Súd oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby v kauze motáky

Súd oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby v kauze motáky

Bratislava 2. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Senát Okresného súdu Bratislava I oslobodil podnikateľa Mariana K. spod obžaloby v kauze motáky. Podľa súdu skutok nebol trestným činom. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor sa voči nemu odvolal

Na Okresnom súde Bratislava I pokračuje proces s Marianom Kčneron v kauze motákov
Na snímke obžalovaný podnikateľ Marian Kočner

Senát uznal, že autorom motákov bol Marian K. Preukázalo sa tiež, že k písomnostiam sa dostal bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Posielanie správ však súd nepovažuje za trestný čin.

Reklama

“Fakt, že Marian K. nejakým spôsobom poslal z väzby správu, nie je podľa predsedu senátu ešte marením spravodlivosti,” uviedol predseda senátu Marek Filo.

Dôvodom bolo, že Marian K. nebol v čase posielania motákov v kolúznej väzbe.

Reklama

Podľa súdu sa vo veci preukázali viaceré logické nezrovnalosti. Filo tiež poukázal na to, že výpoveď Tótha úplne nekorešpondovala s obsahom motákov.

“Preto súd v súlade so zásadou v pochybnostiach v prospech veci nemal inú možnosť na rozhodnutie,” argumentoval predseda senátu.

Zdôraznil, že o trestný čin by šlo v prípade, ak by sa preukázalo, že Marian K. chcel donútiť svedka, aby v kauze zmeniek televízie Markíza vypovedal nepravdivo.

“To sa však nepreukázalo,” dodal Filo.

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, odvolanie je možné podať do 15 dní. Obhajcovia Mariana K. sa práva na opravný prostriedok vzdali. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš sa proti rozsudku odvolal.

Reklama

Prokurátor pôvodne žiadal pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek.

 

Prokurátor žiada pre Mariana Kočnera súhrnný trest 22 rokov

Prokurátor žiada pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek. Tiež peňažný trest vo výške 10.000 eur. Na Okresnom súde Bratislava I sa skončili záverečné reči

Na Okresnom súde Bratislava I pokračuje proces s Marianom Kočneron v kauze motákov
Na snímke obžalovaný podnikateľ Marian Kočner

Dôkazy v kauze motákov s obžalovaným podnikateľom Marianom K. dostatočne preukazujú jeho vinu. Uviedol to počas záverečných rečí prokurátor krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš. Obhajoba je, naopak, presvedčená o nevinne obžalovaného podnikateľa.

“Mám za to, že dokazovanie dostatočne preukázalo, že obžalovaný sa skutku dopustil. Odovzdal štyri kusy s písomnými pokynmi. Dôkazy preukázali, že autorom motákov je práve Marian K.,” povedal prokurátor.

Reklama

Poukázal na to, že počas procesu si zvolil ôsmich obhajcov vrátane advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal od Mariana K. motáky preberať. Podnikateľ tiež podľa neho nerozporoval viacero dôkazov.

Advokát obžalovaného podnikateľa Dušan Pohovej v záverečnej reči, naopak, spochybnil viacerých svedkov, zdôraznil rozpory v ich výpovediach a aj to, že sa ich počas pojednávania nepodarilo odstrániť. Dôkazy podľa neho nie sú dostatočné na preukázanie viny.

“Prokurátor je v dôkaznej núdzi a nevie dokázať skutok,” uviedol Pohovej.

Poukázal aj na nejasnosti vo výpovediach svedkov.

Zároveň súd kritizoval za to, že advokátom neboli dostupné všetky informácie napriek tomu, že vec je v záverečnom štádiu, čo podľa jeho slov bránilo v ich efektívnej práci. Podľa Pohoveja tak nebolo rešpektované právo na spravodlivý proces.

“Navrhujem preto oslobodenie spod obžaloby, pretože nebolo dokázané, že sa skutok stal,” dodal Pohovej.

Marian K. počas záverečných rečí odmietol tvrdenie, že niekoho nahováral na krivú výpoveď. Kritizoval tiež fakt, že vec je pod veľkým mediálnym tlakom a je tu istá spoločenská objednávka.

“Chcem veriť, že súdy nerozhodujú na základe mediálneho nátlaku, ale na základe relevantných skutočností,” zdôraznil Marian K.

Svojho posledného slova sa vzdal.

Senát Okresného súdu Bratislava I ukončil záverečné reči a pristúpil k porade o rozsudku.

Reklama

 

Senát OS Bratislava I ukončil dokazovanie v kauze motákov

Senát Okresného súdu (OS) Bratislava I ukončil dokazovanie v procese s obžalovaným podnikateľom Marianom K. v kauze motákov. Zároveň dal možnosť obžalobe aj obhajobe predniesť záverečné reči.

Na Okresnom súde Bratislava I pokračuje proces s Marianom Kočneron v kauze motákov
Na snímke obžalovaný podnikateľ Marian Kočner

Obhajoba Mariana K. navrhla pred ukončením dokazovania vypočuť ešte bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Podľa nej Makó v zápisnici uvádzal skutočnosti, ktoré znižujú významným spôsobom dôveryhodnosť svedka, exsiskára Petra Tótha. Ten svedčil proti Marianovi K. a orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018 odovzdal motáky.

Súd návrh na vypočutie svedka odmietol a vyhlásil dokazovanie za ukončené. Zároveň pristúpil k záverečným rečiam.

Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek.

Reklama

 

Na Okresnom súde Bratislava I pokračuje proces s Marianom Kočnerom v kauze motákov

Pred Okresným súdom (OS) Bratislava I pokračuje vo štvrtok hlavné pojednávanie v kauze motákov, kde figuruje ako obžalovaný podnikateľ Marian K. Súd by mal na pojednávaní ukončiť oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a očakáva sa aj verdikt

Na Okresnom súde Bratislava I pokračuje proces s Marianom Kočneron v kauze motákov
Na snímke obžalovaný podnikateľ Marian Kočner

Na pojednávaní je prítomný Marian K. spolu so svojimi dvoma advokátmi. Pred senát ho predviedla eskorta. Na odročený decembrový proces si mali tiež procesné strany pripraviť záverečné reči.

Naposledy koncom októbra pred súdom vypovedal advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval Mariana K. Šabík odmietol, že by mal prebrať od neho motáky, keď ho navštevoval vo väzbe. Vypovedal aj samotný obžalovaný Marian K.

OS Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi K. v tejto kauze posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Marian K. mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol vo väzbe pre kauzu zmeniek TV Markíza.

Reklama

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali