Ivan Mikloš vysvetlil, že za svoju prácu na Ukrajine dostával mzdu od finančných inštitúcií

Ivan Mikloš vysvetlil, že za svoju prácu na Ukrajine dostával mzdu od finančných inštitúcií

Kyjev 6. júna 2016 (HSP/Foto: Facebook)

 

Náš krajan Ivan Mikloš, v súčasnosti slovenský poradca ukrajinského premiéra Volodymyra Grojsmana, pokračuje vo svojej spanilej jazde u východného suseda. Stáva sa čoraz populárnejšou mediálnou hviezdou a rozdáva cenné rady na všetky strany

Na snímke poradca súčasného ukrajinského premiéra Ivan Mikloš
Na snímke poradca súčasného ukrajinského premiéra Ivan Mikloš

Ak by ste sa rozhodli prevetrať ukrajinské médiá za obdobie posledných týždňov, určite s prekvapením zistite, že Ivan Mikloš sa na stránkach ukrajinských novín a na internetových portáloch objavuje takmer každý deň. Ukrajinské médiá ochotne poskytujú priestor odborníkovi z Európskej únie a Ivan Mikloš štedro rozdáva rady a vysvetľuje, ako sa na Ukrajine onedlho podarí vybudovať ekonomický raj.

Reklama

Zozbierali sme niekoľko cenných rád, ktoré poskytol Ukrajincom v posledných dňoch. Prednedávnom sme písali o jeho receptoch, a preto iba veľmi stručne pripomenieme, čo navrhoval Ivan Mikloš už v priebehu tohto roka.

Samozrejme, vedenie Ukrajiny môže fascinovať jeho presvedčenie, že Krym, Doneck a Luhansk onedlho poprosia Ukrajinu, aby ich prijala späť, pretože vďaka jeho radám sa Ukrajina premení na hospodársky raj a predbehne v hospodárskom raste nielen Krym, Doneck a Luhansk, ale aj Rusko – a potom všetci odštiepenci zasa požiadajú o láskavosť, aby sa stali súčasťou Ukrajiny – žeby aj Rusko? …

Reklama

Písali sme aj o tom, že Ivan Mikloš ponúka podobné riešenia „úsporných opatrení a šetrenia“, ktoré ponúkal pred rokmi aj na Slovensku – a to zatvorenie dedinských škôl a nemocníc,  zvýšenie veku odchodu do dôchodku, široká privatizácia strategických a väčších štátnych podnikov a pod. Ukrajinská verejnosť samozrejme nevie, ako účinkovali Miklošove reformy na Slovensku, a preto ani netuší, do akého temného lesa ich volá odborník z EÚ. Súčasnému ukrajinskému vedeniu však tieto Miklošove návrhy pochopiteľne vyhovujú, veď ak nič iné, prinášajú aspoň jedno – peniaze…

V podobnom duchu pokračoval Ivan Mikloš aj v posledných dňoch a my sme si dali za námahu posvietiť si na niektoré jeho vystúpenia v ukrajinských médiách. Pokračoval v obhajovaní svojich návrhov a opakoval všeobecné frázy o význame ekonomického rozvoja. Opäť vysvetľoval, prečo treba znížiť počet obecných škôl a postelí v nemocniciach s počtom do tisíc pacientov a tie menšie nemocnice treba vôbec zatvoriť. Podobným spôsobom asi chce prispieť ku všeobecnému otužovaniu obyvateľstva: nie sú nemocnice, preto sa musíš liečiť sám, používaj prírodné prostriedky a Pán Boh ti pomáhaj…

Taktiež presviedča, že je treba sledovať návrhy európskych kolegov a zvyšovať vek odchodu do dôchodku na Ukrajine – presne tak, ako to robia v EÚ.  Priznáva síce, že je to nepopulárne riešenie, ale jedným dychom dodáva, že je to nutné opatrenie a jednoducho musí byť. Vo všeobecnosti Ivan Mikloš vo svojich vystúpeniach v ukrajinských médiách sa veľmi často odvoláva na skúsenosti európskych kolegov a na svoje vlastne skúsenosti z obdobia, keď bol hlavným reformátorom na Slovensku.

Mimoriadne zaujímavé veci hovoril počas televíznej relácie Sloboda slova na televíznej stanici ICTV. Pekne zvozil politikov – populistov: „Skutočnou hrozbou pre Ukrajinu sú populisti, ktorí rozprávajú a budú rozprávať pekné veci, ale nič neurobia. Hrozba pre Ukrajinu však nespočíva v reformátoroch, ktorí navrhujú nepopulárne reformy, ako napríklad zvýšenie cien energií, ale v politikoch – populistoch, ktorí špekulujú na tejto téme a kritizujú zvýšenie cien,“ zdôraznil Ivan Mikloš.

Taktiež minulý štvrtok zasa prízvukoval, že ukrajinská vláda by mala urýchliť proces privatizácie. Ivan Mikloš si zasa osedlal svojho obľúbeného koníka – privatizáciu. „Doposiaľ sa v oblasti privatizácie na Ukrajine neurobilo takmer nič. Bezpochyby treba urýchliť tento proces a je to jedna z priorít vlády,“ podčiarkol.

Reklama

A teraz pozor. Ivan Mikloš odpovedal na viaceré špekulácie v ukrajinských médiách na margo výšky jeho mzdy a toho, kto ho vlastne platí. Spolupredseda Skupiny strategických poradcov pre podporu reforiem na Ukrajine (práve tak znie súčasná funkcia Ivana Mikloša) v televíznej relácii Právo na moc prezradil, že v období, keď bol vo funkcii poradcu ministra financií a ministra ekonomického rozvoja Ukrajiny, mzdu mu nevyplácali z ukrajinského štátneho rozpočtu, ale platili ho medzinárodné finančné inštitúcie. Bohužiaľ, nespresnil, ktoré inštitúcie to boli.

V rozhovore pre ukrajinskú informačnú agentúru Ukrinform sa zasa obul do politikov – populistov. „Najväčšia hrozba pre budúce úspechy Ukrajiny je populizmus. Obávam sa, že populisti sú najväčší nepriatelia Ukrajiny, dokonca väčší ako Rusko. Oni nemajú riešenia problémov a nesprávne komentujú súčasné udalosti,“ zdôraznil Mikloš. Niektorí ukrajinskí novinári na toto vystúpenie Ivana Mikloša reagovali ironickou poznámkou, že konečne sa podarilo objaviť väčšieho nepriateľa ako Rusko…

Ivan Mikloš taktiež prízvukoval, že v období posledných dvoch rokov Ukrajina prežila ťažké časy: znehodnotenie hrivny, nárast inflácie, zníženie životnej úrovne a pod. Vysvetlil to tým, že sa v krajine vôbec nerealizovali potrebné nepopulárne reformy. Dodal, že sa vlastne väčšie reformy nerealizovali od samotného začiatku – od 90. rokov, keď sa Ukrajina stala samostatným štátom.

Zasa tvrdil, že je potrebné urýchliť proces privatizácie v krajine a vo vlastníctve štátu ponechať iba zopár strategických podnikov – také, ktoré nemajú konkurenciu. „Privatizácia na Ukrajine musí byť čo najrýchlejšia, široká a priezračná. Štát vo svojom vlastníctve musí ponechať iba prirodzené monopoly – také, ktoré nemajú konkurenciu,“ prízvukoval.

Myslí si, že sprivatizovať treba úplne všetko, ale súhlasí, že za istých podmienok niektoré podniky môžu zostať štátnymi. „Dobre, môžete ponechať niektoré štátne podniky. Ale zároveď musíte otvoriť cesty taktiež pre súkromných podnikateľov. Minimálne čiastočne treba sprivatizovať napríklad taký podnik, ako sú Ukrajinské železnice. V podobných spoločnostiach sa reštrukturalizácia koná ešte pred privatizáciou. Potom sa predáva všetko, čo sa dá predať. Ukrajinské železnice by sa dali rozdeliť na tri spoločnosti – traťová, nákladná a dopravná. Keby sa sprivatizovala iba traťová časť, nebol by to dobrý variant,“ poznamenal.

Reklama

Ivan Mikloš sa domnieva, že podobný prístup by mal byť v prípade privatizácie energetických spoločností. „Energetické spoločnosti, ktoré vyrábajú elektrinu, by mali byť sprivatizované. Taktiež by mali byť sprivatizované spoločnosti, ktoré distribuujú elektrinu. Ale línie vysokého napätia môžu zostať vo vlastníctve štátu,“ radí slovenský poradca.

Samozrejme, navrhuje sprivatizovať aj banky. „Neexistuje ani jeden dôvod, aby na Ukrajine mali domáceho vlastníka banky. Na Slovensku a v Estónsku štát nevlastní žiadnu banku. Drvivá časť bánk v týchto dvoch krajinách sú majetkom západných – európskych a amerických majiteľov a bankových skupín. Dve menšie banky na Slovensku patria súkromnému biznisu. V Slovinsku naopak väčšinu bánk vlastní štát a preto má obrovské problémy. Je tam korupcia a pracujú neefektívne,“ presviedčal Ivan Mikloš.

Navrhol, aby sa na Ukrajine vytvorilo konkurenčné prostredie pre investorov. „Môžete sa vyhnúť tomu, aby ste museli predať štátne spoločnosti domácim oligarchom. Môžete povedať: „Predáme štátne spoločnosti iba veľkým zahraničným investorom. Ale predsa treba tu vytvoriť skutočné konkurenčné prostredie,“ dodal.

Počas Okrúhleho stola v stredu povedal, že je reálne dosiahnuť na Ukrajine 6-7-percentný ročný hospodársky nárast. „Je to celkom reálne. Všetky pobaltské štáty, Slovensko a Gruzínsko to dokázali. Treba vytvoriť efektívnu a účinnú klímu zlepšenia situácie. Kľúčovými by sa mali stať predovšetkým reformy v oblasti biznisu, investícií, reštrukturalizácie priemyslu a privatizácie,“ zdôraznil Ivan Mikloš.

Slovenský poradca sa takmer denne objavuje na stránkach ukrajinských novín a v správach informačných agentúr a internetových portálov. Ochotne poskytuje rozhovory a nešetrí cennými radami. Na Slovensku už mali možnosť oceniť jeho projekty a návrhy. Na rade sú Ukrajinci. O niekoľko mesiacov či rokov si tiež dokážu oceniť, aký prínos mali Miklošove rady pre Ukrajinu.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali