Mnohí mileniáli v USA rátajú s tým, že “umrú skôr, ako splatia svoje dlhy”

Mnohí mileniáli v USA rátajú s tým, že “umrú skôr, ako splatia svoje dlhy”

USA 11. januára 2019 (HSP/Foto: TASR/AP- Gene J. Puskar, File)

 

Takmer každý piaty mileniál (18- až 37-ročný) žijúci v USA si myslí, že umrie skôr, než by splatil svoje dlhy. Preto sa nezdráha zadlžovať sa, čo však neblaho vplýva na finančné inštitúcie

Ilustračné foto

Nový online prieskum spoločnosti Ipsos, v snahe zachytiť reprezentatívnu zložku populácie v USA, na jednej tisícke dospelých od 7. do 9. decembra 2018 podľa webu CreditCards.com zistil, že 65% zadlžených dospelých nevie, kedy a či sa konečne dostanú zo svojich dlhov. Z toho 41% nevie, kedy ich splatí, a 25% aj očakáva takú možnosť, že si svoj dlh “ponesie do hrobu”.

Reklama

Hoci takých v minulom roku bolo ešte celkovo 68% a z toho 30% s vedomím, že aj zomrú v dlhu, ani menší pokles nemôže byť uspokojením, že sa situácia s platením dlhov v USA zlepšuje. Pre žiadnu finančnú inštitúciu totiž nie je príjemné, ak jej klient dlhuje obrovské sumy a navyše nevie, ako ich posplácať, a svoj dlh si vezme “do hrobu”.

Spotrebitelia, ktorí vedia, ako sa vyrovnajú s dlhom, ho plánujú potiahnuť do stredného veku. Pri požiadaní o uvedenie konkrétneho termínu konca sa zistil priemerný vek 53 rokov, v podobnom prieskume minulého roka to bolo 54 rokov.

Reklama

Hoci miléniáli, čiže ľudia vo veku 18 až 37 rokov, uviedli v priemere vek “len” 43 rokov na splatenie všetkých dlhov, ale ako mladým im však bude trvať dlhšie, kým tento vek dosiahnu. Generácia pred nimi nazvaná Xers (38 až 53 rokov) uviedla, že z dlhov sa dostanú vo veku v priemere 54 rokov, a  tzv. “baby boomers” (54 až 72 rokov) vo veku 66 rokov.

Zaujímavé je, že domácnosti s vyšším príjmom (ročne nad 50-tisíc dolárov) dlhšie zostávajú v dlhoch, až do priemerných 55 rokov, kým tie so strednými príjmami (ročný príjem 30-tisíc až 50-tisíc dolárov) predpovedali, že s dlhmi skončia v priemernom veku 47 rokov.

Najčastejším dlhom medzi americkými spotrebiteľmi je hypotéka (54%), hneď po nej nasleduje dlh na kreditných kartách (53%) a vo veľkom množstve aj lízing na auto (47%). O niečo menej ľudí sa dotýkajú študentské pôžičky (21%), lekárske dlhy (13%) alebo osobné pôžičky (11%). Menej ako jedno percento dlhuje z výplaty.

Dlhy na kreditných kartách sa týkajú najviac domácností so strednými príjmami (71%). V praxi totiž ide o to, že čím nižší príjem domácnosti majú, tým ťažšie získajú povolenie na úver kvôli prísnejším štandardom poskytovania úverov v posledných rokoch, keďže sa pozerá na to, aká záruka je v splatení požadovaného dlhu.

Z tých spotrebiteľov, ktorí majú dlh na kreditných kartách, až 80% v prieskume uviedlo, že majú stratégiu na zaplatenie svojich zostatkov na nulu. Medzi tými, ktorí ale plán nemajú, až 42% “jednoducho nevie, ako má začať”.

Reklama

To, že je niekto hlboko v dlhu a bez plánu dostať sa z neho, ovplyvňuje nielen jeho momentálne finančné prostriedky, ale aj jeho predpoklady na pohodlný odchod do dôchodku, hovorí Steve Rhode, expert na spotrebiteľský úver. Podľa finančného poradcu Douglasa Bonepartha je práve spotrebiteľský dlh “masívnym vrahom pre všetky ostatné finančné ciele”.

Treba však aj rozlišovať okolnosti vedúce k prílišnému spotrebiteľskému dlhu, podotýka finančná expertka Harrine Freemanová, pretože niektorí prekročili sumu kvôli zaplateniu dovolenky či nového televízora, ale niektorí to museli urobiť kvôli lekárskemu zákroku či inej núdzovej situácii v domácnosti.

 

Ako si s dlhmi poradiť?

Podľa Scotta Hoyta, vysokého predstaviteľa spoločnosti Moody’s Analytics, “veľa ľudí naozaj nemá plán na skoncovanie s dlhmi”. Možné riešenia sú tieto:

Reklama

– medzi respondentmi prieskumu bolo najčastejším plánom (95%) vyjsť z dlhu na kreditnej karte tak, že budete splácať viac ako je stanovené minimum

– viac ako polovica respondentov ponúka ako riešenie prevodovú kartu, o ktorej sa málo vie, ale umožňuje vytvoriť rovnováhu presunom sumy s vysokou úrokovou sadzbou na kartu s nulovými sadzbami v úvodnom období, zvyčajne 15 až 21 mesiacov, a majú len poplatok za prevod zostatku, zvyčajne okolo 3 až 5%

– zrýchlenie splácania dlhov pomocou vyšších splátok, ak je to možné

– navštíviť úverového poradcu, ktorý sa môže pozrieť na váš finančný obraz, pomôže vám vytvoriť rozpočet a dokonca ponúknuť plán riadenia dlhu, s nižšou úrokovou sadzbou a menšou mesačnou splátkou, aby sa dlh ľahšie splácal

Ako nakoniec pripomína Steve Rhode, “konečným cieľom nemusí byť úplné splatenie dlhov, ale dostať svoj dlh pod kontrolu, byť mimo obáv”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali