Môže Izrael zničiť sieť S-300 v Sýrii?

Môže Izrael zničiť sieť S-300 v Sýrii?

Damask 29. októbra 2018 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP)

 

Ruský expert Vladimír Vasiliev na portáli RusVesna venuje svoju pozornosť možnostiam Izraela eliminovať Sýrii dodané systémy S-300

Ilustračné foto: Raketový systém S-300

Ako je všeobecne známe, v Sýrii sa od 1. 10. 2018 nachádzajú tri úplné komplexy S-300, ide o 24 odpaľovacích zariadení, 8 v komplexe. Každý komplex už dnes má k dispozícii 100 rakiet, čo je pre ochranu kľúčových objektov v Sýrii dostatočné množstvo. Po dodaní systémov S-300 do Sýrie Izrael tvrdil,  že môže zničiť tieto komplexy okamžite po ich dodaní do Sýrie, ešte do doby, kým sa tieto systémy rozvinú do bojovej pohotovosti. Izrael vypustil aj informáciu, že pri útokoch voči S-300 môže použiť svoje najmodernejšie stíhačky F-35A Adir, ktoré by mali byť pre radary S-300 neviditeľné.

Reklama

Dňa 24. 10. 2018 izraelská firma Image Sat publikovala družicové  snímky na ktorých sa nachádzajú vyobrazenia dislokácie ruských S-300 v Sýrii. Ide o snímky Sýrii dodaných S-300, dislokovaných v blízkosti mesta Masyaf v provincii Hama. Izraelci uviedli, že sýrsky systém S-300 sa nachádza približne 1,3 km od pozícii ruských S-400 a podľa Izraelcov nie je jasné, kto dodané systémy S-300 momentálne obsluhuje – či Sýria, alebo Rusko.

Faktom ostáva, že Izrael však už viac ako mesiac neútočí na sýrskom území, dôvodov môže byť viacero, no S-300 určite patria k dôvodom, ktoré nútia Izrael k zdržanlivosti.

Reklama

Rusko-izraelské vzťahy po zostrelení IL-20 značne ochladli, Rusi požadujú od Izraelcov promptné a rýchle dodávanie informácii o prípadných izraelských akciách, čo Izrael vníma s krajnou nevôľou. Izrael už vníma ako obrovskú nepríjemnosť skutočnosť, že pri útokoch na územie Sýrie sa jeho lietadlá stanú cieľom ruských systémov S-400 a sýrskych systémov S-300, S-200, S-125 a S-75, Buk M2E, OKA-AK.

Vojna je pokračovaním politiky inými spôsobmi, ide o stret dvoch strán, boj intelektov, vôle i techniky. Samozrejme Rusmi dodané S-300 negarantujú ešte sýrske víťazstvo. Dôležitý je ľudský faktor, v prípade PVO to znamená úroveň sýrskych expertov obsluhujúcich dodané systémy PVO. Ruskí experti už uviedli, že na výcvik sýrskych špecialistov budú potrebné 3 mesiace. V prípade Sýrčanov pochopiteľne nejde o žiadnych nováčikov, ale o sýrskych dôstojníkov, ktorí doteraz obsluhovali existujúce systémy sýrskej PVO.

Proti sýrskej PVO však stojí skúsený a silný súper. Izraelské letectvo patrí medzi 10 najsilnejších vojenských letectiev sveta a môžu sa rovnať USA, Rusku, Číne, Francúzsku i Veľkej Británii. V zostave izraelského letectva slúži okolo 400 lietadiel, vrátene útočných modifikácii F-15, F-16 a už spomenutých F-35A. Strojov F-235 Adir je v Izraeli dosiaľ málo, ide o 8 strojov, pričom každý z nich stojí 125 miliónov USD. Izrael si už objednal 50x F-35 (F-35 však majú viacero nepríjemných problémov a Izrael očakáva, že Američania tieto problémy najprv vyriešia a až potom dodajú F-35 Izraelu). Podľa expertov bude mať Izrael v roku 2030 najsilnejšie letectvo na Blízkom východe.

Dnešné izraelské politické elity sú ochotné ísť do konfliktu, svedčia o tom aj slová izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana, ten dňa 25. 10. 2018 uviedol, že Izrael nebude ohraničovať svoje aktivity a bude chrániť so všetkou rozhodnosťou svoju národnú bezpečnosť. Izrael sa samozrejme automaticky spolieha na podporu Washingtonu. Účasť Američanov v leteckých úderoch na území Sýrie v najbližšej dobe je síce málo pravdepodobná, avšak v prípade ak bude napätie kulminovať USA prídu Izraelu na pomoc.

Izrael však má takisto čiastočne zviazané ruky. Ak by pri útokoch F-35A prišlo k zostreleniu amerického lietadla V. generácie, znamenalo by to ohromnú stratu reputácie pre americkú spoločnosť Lockheed Martin, ktorá tieto stroje vyrába. Záujem o ruské systémy S-300 a S-400 by enormne stúpol a možnosti Američanov humanitárne bombardovať by sa obmedzili na krajiny, ktoré by si nemohli dovoliť kúpu ruských systémov PVO. A snažiť sa potvrdiť si na svetovej scéne rozhodnú reputáciu bombardovaním Somálska či Afganistanu je medzi odborníkmi kontraproduktívne a v konečnom dôsledku aj frustrujúce.

Reklama

Aké však majú možnosti sýrske S-300 brániť sa pred útokmi zo strany nepriateľa? Okolo každej S-300 existujú falošné pozície S-300, ktoré sa na radaroch nepriateľa ničím neodlišujú od skutočných batérií (vrátane elektronických aktivít), takže nepriateľ vidí množstvo falošných cieľov. Sýrčania s ruskou pomocou budujú vrstvený systém PVO, obdobný aký existuje v Rusku. Tento systém zahŕňa  moderné radarové systémy, protilietadlové systémy blízkeho a ďalekého dosahu, súčasťou systému sú aj bojové stíhačky, ktoré symbioticky dopĺňajú činnosť vlastnej PVO a systémy rádioelektronického boja, ktoré dokážu eliminovať spojenie, GPS signály a elektroniku nepriateľského letectva. Navyše systémy S-300 dokážu veľmi rýchlo po výstreloch zmeniť svoje palebné postavenie, čo takisto s určitosťou zvyšuje ich životnosť.

Momentálne Izrael horúčkovito dopĺňa informácie o systémoch S-300 a analyzuje možnosti sýrskych systémov PVO. Ukrajina umožnila pri cvičeniach Clear Sky 2018 Izraelu monitorovať činnosť vlastných systémov S-300 a Ukrajinci ubezpečovali Izraelcov o tom, že bojové charakteristiky ukrajinských komplexov S-300 nezaostávajú za možnosťami S-300 dodaným Sýrii. Samozrejme Izraelci nie sú natoľko naivní, aby vnímali informácie Ukrajincov ako axiómy. Izraelci vedia, že Sýria má k dispozícii S-300PM2, tieto systémy má k dispozícii Rusko a tvoria značnú časť jeho protivzdušnej obrany. Systém S-300PM2 dokáže eliminovať ciele na vzdialenosť 250 km a radary lokalizujú vzdušné ciele na vzdialenosť 300 km. Tieto systémy sú schopné eliminovať aj taktické balistické rakety.

Na margo S-300PM2 – prvé označenie systémov S-400 bolo S-300PM3. Rozdiely medzi S-300PM2 a S-300PM3 sú minimálne a systémy S-300 a S-400 sa vhodne dopĺňajú, spoločne vytvárajú mohutný systém PVO. Takže spolu s ruskými S-400, ktoré sa v Sýrii nachádzajú dokážu vytvoriť robustný systém PVO s vysokým ničivým potenciálom pre nepriateľské vzdušné sily.

Izrael sa môže pokúsiť svojím letectvom zlikvidovať sýrsku PVO, musel by však zaplatiť veľmi vysokú cenu. Išlo by o zostrelenie desiatok izraelských lietadiel a smrť veľkej časti bojových pilotov izraelského letectva. Systémy S-300 majú koeficient úspešnosti 0,95, to znamená že z 10 lietadiel by 9 bolo zostrelených. Ak sa vybuduje celý systém sýrskej PVO a pribudnú nové batérie S-300, izraelské letecké útoky na Sýriu možno úplne vylúčiť. Sýrske systémy PVO eliminujú vzdušnú nadvládu Izraela a USA.

Súbežne s budovaním mohutnej PVO v Sýrii Rusi upravujú aj svoje vojenské letisko v Hmeimmim. Budujú nové letové dráhy, nové hangáry a nové bunkre na ochranu bojového letectva pred náletmi dronov. Ak bude Rusko participovať aj na obnove a modernizácii sýrskeho bojového letectva, pre Izrael to bude znamenať ďalšiu nepríjemnú ranu.

Reklama

Izrael, podobne ako USA a Západ však môžu prikročiť k provokáciam a k útokom pod falošnou vlajkou. Podobne ako tonkinský incident v roku 1964 využili Američania k útoku na Vietnam, snažili sa cez Biele helmy (ich klamstvá o Asadovom používaní bojových otravných látok) zinscenovať  krvavý útok na Sýriu, môže aj Izrael spáchať útok pod falošnou vlajkou. Veď vzdialenosť z Damasku do Tel Avivu je približne len 260 km a v čase, keď Sergej Šojgu informoval o dodávkach S-300 do Sýrie, na izraelskom portáli Nashe.orbita.co.il zo dňa 24.9.2018 Izraelci už začali strašiť, že Sýrčania môžu zostreľovať izraelské civilné lietadlá na civilnom letisku Ben Gurion. V hre môže byť podobná provokácia ako s malazijským Boeingom na Ukrajine v roku 2014 a následne môže vypuknúť na Blízkom východe konflikt, pri ktorom by sýrska občianska vojna, v ktorej zahynulo takmer 500 tisíc obyvateľov vyzerala ako “nevinná detská hra”.

Američania, Západ a Izrael už bez najmenších okolkov porušujú medzinárodné právo a využívajú svoje masovokomunikačné prostriedky v hybridnej vojne proti Rusku. Tým že Rusko dodalo Sýrii moderné systémy PVO (a možno dodá Sýrii aj ďalšie moderné zbrane) sa možnosť eskalácie napätia a vypuknutia horúceho konfliktu na Blízkom východe automaticky zvyšuje. Američania, Západ a Izrael sa môžu rozhodnúť vstúpiť do otvoreného konfliktu, len preto, aby nestratili svoju dominanciu na Blízkom východe, takýto horúci konflikt však môže mať katastrofický dopad pre celý svet.

Vladimir Vasiliev

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali