Most-Híd, OĽaNO-NOVA či SNS sú za vyššiu platbu za poistencov štátu

Most-Híd, OĽaNO-NOVA či SNS sú za vyššiu platbu za poistencov štátu

Bratislava 27. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Opozičné a mimoparlamentné strany sa zhodujú v tom, že v rezorte treba urobiť systémové zmeny

Opozičné a mimoparlamentné strany sa nezhodnú v otázke, či je v zdravotníctve dostatok peňazí. Most-Híd, OĽaNO-NOVA tvrdia, že nie. #Sieť poukazuje, že áno. KDH, SDKÚ-DS, SNS a SaS na to nevie jednoznačne odpovedať. Všetky sa však zhodujú v tom, že v rezorte treba urobiť systémové zmeny. Tie napríklad vidia v zavedení DRG, elektronického zdravotníctva či benchmarkingu. Viac peňazí do zdravotníctva by napríklad Most-Híd, OĽaNO-NOVA či SNS chceli dostať zvýšením sadzby za poistencov štátu. O zdravotníctve hovorili na diskusii konzervatívneho denníka Postoj a Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“V žiadnej krajine nie je dostatok peňazí v zdravotníctve,” povedala Irén Sárközy z opozičnej strany Most-Híd. Peniaze by do systému chcela dostať prostredníctvom zvýšenej, päťpercentnej sadzby za poistencov štátu. S financiami v zdravotníctve sa podľa nej z jednej tretiny hospodári neefektívne. “Spoločné rezervy” chce hľadať s lekármi a inými odborníkmi. Zdravotníctvo by podľa nej na Slovensku fungovalo lepšie, ak by sa v nemocniciach merala kvalita a efektivita práce. Štát podľa nej potrebuje aj DRG a elektronické zdravotníctvo.

OĽaNO-NOVA taktiež presadzuje päťpercentnú sadzbu za poistencov štátu. V rezorte sa podľa Tibora Hlavatého z hnutia “veľa vykšeftuje” a peniaze, čo zostanú, sa nesprávne rozdelia do segmentov. Viac peňazí treba dať podľa neho do nemocníc a na ošetrovateľskú starostlivosť. Treba tu tiež definovať štandard, myslí si. Hlavatý presadzuje zákon o verejných nemocniciach, ktorý by upravil ich fungovanie. Za najväčší problém rezortu označil samotné vedenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. “Môžeme tu vymýšľať akčné a národné plány, ak ich budú implementovať ľudia zastupujúci záujmy lobistických skupín,” uviedol.

Reklama

Podľa mimoparlamentnej #Siete je peňazí v systéme dosť, míňajú sa však neefektívne. Poukazuje, že ročne sa v ňom stratí asi 800 miliónov eur. “Chýba nám pravidlo riadneho hospodára,” povedala za stranu Lucia Copáková. Viac peňazí by do rezortu dala až po systémových reformách. Slovensku podľa nej chýba poriadna cenotvorba, presadzuje tiež hmotnú zodpovednosť politikov. “Centrálny nákup a k tomu benchmarking je tiež jedna z ďalších možností, ako pomôcť zdravotníctvu,” myslí si. Zdravotníctvo označila za premiérsky status. Zákon o verejnom obstarávaní je podľa nej dobrý, ak by bol dodržiavaný bez “postranných úmyslov”.

“Ak štát bude populisticky tvrdiť, že všetko je zadarmo a za nič sa neplatí, tak neexistuje systém, ktorý by to zafinancoval. Preto si pacient kladie otázku, či je v rezorte dosť peňazí,” myslí si Marián Faktor z opozičného KDH. Slovensko podľa neho robí za posledných 20 rokov “jednu veľkú chybu” – dlh. Problém zadlžovania štátnych nemocníc sa dá vyriešiť platbou za diagnózu, osobnou zodpovednosťou manažmentu a benchmarkingom, uviedol. Slovensko potrebuje podľa neho aj elektronické zdravotníctvo a jasnú definíciu nároku. “Keď nie je jasná definícia nároku, je neporiadok v poplatkoch,” dodal.

Opozičná SDKÚ-DS nevie, či je v systéme dostatok peňazí. “Ak nie sú stanovené primerané ekonomické náklady všetkých zdravotných výkonov, ktoré vygenerujú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, tak nevieme, koľko nás čo stojí, teda nevieme, koľko peňazí je dostatok,” skonštatoval Valerián Potičný.

Netrúfa si povedať, či rezort potrebuje 4,5 miliardy alebo päť. V systéme podľa neho “bude ale asi menej peňazí, ako by bolo vhodné”. Podľa neho musí byť nastavený tak, aby boli zdravotné výkony adekvátne preplácané. Za najväčší problém zdravotníctva označil Potičný morálny úpadok. “Klesá vážnosť lekárskeho stavu a cynicky sa obchoduje s liekmi,” dodal.

“Ak chceme mať zdravotníctvo na úrovni Turecka a Rumunska, tak peňazí máme dosť, ak na úrovni Nemecka a Rakúska, tak peňazí je málo,” povedal Štefan Zelník z mimoparlamentnej SNS. Taktiež presadzuje päťpercentnú výšku platby za poistencov štátu. SNS je za zavedenie jednej zdravotnej poisťovne ako verejnoprávnej inštitúcie. Slovensku podľa neho pomôže aj poriadok v cenotvorbe, za ktorú bude zodpovedať ministerstvo zdravotníctva. Presadzuje tiež trestnoprávnu zodpovednosť s náhradou škody. V štátnych nemocniciach by každého pol roka mala podľa Zelníka prebehnúť analýza hospodárenia, ich šéfovia by nemali byť politickými nominantmi.

Reklama

Slovensko dáva do zdravotníctva zrejme reálne maximum toho, čo môže,” povedal Peter Osuský z opozičnej SaS. Myslí si, že do rozpočtu by teoreticky mohlo ísť viac peňazí zvýšenou platbou za poistencov štátu, ale bola by to “cesta do pekiel”, pretože by vznikol rozpočtový problém. Čím menej štátu bude podľa neho v zdravotníctve, tým viac bude systém zdravší. “Nemocnice, takto ako bežia, sa majú stať akciovými spoločnosťami s prísnym externým auditom,” poukázal. Na Slovensku treba podľa neho jasne definovať nároky pacienta a jasne zafixovať povinnosť zdravotných poisťovní.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali