Muž, ktorý zachránil tisícku predčasne narodených detí “v zábavnom parku”

Muž, ktorý zachránil tisícku predčasne narodených detí “v zábavnom parku”

New York 28. augusta 2018 (HSP/Foto: screenshot YouTube)

 

Ostrov Coney Island je pre ľudí v New Yorku nielen známym miestom zábavného parku, ale aj jednou nezvyčajnou výstavou, ktorá ho nemenej preslávila

Martin Arthur Couney verejným vystavovaním predčasne narodených detí v inkubátoroch napomohol vývoju starostlivosti o tieto deti

Ako píše Dawn Raffel vo svojej knihe podľa The Vintage News, výstava Dr. Martina Arthura Couneyho bola verejnou ukážkou živých predčasne narodených detí v inkubátoroch. Vo svojej existencii vydržala ďalších 40 rokov a zúčastnila sa aj veľkých svetových veľtrhov v Chicagu, New Yorku, San Franciscu, Buffale a v Omahe. Okrem toho boli vytvorené “satelitné” pobočky v zábavných parkoch v Minneapolise, Denveri, Chicagu a inde. Postupom času sláva takejto nezvyčajnej výstavy rástla.

Reklama

Samotný Couney o sebe tvrdil, že sa narodil v Alsasku, získal lekárske tituly v Lipsku a v Berlíne a slúžil ako pomocný chránenec svetoznámeho francúzskeho pediatra Pierra Constanta Budina. Údajne on poslal Couneyho prvýkrát vystavovať predčasne narodené deti na Berlínsku priemyselnú výstavu v roku 1896.

Nazvala sa “Kinderbrutanstalt” (doslovne “detská liaheň”) a účelom výstavy bolo preukázať technologickú novinku v podobe inkubátora. V tomto smere dosiahla senzačný úspech, ale záhadnou zostávala Couneyho minulosť a prečo odišiel z Európy do amerického prostredia.

Reklama

V skutočnosti šlo o osobu Michaela Cohna pochádzajúceho z vtedy pruského Krotoschinu (dnešné Poľsko), ktorý ako 18-ročný odišiel do New Yorku. Pravdou je, že na výstave v Berlíne bol verejnosti ukázaný inkubátor, ale Dr. Martin Couney nemal s tým nič spoločné a dokonca ani Dr. Pierre Budin, ale inžinier Alexandre Lion.

 

Couney si vyfabrikoval o sebe takmer všetko, vrátane celého svojho mena aj s titulom. Nemal dokončené štúdium medicíny, ale napriek takémuto nedostatku sa podujal zhotoviť rovnaký typ inkubátora, aký ukázal Alexandre Lion v Berlíne. Najal si “pomocníkov”, ktorí boli vyučení medici a spoliehal sa na vysoko kvalifikované zdravotné sestry vrátane svojej manželky.

Jeho inkubátory na výstave zachraňovali predčasne narodené deti, ktorým už údajne lekári nedávali žiadnu šancu. Boli to deti z rôznych prostredí a rodičom platil z peňazí, ktoré sa nazbierali v rámci verejnej prehliadky. Pre tých chudobných to bola aspoň taká útecha, keďže si nemohli dovoliť lepšiu starostlivosť pre svoje dieťa. Lekári časom posielali predčasne narodené deti so súhlasom rodičov rovno za Couneym, aby mali aspoň akú-takú šancu na prežitie.

Couney to však robil skôr zo zištného dôvodu. V mnohom po odbornej stránke mu pomohol chicagský lekár Julius Hess, ktorý sa chytil myšlienky postarať sa o predčasne narodené deti a tejto snahe venoval celý svoj život.

Reklama

V roku 1933 preto obaja vystavujú na svetovom veľtrhu v Chicagu, na základe čoho sa potom Chicago stalo prvým americkým mestom s komplexnou starostlivosťou o predčasne narodené deti s podporou štátu. Bol to nakoniec príklad aj ďalšie mestá v USA, aby venovali pozornosť aj takýmto deťom.

Príbeh Martina Couneyho mal napriek všetkému šťastný koniec. Aj keď prvotné úmysly neboli príliš čisté, svojím počínaním zachránil životy takmer 7 tisícom detí a niektoré z nich sú stále nažive.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali