Môže prísť Igor Matovič o časť voličov? Odpovedala vedúca katedry politológie Andrea Božeková

Môže prísť Igor Matovič o časť voličov? Odpovedala vedúca katedry politológie Andrea Božeková

Slovensko 18. mája 2017 (HSP/Foto: AB, TASR – Martin Baumann)

 

Poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) mediálne oznámil, že sa viac nebude zúčastňovať na zasadnutiach parlamentu. Dôvodom jeho rozhodnutia sú vyhrážky fyzickej likvidácie, ktoré mu adresoval neznámy muž začiatkom mája. Matovič si myslí, že za tým môže byť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), či možno premiér Robert Fico, Béla Bugár, minister vnútra Robert Kaliňák či iný „mafoš“. Poslanec však doteraz žiadne dôkazy nezverejnil. Môže prísť v dôsledku toho o časť svojich voličov?

Na snímke Andrea Božeková

O stanovisko k vyhláseniam poslanca Matoviča sme požiadali vedúcu Katedry politológie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Andreu Božekovú, ktorá nám zodpovedala nasledujúce otázky:

Reklama

Igor Matovič mediálne zverejnil, že sa mu niekto vyhrážal fyzickou likvidáciou. Oznámil tiež, že sa nebude zúčastňovať nasledujúcich schôdzí Národnej rady SR a požiadal ospravedlnenie z účasti. Považujete jeho postup ako poslanca za správny vzhľadom na vyhrážky?

Jeho rozhodnutie nezúčastňovať sa schôdzí NR SR, ale ponechať si poslanecký mandát, napriek údajným vyhrážkam o fyzickej likvidácii, nepovažujem za šťastné riešenie. Ide o akýsi „polokrok“, ktorý sa javí ako zmätočný, a to aj z dôvodu, že poslanec je podľa zákona povinný zúčastňovať sa práce v parlamente a na výboroch.

Reklama

 

Ako by mali poslanci postupovať v prípade vyhrážok fyzickej likvidácie, aby boli pre občanov príkladom?

V prípade vyhrážok má poslanec právo požiadať ministra vnútra o pridelenie ochrany. Obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní má aj každý občan, ktorý sa cíti ohrozovaný na živote či zdraví.

 

Ako nazeráte na Matovičove obvinenia konkrétnych politikov bez zverejnenia dôkazov?

Reklama

Zverejnené obvinenia poslanca Matoviča bez uvedenia relevantných dôkazov je neakceptovateľné. Navyše, takéto závažné neoverené informácie nepriaznivo ovplyvňujú verejnú mienku a môžu dokonca vyvolávať strach občanov aj o svoj život. Neoddeliteľnou súčasťou politickej múdrosti má byť predvídavosť. Táto vlastnosť pomáha politikovi uvedomovať si dôsledky svojho správania a nežiaduce vedľajšie následky.

 

Matovič o sebe uviedol: „7 rokov robím špinavú, nevďačnú a nebezpečnú prácu“ a následne vymenoval politikov, na ktorých prešľapy upozornil. Čo si myslíte, skutočne Matovič vykonáva nevďačnú a nebezpečnú prácu?

Akákoľvek práca sa môže v istom momente či už subjektívne, alebo aj objektívne javiť ako nevďačná a nebezpečná. Predpokladám, že existuje mnoho občanov, ktorí sú poslancovi Matovičovi za jeho politické rozhodnutia vďační, čo však neznamená, že verejný činiteľ má prejavy vďačnosti zo strany svojich voličov automaticky očakávať. Pokiaľ poslanec stratí pocit bezpečia, má nárok požiadať o pridelenie ochrany, aby mohol naďalej s istotou a plnohodnotne využívať svoj poslanecký mandát.

Na snímke poslanec NRSR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA)

 

Reklama

Ako nazeráte na vyjadrenia Daniela Lipšica, ktorý na statuse na sociálnej sieti zverejnil informácie zo súkromia rodiny Matoviča. Mali by občania vedieť tieto informácie alebo to považuje za „hru na city“?

Nepoznám úmysel Daniela Lipšica, keď zverejnil informácie zo súkromia poslanca Matoviča. Zdá sa, že svojím statusom chcel poslancovi Matovičovi ako bývalý politik, ktorý pozná charakter poslaneckej práce, vyjadriť predovšetkým ľudskú podporu.

 

Ako odhadujete správanie voličov vzhľadom na aktuálne mediálne vystúpenia Matoviča? Pritiahne ďalších alebo skôr o voličov príde?

Niekoľko dní po tlačovej besede poslanca Matoviča mu je mediálny priestor skôr menej ako viac naklonený. Ak takto nasmerovaný mediálny obsah ovplyvní verejnú mienku, môže sa stať, že vo vzťahu k tejto konkrétnej udalosti skôr o voličov príde.

 

Môže subjektívne podozrievanie politikov viesť k chorobnému podozrievaniu občanov?

Toto je otázka skôr pre odborníka zo psychologickej oblasti.

 

PhDr. ScSLic. Andrea Božeková, PhD.  je vedúcou Katedry politológie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde absolvovala aj doktorandské štúdium. V rokoch 2009 – 2011 získala na Pápežskej univerzite sv. Tomáša Akvinského, Fakulte sociálnych vied v Ríme titul ScSLic.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali