MK: V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú výšku príjmu v sume 180 mil. eur

MK: V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú výšku príjmu v sume 180 mil. eur

Bratislava 28. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú výšku príjmu v sume 180 miliónov eur, teda 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý má systémovo vyriešiť financovanie RTVS. Financovať by sa mala prostredníctvom nárokovateľného príspevku na činnosť, a to formou podielu z HDP. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie rezortu kultúry Ladislav Bariak

rtvs
Ilustračné foto

Koeficient, ktorý sa odvíja od HDP Slovenska za predchádzajúce posudzované obdobie, by mal podľa návrhu MK zostať zachovaný minimálne vo výške 0,17 percenta HDP aj v nasledujúcich rokoch. “Takéto percentuálne určenie výšky nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu reflektuje požiadavky vedenia RTVS na kvalitné a nezávislé plnenie jej činnosti a zároveň garantuje jej konkurencieschopnosť na mediálnom trhu,” uviedol rezort. Poskytuje tiež priestor na digitálne a technologické inovácie či odstránenie investičného a technologického dlhu a rozvoj verejnej služby.

Reklama

Zároveň sa má odstrániť inštitút Zmluvy so štátom, cez ktorý sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme. “RTVS má byť inštitúciou nezávislou od politických tlakov. Ak poslanci koncom roka schválili zrušenie koncesionárskych poplatkov, je zodpovedné nastaviť jej financovanie stabilne, predvídateľne a myslieť pritom na všetky jej aktuálne potreby,” podotkla dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Návrh má zabezpečiť minimálnu výšku štátneho príspevku v hodnote 0,17 percenta HDP a optimálnu 0,19 percenta HDP. “Akýkoľvek nižší príspevok nevytvorí pre RTVS podmienky, ktoré na svoje poslanie potrebuje,” upozornila ministerka.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:39

Južná Kórea pripravuje balík stimulov pre investície a výskum v oblasti čipov v hodnote viac ako 10 biliónov KRW (6,79 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minister financií Choi Sang-mok v nedeľu uviedol, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti balíka, ktorý sa zameriava na celý dodávateľský reťazec v rámci polovodičov.

12:10

Ceny zlata sa na konci týždňa výrazne posilnili. Podporili ich očakávania, že americká centrálna banka (Fed) začne uvoľňovať menovú politiku.

Májový kontrakt na zlato si v piatok (10. 5.) pripísal 35,20 USD alebo 1,51 % a uzavrel na 2367,40 USD (2196,31 eura) za uncu (31,1 gramu). Za celý týždeň si kontrakt polepšil takmer o 3 %.

12:06

Ceny ropy v piatok (10. 5.) klesli o viac ako 1 %. Vyhlásenia predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) totiž signalizovali, že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhšie, než sa doteraz očakávalo, čo by mohlo utlmiť dopyt po rope. Informovala agentúra Reuters.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok klesol o 1,09 USD alebo 1,30 % na 82,79 USD (76,81 eura) za barel (159 litrov). Americká ľahká ropa WTI s júnovým kontraktom uzavrela so stratou 1 USD alebo 1,26 % na 78,26 USD za barel.

12:04

Silný dážď spôsobil v indonézskej provincii Západná Sumatra zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých prišlo o život najmenej 28 ľudí. Štyria sú stále nezvestní, uviedli v nedeľu miestne úrady. Správu priniesli agentúry Reuters a AFP.

Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) vydal vyhlásenie, že povodne od sobotného večera spôsobili bahenné záplavy v piatich okresoch kraja Tanah Datar.

12:00

Tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu pri raketovom útoku z Pásma Gazy na mesto Aškelon na juhu Izraela. Terčom útoku bol v sobotu aj hraničný priechod Kerem Šalom, informuje agentúra DPA.

Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla obytný dom v Aškelone, ktorý sa nachádza približne 13 kilometrov od severnej časti Pásma Gazy.

11:04

V provincii Britská Kolumbia na západe Kanady zúria silné lesné požiare a úrady už evakuovali tisíce ľudí. Poveternostné podmienky sa zlepšili, úrady však aj zvyšných obyvateľov severovýchodnej časti provincie vyzvali, aby oblasť okamžite opustili. Informovala agentúra AP a stanica BBC.

Silný vietor v sobotu zatlačil požiar až do susednej provincie Alberta, kde v tomto období zaznamenali veľmi zlú až rizikovú kvalitu vzduchu v meste Edmonton.

Lesné požiare v kanadskej provincii Aberta
Na snímke dym z lesných požiarov pokrýva mesto, v popredí dvojica počas pikniku v Edmontone, v kanadskej provincii Alberta
10:10

Obyvatelia Litvy v nedeľu hlasujú v prezidentských voľbách i v referende o dvojakom občianstve. Hlavným favoritom je podľa prieskumov súčasný prezident Gitanas Nauséda, informujú agentúry DPA a Reuters.

V prípade, ak žiaden kandidát v nedeľu nezíska aspoň 50 percent hlasov, uskutoční sa 26. mája rozhodujúce druhé kolo, kde sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti.

09:25

Obyvatelia španielskeho regiónu Katalánsko v nedeľu hlasujú v predčasných voľbách. V prieskumoch viedla Strana katalánskych socialistov (PSC) pred dvojicou separatistických strán. Informujú agentúry AFP a AP.

V Katalánsku sú už viac než 10 rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto regiónu, pripomína AFP. JxCat však v októbri 2022 odišla z vlády pre nezhody v spojitosti s úsilím o nezávislosť a pri moci zostala ERC s podporou menších koaličných partnerov.

09:17

Najmenej 11 osôb zahynulo a niekoľko desiatok utrpelo zranenia v sobotu večer na najväčšom indonézskom ostrove Jáva pri nehode autobusu vezúceho stredoškolákov a ich učiteľov. Informovala agentúra AFP.

Pri nehode zomrelo deväť študentov a jeden učiteľ, uviedol v nedeľu pre AFP hovorca polície provincie Západná Jáva Jules Abraham Abast. Dodal, že pri nehode zahynul aj jeden motocyklista.

08:44

V nákupnom centre vo Varšave zúri obrovský požiar. Obrovský komplex s 1 400 obchodmi a prevádzkami je v plameňoch.

Strešná konštrukcia sa zrútila. Ľudia boli evakuovaní.

požiar v nákupnom centre
Na snímke požiar v nákupnom centre vo Varšave
08:42

Osem obetí si vyžiadal strelecký útok na narodeninovú oslavu v bare, ktorý sa v sobotu odohral v sobotu na juhozápade Ekvádoru, uviedla miestna polícia. Správu priniesla agentúra AP.

Útočníci na miesto dorazili v taxíku a na dvoch motocykloch, dodala miestna polícia. Obeťami je päť mužov a tri ženy, niektoré z obetí sa nachádzali pred barom.

Výrazný nárast vrážd v krajine spôsobili miestne gangy, ktoré v niektorých prípadoch spolupracujú s mexickými drogovými kartelmi. V roku 2023 bolo v Ekvádore spáchaných 7600 vrážd, teda takmer o 60 percent viac ako v roku 2022.

08:41

V centrálnej časti Pásma Gazy bola otvorená nová poľná nemocnica prevádzkovaná mimovládnou organizáciou International Medical Corp. Vyplýva to zo sobotného vyhlásenia izraelskej armády (IDF). Informuje agentúra Reuters.

08:39

Koordinátorka OSN pre Sudán Clementine Nkweta-Salamiová vyjadrila v noci na nedeľu obavy z použitia ťažkých zbraní v sudánskom meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny. Informovala agentúra AFP.

Organizácia Spojených národov (OSN) minulý mesiac varovala pred hroziacim útokom povstalcov na mesto, ktoré slúži ako regionálne centrum humanitárnej pomoci. Zdravotná infraštruktúra v meste je krehká a 70 percent zdravotníckych zariadení v krajine je mimo prevádzky, uvádza AFP.

08:29

Prímerie vo vojne Hamasu a Izraela môže nastať už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov, vyhlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Informujú agentúry AFP a DPA.

Doterajšie rokovania Hamasu a Izraela neviedli k dohode, ktorá by umožnila zastavenie bojov. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok uviedol, že rokovania sú na mŕtvom bode a vyjadril poľutovanie nad tým, že ich najnovšie kolo v Káhire sa skončilo neúspechom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vodník Erik Jaškanič na koni s veľkým kovovým kľúčom po otvorení vody Domaše

Autor: TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali