Munícia pre Ukrajinu – neposielajte peniaze, narukujte do ukrajinskej armády

Munícia pre Ukrajinu – neposielajte peniaze, narukujte do ukrajinskej armády

Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Pred siedmimi dňami vyhlásila OZ „Občianska iniciatíva na podporu Ukrajine“ zbierku na nákup munície pre Ukrajinu. Iniciatíva uvádza, že za 6 dní od spustenia akcie sa na delostrelecké granáty na Slovensku vyzbieralo 3 118 359 EUR, s tým, že sa zapojilo 50 585 darcov

Munícia pre Ukrajinu
Stránka zbierky

Vyhlásenie zbierky aktivistami bolo motivované postojom slovenskej vlády, ktorá Slovensko nezapojila do projektu českej vlády nakúpiť muníciu pre Ukrajinu od spoločnosti pôsobiacich mimo členských krajín EÚ a NATO. Cieľom aktivistov je dokázať svetu, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín. Pozreli sme sa na celú iniciatívu bližšie.

Reklama

 

Česká iniciatíva munícia pre Ukrajinu

Prvý krát prišla česká reprezentácia s myšlienkou získať muníciu pre Ukrajinu z prostredia mimo EÚ a NATO na februárovom samite Európskej rady v Bruseli. Do záverov zo zasadnutia sa táto iniciatíva nedostala. Na februárovom mimoriadnom samite sa lídri zhodli na realizácii trojbodového plánu na urýchlení dodávok munície a riadených striel a ich spoločnom obstaraní:

Reklama

1. Uhradiť členským štátom náklady na materiál darovaný Ukrajine z existujúcich zásob alebo náklady spojené so zmenou priorít existujúcich objednávok.

2. Podpora spoločného obstarávania munície a riadených striel od hospodárskych subjektov usadených v EÚ alebo Nórsku.

3. Akt na podporu výroby munície.

Na verejnosť sa česká iniciatíva dostala na bezpečnostnej konferencii v Mníchove (16.-17.2.2024), kde deklaroval schopnosť českých spoločností dodať delostrelecké granáty kompatibilné so zbraňovými systémami Ukrajiny z prostredia mimo EÚ a NATO český prezident Peter Pavel. “V tejto chvíli sme identifikovali pol milióna nábojov kalibru 155 mm a ďalších 300 000 nábojov kalibru 122 mm, ktoré budeme schopní dodať v priebehu niekoľkých týždňov, ak na túto činnosť rýchlo nájdeme finančné prostriedky,” povedal Pavel na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

 

Reklama

Motívom pre túto českú aktivitu bol fakt, že EÚ pripustila, že do marcového termínu bude schopná dodať len polovicu zo sľúbeného 1 milióna nábojov, zatiaľ čo obrannú pomoc zo strany USA vrátane delostreleckej podpory v tom čase brzdili vnútropolitické spory.  To by Ukrajincom umožnilo udržať líniu, vysvetlil Pavel, kým sa neskôr v tomto roku nezvýšia dodávky západného obranného priemyslu. Delostrelecké granáty patria k najdôležitejším vojenským dodávkam pre Kyjev, keďže sa denne používajú vo veľkom množstve na ukrajinských bojiskách. Rusi denne vypália na obranné pozície Ukrajinskej armády 10 000 granátov.

„Česká“ iniciatíva je spoločným projektov Česka, Dánska a Holandska. “Česká republika počas celého konfliktu podporovala Ukrajinu a nie je to prvýkrát, čo sme boli sprostredkovateľom pri dodávkach vojenského materiálu na Ukrajinu,” uviedla pre ČTK česká ministerka obrany Jana Černochová. “Máme s tým bohaté skúsenosti, a preto sa na nás naši zahraniční partneri v tomto smere obrátili. Česká republika sa bude držať dohôd a určite nebudeme túto iniciatívu ďalej komentovať, vrátane počtu munície a sumy, za ktorú sa nakupuje.

Reklama

 

Na nákup munície je potrebné vyzbierať 1,5 mld USD

Viac svetla do iniciatívy priniesol ešte pred samitom v Paríži britský denník The Financial Times, ktorý zverejnil správu v ktorej okrem iného uvádza, že sa západný svet predháňa v tom, aby zohnal 1,5 mld. USD potrebných na nákup munície pre Ukrajinu, ktorú identifikovala rôzne po svete Česká republika. Denník ďalej uvádza, že suma je potrebná na financovanie nákupov, ktoré Česká republika realizuje od Februára 2022, kedy Ukrajinu napadlo Rusko.

Minister zahraničných vecí Ukrajiny 22.2.2024 informoval partnerov z EÚ, že Ukrajina tento rok potrebuje 2,5 milióna delostreleckých granátov, ale blok jej poslal len 400 000. Prosil ich, aby rýchlo našli riešenie. Uvedené množstvo potrebných delostreleckých granátov zodpovedá množstvu, ktoré dokáže ročne Rusko vyrobiť podľa think-tanku RUSI (Royal United Services Institute).

 

Samit v Paríži a postoj slovenskej vlády

Po skončení vojnovej porady, ako stretnutie európskych lídrov na pozvanie Emanuela Macrona v Paríži 26.2.2024 nazval Róbert Fico, informoval český premiér, že sa do nimi vedenej iniciatívy pridalo už 15 krajín. Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho krajina prispeje sumou 100 miliónov eur. Prezident Emmanuel Macron uviedol, že do projektu sa zapojí aj Francúzsko.

Na samite Róbert Fico prehlásil, že Slovensko sa k tejto iniciatíve nepridá, nakoľko ju považuje len za ďalšie predlžovanie vojny, ktoré neprinesie obom stranám konfliktu mier, ale len ďalšie obete.  “Naša vláda je mierovo orientovaná, naša vláda odmieta pokračovanie vojny, nebudeme posielať zbrane na Ukrajinu, orientujeme sa len na civilné projekty, a čo je najpodstatnejšie, je zhoda vo vládnej koalícii, že nikdy nebudeme súhlasiť s tým, aby slovenský vojak išiel na Ukrajinu do tejto vojny,” doplnil.

 

Množstvo munície pre Ukrajinu nie je konečné

8.3.2024 oznámil český premiér, že sa podarilo doposiaľ vyzbierať peniaze na prvú dodávku, 300 000 ks delostreleckých granátov na Ukrajinu.

 

Podľa WSJ zabezpečila ČR k 17.3.2024 približne 800 000 delostreleckých granátov od rôznych dodávateľov z celého sveta a identifikoval ďalších 700 000, ktoré by sa mohli objednať s dodatočnými finančnými prostriedkami. Tie boli zatiaľ zabezpečené na prvú tranžu 300 000 nábojov, pričom Nemecko ponúklo zďaleka najväčší príspevok.

27.3.2024 oznámil Petr Fiala, munícia je pripravená a že to ovplyvní situáciu na bojisku už teraz. “Pre Ukrajinu je nesmierne dôležité, že vie, že v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov príde ďalšia munícia, a môže tomu prispôsobiť svoju taktiku,” povedal premiér na tlačovej konferencii. Český poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar v polovici marca uviedol, že prvé dodávky v rámci tzv. českej iniciatívy by mali na Ukrajinu doraziť najneskôr v júni.

Reklama

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že množstvo delostreleckej munície na pomoc Ukrajine nie je konečné. Pôvodne plán predpokladal nákup osemstotisíc delostreleckých nábojov. Množstvo dodanej munície by mohlo byť takmer dvojnásobné, uviedol pre agentúru Bloomberg minister zahraničných vecí Ján Lipavský.

K iniciatíve sa pripojilo medzitým Poľsko, ktoré okrem finančného príspevku ponúklo aj zabezpečenie prepravy munície na Ukrajinu. Pridali sa aj Kanada, Portugalsko, Lotyšsko. Jedným z najvýznamnejších prispievateľov sa stalo Nemecko.

 

Aký je pôvod munície?

O tom, z ktorých krajín bude munícia na Ukrajinu zaslaná, špekuloval politický geograf Jan Kofroň z Fakulty sociálnych vied “Viem si predstaviť, že by to mohlo byť Turecko, ktoré je mimo EÚ, nespadá do prvého rámca, ktorý bol dohodnutý v marci minulého roka, a zároveň je to krajina, ktorá je ochotná dodávať zbrane Ukrajine. Ak je to latinskoamerická, africká alebo iná krajina, ktorá má nejaké hlbšie vzťahy s Ruskom a nie je v takej pozícii ako Turecko, ktoré je členom NATO, tak nemá zmysel jasne povedať, o ktorú krajinu ide,” povedal UK.

“Máme precedens Ekvádoru, ktorý sľúbil dodať Ukrajine vrtuľníky, ale Rusko povedalo, že prestane odoberať jeho poľnohospodárske produkty, a ekvádorská ponuka skončila,” upozornil ďalej odborník.

Reklama

Podľa WSJ Praha je zdržanlivá ohľadom toho, odkiaľ náboje pochádzajú, ale tvrdí, že medzi dodávateľmi sú aj niektorí spojenci Ruska. Obchodné dohody stanovujú, že dodávky sa budú prepravovať cez Českú republiku alebo tretie krajiny, aby sa zakrylo akékoľvek priame spojenie medzi krajinami pôvodu a Ukrajinou a tiež aby sa dodávateľ nevystavil hnevu Moskvy.

 

Kto zbiera prostriedky vyzbierané v rámci iniciatívy Munícia pre Ukrajinu

Každý jeden príspevok darca, ktorý sa rozhodne prispieť na zbierku na muníciu na Ukrajinu kliknutím na tlačidlo na web stránke zbierky, pošle svoje peniaze fondu „The Charter of the Endowment Fund – The Endowment Fund for Ukraine“ Ide o nadačný fond, ktorý bol zriadený 23.1.2023 v Ústí na Labem a sídli v Jablonci na Nisou v ČR.

V nadačnej listine fondu je uvedené okrem iného toto:

Účelom Nadačného fondu je poskytovať priamu a nepriamu finančnú a materiálnu pomoc Ukrajine, najmä, ale nie výlučne, prostredníctvom organizovania zbierok na pomoc Ukrajine, priameho nákupu potrebných predmetov s cieľom ich zaslania na Ukrajinu na pomoc jej občanom a verejným orgánom, podpory iných fondov alebo projektov zriadených na účely pomoci Ukrajine alebo predaja propagačných výrobkov vyjadrujúcich podporu ukrajinskému ľudu, a to všetko počas trvania vojny na Ukrajine a po jej skončení počas obnovy povojnovej Ukrajiny.

Zakladateľom Nadačného fondu pre Ukrajinu je Ing. Dalibor Dědek, narodený 21. júna 1957, bývajúci na adrese Bzí 26, 468 22 Železný Brod.

Správna rada sa skladá z dvoch členov. Prvými členmi správnej rady ku dňu vzniku nadačného fondu sú: Ing. Dalibor Dědek, Jan Polák, narodený 4. augusta 1978, bývajúci na adrese Pobřežní 3919/21, 466 04 Jablonec nad Nisou.

Reklama

Dozorná rada má dvoch členov.  Prvými členmi správnej rady ku dňu zriadenia nadačného fondu sú: Jiří Ibl, narodený 22. apríla 1983, bytom Hraničná 51, 468 11 Janov nad Nisou; David Beneš, narodený 27. februára 1974, bývajúci na adrese Na Domovině 5353, Jablonec nad Nisou, 46804.

Majetok a zdroje nadačného fondu tvoria majetkový vklad zriaďovateľa, nadačné príspevky od fyzických a právnických osôb, ktoré môžu byť peňažné alebo nepeňažné, ako aj výnosy z predaja reklamných produktov. Zakladateľ vložil do Nadačného fondu peňažný vklad vo výške 200 000 Kč (slovom: dvestotisíc českých korún).

 

Nie je jasné, na čo budú vyzbierané prostriedky použité?

3.3 Darcovia môžu prispievať nadácii najmä nasledujúcim spôsobom:

(a.) Nadačný fond použije 100 % všetkých finančných darov prijatých prostredníctvom tejto platformy na podporu vojny na Ukrajine, konkrétne na zabezpečenie nevyhnutných prostriedkov na vedenie obrannej vojny (napr. vojenská technika); Peniaze sa za týmto účelom zbierajú cez web stránku https://www.zbraneproukrajinu.cz (na Slovensku https://www.zbranepreukrajinu.sk)

(b.) Nadačný fond použije 100 % všetkých finančných darov získaných prostredníctvom tejto platformy podľa priorít na pomoc a obnovu ukrajinskej spoločnosti alebo na podporu iných podobných subjektov, pričom tieto finančné prostriedky nebudú použité na nákup vojnového materiálu; Peniaze sa za týmto účelom zbierajú cez web stránku  https://www.zbraneproukrajinu.cz (na Slovensku https://www.zbranepreukrajinu.sk)

Reklama

(f.) Darcovia môžu do nadačného fondu posielať aj finančné dary na účely ich následného použitia na správu fondu, a to buď prostredníctvom webovej stránky fondu https://www.zbraneproukrajinu.cz/, alebo prostredníctvom inej platformy, ktorú si fond podľa vlastného uváženia zvolí na zhromažďovanie finančných darov. Po pripísaní finančného daru na účet fondu sa medzi darcom a fondom uzatvorí darovacia zmluva v súlade s príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka.

Nadačný fond môže na správu fondu použiť vklad zakladateľa, ako aj výnosy z predaja propagačných predmetov a dary poskytnuté fondu na účely jeho správy podľa článku  3.3(e.) a 3.3(f.) alebo 3.3(g.)

3.5 Celkové ročné náklady nadačného fondu súvisiace s jeho správou nesmú presiahnuť 50 % ročnej hodnoty všetkých poskytnutých nadačných príspevkov. Náklady spojené so správou nadačného fondu zahŕňajú najmä náklady na udržiavanie a zhodnocovanie majetku nadačného fondu, náklady spojené s poskytovaním nadačných príspevkov a kontrolou ich čerpania, náklady na propagáciu účelu nadačného fondu a náklady spojené s prevádzkou nadačného fondu, náklady na účtovníctvo a dokumentáciu, náklady na vydanie výročnej správy, náklady na prípadný audit, ako aj prípadné odmeny za výkon funkcie člena

Z uvedeného vyplýva, že nadácia môže polovicu získaných prostriedkov použiť na prevádzku nadácie!!!

4. POSKYTOVANIE NADAČNÝCH PRÍSPEVKOV

4.1 O poskytovaní nadačných príspevkov (ďalej len “príspevky”) rozhoduje poverený člen správnej rady podľa vlastného uváženia v súlade s ustanovením § 156 ods. 2 zákona č. 89/2012 Z. z. Občiansky zákonník, vždy však tak, aby to bolo v súlade s účelom nadačného fondu a v súlade s pravidlami obsiahnutými v tomto štatúte. Členom určeným na rozhodovanie podľa prvej vety tohto ustanovenia je Ján Polák, narodený 4. augusta 1978, bývajúci ku dňu účinnosti tohto štatútu na adrese Jablonec nad Nisou, Pobřežní 3919/21, PSČ 466 04.

4.2. Nadačný fond poskytuje príspevky výlučne na účel, na ktorý bol nadačný fond zriadený.

Reklama

4.3 Použitie Príspevkov získaných z nadačných darov podľa článku 3.3 písm. a) Štatútu sa uskutočňuje najmä prostredníctvom spolupráce s Veľvyslanectvom Ukrajiny v Českej republike a štátom Ukrajina, a to najmä poskytnutím sumy vyzbieranej Fondom ako nadačného príspevku Veľvyslanectvu Ukrajiny v Českej republike.

4.4. Poskytovanie Príspevkov vytvorených z Nadačných darov podľa článku a 3.3. písm. b) Štatútu sa uskutočňuje aj prostredníctvom spolupráce s Veľvyslanectvom Ukrajiny v Českej republike a Štátom Ukrajina, prípadne formou propagácie alebo inej finančnej podpory iných subjektov, ktoré sú svojím účelom podobné účelu Nadačného fondu, alebo formou priamej pomoci konkrétnemu príjemcovi Príspevku.

 

Aktivisti zo Slovenska predĺžili vojnu za 6 dní zbierky o 4 hodiny

Česká vláda informáciu o tom aká je cena jedného delostreleckého granátu obstaraného českými zbrojármi s krajín mimo EÚ a NATO.

Z informácie, že na 800 000 kusov munície je potrebných 1,5 mld USD je možné odhadnúť, že jeden ks vyjde v priemere na 1 875 USD. Pri dnešnom kurze je to 1 763 EUR.

Ak by boli všetky vyzbierané prostriedky použité na nákup delostreleckých granátov, potom by sa dalo povedať, že slovenskí aktivisti za 6 dní zbierky „nakúpili“ 1 690 granátov a predĺžili vojenský konflikt u našich susedov pri požadovanej spotrebe 10 000 granátov za deň o 4 hodiny.

 

Reklama

Podpora vojny

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že nie je zaručené koľko vyzbieraných prostriedkov od aktivistov zo Slovenska bude vo finále použitých na úhradu nákupov delostreleckých granátov, resp. munície, do ktorého sa nechcela Slovensko zo známych dôvodov zapojiť vláda Róberta Fica.

Je zrejmé, že posielaním ďalšej munície na Ukrajinu podporujú aktivisti predlžovanie tohto bratovražedného konfliktu. Každý vystrelený granát z jednej alebo druhej strany má za cieľ eliminovať vojenskú silu protivníka, zabiť, čo najväčšie množstvo živej sily, či vyradiť čím väčšie množstvo bojovej techniky. Ak je cieľom dodávok munície vyrovnať sa spôsobilosti Ruska, ktoré dokáže dnes vyprodukovať 2,5 milióna kusov delostreleckých granátov ročne, znamená to, že ak bude konflikt pokračovať ešte rok bude vystrelených v súčte stranami konfliktu na svojho protivníka ďalších 5 mil. granátov. Koľko zmarených životov to predstavuje? Koľko rodín príde o svojich otcov, či synov?

Právnici by sa mohli zamyslieť nad tým, či týmto aktom aktivisti neprekračujú zákon, nakoľko podpora vojny je v našom právnom systéme trestným činom.

 

Zneužitie odkazu generála Milana Rastislava Štefánika        

Iniciátori zbierky na Slovensku morálne opreli svoj počin o vyjadrenie slovenského dejateľa, zakladateľa štátnosti M.R. Štefánika “Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hodný.“

Z môjho pohľadu ide o zneužitie tejto našej výnimočnej osobnosti na pochybný cieľ. Lebo morálne posolstvo Štefánikovho vyjadrenia nespočíva v tom, že za moju slobodu bude na fronte umierať niekto iný. Ale že sa sám postavím do prvej línie. A nie, že ja budem z tepla domova spoza počítača sledovať ako na vojakov, ktorým som ja svojim finančným príspevkom predĺžil utrpenie padajú delostrelecké granáty na hlavy.

V súvislosti so schválením 60 mld USD na vojenskú pomoc Ukrajine kongresom USA poslala výstižny odkaz našim aktivistom americká kongresmanka Marjorie Taylor Greene, keď podala počas schvaľovania zákona pozmeňovací návrh, že každý kongresman, ktorý za zákon zdvihne ruku, musí povinne narukovať do ukrajinskej armády.

Reklama

 

Reklama

Okrem toho, že aktivisti zneužívajú odkaz Štefánika, pasujú sa hovoriť/konať za Slovákov, pričom je ich len 50 585, čo predstavuje 0,9 % slovenskej populácie. Ani neprekvapí, keď sú v zozname podporovateľov tejto nezmyselnej akcie známe tváre z protivládnych protestov, ktoré sa dodnes nedokázali zmieriť z víťazstvom Róberta Fica v parlamentných voľbách 2023.

podporovatelia zbierky
Podporovatelia zbierky

Navyše drvivá väčšina obyvateľstva Slovenska vojnu na Ukrajine nepodporuje a v súlade s líniou vlády požaduje okamžité ukončenie bojov a nájdenie mierového usporiadania vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou, ale aj v rámci celej Európy. Dala to najavo v parlamentných voľbách, v prezidentských voľbách a ak bude v takýchto a podobných aktivitách opozícia, politické mimovládky a na ne napojené spriaznené médiá pokračovať, dajú im to pocítiť občania aj v tých nastávajúcich, júnových voľbách do európskeho parlamentu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Na podanie žiadosti o priame podpory na rok 2024 majú poľnohospodári menej ako dva týždne. Žiadosti môžu podať do 15. mája. V piatok na to upozornila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

13:36

Európska komisia (EK) vo štvrtok (2. 5.) oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu.

13:35

Sociálna poisťovňa (SP) v máji posúva výplatu dôchodkov v hotovosti o deň skôr. Výplata dávky totiž pripadá na 8. mája, ktorý je štátnym sviatkom. Dôchodky posielané na bankový účet prídu v riadnom termíne.

13:34

Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

13:34

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje s opravou vozovky na diaľnici D1 na úseku Trnava – Horná Streda. Rekonštrukčné práce v celkovej dĺžke takmer 10 kilometrov budú realizované v štyroch etapách, upozornila NDS.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok za nebezpečné slová britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o práve Kyjeva útočiť na ruské objekty britskými zbraňami. Rovnako sa vyjadril aj k slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu.

13:28

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informovala agentúra AFP.

13:20

Príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok zabili muža, ktorého údajne Ukrajina naverbovala, aby vyhodil do vzduchu vojenské budovy a energetické zariadenia v Rusku. Informovali o tom tamojšie médiá.

13:12

České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka. Sloboda prejavu a tlače sú podľa rezortu základom demokracie a novinári hrajú kľúčovú rolu pri jej ochrane.

13:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, no napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. V piatok to vyhlásil zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn.

12:51

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

12:41

Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo.

12:33

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali