Na Blízkom východe sa zhoršil vzťah moslimov ku kresťanom, ktorí radšej odchádzajú preč

Na Blízkom východe sa zhoršil vzťah moslimov ku kresťanom, ktorí radšej odchádzajú preč

Blízky východ 30. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Vzťahy kresťanov s väčšinovými moslimami sa na Blízkom východe kvôli napätej situácii v posledných rokoch výrazne zhoršili, čo má za následok ich značný percentuálny pokles. Kresťania radšej utekajú zo svojich pôvodných domovov

Ilustračné foto poukazujúce na vojnové konflikty, ktoré nútia kresťanov utekať z Blízkeho východu
Ilustračné foto poukazujúce na vojnové konflikty, ktoré nútia kresťanov utekať z Blízkeho východu

Katolícka skupina Pomoc Cirkvi v núdzi (Aid to the Church in Need-ACN) už skôr v októbri v článku pod názvom “Prenasledovaní a zabudnutí?” zverejnila: “Kresťania rýchlo miznú z celých oblastí – predovšetkým z územia Blízkeho východu, ale aj z celých diecéz v Afrike. Vo veľkej časti je táto migrácia produktom etnických čistiek motivovaných náboženskou nenávisťou.” O tomto fakte sme sa zmienili aj v jednom z našich článkov, pozri TU.

Reklama

V Iraku žilo pred americkou inváziou v roku 2003 asi 1,4−1,5 milióna kresťanov rôznych vyznaní, no teraz je ich tam menej ako pol milióna. Podľa britského denníka The Guardian, vládu Saddáma Husajna dnes kresťania hodnotia ako “zlatý vek pre svoje spoločenstvo”. Nemali problémy s bohoslužbami a mali dôležitú rolu v spoločnosti. Po zvrhnutí Husajna sa zrazu objavil dovtedy potlačovaný zápas medzi moslimskými sunnitmi a šíitmi o moc a obeťou sa stali aj kresťania.

“Náboženstvo bolo často využívané kriminálnikmi, ktorým slúžilo ako zámienka na útok na kresťanov, pretože chceli získať ich majetok,” píše vo svojej knihe Boj o budúcnosť Iráku Zaid al-Ali. Spočiatku sa kresťania s moslimami kamarátsky znášali, no v posledných rokoch stúpla nenávisť.

Reklama

Podľa článku v The New York Times Magazine, najväčšia kresťanská komunita v Iraku žila v 50-tisícovom meste Qaraqosh, nazývanom aj iracká obilnica. Teroristická organizácia Islamský štát sa postarala v minulom roku o zánik kresťanskej komunity v Mosule. Ich príbytky označila červeným nápisom “N”, stali sa akýmisi “druhoradými občanmi v kalifáte”, museli platiť daň “jyzia”. Niektorí, ktorým sa podarilo utiecť, ukryli sa do Qaraqoshu, kde opisovali brutálne masové popravy jednotiek ISIS.

Kresťanská komunita Asýrčanov zo Sýrie utiekla taktiež pred jednotkami ISIS a približne 3 000 sa ich usadilo vo švédskom meste Göteborg. Niektorí kresťania však zostali a bojujú proti ISIS v irackom a sýrskom Kurdistane, napr. ako Jednotky obrany ninivských plání, Babylonské brigády či Dwekh Nawsha. Sú však slabé proti presile islamistov. Sýrski kresťania, ktorí utiekli do zahraničia, dnes podporujú prezidenta Assada, ktorý je podľa nich “menšie zlo”.

V Jordánsku sú zasa náboženské vzťahy na prvý pohľad idylické, sú tu kostoly, deväť zo 110 miest v parlamente je vyhradené pre kresťanov. No pri hlbšom nazeraní už aj tu nájdeme nezhody. “Pozrite, títo ľudia vravia mojim zákazníkom, u toho nekupujte, to je kresťan,” vraví starší predavač domácich potrieb v jednej z lepších štvrtí hlavného mesta Ammán.

Istá britská publikácia tvrdí, že prenasledovanie kresťanov na Blízkom východe nezačal Islamský štát, ale nastalo už pred desiatimi rokmi po americkej a britskej invázii do Iraku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali