovanie pokojný priebeh

Bezproblémový a pokojný priebeh mali sobotňajšie voľby do orgánov samosprávnych krajov aj v obci s najväčšou rozlohou v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) – Záhorie (vojenský obvod). TASR o tom informoval vedúci správy vojenského obvodu Pavol Škrha.

Reklama

“O voľby do VÚC býva zvyčajne nižší záujem, aj dnes sa to aspoň do týchto chvíľ potvrdilo,” uviedol pre TASR. Pripomenul, že vo vojenskom obvode, v ktorom na ploche takmer 28.000 hektárov býva necelých 170 obyvateľov, je 137 oprávnených voličov. Záhorie (vojenský obvod) patrí do 12. volebného obvodu v rámci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), tvorí ho spolu s mestom Malacky a obcami Studienka a Závod.

V poradí piate voľby do orgánov samosprávnych krajov sa pomaly chýlia k záveru. Volebné miestnosti ostanú otvorené do 22.00 h s výnimkou niekoľkých obcí v Trenčianskom kraji, kde v dôsledku výpadku prúdu budú otvorené do 23.15 h. V Trenčianskom kraji sa predĺži aj volebné moratórium.

Ako informoval Štatistický úrad SR, vzhľadom na rozhodnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o predĺžení hlasovania vo viacerých okrskoch, budú priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňované po 23.15 h. K dispozícii budú na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu 5. novembra. Odobriť ich musí štátna volebná komisia.

 

21:28 V BBSK bude zrejme vyššia účasť voličov ako v roku 2013

Reklama

Voľby do vyšších územných celkov v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) boli pokojné. K ich narušeniu nedošlo. Volebná komisia BBSK ale riešila niekoľko prípadov, ktoré sa týkali dodržiavania volebného moratória. Polícia mala zase na stole niekoľko podnetov, medzi nimi aj prípad podozrenia z volebnej korupcie.

Podľa zistení TASR bola v obciach samosprávneho kraja vyššia účasť ako v mestách. V dedinách mali prevahu starší voliči. Všeobecne ale oslovení členovia okrskových komisií uvádzali vo večerných hodinách o niečo vyššiu účasť ako pri ostatných krajských voľbách, kedy účasť voličov dosiahla necelých 25 percent.

V BBSK celkovo kandidovalo 383 ľudí na 49 poslaneckých kresiel. O post predsedu BBSK sa uchádzalo 12 kandidátov.

 

20:18 V Šamoríne odhadujú nižšiu volebnú účasť

Reklama

V meste Šamorín v okrese Dunajská Streda krajské voľby prebiehajú bez komplikácií. Volebnú účasť odhadujú skôr nižšiu. Pre TASR to uviedla Annamária Lakatos z Mestského úradu v Šamoríne.

V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) pracuje sedem obvodných volebných komisií a krajská komisia. V obvode Dunajská Streda je 67 obcí a 117 volebných okrskov, v obvode Galanta 36 obcí a 83 okrskov, v obvode Hlohovec 24 obcí a 44 okrskov, v obvode Piešťany 27 obcí a 62 okrskov, v obvode Senica 31 obcí a 51 okrskov, v obvode Skalica je 21 obcí a 42 okrskov a obvod Trnava má 45 obcí a 115 okrskov, z toho v krajskom meste 56. Ich voliči dovedna vyšlú do krajského parlamentu 40 kandidátov. O miesta bojuje 248 kandidátov, o post predsedu piati.

 

20:18 Účasť v Hlohovci a Trnave sa v podvečer začala zvyšovať

Volebné miestnosti v Trnave i Hlohovci sa začali po popoludňajšej pauze opäť viac zapĺňať v podvečer. Voliči, ktorých povinnosti zdržali doma či v práci, navštevujú volebné miestnosti i v čase, keď už tma na uliciach neláka vychádzať príliš von. Bola medzi nimi aj Trnavčanka Lenka, ktorá pracovala až do 19. hodiny. “Samozrejme, že som bola voliť, je to pre mňa dôležité a je to občianska povinnosť, ktorú by si mal splniť každý jeden z nás. Študujem si volebné programy, zaujíma ma aj nejaká história kandidátov, takže dá sa povedať, že mám domácu prípravu predtým ako pôjdem voliť a rozhodujem sa teda pri takýchto voľbách skôr podľa toho, aký to je človek, ako podľa politickej strany,” povedala pre TASR.

Účasť sa po sínusoide pohybovala aj vo volebnom okrsku č. 3 v ZŠ na Podzámskej ulici v Hlohovci. Predseda komisie Brian Brestovanský potvrdil, že najviac ľudí bolo ráno okolo 9. až 10. hodiny a potom po 17. hodine. “Pozorujeme, že je vyššia účasť ako pred štyrmi rokmi, v podvečernej ‘várke’ chodia skôr mladší voliči,” povedal pre TASR. V zozname majú zapísaných 824 voličov.

“Ráno to bolo slabšie, na obed bol útlm a rozbehlo sa to až teraz,” konštatoval predseda okrskovej volebnej komisie v miestnej časti Hlohovca Peter na ZŠ na Ulici Arpáda Felcána Peter Frýdecký. V okrsku je zapísaných cez 1000 voličov a podľa neho je účasť vyššia ako v predchádzajúcich voľbách. “Chodia od popoludnia všetky generácie, mladé rodiny aj s deťmi. Voliť tu bol aj náš primátor Miroslav Kollár pred chvíľou,” povedal Frýdecký pre TASR.

Reklama

Podľa predsedníčky volebnej komisie na trnavskom sídlisku Prednádražie na ZŠ na Mozartovej ulici Márie Belavej bolo najviac voličov odovzdať svoj hlas dopoludnia okolo 10. – 12. hodiny. “Keď sa vracali z nákupov. A potom teraz zhruba od 17. hodiny,” povedala pre TASR. V komisii si robili, ako dodala, presnú ‘čiarkovú’ štatistiku počtu voličov, každú hodinu prišlo od 25 do 36 ľudí. “Chodia skôr mladší, v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami je to zhruba rovnako zatiaľ,” dodala Belavá.

 

20:14 Na Zemplíne je priebeh volieb pokojný,komisie zaevidovali štyri podnety

Krajské voľby na hornom a dolnom Zemplíne zatiaľ prebiehajú pokojne. V michalovskom a vranovskom obvode zaevidovali štyri podnety. Ostatné okresy problémy nehlásia. TASR o tom informovali zapisovatelia jednotlivých obvodných volebných komisií (ObVK).

Podnety evidovali v meste Veľké Kapušany, kde malo ísť o podozrenie z kupovania hlasov, a v obciach Čierne Pole a Drahňov. “Po preverení boli postúpené polícii,” uviedla pre TASR zapisovateľka ObVK v Michalovciach Gabriela Rákociová. Podľa jej ďalších slov budú v tejto súvislosti do obce Čierne Pole vyslaní dvaja členovia ObVK ku sčítaniu hlasov po 22.00 h.

Obvodná volebná komisia vo Vranove nad Topľou riešila jeden podnet v obci Tovarné, a to v centre sociálnych služieb. “Podnet sme preverili, bol vyhodnotený ako neopodstatnený,” uviedol pre TASR zapisovateľ ObVK vo Vranove nad Topľou Dominik Varga.

V Michalovskom obvode bolo vytvorených pre dnešné voľby 130 okrskov, v okrese Sobrance 53. V obvode Vranov nad Topľou je 92 volebných okrskov, v Humennom o šesť menej. Svoje volebné právo mohli v okrese Snina využiť voliči v 47 volebných miestnostiach. V najmenšom obvode horného Zemplína, ktorým sú Medzilaborce, bolo zriadených 30 okrskov.

Reklama

 

20:02 V Bratislave sú voľby pokojné, niektoré okrsky odhadujú dobrú účasť

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú v Bratislave naďalej pokojné. Voličov pomaly pribúda, niektoré volebné okrsky odhadujú okolo 20-percentnú účasť. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv a oslovené volebné komisie.

“Priebeh volieb je zatiaľ pokojný a bez problémov. Doterajšia účasť sa odhaduje okolo 20 percent, niektoré okrsky by mohli mať nakoniec okolo 30 percent,” zhodnotila hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Podobne odhadovanú účasť hlási aj Devínska Nová Ves. “Ľudia chodia. Účasť sa odhaduje okolo 20 percent, závisí od okrskov,” skonštatovala Ingrid Zaťková, koordinátorka volieb v tejto mestskej časti. V okrskoch, kde je zapísaných viac starších voličov, je podľa nej účasť o čosi vyššia.

Mimoriadne pokojnú atmosféru uvádza aj Nové Mesto. Kým doobeda chodili podľa hovorcu Mareka Tettingera voliť najmä starší občania, popoludní sa k volebným urnám vybrali všetky vekové skupiny či rodiny s deťmi. Navečer sa objavuje vo volebných miestnostiach najmä mladšia generácia. “Dva okrsky odhadujú účasť okolo 30 percent,” doplnil Tettinger. Ako dodal, miestami si členovia volebných komisií krátili čas štrikovaním, riešením sudoku či hraním piškvoriek.

„Priebeh je pokojný a máme bohatú účasť,“ prezradila predsedníčka volebnej komisie v Devíne Margita Leskovská. Mestská časť má 1341 oprávnených voličov, tí volia v jednom volebnom okrsku.
Nezaostáva ani Rača. Jedna z volebných komisií už poobede nahlásila, že prekročila 24,5-percentnú volebnú účasť. “Uvidíme, ako budú úspešné iné okrsky,” podotkla Jarmila Ďuríková z Miestneho úradu v Rači.

“Je pohoda a kľud,” doplnila Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Rovnaká situácia je aj v Ružinove. “Ľudia chodia postupne. Priebeh je pokojný a nezaznamenali sme žiadne problémy ani vynášanie hárkov z volebných miestností,” potvrdila hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Reklama

V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

Prvýkrát je voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

 

19:58 V okrskovej komisii na katolíckej škole v Leviciach odhadujú účasť 30%

V okrskovej komisii na Katolíckej spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Leviciach odhadujú v krajských voľbách voličskú účasť do 30 percent. Ako TASR informovala predsedníčka okrskovej komisie Radka Radová, doteraz odvolilo približne 20 percent voličov.

Podľa jej slov najviac ľudí prichádzalo do obedňajších hodín, pričom najčastejšie chodili manželské či partnerské páry, ale aj rodiny.

Volič Michal Weis prišiel svoj hlas odovzdať z dôvodu, že chce zmenu, aby sa podľa neho nekradlo toľko, koľko sa kradne v súčasnosti. “Stačí sa pozrieť na veci, ktoré sa tu momentálne dejú. Stavia sa kruhový objazd a stojí pol milióna eur. Sú obce alebo mestá, kde sa podobný projekt podaril zrealizovať za menšie peniaze. V tomto sú určité veci, ktoré by sa mali zmeniť. Takisto ma k voľbe viedla moja občianska povinnosť. Mám tú možnosť a vek na to, aby som volil, tak jednoducho človek voliť ide. Bohužiaľ však vidím, čo sa tu deje,” povedal Weis.

Reklama

 

19:49 V Banskej Bystrici môže voliť približne 1500 bezdomovcov a 1025 cudzincov

Ešte takmer dve hodiny zostávajú do zatvorenia volebných miestností, v ktorých v sobotu Slováci hlasujú vo voľbách do vyšších územných celkov. V meste Banská Bystrica je 80 okrskov a v jednom z nich, s číslom osem, umiestnenom v Základnej škole na Triede SNP 20, mohli a ešte stále môžu odovzdať svoj hlas 11 kandidátom na šéfa kraja a 79 kandidátom na poslancov v krajskom parlamente vo volebnom obvode Banská Bystrica aj bezdomovci s trvalým pobytom v tomto meste.

Podľa Petra Jakubca, vedúceho organizačného oddelenia banskobystrického magistrátu, na území mesta ich majú približne 1500. V posledných parlamentných voľbách využilo svoje právo voliť 11 ľudí bez domova.

Ako dodal, v meste pod Urpínom mohlo a ešte stále môže ísť hlasovať celkovo 65.820 ľudí, z toho 1025 cudzincov.

 

19:39 V Lučeneckom a Rimavskosobotskom okrese majú voľby pokojný priebeh

Reklama

Voľby do vyšších územných celkov prebiehajú v Lučeneckom a Rimavskosobotskom okrese pokojne a bez incidentov. TASR o tom informovali predsedovia obvodných volebných komisií.

“Zatiaľ je všetko v poriadku, pokojné, nebol žiadny problém. Nemáme vedomosť ani o tom, že by sa objavilo nejaké nakupovanie hlasov,” uviedol pre TASR predseda obvodnej volebnej komisie v Lučenci Jaroslav Juhaniak.

Podobná situácia je aj v susednom okrese Rimavská Sobota. “Voľby sú zatiaľ pokojné, účasť je medzi 20 až 30 percentami. Neriešili sme žiadne mimoriadne udalosti,” ozrejmil predseda obvodnej volebnej komisie Csaba Žitňar.

 

19:33 Manželia zo Žarnovice išli k volebným urnám rovno z birmovky vnuka

Reklama

Vo večerných hodinách si čas na voľbu svojich zástupcov v krajskom zastupiteľstve našiel manželský pár zo Žarnovice. Ako uviedol pre TASR, voľby si nechcel nechať ujsť, hoci sa len krátko predtým vrátil z hlavného mesta, kde oslávil birmovku svojho vnuka.

“Myslím si, že ísť voliť a splniť si svoju občiansku povinnosť by mal každý. Aj takýmto spôsobom vieme ovplyvniť, ako sa budú mať naše deti a vnúčatá,” uviedol po opustení volebnej miestnosti Ján.

Podobný názor má aj jeho manželka Mária. “Je dôležité ísť voliť, aby boli v zastupiteľstve rozumní ľudia a aby sa náš kraj mal lepšie,” podotkla Mária s tým, že na voľbách sa zúčastňuje vždy, keď jej to zdravotný stav dovolí.

V 18 obciach volebného obvodu Žarnovica je zriadených v krajských voľbách 33 okrskov. O priazeň voličov sa tu uchádza deväť kandidátov na poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja. V krajskom parlamente budú záujmy miestnych hájiť dvaja z nich.

 

19:10 V čilejkárskej obci Podlužany zatiaľ odvolilo približne 25% voličov

V čilejkárskej obci Podlužany v okrese Levice, ktorá má 650 oprávnených voličov, aktuálne odvolilo približne 25 percent z nich. Podľa predsedu miestnej okrskovej komisie Tomáša Mikušku, voľby zatiaľ prebiehajú bez problémov.

Podľa neho chodili voliči k urnám pravidelnejšie do obeda, neskôr pravidelnosť upadla až do 15.00 h, odkedy chodia obyvatelia opäť voliť častejšie. “Do obedňajších hodín prišli voliť najmä seniori, v poobedňajších hodinách viac prichádzali aj mladší voliči, pričom častejšie chodia v skupinkách a rodiny,” povedal Mikuška.

Pre čilejkársku obec je známe, že sa tu udržiava tradícia Tekovského regiónu. Tá sa prezentuje najmä nosením tradičných krojov aj v bežnom živote. “Zatiaľ však nikto v kroji voliť neprišiel, aj keď to bolo zvykom. Možno sem takto oblečený ešte niekto príde,” dodal predseda okrskovej komisie v Podlužanoch.

Volička Mária Martináš prišla voliť do Podlužian, hoci žije v Bratislave. Trvalý pobyt má však stále v obci. “Zároveň pri návšteve rodiny sme využili situáciu a odovzdali sme aj svoj hlas. Kandidátov som až tak dobre nepoznala, takže som si ich pred voľbou ešte musela popozerať. Je známe, že na župných voľbách nie je vysoká účasť voličov, čo si vysvetľujem aj tým, že mladí odchádzajú do zahraničia a preto tu vlastne ani nie sú. V Bratislave sa to však mení, keďže tam žije a pracuje veľa mladých ľudí z celého Slovenska,” uviedla Martináš.

Podľa jej manžela Stéphane Martináša, ktorý je občanom Francúzska, no takisto má trvalý pobyt v obci, je odovzdanie hlasu vo voľbách povinnosťou a plní si ju zakaždým.

 

19:02 Volička Marta chce, aby sa nové vedenie BBSK viac zaujímalo o malé obce

Väčší záujem aj o menšie obce v odľahlejších regiónoch Banskobystrického samosprávneho kraja očakáva od nového vedenia, ktoré vzíde z krajských volieb, Marta z Ostrého Grúňa. K volebným urnám prichádza pravidelne, výnimkou neboli ani dnešné voľby, kedy prišla voliť aj spolu s manželom a dcérou.

“Očakávam zmeny, väčší záujem. Nielen o veľké mestá ale aj o obce, čo sa deje v tých obciach, aké sú cesty, školstvo, záujmová činnosť pre mladých,” uviedla pre TASR. V malých obciach sa podľa jej slov veci riešia až vtedy, keď je “veľmi zle” a často sú na pokraji záujmu.

Reklama

V Ostrom Grúni je v krajských voľbách na zoznamoch zapísaných 426 voličov. Predseda volebnej komisie Karol Seget odhaduje, že k urnám zatiaľ prišla štvrtina z nich. “Záujem o tieto voľby, je taký ako aj pominulé roky, nie nejako extrémne vysoký,” skonštatoval v tejto súvislosti. Šiestich voličov navštívili členovia volebnej komisie s prenosnou urnou, podľa Segeta išlo väčšinou o chorých ľudí. Ako ďalej dodal, voľby v Ostrom Grúni prebiehajú pokojne a bez akýchkoľvek problémov.

 

19:02 V Banskej Bystrici presviedčajú, aby zvesili oznam o vzdaní sa kandidátov

Na predsedov niekoľkých banskobystrických okrskov sa buď osobne alebo esemeskami obrátili ľudia, ktorí ich presviedčali, že oznámenie o vzdaní sa kandidatúry šiestich kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré má visieť za paravánom pri hlasovaní voličov, musia stiahnuť. Predstavili sa rôzne. Túto informáciu TASR potvrdili aj kompetentní z Mestského úradu v Banskej Bystrici, ktorý organizačne zabezpečuje sobotňajšie voľby do vyšších územných celkov. Predsedovia spomínaných okrskov sa totiž na nich okamžite obrátili a overovali, či oznámenia majú zvesiť.

Ako pre TASR reagoval Peter Jakubec, vedúci organizačného oddelenia magistrátu, okrskové volebné komisie sa riadia ich pokynmi, respektíve odporúčaním ministerstva vnútra, že za paravánmi vo volebných miestnostiach majú byť tieto oznámenia zverejnené. V tomto zmysle a v týchto chvíľach na to upozorňujú okrskové volebné komisie.

Podľa posledných informácií sa tak má diať aj v Brezne.

 

18:53 V Zaježovej volia popri sebe starousadlíci a prisťahovaní mladí ľudia

Zmes starousadlíkov a mladých ľudí, ktorí preferujú život na lazoch, tvorí paletu voličov, ktorí v sobotu prichádzajú voliť v osade Zaježová v okrese Zvolen. Zhruba v polovici volieb do VÚC tam prišla odovzdať svoj hlas približne pätina voličov.

Voliť prišla aj 74-ročná Anna Rievajová s manželom, ktorí bývajú v Zaježovej od narodenia, ale aj trojica mladých ľudí, pôvodom zo západného Slovenska, ktorí sa do osady spadajúcej do katastra Pliešoviec, presťahovali pred niekoľkými rokmi.

Podľa predsedníčky okrskovej komisie Žofie Cútovej, väčšie skupiny ľudí očakávajú ešte podvečer. “Aj napriek tomu, že osada je rozľahlá, o voľbu prostredníctvom urny nepožiadal nikto,” uviedla.
Podobná situácia ako v Zaježovej bola približne o 16. h aj v susednej obci Kalinka. Ako TASR povedala predsedníčka okrskovej komisie Mária Tučeková, dovtedy odvolila asi pätina voličov. Podľa nej podobne ako v Zaježovej očakávajú vo volebnej miestnosti na obecnom úrade ešte niekoľko ľudí večer. Ako však poznamenala, zrejme až desiatky obyvateľov dediny pracujú v zahraničí a tak počty zúčastnených už zrejme nebudú oveľa vyššie.

 

18:37 Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote je o voľby záujem

O prebiehajúce voľby do vyšších územných celkov je medzi obyvateľmi rómskeho sídliska Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty záujem. TASR o tom informoval podpredseda okrskovej volebnej komisie Jozef Horváth, podľa ktorého do 17.00 h odhadom odvolila pätina až šestina zo 620 zaregistrovaných voličov.

“Všetko prebieha tak ako má, bez incidentov. Od rána tu pri okrsku hliadkujú policajti. Ľudia majú záujem voliť, účasť je dobrá,” uviedol Horváth s tým, že voliči začali prichádzať hneď ráno a chodia počas celého dňa.

Reklama

“Chcem, aby aj naďalej bolo všetko dobre. Volil som tých, ktorých som volil aj minulé roky a kandidovali znova,” uviedol na margo svojej voľby pre TASR 24-ročný Róbert z Dúžavskej cesty. Podľa vlastných slov ho však mrzí to, že Rómovia nie sú jednotní, pretože spolu by dosiahli viac.

Ako dodal ďalší miestny obyvateľ Tibor Bartoš, ľudia podľa jeho názoru prichádzajú voliť, pretože chcú zmenu. “Každý, ktorí sme tu teraz prišli a volíme, volíme preto, aby sa niečo pre nás robilo, aby to nebolo tak zaostalé ako doteraz,” zdôraznil.

 

18:31 Pre rekonštrukciu kultúrneho domu volia Hliníčania v tzv. klube

Pre rekonštrukciu budovy kultúrneho domu je volebná miestnosť okrsku č. 1 v Hliníku nad Hronom v krajských voľbách zriadená v budove, ktorú miestni poznajú ako tzv. klub. Podľa predsedníčky tunajšej volebnej komisie Veroniky Lazarekovej to však voličom problémy nespôsobuje. Práve naopak, poloha volebnej miestnosti je v strede okrsku a tak majú do nej blízko voliči z jedného aj druhého konca okrsku.

Voľby tu podľa Lazarekovej prebiehajú pokojne a komisia nezaznamenala žiadne problémy. Najviac voličov zaznamenali v doobedňajších hodinách a viac ich prichádza aj v týchto podvečerných hodinách. Podľa Lazarekovej majú o voľby záujem tak mladí, ako aj starší obyvatelia. Veľká časť z nich sa pristavuje aj pri informáciách o kandidátoch, ktorí sa vzdali kandidatúry.

Svoj názor dnes prišla do tejto volebnej miestnosti vyjadriť aj Miriam. Dôvodom prečo sa rozhodla voliť, je podľa jej slov to, že Banskobystrický samosprávny kraj potrebuje posun dopredu a zmenu v školstve aj zdravotníctve. Rozhodovanie podľa jej slov nebolo ťažké. “Ak človek sleduje relácie, tak sa podľa tých názorov dokáže rozhodnúť,” podotkla.

 

18:25 V BBSK riešili podozrenie z volebnej korupcie, prípad preveruje NAKA

Polícia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) počas sobotňajších volieb do vyšších územných celkov riešila doteraz niekoľko podnetov, v jednom prípade aj podozrenie z volebnej korupcie. Malo sa tak stať v obvode Banská Bystrica. Prípad preveruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). TASR o tom informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

 

18:23 V najmenšej obci Zlatomoravského okresu veľký záujem o voľby nemajú

Voľby v okrese Zlaté Moravce prebiehajú pokojne a bez incidentov. Podľa vyjadrení obvodnej komisie je však účasť voličov stále pomerne nízka.

Predpoklady, že popoludní budú ľudia prichádzať k volebným urnám v hojnejšom počte, sa zatiaľ nenaplnili. Nízky záujem o voľby do orgánov Nitrianskeho samosprávneho kraja je aj v Zlatne, ktoré je najmenšou obcou v Zlatomoravskom okrese.

Z viac ako 220 obyvateľov dediny dnes môže voliť necelých 200 oprávnených voličov. O volebný akt však zatiaľ veľký záujem neprejavili. “Pokiaľ ide o priebeh volieb, je veľmi pokojný, ľudia, ktorí do volebnej miestnosti prichádzajú, sú informovaní a vedia, čo majú robiť. Ale účasť je redšia a vidíme, že záujem o voľby je skôr nižší. Vieme, že niektorí ešte prídu, ale nebudú to veľké počty,” uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Zlatne Jana Miklová.

Reklama

 

18:16 V Tepličke nad Váhom sú voľby pokojné, volia všetky vekové kategórie

Pred jedinou volebnou miestnosťou v Tepličke nad Váhom v okrese Žilina vládol v sobotu popoludní čulý ruch a odovzdať hlas vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) prichádzali všetky kategórie voličov.

V obci s približne 4300 obyvateľmi je podľa zapisovateľky okrsku číslo 1 Veroniky Šuškovej 3391 oprávnených voličov a svoj hlas odovzdávajú v troch okrskoch. “Voľby majú pokojný priebeh, zúčastňujú sa mladší aj starší. Myslím, že účasť je slušná. S prenosnou urnou sme boli u 51 občanov,” zhodnotila Šušková.

Na tabuli pred volebnou miestnosťou niektorí voliči podrobne čítali zoznam s kandidátmi na poslancov, niektorí si pripomenuli počet poslancov, ktorých môžu zvoliť do Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. “Kandidátov som si pozrela dopredu a už som mala vybrané. Dalo sa vybrať, aj keď veľmi nebolo z čoho,” podotkla jedna zo starších voličiek.

 

18:04 V najmenšej oravskej obci Osádka prevládajú starší voliči

Volebná miestnosť v najmenšej oravskej obci Osádka zívala v sobotu popoludní prázdnotou. Najväčší nápor voličov tu očakávajú vo večerných hodinách. Uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Miroslava Škvarková. “Prevládajú starší voliči,” povedala.

Podľa jej ďalších slov, okrsková komisia v Osádke počas sobotňajších volieb upozorňuje starších voličov na spôsob vypĺňania volebných lístkov, aby sa nestalo, že dôjde k zbytočným chybám. “Niektorí za nami prídu a radšej sa opýtajú, akým spôsobom majú hlasovať,” uviedla Škvarková.

Starosta obce Miroslav Jurík vyzdvihol, že v Osádke býva väčšinou vysoká účasť na voľbách. “Momentálne však máme účasť nižšiu, ale môže to byť zapríčinené aj tým, že niektorí občania sú ešte v práci a hlasovať prídu až vo večerných hodinách,” vysvetlil.

Jeden z účastníkov volieb, 80-ročný Jaroslav, rozprával o Osádke ako o nádhernej dedine, ktorej môžu závidieť najmä pokoj, ktorý tam vládne. “Mám však pocit, že sme prišli do takého štádia, kedy ľudia nikdy nie sú s ničím spokojní. Lebo čokoľvek urobíte, vždy sa nájdu ľudia, ktorí majú opačné názory a chcú to inak. A nedokážu pochopiť, že ten, kto vyhral voľby, ich vyhral väčšinovo,” uviedol.

Doplnil, že ak niekto raz zvíťazil, mali by sme ho rešpektovať. “Aj tí, ktorí ho nevolili,” zdôraznil.

 

17:41 Volebná účasť v obvode Šaľa je veľmi nízka

Priebeh volieb do vyšších územných celkov v obvode Šaľa je zatiaľ pokojný. Obvodná volebná komisia podľa slov zapisovateľky Evy Gyurovszkej nemusela riešiť žiadne podnety. Podľa členov okrskových komisií je však volebná účasť nízka, pohybuje sa zhruba na úrovni volieb pred štyrmi rokmi.

Výraznejší záujem voličov členovia okrskových volebných komisií neočakávajú ani vo večerných hodinách. „Vyzerá to tak, že k urnám príde možno desatina oprávnených voličov,“ podotkla Gyurovszká.

Voliči v obvode Šaľa volia štyroch poslancov do 54-členného zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja. Vyberajú si z 19 kandidátov

 

17:37 Francúz Pascal Schaller by v BSK rád videl viac investícií do školstva

Bratislavský kraj má čo doháňať v investíciách do školstva a vzdelávania. Myslí si to Francúz Pascal Schaller, ktorý býva v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, a ako rezident tejto mestskej časti má i ako cudzí štátny občan právo voliť v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

Na snímke Francúz Pascal Schaller, rezident v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov, 4. novembra 2017

„Žijem tu už desať rokov, plánujem tu ostať, a preto považujem za úplne logické podieľať sa na živote kraja takýmto spôsobom, že vyjadrím svoj názor hlasovaním vo voľbách. Je to dôležitá vec, demokratické právo, ktoré je potrebné využiť,“ uviedol pre TASR.

Schaller nezastáva väčšinový názor, že najväčším problémom v Bratislavskom kraji je doprava. “Nie, keď to porovnám s Parížom, tak toto nie je taký veľký problém,“ skonštatoval. “Skôr ma mrzí, že ten rozvoj kraja vidíme skôr v tom, ako vznikajú nové a nové obchodné centrá a nie v investíciách, ktoré sa v tomto kraji dávajú napríklad do rozvoja škôl,” upozornil rodák zo Štrasburgu.

Pascal Schaller je jedným z 365 oprávnených voličov – cudzincov s trvalým bydliskom v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves. V celej Bratislave má takéto volebné právo pri hlasovaní za predsedu a poslancov BSK viac ako 18.000 cudzincov s trvalým pobytom na území hlavného mesta.

O predsedoch a poslancoch všetkých ôsmich samosprávnych krajov sa v histórii samostatnej SR rozhoduje už piatykrát. Prvýkrát je voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Výsledky volieb budú zverejnené na dvoch webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk.

Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne. Tohtoročné krajské voľby stoja viac ako 10 miliónov eur.

 

17:29 Volebná komisia PSK prijala podnet týkajúci sa porušenia volebného moratória

Volebná komisia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prijala v sobotu podnet týkajúci sa porušenia volebného moratória v Prešove v deň konania krajských volieb. TASR to povedal jej predseda František Vaško. Podnet podal občan, podľa ktorého ho na Hlavnej ulici oslovili členovia istého občianskeho združenia a podali mu plagát s menami desiatich kandidátov na krajských poslancov do Zastupiteľstva PSK. Malo ísť o kampaň v prospech nominantov dvoch politických strán a nezávislých kandidátov.

Krajská volebná komisia podnet prijala a postúpila na prešetrenie.

Ako uviedol prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik, polícia tiež prešetruje prípad údajného porušenia volebného moratória. Na polícii to nahlásili dvaja kandidáti, ktorých letáky malo rozdávať v centre Prešova isté občianske združenie a to bez ich vedomia a súhlasu. “Hliadka prípad preverila, nič však nenašla,” uviedol Džobanik.

Reklama

 

17:23 Ľuďom v Čiernom Poli obvodná komisia odporučila obrátiť sa na políciu

Volebná komisia Košického samosprávneho kraja (KSK) neeviduje v kraji žiadne oficiálne podnety v súvislosti so sobotnými voľbami. Podľa predsedu Volebnej komisie KSK Vladimíra Tota členovia obvodnej komisie navštívili obec Čierne Pole pri Veľkých Kapušanoch. “Občania kontaktovali našu, dá sa povedať hliadku. Informovali ju, čo sa tam deje a tí im poradili, nech idú na políciu podať podnet, že je tam nejaký problém,” uviedol pre TASR Tot.

O aký problém išlo, nespresnil. “Nemáme nič oficiálne, bolo im povedané, aby išli na políciu, aby sme to vedeli riešiť,” povedal s tým, že v iných častiach kraja je situácia pokojná.
“Sem-tam zavolajú starší voliči, aby si spresnili, kde majú ísť voliť, tak im poradíme. Sú to také bežné veci,” skonštatoval Tot.

V kraji podľa jeho slov evidujú nízku účasť.

 

17:13 V Dobrohošti ľudia volia málo, podľa starostu sú skeptickí

V obci Dobrohošť (okr. Dunajská Streda) evidujú 392 oprávnených voličov. Starosta obce Jozef Boráros odhaduje, že do 16.00 h voliť prišlo len malé percento z nich. Podľa neho sú obyvatelia obce skeptickí a o voľby nemajú veľký záujem.

V Dobrohošti, v obci v Trnavskom kraji, žije spolu 490 obyvateľov, väčšina z nich sa hlási k maďarskej národnostnej menšine. Podľa starostu však majú v obci približne 250 ľudí, ktorí si v nej neprihlásili trvalý pobyt.

V sobotu popoludní bola účasť na voľbách stále veľmi nízka. „Ľudia sú skeptickí, je im to jedno, myslia si, že aj tak im nikto nepomôže,“ hovorí Jozef Boráros, ktorý je starostom obce od roku 2003. Obyvatelia obce vraj ani veľmi nevedia, že „o čom to je“.

Podľa neho by zvolený predseda Trnavského samosprávneho kraja mal ísť do každej obce, na každú ulicu, aby vedel, čo ľudí trápi. Tvrdí, že nie je správne, ak sú v kraji desiatky obcí, do ktorých sa župan ani raz nepozrie.

Väčšina obyvateľov obce podľa Borárosa pracuje v Bratislave. „Keď niekto končí v práci neskôr, už mu nejde autobus. Musí cestovať autom alebo ho odvezú známi,“ priblížil problémy miestnych obyvateľov.

V Dobrohošti si väčšinu potrieb riešia sami. „Opravili sme chodníky, dva roky som šetril na stavbu kaplnky. Budovu obecného úradu sme zrekonštruovali z eurofondov,“ dodáva starosta.
V pohostinstve v dedine obsluhuje mladý barman. Voliť nebol, ani sa nechystá. „Ani ich nepoznám a navyše sú všetci rovnakí,“ vysvetľuje dôvod.

Jeden zo štamgastov však naopak tvrdí, že voliť ešte pôjde. Na otázku TASR prečo, sa najprv na dlhšie zamyslí. „Aby sme mali lepšiu budúcnosť,“ povie nakoniec so smiechom.

 

17:13 V osade Podskalka pri Humennom neočakávajú vysokú volebnú účasť

V osade Podskalka pri Humennom neočakávajú vysokú volebnú účasť. Voliči doteraz prichádzajú k urnám v menšom počte, vo večerných hodinách by ich mohlo prísť však viac. Pre TASR to uviedol podpredseda okrskovej volebnej komisie Martin Tokár.

Viacerí voliči prišli k urnám preto, že chcú zmenu. “Aj syn bol voliť s manželkou. Mládež je dôležitá. Tú treba podporovať,” povedal pre TASR 50-ročný Miroslav Kašo, ktorý v rámci vyšších územných celkov považuje za prioritu hlavne cesty.

Predvolebnú situáciu v osade označil za pokojnú. “Každé voľby rozhodujem sám za seba. Vyberám si ľudí, ktorých uznám za vhodných,” poznamenal.
Zmenu v osade očakáva aj Zuzana Paňková (49). Práve preto sa, ako každé voľby, rozhodla ísť vyjadriť svoj názor. “Aby tu bol poriadok,” uviedla pre TASR. Podporiť prišla kandidátov, ktorých pozná.

Vo volebnom obvode Humenné môže v 86 okrskoch voliť približne 52.000 ľudí. Predsedu si vyberajú, rovnako ako všetci voliči v Prešovskom samosprávnom kraji, z 11 kandidátov. V regionálnom parlamente ich budú po voľbách zastupovať piati poslanci zo 47 kandidátov.

 

16:33 Volebná účasť na košickom Luníku IX je nadpriemerná

Účasť na sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) na košickom sídlisku Luník IX je nízka, ale oproti iným krajským voľbám v tejto mestskej časti nadpriemerná.

V dvoch okrskoch je zaregistrovaných spolu 4211 oprávnených voličov. Prví ľudia prišli odvoliť okolo 8.30 h, neskôr začali voliči chodiť vo väčšom počte v rodinných skupinách.

“Zatiaľ tú účasť by som radil ako nadpriemernú oproti tej bežnej volebnej účasti na Luníku IX. Inak všetko prebieha v poriadku, myslím, že žiadne problémy nie sú,” uviedol pre TASR predseda komisie č. 1 Peter Palla. Incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali ani v druhom okrsku.

Reklama

Voľby v tejto mestskej časti majú svoje špecifiká. “Máme niektorých voličov, ktorí potrebujú sprievod, či už zo zdravotných dôvodov alebo preto, že nevedia čítať a písať. Prichádzajú väčšinou s rodinnými príslušníkmi, ktorí im pomáhajú odvoliť,” povedala predsedníčka komisie v okrsku č. 2 Miriam Babinčáková.

Podľa starostu Luníka IX Marcela Šaňu sú tieto voľby veľmi pokojné. “Neevidujem žiadnu volebnú korupciu, čo ma teší, zároveň ma teší väčšia volebná účasť ako na minulých župných voľbách,” povedal pre novinárov. Na rozdiel od komunálnych volieb podľa neho mnohí bežní ľudia na sídlisku nevedia, o čom vlastne krajské voľby sú, preto ich nezaujímajú. “Žiadny míting kandidátov tu počas kampane nebol, len ja som presviedčal obyvateľov, aby sa zúčastnili volieb. Aj VÚC môže zohrávať dôležitú úlohu pre ľudí, môže pritiahnuť zahraničných investorov s pracovnými miestami a podobne,” povedal.

Dôvod vyššej volebnej účasti vidí Šaňa aj vo svojej snahe informovať a motivovať voličov k účasti. Z Luníka IX nekandiduje v týchto voľbách nikto.

Pred štyrmi rokmi prišlo na najväčšom rómskom sídlisku k voľbám do VÚC len 63 ľudí a v druhom kole dokonca len 25. Tohtoročný volebný deň k 15.00 h už bola účasť niekoľkonásobne vyššia.

 

16:27 Trnavská krajská volebná komisia nedostala zatiaľ vážnejšie podnety

Krajská volebná komisia v Trnave nemusela doposiaľ riešiť žiadny závažnejší podnet ohľadom priebehu volieb. Povedal to pre TASR jej predseda Zoltán Rátz.

Zo Senice prišiel, ako dodal, podnet na uzamknutú bránu v škole, kde bola umiestnená volebná miestnosť. Po vyšetrení podnetu bránu na škole odomkli. “Voliči však mohli za celý ten čas používať iný vchod, len bolo treba obísť objekt,” vysvetlil Rátz. Komisia okrem toho podávala počas dňa vysvetlenia k otázkam okrskových komisií.

 

16:22 Na Záhorí je zatiaľ účasť porovnateľná s predchádzajúcimi voľbami

Okrskové komisie na Záhorí v okresoch Senica a Skalica registrujú zatiaľ účasť voličov na voľbách do Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) porovnateľnú s voľbami pred štyrmi rokmi. Ľudia chodia do volebných miestností odovzdávať svoje hlasy od rána priebežne.

Vo volebnom okrsku č. 5 v Holíči v ZŠ na Bernolákovej ulici podľa zapisovateľky Zdenky Cintulovej zapísaných voličov majú 824. “Voličská základňa je stabilizovaná, chodia vždy takmer tí istí ľudia, prevažne staršie ročníky,” povedala pre TASR.

Vo volebnej miestnosti na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici zapisovateľka Viera Barošková uviedla, že ide “o zodpovednejší obvod”, ktorý máva pravidelne mierne vyššiu účasť ako ostatné v meste. Potešujúcim je podľa nej fakt, že začali chodiť aj mladšie ročníky, buď páry, alebo jednotlivci.

Ani dvaja obyvatelia Brodského, ktorí sú na kandidačnej listine na poslancov do TTSK za okres Skalica, zatiaľ nevyburcovali voličskú základňu v obci k vyššej účasti na voľbách. “Toto u občanov asi nezohralo žiadnu úlohu, nemáme zatiaľ viac odovzdaných hlasov ako v predchádzajúcich krajských voľbách,” konštatovala zapisovateľka v okrsku č. 2 Erika Lajčáková. Ľudia sa podľa nej menej zaujímajú o regionálnu politiku. Zapísaných majú 1000 oprávnených voličov.

Pokojný priebeh s menším množstvom voličov ako pri predchádzajúcich voľbách hlásia aj v obci Letničie. Zapisovateľka volebnej komisie Helena Smolinská uviedla pre TASR, že majú 400 mien vo voličskom zozname a že obyvatelia chodia voliť počas celého dňa od rána.

 

16:02 Mladá dvojica v kroji prišla voliť pred folklórnym vystúpením

Dvaja mladí ľudia v šarišskom kroji prišli do volebnej miestnosti v obci Krivany v okrese Sabinov. Folkloristi nechceli strácať čas, čaká ich ešte jedno vystúpenie s folklórnym súborom v obci a účasť na čepčení v Tatrách.

“Ráno som vstával s tým, že idem rezať drevo. Popri tom som sa obliekol do kroja s tým, že idem voliť. Lebo nechcem byť ako väčšina mladých ľudí, ktorí sú skeptickí k tomu, kývnu rukou, že také voľby – je mi to jedno. Pritom záleží na nás, mladých, ako to bude ďalej. A v kroji som preto, že ideme do Tatier ‘čepiť’. Vlastne som dnes celý deň v kroji,” uviedol mladý volič Patrik Kancír z Krivian.

Sprevádzala ho Patrícia Urdová, s ktorou vystupuje v dedinskom folklórnom súbore. “Voliť som prišla preto, že je to naša povinnosť a takisto aj právo, taktiež možnosť zmeniť našu budúcnosť. A tá budúcnosť je v našich rukách,” uviedla.

K volebným urnám do kultúrneho domu v Krivanoch prichádzajú počas dňa voliči poskromne. Členka okrskovej volebnej komisie Silvia Hovancová pre TASR uviedla, že priebeh krajských volieb je zatiaľ bezproblémový.

Obec má silné folklórne tradície. Žije tu okolo 1200 obyvateľov.

 

16:02 V Malých Hostiach majú v priebehu mesiaca už druhé voľby

Už druhýkrát v priebehu mesiaca prichádzajú v sobotu obyvatelia Malých Hostí v okrese Bánovce nad Bebravou k volebnej urne. V polovici októbra si tam totiž v doplňujúcich voľbách volili starostu obce.

Reklama

Pre dvojicu volieb v priebehu pár týždňov menej práce v obci nemali, povedala pre TASR členka okrskovej volebnej komisie Ivana Galbavá, ktorá bola v komisii i na doplňujúcich voľbách. “Vždy sú iné materiály a hlavne tieto voľby idú už podľa novej právnej úpravy, ale tie predtým, na starostu, išli podľa starej. Myslím si, že máme tak rovnako práce. Žiadny rozdiel podľa mňa nebol. Aj miestnosť sa pripravovala narovnako, lebo medzitým tu bola nejaká akcia,” priblížila.

Viac voličov zaregistrovali v obci podľa nej vo voľbách spred vyše dvoch týždňov. “To je starosta, to je to, čo sa priamo týka ľudí tu, ale VÚC berú ľudia okrajovo, nás sa to osobitne nedotkne,” pokračovala.

“V mojom prípade, pokiaľ ide o účasť na voľbách, zavážilo, za akú stranu kto kandiduje,” povedal Peter z Malých Hostí. Kompetencie samosprávnych krajov podľa svojich slov čiastočne pozná.
Na voľbách do vyšších územných celkov, ako aj doplňujúcich na starostu obce sa zúčastnila Viera. “Voliť som išla preto, aby sa konečne aj niečo v našej obci stalo. Mám pocit, že obchádzajú nielen nás, ale i všetkých okolo,” poznamenala.

Komisia podľa jej predsedníčky Veroniky Kmotorkovej očakáva v obci veľmi nízku volebnú účasť. V obci s približne 400 obyvateľmi majú 344 oprávnených voličov.

V doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy si obyvatelia Malých Hostí zvolili za starostku Martu Gregorovú. Tá vystriedala na poste Teodora Rusnáka, ktorému zo zákona zanikol mandát pre právoplatný trest za spáchanie trestného činu. Na voľbách sa zúčastnilo 160 obyvateľov, ktorí odovzdali 158 platných hlasov.

 

15:51 Kandidát na poslanca v Brezne vydával bločky s odporúčaním, koho voliť

Volebná komisia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) do týchto chvíľ riešila dva prípady v obvode Brezno, ktoré sa týkali povinného zachovávania volebného moratória. TASR o nich informoval Peter Bahno, predseda volebnej komisie BBSK.

V prvom prípade v jednej z breznianskych okrskových komisií sedel muž v mikine propagujúcej jednu z politických strán. Podľa Bahna ho na nevhodný odev upozornili členovia komisie, bez problémov si ju hneď vyzliekol, údajne si to neuvedomil.

Druhý prípad sa týka vydávania bločkov z registračnej pokladnice kandidáta na poslanca krajského parlamentu v BBSK za brezniansky obvod, ktorý má obchod. Na spodnej strane bločku bolo vytlačené odporúčanie, koho v Brezne voliť. Podľa Bahna prípad preverili a ohlásili polícii, ktorá sa tým zaoberá.

 

15:51 V okrese Malacky je priebeh volieb pokojný, účasť nie je vysoká

V okrese Malacky je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov pokojný. Účasť zrejme nebude vysoká, zhodujú sa podľa aktuálnej situácie v niektorých samosprávach.

“Ľudia chodia priebežne, nejde však o nejaké vysoké číslo,” opísala pre TASR situáciu v sídle okresu hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. Podľa nej volia najmä tí skôr narodení. “Voľby majú pokojnú atmosféru, žiadne oznámenie o narušení sme nedostali,” dodala Pilzová.

V pokojnej atmosfére sa začali aj pokračujú voľby v najzápadnejšej obci Slovenska – Záhorskej Vsi. “Z oprávnených voličov prišla k urnám zatiaľ približne desatina,” informoval TASR starosta obce Boris Šimkovič.

Podľa starostu Lábu Mariána Moravčíka i v ich obci je priebeh volieb pokojný. Rovnaká situácia je i v Lozorne. “Prichádzajú voliť starší, ale aj mladší, je to vcelku vyrovnané,” skonštatoval starosta Lozorna Ľubomír Húbek.

Portál záhorí.sk informuje, že niektoré obce na Záhorí majú volebnú účasť nízku. Web uvádza napríklad Moravský Svätý Ján na rozhraní Bratislavského a Trnavského kraja.

 

15:35 V Krásnohorskom Podhradí očakávajú od VÚC podporu turizmu

Obyvatelia Krásnohorského Podhradia majú podľa zástupcu starostu obce Ľudovíta Baffyho záujem skôr o komunálne voľby. Svedčí o tom i doterajšia nízka účasť.

Od nového krajského zastupiteľstva ľudia v obci očakávajú riešenie nezamestnanosti, infraštruktúry, podpory turizmu a podnikania. “Mladí chodia väčšinou preč za prácou. Pomohla by nám rýchlostná cesta vrátane tunela Soroška. Ďalej, investori a podpora menších a stredných podnikateľov. V okolí máme veľa lesov, aj v tomto odvetví, by sa podľa mňa dali vytvoriť nejaké pracovné miesta. Najmä však v turistike. Sme taký región, že v turistike máme ešte veľkú dieru,” uviedol pre TASR Baffy.

Zatvorenie hradu Krásna Hôrka po ničivom požiari v roku 2012 spôsobilo komplikácie nielen miestnym podnikateľom, ale i obci. Tá mala každoročne príjem približne 35.000 eur z parkovného a ubytovacích zariadení. Súkromným podnikateľom, ktorí mali prevádzky pod hradom, obec znížila dane na minimum. Hrad ročne v minulosti navštívilo 50.000 až 60.000 ľudí.

Podľa Jána Tatára, ktorý ako povedal, chodí voliť pravidelne, by obec potrebovala viac financií, aby bolo z čoho investovať. “So zamestnaním je tu tiež bieda, hlavne čo sa týka poberateľov sociálnych dávok. V tomto regióne je problém s prácou,” hovorí Tatár.

Rovnaký názor má i Monika Radványi, ktorá za priority považuje nezamestnanosť a infraštruktúru. “Myslím si, že je to pre každého priorita,” povedala.

“Chodím pravidelne voliť, lebo mi nie je ľahostajná situácia v našom regióne a očakávam zmenu v zložení Košického samosprávneho kraja. Čo sa týka našej obce, pomohla by možno nejaká podpora podnikateľov,” dodal obyvateľ Peter Szarka.

Reklama

V Krásnohorskom Podhradí je zapísaných takmer 2000 voličov.

 

15:34 Priebeh volieb na Spiši je pokojný, volebná účasť je rôzna

Voľby do vyšších územných celkov sú zatiaľ na Spiši bezproblémové. “Ich priebeh je pokojný, žiadne narušenia sme hlásené nemali, veríme, že to tak aj ostane. Teraz išli členovia komisie na Zamagurie na kontrolu,” priblížila pre TASR zapisovateľka Okresnej volebnej komisie (OVK) v Kežmarku Gabriela Petrušková.

V Kežmarskom okrese je dohromady 67 okrskov a právo voliť tu má približne 50.000 obyvateľov, ktorí si môžu vybrať spomedzi 39 kandidátov na poslancov. “Zatiaľ je účasť celkom dobrá, aj ja keď som bola voliť, tak som dokonca čakala v rade, tak dúfame, že bude vyšší záujem ako po minulé voľby,” dodala Petrušková.

Všetko je zatiaľ v poriadku aj v jednotlivých okrskoch v okresoch Poprad a Levoča, voličská účasť tu však nie je veľmi vysoká. “Už sme boli na kontrolu vo viacerých okrskoch, niekde je účasť 10 percent, niekde 12 – 13 percent, nie sú to nejaké vysoké čísla. Ale najviac voličov zvykne chodiť podvečer, tak uvidíme o koľko sa tie čísla ešte dvihnú,” zhodnotil zapisovateľ OVK v Poprade Ladislav Maličký. V okrese Poprad je dohromady 88 okrskov a občania si volia spomedzi 75 kandidátov na poslancov, v Levočskom okrese je to 47 okrskov a kandiduje tu 25 ľudí.

“U nás je všetko v poriadku, nič vážnejšie sme hlásené nemali. Dá sa povedať, že účasť je zatiaľ dosť nízka, uvidíme, ako sa to vyvinie do večera. Ľudí zrejme vytiahlo von pekné počasie, tak snáď si ešte nájdu čas prísť odvoliť po zotmení,” priblížil zapisovateľ OVK v Starej Ľubovni Mikuláš Mayer. V Ľubovnianskom okrese má právo voliť viac ako 44.000 obyvateľov v 63 okrskoch. Okrem župana si pritom môžu vybrať aj poslancov spomedzi 27 kandidátov.

V okrese Spišská Nová Ves je dohromady 83 okrskov a ani tu priebeh volieb zatiaľ nič nenarúša. Potvrdila to zapisovateľka tamojšej OVK Lívia Klaciková s tým, že volebná účasť v zatiaľ zmonitorovaných okrskoch je na úrovni okolo 15 percent.

 

15:16 Členka komisie v Banskej Bystrici sa dožadovala označenia, kto za koho sedí

Členka okrskovej volebnej komisie dožadujúca sa označenia všetkých členov komisie, kto za akú politickú stranu tam sedí, ale i nespokojnosť mimobystrických pacientov hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici – s tým všetkým sa musel vyrovnať Mestský úrad (MsÚ) v Banskej Bystrici, ktorý organizačne zabezpečuje priebeh sobotňajších krajských volieb v meste pod Urpínom.

“Máme skôr špecifické problémy, ktoré vyplývajú z neznalosti ľudí o priebehu týchto volieb, ale i nedostatkov v zákone,” zhodnotil pre TASR Peter Jakubec, vedúci organizačného oddelenia MsÚ.

Do začiatku volieb evidovali záujem niektorých pacientov ležiacich v nemocnici, ktorí chceli voliť, no keďže trvalý pobyt majú v inom obvode než Banská Bystrica a voličské preukazy v týchto voľbách nie sú, nemohli využiť svoje právo. Museli sa zmieriť s tým, že technicky nie je možné prepravovať hlasovacie lístky z obvodu do obvodu. Obvody kopírujú územia okresov.

Podľa Jakubca všetky podnety dôkladne preverujú a aj ten od občana, ktorý ich upozornil, že urna na odhadzovanie neplatných či poškodených hlasovacích lístkov nie je zapečatená. Niektorí ľudia si však neuvedomujú, že pri voľbách do vyšších územných celkov je to iné ako pri parlamentných, kde sa odhadzujú desiatky hlasovacích lístkov strán, ktoré nedostali od toho-ktorého voliča hlas. V krajských dostanú len dva lístky, na jednom sú mená kandidátov na predsedu kraja a na druhom mená kandidátov na poslancov. Obidva končia v obálke a v hlasovacej urne.

Jakubec zatiaľ prešiel približne 20 okrskov, všade na paravánoch visia oznámenia o kandidátoch na predsedu a poslancov BBSK, ktorí sa v zákonom stanovenom termíne vzdali svojich kandidatúr. Okrskové volebné komisie v meste pod Urpínom sa teda riadia pokynmi, respektíve odporúčaním ministerstva vnútra.

V meste Banská Bystrica je 80 okrskových volebných komisií, v ktorých sedí 651 zástupcov delegovaných politickými stranami, hnutiami či koalíciami a zapisovateľov. Sídlia v 29 objektoch po celom meste, vrátane okrajových častí. Právo voliť má celkovo 65.820 Banskobystričanov.

 

15:14 Na Zemplíne preverujú podnet kupovania hlasov

Volebná komisia preveruje na Zemplíne podnet kupovania hlasov.

Ako pre TASR uviedol predseda Volebnej komisie KSK Vladimír Tot (Most–Híd), na smer Veľké Kapušany vyslali v tejto súvislosti členov krajskej volebnej komisie. Zmapovať majú v pláne celý región.

Bližšie informácie bude vedieť po prešetrení podnetu na mieste.

 

14:56 V Lubine skolaboval člen okrskovej komisie, odviezli ho do nemocnice

V obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie. Zdravotní záchranári ho odviezli do nemocnice.

Ako TASR informoval starosta obce Lubina Martin Beňatinský, išlo o staršieho, ale vitálneho muža. „Záchranka ho odviezla do nemocnice v Novom Meste nad Váhom, podľa posledných informácií je už stabilizovaný a nie je ohrozený jeho život. Išlo o bežnú slabosť, ktorú ľudia v takomto veku pravdepodobne mávajú,“ doplnil starosta.

Reklama

Činnosť okrskovej volebnej komisie v Lubine podľa neho ohrozená nie je. „Hovoril som aj so zapisovateľkou a predsedom komisie, dopĺňať ju nebudeme. Dostali sme inštrukcie, že to nie je potrebné,“ uzavrel Beňatinský.

 

14:48 Volebná účasť v Počarovej bude zrejme vyššia ako pred štyrmi rokmi

Volebná účasť v Počarovej, jednej z najmenších obcí Považskobystrického okresu, bude zrejme vyššia ako v regionálnych voľbách pred štyrmi rokmi. Informovala predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Jana Kasmanová.

Kým v roku 2013 hlasovalo v regionálnych voľbách v Počarovej zo 108 oprávnených voličov iba 18 (volebná účasť 16,67 percenta), v sobotu prišlo už dopoludnia k urnám približne 15 percent voličov. „Voliť chodia najmä starší voliči, ale odvolilo už aj niekoľko prvovoličov. O túto obec nemá nikto záujem, iba pred voľbami. Preto sú aj voliči skeptickí,“ skonštatovala Kasmanová.

Z krajských kompetencií podľa nej voliči očakávajú najmä zlepšenie dopravnej obslužnosti. Príjazdová cesta do obce z križovatky s cestou II/517 z Považskej Bystrice do Rajca je dlhá asi 1,5 kilometra a väčšina spojov do Počarovej nezachádza.

„Smutné je, že autobusy chodia popod Počarovú a nikoho nenapadne, aby zašli aj sem. Je to krátka vzdialenosť, no ľuďom, väčšinou starým, by to veľmi pomohlo. Je to veľmi ťažké presadiť, i keď teraz sa nám podarilo vybaviť jeden spoj,“ povedala Kasmanová s tým, že denne do obce zachádza iba päť najnutnejších spojov – povinné žiacke a robotnícke.

 

14:29 V obci Svinia je záujem o voľby skromnejší, riešili aj jeden podnet

V obci Svinia v okrese Prešov je záujem o voľby do vyšších územných celkov nižší ako pri ostatných voľbách. K urnám však chodia ľudia sporadicky od rána. Medzi prvými voličmi boli členovia obecnej hliadky, ktorí pomáhajú udržiavať poriadok v početnej rómskej osade.

„Situácia za náš okrsok je momentálne slabšia, účasť voličov je asi taká ako všade, čiže nie veľmi vysoká. Oprávnených voličov máme 1190. Priebeh volieb je bez problémov,“ uviedol predseda volebnej komisie Jozef Varga.

Medzi voličmi v Svinnej bola aj Helena Poráčová. “Prišla som voliť, lebo chodím do Prešova a tiež na vyšší územný celok niečo vybaviť. Preto chcem, aby tam boli takí ľudia, aby sa dalo s nimi komunikovať. Ale nepoznám veľa kandidátov. Tých, ktorých poznám, som zakrúžkovala,“ povedala pre TASR volička.

Zuzana Madziková chodí tiež voliť pravidelne, považuje to za dôležité a nechce, aby jej hlas prepadol v niektorých voľbách. Z ponuky kandidátov si dokázala vybrať. Mladý volič Dezider Bilý chce, aby sa zlepšilo postavenie Rómov a znížila sa kriminalita. Sú to jeho prvé voľby, na ktorých sa zúčastňuje.

Zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Prešove Mária Šimčíková pre TASR uviedla, že ešte v piatok (3.11.) popoludní dostali podnet, že v obci Svinia jednej z členiek okrskovej volebnej komisie bolo povedané, aby v sobotu nechodila do volebnej komisie, lebo je ich párny počet a údajne ich má byť nepárny. Okresná volebná komisia podnet vyhodnotila ako neznalosť zákona. Zároveň si overili dnešný stav. Všetci členovia okrskovej volebnej komisie sú od začiatku prítomní na voľbách. Dotknutej členke okrskovej volebnej komisie nikto nebránil, aby sa ujala svojej funkcie.
Voliči v Prešovskom kraji si môžu vyberať predsedu PSK z 11 kandidátov. Volebná komisia zaregistrovala 12 kandidátov, nominant Strany zelených Slovenska Milan Šteiner sa svojej kandidatúry vzdal. Do krajského parlamentu si voliči v 13 obvodoch volia 62 poslancov z 500 uchádzačov.

 

14:23 V severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú voľby bez incidentov

V severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú voľby bez problémov. V obvode Zlaté Moravce doteraz nemusela volebná komisia riešiť žiadne podnety či incidenty.

„Pokojný priebeh sme zaznamenali aj v jednotlivých okrskoch. Veľa ľudí do volebných miestností zatiaľ neprišlo, ale postupne nám účasť narastá. Popoludní a na večer by to už mohlo byť podstatne lepšie,“ uviedla pre TASR zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Zlatých Moravciach Beáta Dekanová.

Bezproblémový priebeh majú voľby aj Topoľčianskom okrese. Podľa slov zapisovateľky obvodnej komisie Evy Ďurišovej nebolo potrebné riešiť žiadne podnety či sťažnosti voličov. „Riešili sme iba zopár administratívnych záležitostí s niektorými okrskovými komisiami. Všetko prebieha pokojne,“ uviedla.

Volebnú účasť v topoľčianskom obvode je podľa jej slov momentálne ťažké odhadovať. „My ju ani nesledujeme, ale podľa našich informácií ľudia chodia voliť. Máme výhľad na dve okrskové miestnosti a keby ľudia chodili všade v takých počtoch ako tam, boli by sme s účasťou spokojní,“ skonštatovala Ďurišová.

 

14:03 Volebné miestnosti Liptovských Sliačov navštívilo veľa mladých ľudí

Najväčšia obec regiónu Liptov, takmer štvortisícové Liptovské Sliače, počas sobotňajších volieb do vyšších územných celkov (VÚC) zriadila tri okrsky v Nižných, Stredných a Vyšných Sliačoch. Podľa koordinátora volieb Pavla Bartíka je účasť uspokojivá, očakávajú dokonca percentuálne vyššie čísla ako v okolitých obciach dolného Liptova.

Ako uviedol pre TASR, tento rok chodí voliť aj veľa mladých ľudí, v minulosti to boli skôr občania v strednom veku alebo starší. Svoj hlas prišla odovzdať skupinka starších ľudí. „Áno, boli sme voliť, však to treba. Hádam to dnes dobre dopadne,“ povedala asi 60-ročná volička, podľa ktorej Slovensko potrebuje trochu zmeny.

Do volebnej miestnosti mal namierené aj 78-ročný obyvateľ Stredných Sliačov František. „Voliť chodím stále, veď je to moja povinnosť,“ uviedol. Podotkol, že nie je spokojný s viacerými vecami. „Napríklad s tým, že sa nemá rozkrádať majetok, šafáriť. Aj peniaze premrhali. Všetko by bolo dobré, len keby každý spravodlivo robil a nebál sa,“ vysvetlil František.

Reklama

Podľa koordinátora volieb má obec 3084 oprávnených voličov. „V minulých voľbách bolo voliť skoro 40 percent obyvateľov Liptovských Sliačov,“ ozrejmil. Komunálne voľby podľa neho nikdy neboli lákadlom pre obyvateľov, účasť na nich bola vždy nižšia. „No z nášho pohľadu je však účasť uspokojivá. Dnešné voľby sú celkom pokojné, nemám informácie o tom, že by sa stalo niečo závažné. Nezaregistrovali sme zatiaľ ani žiadne porušenie volebného moratória,“ uzavrel koordinátor.

 

13:37 Turisti na Štrbskom Plese voliť nesmú, účasť je tam nižšia

Najvyššie položená volebná miestnosť na Štrbskom Plese býva zvyčajne plná turistov, v sobotu tomu tak však nebolo. Dôvodom je fakt, že v župných voľbách sa s voličským preukazom voliť nedá a svoj hlas môžu voliči odovzdať len v mieste trvalého bydliska. „Myslím si, že aspoň v rámci okresu by mohlo byť povolené voliť mimo svojho okrsku, prišlo by k nám možno viac voličov. Od rána do 12. hodiny sme tu mali asi desatinu voličov,“ zhodnotila pre TASR predsedníčka volebnej komisie číslo 4 Darina Bartošová.

Na snímke dôchodkyňa Anastázia Treskoňová vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v najvyššie položenej volebnej miestnosti v SR na Štrbskom Plese 4. novembra 2017

Zvyčajne prídu na Štrbské Pleso do nadmorskej výšky 1347 metrov odovzdať svoj hlas aj stovky občanov, teraz ich môže prísť maximálne 90, pretože taký je tu počet oprávnených voličov. „Zatiaľ je tých voličov málo, ľudí zrejme vytiahlo von to krásne počasie, možno k večeru ešte niekto príde,“ priblížila Bartošová. Zatiaľ nedostali vo volebnej komisii požiadavku na prenosnú volebnú urnu a voľby tam prebiehajú pokojne.

Množstvo turistov využilo v sobotu slnečné počasie v Tatrách na prechádzku či na bežky, viacerí si však stihli ráno splniť svoju občiansku povinnosť. „Ráno sme si najprv doma odvolili, pozreli sme si na internete webkameru a hneď sme sa vybrali do hôr, trochu si zabežkovať a prevetrať hlavu,“ uviedol pre TASR volič z Dolného Kubína, ktorý do Tatier prišiel spolu s manželkou. Dodal, že voľby netreba odignorovať, aj keď je počas víkendu takéto počasie.

„Ja ešte len pôjdem voliť, určite to stihnem do večera. Dnes je naozaj krásny deň, tak som sa rozhodol trošku poprechádzať okolo plesa a potom utekám domov na voľby. Mám svojich favoritov,“ priblížil svoj deň dôchodca z Turca, ktorý verí, že jeho hlasy pôjdu tým správnym ľuďom, aby sa v kraji, kde býva, žilo lepšie predovšetkým seniorom.

Medzi turistami na Štrbskom Plese sa však našli aj takí, ktorým na voľbách nezáleží a radšej si užili deň v prírode. „My sme si prišli aj so skupinkou detí zabežkovať, voliť určite nepôjdem, som znechutená a v podstate ani neviem, koho by som si vybrala,“ konštatovala volička z Liptovského Hrádku.

 

13:28 V Turzovke chodia voliči priebežne, požiadali aj o prenosnú urnu

V kysuckej Turzovke chodili v sobotu dopoludnia ľudia do volebných miestností priebežne a koordinátorka volieb Ľubica Čmelíková predpokladá dosť vysokú účasť.

V meste s vyše 7500 obyvateľmi môže podľa nej v šiestich volebných okrskoch odovzdať svoj hlas 6182 oprávnených voličov. “Niektorí majú problémy s tým, že nevedia koľkých poslancov majú voliť, že sa krúžkuje. Sú prekvapení, keď majú podpisovať voličský zoznam,” povedala Čmelíková.

Doplnila, že v okrsku číslo päť v Mestskom podniku služieb požiadali dopoludnia piati voliči o voľbu do prenosnej urny. “Sú to starí ľudia a ľudia, ktorí sa pre zdravotné postihnutie nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti. Preto k nim v poobedňajších hodinách vyšleme dvoch členov volebnej komisie,” uviedla koordinátorka volieb v Turzovke.

S jasnou predstavou o kandidátoch volil v okrsku číslo päť 58-ročný Ján Barčák. “Riadim sa podľa vlastnej skúsenosti. Vyberám si kandidátov podľa toho, čo robia pre mesto a pre kraj. Volil som tých, o ktorých viem, že budú niečo robiť,” dodal.

 

13:17 V Jelenci zatiaľ prichádzajú voliť viac voliči v slovenskej časti obce

V národnostne zmiešanej obci Jelenec v okrese Nitra s viac ako 2000 obyvateľmi prebiehajú voľby do samosprávnych krajov bez problémov a komplikácií. Záujem o ne však ľudia zatiaľ veľmi neprejavujú.

 

Do volebnej miestnosti v časti obce, kde žijú prevažne voliči maďarskej národnosti, prichádzali doteraz ľudia iba sporadicky. „Priebeh je pokojný, zatiaľ sme nezaregistrovali žiaden priestupok ani podnet. Tu je skôr maďarská strana obce a dolná časť je viac slovenská. U nás je zatiaľ účasť podobná tej v minulých voľbách. Zatiaľ sa zdá, že približne tak by to mohlo byť aj teraz, ale ešte uvidíme, ako to bude poobede a večer,“ uviedla pre TASR zapisovateľka okrskovej volebnej komisie v Jelenci Mária Molnárová.

Pokojný priebeh majú voľby aj v okrsku v dolnej časti obce, v ktorej je menší počet zapísaných oprávnených voličov, prevažne slovenskej národnosti. „Máme ich síce menej, ale chodia, je to dosť dobré. U nás zvyknú ľudia prichádzať skôr dopoludnia, ale určite prídu aj neskôr. Uvidíme, ako to bude vyzerať večer,“ povedala Daniela Penzešová z volebnej okrskovej komisie v Jelenci.

 

13:15 Komisia v bratislavskom Novom Meste preverovala rozdávanie bagiet

Obvodná volebná komisia v bratislavskom Novom Meste v súvislosti s voľbami do vyšších územných celkov preverovala prvý podnet. Okrsková komisia na Mikovíniho ulici totiž nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). “Obvodná komisia to išla preveriť, ale keď prišli na miesto, nikoho už nenašli,” uviedol pre TASR hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

V Novom Meste môže dnes hlasovať 36.578 oprávnených voličov. V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

 

Reklama

13:09 Nový Svet:V najmenšej obci BSK očakávajú po voľbách najmä lepšiu dopravu

V najmenšej obci v Bratislavskom kraji Nový Svet (okr. Senec) očakávajú od nového predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) najmä zlepšenie dopravy, pomoc pri vybudovaní multifunkčného ihriska či autobusovej zastávky. Pre TASR to povedal starosta obce Dušan Šebeň.

V obci Nový Svet žije momentálne 92 obyvateľov, z nich približne 60 je oprávnených voličov. Voliť môžu v budove zrekonštruovaného obecného úradu. „Nový župan by nám mohol pomôcť, keby nám urobil cesty a dopravu. Doprava do Bratislavy, to je strašné. To sa nedá jednoducho riešiť už takýmto spôsobom,“ hovorí starosta sediac v kresle vo svojej kancelárii.

Rovnako ako viaceré obce v okolí hlavného mesta, aj ich trápia kolóny na vjazde do Bratislavy. Mnohí obyvatelia do hlavného mesta dochádzajú za prácou či na úrady. „Keď potrebujete ísť k lekárovi alebo inde, pokiaľ nevyrazíte z obce o pol šiestej, tak na ôsmu hodinu to nestihnete,“ vysvetľuje starosta.

Okrem toho by obec rada získala aj finančné prostriedky na vybudovanie ihriska a autobusovej zastávky. „Tento rok sme napríklad dostali 3000 eur zo samosprávneho kraja na nákup kosačky a zariadenia, ktoré potrebujeme k tomu, aby sme mohli udržovať cintorín a okolie. To sme boli za to vďační,“ pochvaľuje si starosta, ale zároveň dodáva, že to bolo „viac-menej“ zo strany BSK všetko.
Nedá sa však povedať, že by regionálni politici na najmenšiu obec v Bratislavskom kraji úplne zabudli. Pred voľbami sa na miestnom obecnom úrade osobne zastavili dvaja kandidáti na predsedu. Ďalší bol v obci, ale so starostom nehovoril.

Podľa starostu býva účasť vo voľbách porovnateľná s inými obcami a mestami na Slovensku. Viacerí obyvatelia obce sa chystali voliť v popoludňajších hodinách. Slnečné počasie zatiaľ využívali skôr na práce okolo domu a v záhradách.

“Voliť pôjdem, lebo je to, myslím si, normálne. Chystá sa celá rodina,“ hovorí jeden z obyvateľov Stanislav Adamec. V dedine sa rodine páči. Postavil si v nej dom jeho syn a teraz sa chystá stavať aj dcéra. Aj oni za najväčší problém považujú dopravu a kolóny, či už pri Senci, alebo pri Bratislave.

 

13:09 V bratislavskej Záhorskej Bystrici majú záujem voliť aj prvovoliči

V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Stredoškoláci Natália, Nina i Peter prišli voliť s presvedčením, že i v záujme mladých ľudí je vyjadriť hlasovaním svoj názor na to, kto a ako by mal viesť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v budúcnosti.

“Možno budem vo svojej triede výnimkou, no som presvedčená, že ísť voliť je dôležité, lebo mi záleží na tom, ako bude vyzerať kraj, v ktorom žijem,“ povedala pre TASR Natália Macašková. Nina Jašková priznala, že v okruhu jej kamarátov je veľká vôľa zúčastniť sa na týchto voľbách. Spolu s Natáliou sa zhodujú v tom, že problémom Bratislavského kraja je najmä stav verejnej dopravy, vrátane bratislavskej MHD ako článku integrovaného dopravného systému. “Cesta, ktorá by mala trvať 20 minút, trvá raz toľko, niečo s tým treba robiť,“ zdôraznila Natália. Podľa Niny je problém i v nedostatočnej kapacite ciest. “Bratislava sa rozrastá príliš rýchlo, cesty na to nie sú dimenzované a ani intenzita verejnej dopravy na nárast obyvateľov nedokáže reagovať,” povedala.

I Ninin spolužiak Peter Majerčík prišiel voliť, aby podporil zmenu v kraji. “Aj ja si myslím, že tou prioritnou oblasťou, v ktorej je zmena potrebná, je doprava a dopravná infraštruktúra,” uviedol pre TASR.

V Záhorskej Bystrici voliči prichádzajú priebežne. “Záujem určite je, volebné miestnosti nezívajú prázdnotou,” povedala pre TASR Božena Kubíková z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica. Do 22.00 h, dokedy sú otvorené volebné miestnosti, môže v tejto časti Bratislavy voliť 4092 oprávnených voličov, z toho 151 prvovoličov. Záhorská Bystrica tvorí spolu s ďalšou bratislavskou mestskou časťou Lamač desiaty volebný obvod v BSK. V zastupiteľstve ho bude zastupovať jeden poslanec.

Celkovo môže v 17 mestských častiach Bratislavy zahlasovať o personálnom obsadení orgánov BSK 402.773 oprávnených voličov. Volia v 403 volebných okrskoch v rámci 11 volebných obvodov.

 

12:57 V Bratislave je priebeh volieb zatiaľ pokojný, účasť voličov je rôzna

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ zväčša pokojné a plynulé. Pre TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv. Rovnaká situácia je napríklad aj v Devínskej Novej Vsi či Devíne.

“Ľudia chodia málo, trúsia sa. Dopoludnie bolo, našťastie, bez problémov a bez incidentov,” zhodnotila doterajší priebeh Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Objavujú sa však miestami niektoré volebné okrsky, kde ľudia stoja v menších radoch. Pokojný priebeh volieb hlási aj Ružinov. “Ľudia chodia plynulo,” skonštatovala ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová.

Podobná situácia je podľa hovorkyne Nory Gubkovej aj v Starom Meste. “Zdá sa, že účasť je o niečo vyššia ako v posledných krajských voľbách,” povedala Gubková. Voliť chodia aj obyvatelia Nového Mesta. “Nie je síce nával, ale komisie hlásia, že stále sú v miestnostiach nejakí voliči. Mnohé komisie sa od rána nezastavili,” doplnil novomestský hovorca Marek Tettinger.

Pokojný priebeh potvrdila aj Devínska Nová Ves. “Ľudia chodia, trúsia sa. Nie je to však také masové ako napríklad vo voľbách do Národnej rady SR,” podotkla Ingrid Zaťková, koordinátorka volieb v tejto mestskej časti. Výnimkou nie je ani Devín. “Priebeh je pokojný, nemáme žiadne incidenty. Ľudia priebežne chodia,” zhodnotila predsedníčka volebnej komisie Margita Leskovská s tým, že účasť môže byť vysoká.

V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.
Prvýkrát je voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

 

12:27 V najmenších obciach TSK chodia ľudia voliť v pravidelných intervaloch

Vyše 30 oprávnených voličov majú zapísaných v zoznamoch vo voľbách do vyšších územných celkov volebné komisie v Uhrovskom Podhradí a Omastinej v okrese Bánovce nad Bebravou. V najmenších obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) registrujú jedného voliča za hodinu.

V Uhrovskom Podhradí si krátila volebná komisia chvíľu pred budovou kultúrneho domu. Podľa slov jej predsedu Jána Hederu v časovom rozmedzí hodiny príde vždy jeden volič, pričom celkovo ich majú v zozname 37. “Väčšinou ide o dôchodcov. V prípade iných volieb, keď môžu použiť voličské preukazy, máme tu aj väčšiu účasť s voličskými preukazmi, ide o ľudí od Vrábľov, Šamorína, Komárna. Je tu veľa chatárov a zvyšujú účasť,” spomenul.

Reklama

Pracovnú sobotu má podľa svojich slov chatár Jozef Sabo z Vrábľov. “Čaká nás kopa dreva,” spresnil s tým, že voliť v Uhrovskom Podhradí nemôže, keďže tam nemá trvalý pobyt.

Dovedna 35 oprávnených voličov má zapísaných volebná komisia v Omastinej, k piatim ľuďom chodia jej členovia s prenosnou urnou, povedala jedna z členiek komisie Ivana Raganová z Bánoviec nad Bebravou. “K voľbám chodí jeden obyvateľ za hodinu. O prenosnú urnu prejavilo záujem viac ľudí ako naposledy,” priblížila s tým, že čakanie na voličov si komisia vypĺňa rozprávaním príhod z minulých volieb.

 

12:00 V okresoch Dunajská Streda, Komárno, Levice a Nové Zámky sú voľby bezproblémové

V okresoch Dunajská Streda, Komárno, Levice a Nové Zámky voľby prebiehajú bez problémov a všetky volebné miestnosti boli otvorené načas. TASR o tom informovali zapisovatelia obvodných volebných komisií Komárno, Levice, Nové Zámky, Štúrovo a podpredseda obvodnej volebnej komisie Dunajská Streda.

Okres Dunajská Streda bude mať v krajskom zastupiteľstve Trnavského samosprávneho kraja spolu osem poslancov, ktorých voliči vyberú spomedzi 38 kandidátov. Počet okrskov v tomto volebnom obvode je 122. “Zatiaľ tu nenastali žiadne problémy, nevieme o ničom, všetko je v poriadku,” uviedol pre TASR podpredseda obvodnej volebnej komisie Dunajská Streda Ákos Horony.

V Komárňanskom okrese ľudia volia osem poslancov spomedzi 35 kandidátov. Počet okrskov v obvode Komárno je 108. “Všetko je v poriadku, všetko prebieha zatiaľ bez problémov,” povedala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Komárno Helena Vyžinkárová.

Obyvateľov okresu Levice bude v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) zastupovať deväť poslancov, vo voľbách si môžu vybrať spomedzi 46 kandidátov a svoj hlas odovzdať v 161 okrskoch. “Zatiaľ neboli nahlásené žiadne problémy, čo by bolo treba riešiť. Zatiaľ sme teda nič neriešili, podľa doterajšieho priebehu volieb by malo byť všetko v poriadku,” vyjadril sa zapisovateľ obvodnej volebnej komisie Levice Dušan Malovec.

Novozámocký okres bude na krajskej úrovni zastupovať osem poslancov, pričom voliči majú na výber zo 40 kandidátov. Svoj hlas tu môžu voliči odovzdať v 101 okrskoch. “Všetko prebieha v poriadku, zatiaľ sme nezaznamenali nič problémové,” povedala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Nové Zámky Eva Kučerová.

Z volebného obvodu Štúrovo budú v NSK traja poslanci, obyvatelia tohto regiónu si môžu vybrať spomedzi deviatich kandidátov a svoj hlas odovzdať v 41 okrskoch. “Všetko je v poriadku, nezaznamenali sme žiadne pochybnosti či problémy,” ukončila zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Štúrovo Dominika Matušková.

 

11:51 V zariadení pre seniorov v Hornej Marikovej volil 97-ročný Štefan Mihálik

V rázovitej prihraničnej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese požiadalo o voľbu do prenosnej urny 13 obyvateľov obce.

Na snímke 97-ročný volič Štefan Mihálik pdopisuje prevzatie hlasovacích lístkov počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Horná Mariková v sobotu 4. novembra 2017

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Emílie Bakalíkovej z 13 voličov, ktorí požiadali o voľbu do prenosnej urny, je sedem zo zariadenia sociálnych služieb v miestnej časti Pagaňov. Od volebnej miestnosti je vzdialené asi tri kilometre.

„Najvzdialenejším miestom, kam pôjdeme s prenosnou urnou, je osada Ráztoka, vzdialená od volebnej miestnosti asi sedem kilometrov. Volička z Ráztoky žiada o voľbu do prenosnej urny počas každých volieb. Žije v osade, kde nechodí ani autobus a nie je tam ani mobilný signál,“ skonštatovala Bakalíková.

V obecnom zariadení sociálnych služieb, v ktorom žije asi 40 klientov, požiadalo o voľbu do prenosnej urny sedem voličov. Najstarším z nich bol 97-ročný Štefan Mihálik. Rodák z marikovskej osady Vlkov je v zariadení sociálnych služieb asi 12 rokov a podľa vlastných slov sa zúčastňuje takmer všetkých volieb.

Jedným zo siedmich voličov zo zariadenia sociálnych služieb bol aj 83-ročný Jozef Bakala. V zariadení je dva roky a účasť vo voľbách považuje za svoju povinnosť. „Voliť by mal každý občan, každý si môže vybrať toho, kto sa mu pozdáva. Či už poslancov, alebo predsedu kraja. Kandidátov poznám z médií, verím, že som si vybral správne,“ povedal Bakala.

Záujem o účasť v regionálnych voľbách malo viac klientov zariadenia sociálnych služieb v Hornej Marikovej. Zákon im to neumožnil, pretože nemali trvalé bydlisko v Hornej Marikovej.

 

11:47 Voliči v Zemplínskych  Hámroch prišli k urnám preto, že je to ich povinnosť

Viacerí voliči v obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese prišli v sobotu k urnám preto, že je to ich občianska povinnosť. Voľby sú podľa nich jednou z možností, ako zmeniť dianie na Slovensku.
Rozvoj obce je dôvodom, prečo sa Anton Barna (32) rozhodol prísť odvoliť. “Ako občan mám povinnosť voliť. Išiel som včasnejšie, aby som to mal čím skôr za sebou,” uviedol pre TASR. K urnám pravidelne prichádza aj 79-ročná Viera Brečková. “Som starší človek, mám to už v krvi. Aj môj manžel, ktorý už nevládze chodiť, voliť chce. Preto k nemu prídu s volebnou urnou,” poznamenala pre TASR.

Manželia Kamila (58) a Jozef (59) Hudákoví sú tiež pravidelnými voličmi. “Prišli sme preto, aby nám bolo lepšie,” povedali pre TASR. Problém v regióne vidia najmä v nedostatku pracovných miest a nedostatočnom ohodnotení. “Mladí odtiaľ odchádzajú. Čo tu budú robiť? Moje obidve deti sú v Bratislave. Majú ukončené stredné školy s maturitou a ani jedno tu nie je, lebo tu nemali možnosť zamestnať sa,” poznamenal Hudák. Podľa jeho ďalších slov by mal isť voliť každý. “Aj mladí, rozhodujú o svojej budúcnosti. Keď to nechajú len tak, je to zlé,” doplnil.

Podobný názor zastáva aj 63-ročný Štefan Barna. “Myslím si, že voliť nie je právo, ale povinnosť každého dospelého občana,” povedal pre TASR. Priority v rámci vyšších územných celkov (VÚC) vidí hlavne v doprave. Pociťuje totiž zvýšený cestovný ruch v obci.

Aktuálne voľby sú pre obec podľa slov starostu Rastislava Zarembu, ktorý už tiež vhodil volebný lístok do urny, veľmi dôležité práve z tohto pohľadu, nakoľko Prešovský samosprávny kraj (PSK) spravuje a udržiava cestné komunikácie 2. a 3. triedy, po ktorých k nim turisti prichádzajú. “Chýba nám trochu ich rozvoj a tiež naplánovaná rýchlostná cesta, ktorá tu už dávnejšie mala byť a ktorá by podľa môjho názoru veľmi pomohla rozvoju tohto regiónu,” vysvetlil pre TASR.

Vo volebnom obvode Snina môže v 47 okrskoch využiť svoje volebné právo približne 30.500 voličov. Predsedu si môžu, rovnako ako všetci voliči v PSK, vyberať z 11 kandidátov. V regionálnom parlamente budú ich záujmy zastupovať traja poslanci z 21 kandidátov.

Reklama

 

11:35 V Dome tretieho veku v Petržalke odvolil aj 96-ročný dôchodca Dominik

Právo voliť si nenechal vziať ani 96-ročný Dominik, jeden z najstarších obyvateľov Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Ako hovorí, treba ísť voliť, aby bolo lepšie a aby volení predstavitelia plnili svoje sľuby.

„Treba ísť voliť. Ja idem voliť preto, aby nám na Slovensku to, čo chceme, tí naši vedúci plnili,” uviedol pre TASR Dominik. Posťažoval sa pritom, že mnohí z tých, ktorých si ľudia v dobrej viere zvolia, nakoniec nesplnia všetko, čo sľúbili.

O občianskej povinnosti voliť hovorí aj ďalší klient zariadenia, 88-ročný Anton. “Keď neprídu voliť, mám pre nich veľký odkaz – potom nech nečakajú zmenu,” odkázal mladým voličom. Súhlasí s ním aj 81-ročná Hilda. “Pôjdem voliť. Treba, však je to moja povinnosť, nie je to tak? Niečo iné by bolo, keby som nemohla chodiť, ale teraz, prečo by som nešla?” skonštatovala.

Hlasovacie lístky hodil do volebnej urny aj 66-ročný Ľudovít. Najmä vraj preto, aby sa vychádzalo viac v ústrety starším obyvateľom, aby bolo o nich lepšie postarané a aby boli voči nim ohľaduplnejší. “Ide hlavne aj o medziľudské vzťahy,” podotkol Ľudovít.

Cestu do volebných miestností si v niektorých volebných okrskoch nachádza aj mladšia generácia. Voliť sa rozhodol aj Petržalčan Ladislav (28). A to obzvlášť preto, lebo krajské voľby sú tento rok jednokolové, čo podľa neho znamená, že nie je možnosť napraviť svoju voľbu. Práve to považuje za dôvod, aby ľudia voliť prišli a aby bolo zastúpených čo najviac voličov.

“Sledoval som pár diskusií a vedel som hneď, koho budem voliť,” povedal pre TASR Ladislav. Myslí si však, že hoci vyššie územné celky existujú už niekoľko rokov, nie všetci občania ich aj reálne vnímajú. “Čo kraj robí, aké má kompetencie – to všetko sa rieši tesne pred voľbami, v rámci predvolebných diskusií. Počas volebného obdobia túto otázku v podstate nikto nerieši. Takže ľudia nevedia, čo ten kraj v reálnom čase robí, čo im v reálnom čase dáva,” skonštatoval. Je presvedčený, že obyvatelia skôr reagujú na mesto a komunálnu politiku, resp. na štát. „Ale medzistupeň nikto nevníma,“ dodal.

Súhlasí s ním aj volič Michal (40), podľa ktorého sa skôr ľudia nechajú vtiahnuť do voľby v rámci celoštátnej politiky. “A potom sa stane, že o peniazoch na nižšej úrovni rozhoduje niekto, kto je volený pár stovkami hlasov,” povedal Michal s tým, že ľudia by mali chodiť voliť a rozhodovať sa zodpovedne. “Rozpočet žúp je pomerne veľký a treba si vyberať, ktorí ľudia budú rozhodovať o použití týchto peňazí,” zdôraznil.

V Petržalke môže dnes hlasovať 99.078 oprávnených voličov. V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

 

11:09 V trebišovskej rómskej osade je zatiaľ o voľby malý záujem

Veľmi nízky záujem charakterizujú zatiaľ sobotňajšie krajské voľby v rómskej osade v Trebišove. “Zatiaľ je slabá účasť. Predpokladám, že viac voličov začne chodiť v popoludňajších hodinách,” uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej komisie č. 3 Jaroslava Topoľančinová.

Na snímke volička v priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v rómskej osade v Trebišove 4. novembra 2017

Priebeh volieb zatiaľ nenarušili žiadne problémy. Medzi voličmi, ktorí prichádzajú, sú mladí aj starí. Členovia komisie im musia často opakovane vysvetľovať rozdiely a spôsob voľby v prípade predsedu KSK a krajských poslancov.

Podľa predpokladov bude v osade zrejme účasť nižšia ako pri predchádzajúcich voľbách. “Skôr ich zaujímajú komunálne mestské voľby,” dodala Topoľančinová.

V osade sú zriadené dva volebné okrsky.

 

10:58 V Hriňovej dopoludnia prichádzajú k urnám najmä starší voliči

Asi desatina zo zhruba 400 zapísaných voličov prišla za prvé tri hodiny odvoliť v sobotňajších krajských voľbách v okrsku č. 1 v hriňovskej časti Blato. Išlo prevažne o starších ľudí, aj keď niektorí prichádzali v sprievode mladších ročníkov.

“Myslím si, že treba ísť voliť. Volím, lebo chcem zmenu,” povedala TASR 34-ročná Miroslava. Priznala však, že v minulých voľbách nevyužila toto svoje právo.

Podľa člena komisie Jozefa Malčeka bola v tomto okrsku, ktorý sa nachádza v bývalej škole na hriňovských lazoch, aj v minulosti vyššia účasť. A to aj pri voľbách do vyšších územných celkov. “Minule sme tu mali približne 50-percentnú účasť,” povedal TASR.

Ľudia v prvých hodinách volieb prichádzali priebežne aj do okrsku č.2, ktorý sídli v II. Základnej škole v starej Hriňovej. V tomto okrsku majú zapísaných vyše 700 voličov a sú tak jedným z najväčších spomedzi 11, ktoré sa nachádzajú na území mesta.

Ako TASR povedala predsedníčka okrskovej komisie Erika Malčeková, ľudia už stáli pri škole o 7.00 h, keď volebnú miestnosť otvárali. “Vzhľadom na slnečné počasie očakávame, že najviac ľudí príde podvečer,” uviedla.

Na území tohto okrsku sa nachádza aj domov sociálnych služieb, odkiaľ požiadalo o prenosnú volebnú urnu 32 klientov, prevažne dôchodcov.

 

Reklama

10:39 V BBSK sú voľby zatiaľ pokojné, komisii ani polícii nikto nič nehlásil

Voľby do vyšších územných celkov v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sú zatiaľ pokojné, volebné miestnosti v kraji otvorili načas, nikto zatiaľ nehlásil žiadne problémy. Konštatoval to pre TASR tri hodiny po začiatku volieb Peter Bahno, predseda volebnej komisie BBSK. Žiadne informácie o narušení priebehu volieb nezaznamenala ani polícia. Pre TASR to potvrdila banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

V BBSK kandiduje 382 ľudí na 49 poslaneckých kresiel v Zastupiteľstve BBSK. O nich rozhodujú voliči v 13 obvodoch kraja.

Vo volebnom obvode Banská Bystrica kandiduje 79 ľudí na osem poslaneckých kresiel, v Banskej Štiavnici sa o jeden mandát uchádzajú ôsmi, v Brezne “bojuje” 43 kandidátov o päť kresiel, v Detve 21 osôb o tri mandáty, v Krupine 12 o dva, v Lučenci sa o päť poslaneckých kresiel “pobije” 44 kandidátov, v Poltári 13 o dve, v Revúcej 21 občanov o tri mandáty, v Rimavskej Sobote 47 kandidátov o šesť miest v krajskom parlamente, vo Veľkom Krtíši 23 o tri, Zvolen má v zastupiteľstve päť stoličiek, o ktoré sa uchádzajú 38 kandidáti, Žarnovica dve, na ktoré kandidujú deviati, a Žiar nad Hronom štyri, na ktoré chcú zasadnúť 24 záujemcovia.

Voliči v sobotu rozhodujú aj o tom, kto najbližších päť rokov povedie BBSK. O post predsedu sa uchádza 11 kandidátov, ktorými sú Marian Kotleba (ĽSNS), Ján Lunter (nezávislý), ktorému vyjadrili verejnú podporu Smer-SD, Most-Híd, ako aj opozičné SaS, OĽANO, NOVA, KDH, OKS a medzi poslednými aj Strana zelených, potom Martin Juhaniak (nezávislý), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS), Pavel Greksa (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície) a Michal Kantor (Strana zelených Slovenska).

V BBSK na šéfa kraja pôvodne kandidovalo 17 ľudí.

 

10:04 V Trnave prvá v okrsku na Družbe prišla voliť volička s iniciálami A.A.

Najväčšie trnavské sídlisko Družba volí vo volebných miestnostiach základnej a materskej školy. Prvá volička prišla k jednej z nich tesne pred otvorením, minútu pred siedmou hodinou. Volebná komisia mala jej meno zapísané tiež ako prvé v poradí.

“Pani mala iniciály A.A., takže dnes mala dvojnásobné prvenstvo,” povedal pre TASR predseda volebnej komisie v okrsku č. 37 Jozef Viskupič. Dodal, že ľudia chodia od rána voliť priebežne, zatiaľ skôr stredná a staršia generácia. Zapísaných majú v tomto okrsku do 900 oprávnených voličov.

V blízkosti volebných okrskov na Družbe sa nachádza aj mestská tržnica, takže sa stáva často, že Trnavčania si najskôr nakúpia čerstvú zeleninu, kvety či ovocie od trhovníkov a potom zamieria do svojej volebnej miestnosti. Takýto úmysel potvrdil pre TASR aj nakupujúci Ivan Mička. “Je krásne počasie, odtiaľto pôjdem vyzdvihnúť manželku a pôjdeme voliť. Je to občianska povinnosť a keďže som v staršom veku, tak to výrazne vnímam hlavne ako právo. Bez toho si volebný deň neviem predstaviť,” povedal pre TASR.

Aj v okrsku, ktorý sídli v stredisku sociálnej starostlivosti na Ulici Terézie Vansovej, mali ruch hneď po otvorení. Podľa predsedu volebnej komisie Filipa Halána sú to predovšetkým seniori, ktorí sú v zariadení ubytovaní, no okrsok zahŕňa aj okolité ulice, spolu okolo 900 voličov. “Máme aj niekoľko žiadostí o voľby do volebnej urny, medzi nimi aj od 101-ročnej pani Jolany,” povedal Halán pre TASR.

 

9:51 Pollák išiel monitorovať voľby do rómskych osád

Bývalý vládny rómsky splnomocnenec a súčasný člen štátnej volebnej komisie Peter Pollák išiel do terénu monitorovať priebeh krajských volieb. Navštívi Jarovnice v okrese Sabinov, Luník IX – mestskú časť Košice a Letanovce v okrese Spišská Nová Ves. Do terénu by mali ísť aj ďalší členovia štátnej komisie.

“Vybrali sme tieto tri miesta, kde sa už v minulosti objavili podozrenia z volebnej korupcie,” vysvetlil svoj postup pre TASR Pollák, ktorý sa sústreďuje na problematiku kupovania hlasov.
Avizoval, že v prípade podozrení v iných ako týchto troch “problematických oblastiach” sa presunie aj inam. Tvrdí, že ak sa mu potvrdia podozrenia, oznámi ich polícii aj komisii.

Do terénu by mali ísť aj ďalší členovia štátnej volebnej komisie. Tá na zasadnutí rieši podnety, programom volebného dňa aj možnú kontrolu volebných miestností.

Policajný prezident Tibor Gašpar v piatok (3.11.) informoval, že polícia je pripravená zaoberať sa každým oznámením o volebnej korupcii alebo konaním, ktoré by narušovalo zákonný priebeh volieb. Vyzval občanov, aby takéto zistenia hlásili strážcom zákona.

 

9:22 V okresoch Lučenec, R. Sobota a Revúca sa voľby začali bez problémov

V okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa voľby začali bez problémov a všetky volebné miestnosti boli otvorené načas. TASR o tom informovali predsedovia a zapisovatelia jednotlivých obvodných volebných komisií.

Lučenecký okres bude mať v krajskom zastupiteľstve BBSK spolu päť poslancov, ktorých voliči vyberú spomedzi 44 kandidátov. Počet okrskov v tomto volebnom obvode je 95. „Nikde sa nevyskytol problém, všetko je zatiaľ normálne. Riešime len bežné veci, nevyskytla sa žiadna mimoriadna udalosť,“ uviedol pre TASR predseda obvodnej volebnej komisie Jaroslav Juhaniak.

V Rimavskosobotskom okrese volia obyvatelia šesť poslancov spomedzi 49 kandidátov. Počet okrskov v obvode je 157. „Nedostali sme žiadne vyjadrenie, že by sa niektorá z volebných miestností neotvorila načas. Voľby sú pokojné, nemáme hlásené žiadne problémy,“ priblížil predseda obvodnej volebnej komisie Csaba Žitňar.

Revúcky okres budú na krajskej úrovni zastupovať traja poslanci, pričom voliči majú na výber z 21 kandidátov. Volebný obvod je rozdelený na 66 okrskov. „Všetko beží bez problémov, nič mimoriadne sa zatiaľ nestalo,“ informoval TASR zapisovateľ obvodnej volebnej komisie Dominik Čulok.

 

Reklama

9:11 V KSK začali voľby bez problémov, volí sa v 854 okrskoch

Volebné miestnosti v Košickom kraji sa v sobotu pre voličov všade otvorili o 7.00 h. Voľby sa v kraji konajú v 11 volebných obvodoch a 854 okrskoch, priebeh je zatiaľ bezproblémový.
“Všetky komisie začali včas, všetko je v poriadku, nemáme žiadne avízo, že by bol nejaký problém,” uviedol pre TASR predseda volebnej komisie KSK Vladimír Tot.

Voľby začali načas aj v obci Ruskov (okr. Košice-okolie), kde je volebná miestnosť v zasadačke obecného úradu. Prvý volič prišiel odvoliť okolo 7.30 h. “Zapísaných je 1201 oprávnených voličov, zrána ich prišlo len zopár, podnety sme zatiaľ nedostali žiadne,” uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Oľga Sabadošová.

Medzi prvými voličmi v Ruskove bol aj Viktor Mikloš, ktorý chodí pravidelne voliť. “Ide o kraj, dúfam, že to ovplyvní napríklad stredné školstvo, ktoré je podľa mňa nevyvážené, keď je veľa gymnázií a málo učilíšť,” povedal pre TASR. Niektorých kandidátov mal už vopred vybraných, niektorých ešte zvažoval vo volebnej miestnosti.

Voliči si okrem nového predsedu KSK zvolia 57 poslancov krajského zastupiteľstva. O post predsedu KSK sa uchádza 11 kandidátov a o stoličku krajského poslanca 449 kandidátov. Voľby trvajú do 22.00 h.

 

9:03 Voľby v Bratislavskom kraji sa začali bez problémov

V Bratislavskom kraji začali voľby načas a bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman s tým, že situácia je pokojná a problém sa zatiaľ nevyskytol. Voliči si v Bratislavskom kraji volia nového predsedu BSK zo 17 kandidátov a 50 poslancov Zastupiteľstva BSK v ďalšom volebnom období z 356 kandidátov.

Bratislava hlási zatiaľ bezproblémový priebeh volieb. Do poslednej chvíle však mali viaceré mestské časti problém s obsadením volebných komisií členmi. “Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas a bez komplikácií,” priblížila TASR Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou na Miestnom úrade v Petržalke.

Priebeh volieb bez komplikácií je zatiaľ aj v Novom Meste, Starom Meste, Ružinove i Devíne. “Otvorené sú všetky miestnosti, komisie pracujú. Prišli odvoliť aj prví ľudia,” povedala TASR koordinátorka volieb v Devínskej Novej Vsi Ingrid Zaťková.

Voľby sa začali podľa plánu aj v bratislavskej Dúbravke. “Všetky volebné miestnosti sa otvorili načas, prichádzajú voliči,” referoval Jozef Královič z organizačného oddelenie Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Dúbravka. Bez rušivých vplyvov začali voľby i v 30 volebných okrskoch v Karlovej Vsi, taktiež i v Záhorskej Bystrici, kde možno voliť v rámci štyroch volebných okrskov. “Voličov zatiaľ máme málo, prichádzajú sporadicky,” priznala Božená Kubíková z Miestneho úradu v Záhorskej Bystrici.

Volebné miestnosti sa otvorili načas a bez problémov aj v Rači, ktorá mala taktiež problém s obsadením volebných komisií členmi. “Máme všade len päť členov v komisiách,” spresnila Jarmila Ďuríková z Miestneho úradu v Rači. Vrakuňa, Podunajské Biskupice i Vajnory od spustenia volieb zatiaľ ťažkosti neznamenali, ľudia tu pomaly prichádzajú k volebným urnám.

 

8:56 Otázky voličov zodpovie infolinka, môžu na nej hlásiť aj podnety

Otázky ľudí ohľadom prebiehajúcich krajských volieb zodpovie infolinka ministerstva vnútra aj Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Celý volebný deň môžu volať na čísla 02/48592312, 02/48592313, 02/48592020 a 02/48592021. TASR to potvrdila zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová.

Linky sú určené pre voličov, využiť ich môžu, ak si nevedia rady alebo ak chcú nahlásiť podnet. “Občania sa môžu na linku obrátiť v prípade, že by si nevedeli s nejakou situáciou poradiť, ak by bol problém vo volebnej miestnosti či s dokladmi. Môžu sa na nás obracať aj s podnetmi,” uviedla Chmelová.

Infolinka už niekoľko dní funguje a občania na ňu už aj volali. Pýtali sa napríklad, čo pre nich znamená, že nedostali oznámenie o mieste konania volieb, na to, či je možné vybaviť si voličský preukaz a ako požiadať o prenosnú volebnú schránku. “Niektorí sa kuriózne pýtali, či nevieme, kde majú volebnú miestnosť,” doplnila.

Na infolinke poskytujú informácie týkajúce sa voličov, ich práv, povinností či organizačného zabezpečenia volieb. Linka je určená výlučne pre občanov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

 

8:52 Na hornom konci v Handlovej volia ľudia v miestnom pohostinstve

V miestnom pohostinstve na hornom konci zriadili jeden z volebných okrskov v baníckom meste Handlová vo voľbách do vyšších územných celkov. K výberu miesta samospráva pristúpila po tom, čo zavreli prevádzku, kde bývali voľby doposiaľ.

“V predchádzajúcich voľbách bol volebný okrsok na hornom konci v potravinách, táto prevádzka však bola zrušená, to znamená, že z nebytových priestorov sa stali bytové. Z toho dôvodu hľadalo mesto Handlová nové priestory pre volebný okrsok, ako najvhodnejší sa javil hostinec Pod brezami, ktorý má bezbariérový prístup,” ozrejmila pre TASR hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Do okrsku v hostinci podľa nej patria obyvatelia štyroch ulíc, oprávnených voličov je tam 422, pričom celkovo je v meste Handlová 14.444 oprávnených voličov.

“Je to krásna miestnosť, nič jej nechýba, je tu príjemné prostredie. Aj keď je to krčma, vo volebný deň tu nepijeme, nefajčíme, čakáme na prvých voličov. V priebehu dňa by sa mala ich účasť zvyšovať,” povedal predseda okrskovej volebnej komisie Jozef Javurek.

Zároveň odhadol, že vo voľbách do vyšších územných celkov bude z jeho pohľadu menej voličov, pretože ľudia nepoznajú kandidátov, nevedia, na koho sa obrátiť. “Vždy sú im bližší tí, ktorí sú v ich okruhu, v Prievidzi a Handlovej,” skonštatoval.

Reklama

 

8:45 V Trenčianskom kraji môžu voliči hlasovať v 646 volebných okrskoch

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v sobotu o 7.00 hodine otvorili všetky volebné miestnosti. V regionálnych voľbách môžu do 22.00 hodiny voliči v deviatich obvodoch hlasovať v 646 okrskoch. Informovala zapisovateľka krajskej volebnej komisie v Trenčíne Zuzana Martináková.

Vo volebnom obvode Prievidza sa hlasuje v 134 okrskoch, v obvode Trenčín v 114 volebných miestnostiach. Nasledujú volebné obvody Považská Bystrica (68), Nové Mesto nad Váhom (67), Bánovce nad Bebravou (62), Ilava (61), Partizánske (55), Púchov (53) a Myjava (32).

O dôveru voličov sa v TSK uchádza sedem kandidátov na predsedu – Jaroslav Baška (Smer-SD, Slovenská národná strana, Most-Híd, Strana zelených), Petra Hajšelová (Sme rodina – Boris Kollár), Renáta Kaščáková (Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Kresťanskodemokratické hnutie, Občianska konzervatívna strana, NOVA, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska), Nora Pániková (Strana zelených Slovenska), Štefan Škultéty (NEKA), Igor Valko (Nový parlament) a Ferdinand Vavrík (NEKA).

O 47 kresiel v Zastupiteľstve TSK bojuje 271 kandidátov. Vo volebnom obvode Bánovce nad Bebravou sa o tri poslanecké kreslá uchádza 18 kandidátov, o päť kresiel v obvode Ilava zabojuje 26 kandidátov a o dve poslanecké miesta za Myjavský okres 15 kandidátov. O päť poslaneckých stoličiek v obvode Nové Mesto nad Váhom má záujem 24 potenciálnych poslancov, na päť miest v regionálnom parlamente v okrese Považská Bystrica kandiduje 24 záujemcov.

Najväčší počet kandidátov na poslancov TSK – 68 zaevidovala volebná komisia vo volebnom obvode Prievidza, ktorý bude v novom krajskom parlamente zastupovať 11 poslancov. O štyri poslanecké kreslá za volebný obvod Partizánske má záujem 17 kandidátov, na tri miesta za okres Púchov kandiduje 26 záujemcov. V Trenčianskom okrese zabojuje o deväť poslaneckých miest 54 záujemcov.

V regionálnych voľbách v novembri 2013 sa v TSK o predsedovi rozhodlo už v prvom kole, druhé kolo volieb preto nebolo. Volebná účasť v prvom kole bola v TSK 17,37 percenta, čo bolo najmenej spomedzi všetkých samosprávnych krajov.

 

8:36 Začiatok volieb do vyšších územných celkov je v PSK bezproblémový

Volebné miestnosti v Prešovskom kraji sa v sobotu pre voličov otvorili o 7.00 h, nikto nepožiadal o skorší termín. Začiatok volieb do vyšších územných celkov (VÚC) je bezproblémový, zatiaľ nie sú žiadne podnety, pre TASR to potvrdil predseda volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) František Vaško.

Voliči už od rána prichádzajú k urnám aj do volebných okrskov na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove. Predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo 39 Gabriela Mruzová uviedla, že majú zapísaných 3224 oprávnených voličov, z toho 2389 voličov je na zozname s trvalým pobytom Prešov bez presnejšej adresy. „Zatiaľ priebeh volieb je pokojný, začali sme o 7.00 hodine, tak ako bolo stanovené. Doteraz sa zúčastnilo zopár voličov. Viacej ľudí očakávame v priebehu dňa a k večeru,“ uviedla Mruzová.

Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že volebné okrsky v Prešove sú zriadené zväčša v priestoroch škôl alebo kultúrnych zariadení, ale majú okrsok aj v športovom areáli na Sekčovskej ulici a jeden dokonca v pohostinstve v časti Išľa. „Na území mesta Prešov je vytvorených 81 volebných okrskov, ktoré budú otvorené do 22.00 h. V rámci Prešova je takmer 73.000 oprávnených voličov, z ktorých 285 požiadalo o voľby prostredníctvom prenosnej hlasovacej schránky. Napríklad to boli klienti zariadení pre seniorov, rovnako domov sociálnych služieb na Volgogradskej ulici a s volebnou schránkou sa pôjde aj na Kmeťovo stromoradie,“ povedala hovorkyňa mesta.

Voliči si môžu vyberať predsedu PSK z 11 kandidátov. Volebná komisia zaregistrovala 12 kandidátov, nominant Strany zelených Slovenska Milan Šteiner sa svojej kandidatúry vzdal. Do krajského parlamentu si voliči v 13 obvodoch, ktoré kopírujú okresy, volia 62 poslancov z 500 uchádzačov. Pôvodne volebná komisia zaregistrovala 501 nominantov, jedného kandidáta z volebného obvodu Bardejov stiahla politická strana. Celkovo vo voľbách podalo kandidačné listiny 26 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia, ostatní kandidujú ako nezávislí.

 

8:25 Volebné miestnosti v Žilinskom kraji otvorili bez problémov

Vo volebnom okrsku v mestskej časti Žiliny Bytčica prichádzalo v sobotu po siedmej hodine do dvoch volebných miestností niekoľko prvých voličov.

“Chodím voliť, lebo je to moja občianska a národná povinnosť, ktorú si ctím od svojich 18 rokov. Myslím si, že kandidátov je dosť. Kandidátov, ktorí to chcú robiť poctivo, dobre. Len im treba dať hlas. Len sa treba na nich obrátiť a nedávať priestor zlodejom a chamtivcom, ktorí sa chcú priživovať na tejto republike,” povedal po odchode z volebnej miestnosti 38-ročný Juraj.

Podľa predsedníčky Volebnej komisie ŽSK Moniky Lacúchovej otvorili volebné miestnosti v Žilinskom kraji bez problémov. V 11 volebných obvodoch sa o 57 postov poslancov uchádza celkovo 377 kandidátov – 116 nezávislých a kandidáti 16 politických strán. Najviac kandidátov je v obvodoch Žilina (89), Martin (54) a Čadca (47). Najmenší záujem o post poslanca je v obvode Turčianske Teplice (9).

O post predsedu ŽSK sa uchádzajú Juraj Blanár (Smer-SD), Peter Cibulka (nezávislý), Erika Jurinová (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS), Anton Martvoň (nezávislý), Marián Murín (nezávislý), Ján Mikolaj (SNS), Stanislav Pirošík (VZDOR – strana práce, Komunistická strana Slovenska) a Peter Sagan (ĽSNS).

V Zastupiteľstve ŽSK bude obvod Žilina zastupovať 13 poslancov, obvody Martin a Čadca osem poslancov, obvod Liptovský Mikuláš šesť poslancov, obvody Námestovo a Ružomberok päť poslancov, obvody Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín a Dolný Kubín traja poslanci, obvod Bytča dvaja poslanci a obvod Turčianske Teplice jeden poslanec.

 

8:13 V Trnavskom kraji otvorili všetky volebné miestnosti

Bezproblémový začiatok sobotňajšieho volebného dňa vo všetkých volebných miestnostiach na území Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) potvrdila TASR zapisovateľka krajskej volebnej komisie v Trnave Alena Dúhová.

V TTSK pracuje sedem obvodných volebných komisií a krajská komisia. V rámci dohľadu nad priebehom volieb ich členovia majú v pláne aj výjazdy do jednotlivých volebných okrskom v kraji.

Reklama

V obvode Dunajská Streda je 67 obcí a spolu 117 volebných okrskov, v obvode Galanta 36 obcí a 83 okrskov, Hlohovec 24 obcí a 44 okrskov, v obvode Piešťany je 27 obcí so 62 okrskami, Senica 31 obcí a 51 okrskov, v obvode Skalica je 21 obcí a 42 okrskov a v obvode Trnava 45 obcí a 115 okrskov, z toho v krajskom meste 56. Ich voliči dovedna vyšlú do krajského parlamentu 40 kandidátov. O miesta bojuje 248 kandidátov, o post predsedu piati.

 

8:08 V najmenšej obci BBSK, Poproči, sa voľby začali načas a bez problémov

Volebnú miestnosť v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), v Poproči v okrese Rimavská Sobota, otvorili načas, presne o 7.00 h. Počas prvej polhodiny však neprišiel voliť ani jeden obyvateľ.

Ako TASR informoval predseda okrskovej volebnej komisie Jaromír Pliešovský, zatiaľ sa nevyskytol nijaký problém a k dispozícii majú všetko potrebné. „Nezaznamenali sme žiadnu výnimočnú udalosť, všetko prebieha v zmysle platnej legislatívy,“ uviedol Pliešovský a doplnil, že v ich volebnom okrsku majú zaregistrovaných celkovo 19 voličov.

Podľa slov starostu obce Jána Kvaku sa im v uplynulom období mierne zvýšil počet obyvateľov z pôvodných 23 na 25, napriek tomu však zostávajú najmenšou obcou kraja z hľadiska počtu obyvateľov. „Väčšina tunajších ľudí sú dôchodcovia. V produktívnom veku sú len traja naši obyvatelia,“ uviedol Kvaka.

 

8:02 Na strednom Pohroní sa voľby do VÚC začali bez problémov

Na strednom Pohroní sa voľby do vyšších územných celkov začali bez problémov. Pre TASR to potvrdili zapisovatelia obvodných volebných komisií v Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici a Žarnovici.

V 15 obciach volebného obvodu Banská Štiavnica je 24 okrskov. O priazeň voličov sa tu uchádza osem kandidátov na post poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja. V krajskom parlamente bude záujmy miestnych hájiť jeden z nich.

O štyri poslanecké miesta vo volebnom obvode Žiar nad Hronom má záujem 24 kandidátov. V 35 obciach tohto obvodu je celkom 56 okrskov.

Volebný obvod Žarnovica zahŕňa 18 obcí, v ktorých je celkom 33 okrskov. O dve poslanecké kreslá sa tu uchádza celkom deväť kandidátov.

Volebné miestnosti v spomínaných obvodoch sú zriadené na obecných úradoch, kultúrnych domoch, školách, ale aj v pohostinstvách, hoteli či hasičskej zbrojnici.

 

7:43 Všetky volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili o 7.00 h, nikde ľudia nevolili skôr. “V týchto voľbách neboli žiadne výnimky a všetkých 5968 volebných miestností sa otvára o 7.00 h a zatvára o 22.00 h,” povedala pre TASR zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová.

Zatiaľ okrskové volebné komisie nehlásili žiadne problémy a Chmelová verí, že to tak bude aj po celý deň. Štátnu volebnú komisiu však už čakajú podnety, ktoré bude riešiť od deviatej hodiny, kedy zasadne. “Podnety poukazujú na porušenie volebného moratória,” uviedla s tým, že komisia môže po novom v rámci správneho konania udeľovať za porušenie moratória pokuty.

Obyvatelia ôsmich samosprávnych krajov si po piaty raz volia nových predsedov a poslancov zastupiteľstiev. Hlasovať môže viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov v 2927 obciach, kde je zriadených spolu 5968 volebných okrskov. Prvýkrát je voľba predsedov jednokolová, dosiaľ ich ľudia volili v dvoch kolách. Po novom tak za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Výsledky volieb budú zverejnené na dvoch webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Zobrazené tam budú priebežné neoficiálne výsledky aj definitívne oficiálne. Prvé priebežné výsledky by mali byť známe po 22.00 h. Oficiálne výsledky by mali ohlásiť v nedeľu 5. novembra po schválení štátnou volebnou komisiou.

Počas volebného dňa je zakázaná kampaň aj zverejňovanie volebných prieskumov. Moratórium uplynie po zatvorení volebných miestností. Pre voličov je zriadená infolinka.

 

7:40 Na bratislavskej Kolibe prišli prví voliči hneď po otvorení miestností

V najvyššie položených volebných miestnostiach v Bratislave, v priestoroch Základnej školy Jeséniova na bratislavskej Kolibe, privítali prvých voličov hneď po začiatku volieb o 7.00 h. Okrem voľby nového predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) tu voliči spolurozhodujú aj o mandátoch pre troch poslancov, ktorí budú v krajskom parlamente zastupovať mestskú časť Bratislava-Nové Mesto.

Volič vhadzuje obálku do volebnej schránky vo volebnej miestnosti na Majerníkovej ulici počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 2017 v Bratislave v sobotu 4. novembra 2017 Foto:TASR-Marko Erd

Na Kolibe volia Novomešťania v rámci troch z celkovo 45 volebných okrskov v mestskej časti. Voliči zatiaľ prichádzajú po jednom. Jeden z prvých hlasov odovzdal aj Vladimír Volf. Na voľby si vlastne odskočil z práce. „Pracujem ako pekár a po prvom rozvoze pečiva som využil čas a prišiel som voliť,“ povedal pre TASR. Ako dodal, zúčastňuje sa každých volieb. “Je to moje právo, ktoré chcem využiť, a verím, že to môže pomôcť, aby sa veci vyvíjali tak, ako chceme,“ uviedol. Za najväčší problém, s ktorým zápasí Bratislavský kraj, považuje prerozdelenie podielových daní.

Pani Marta si myslí, že kraj má viacero problémov, ktorých riešenie si vyžaduje dlhší čas. “Či sú to škôlky, starostlivosť o seniorov, alebo zdravotníctvo. Majú čo robiť,” uviedla smerom k novozvoleným zástupcom v orgánoch BSK.

Reklama

V Novom Meste môže dnes do 22.00 h hlasovať 36.578 oprávnených voličov. V hlavnom meste SR, Bratislave, môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

Na snímke prvý volič vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky krátko po siedmej hodine ráno počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Trenčianske Stankovce

 

7:25 Prvé priebežné výsledky by mali byť známe po 22.00 h

Oficiálne výsledky by mali ohlásiť v nedeľu 5. novembra. Počas volebného dňa je zakázaná kampaň aj zverejňovanie volebných prieskumov. Moratórium uplynie po zatvorení volebných miestností, čo bude o 22.00 h.

Krajských zástupcov môžu ľudia voliť len doma, voličský preukaz sa pre tieto voľby vybaviť nedá, a teda nie je možné voliť inde ako v mieste trvalého bydliska. Hlasovať môžu aj cudzinci, ktorí majú v danom kraji trvalý pobyt. Občania SR musia mať so sebou platný občiansky preukaz, cudzinci doklad o pobyte pre cudzinca.

Kandidátom na predsedov či poslancov vo voľbách do vyšších územných celkov odovzdávajú voliči hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkujú ich poradové číslo. V prípade voľby predsedu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

Hlasovacie lístky budú platné, aj keby boli zašpinené, natrhnuté, pokreslené alebo na nich budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z nich byť však jasné, ako volič hlasoval. Neplatný lístok bude vtedy, ak nebude na predpísanom tlačive, nebude zakrúžkovaný žiadny kandidát alebo ich bude zakrúžkovaných viac ako treba a tiež ak v obálke bude viac hlasovacích lístkov pre voľby predsedu či poslancov. Voliči nesmú z volebnej miestnosti vynášať použité alebo zle upravené hlasovacie lístky. Za ich vynesenie hrozí 33-eurová pokuta.

Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si ľudia na Slovensku volia piatykrát. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Výsledky volieb budú zverejnené na dvoch webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Zobrazené tam budú priebežné neoficiálne výsledky aj definitívne oficiálne. Výsledky budú oficiálne po tom, čo ich odobrí štátna volebná komisia.

Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne. Tohtoročné krajské voľby stoja viac ako 10 miliónov eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali