Ministerstvo dopravy a výstavby sa zapojilo do environmentálneho projektu na vyčistenie Slovenska od plastového odpadu

Ministerstvo dopravy a výstavby sa zapojilo do environmentálneho projektu na vyčistenie Slovenska od plastového odpadu

Ružín 23. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Pavol Zachar)

 

Environmentálny projekt “Za čisté Slovensko bez odpadov a plastov” je najrozsiahlejšou aktivitou na zameranou na zber a recykláciu odpadu, ktorá spojila tri rezorty – dopravy, životného prostredia a práce. Projekt dnes odštartovali zástupcovia všetkých zúčastnených rezortov na vodnej priehrade Ružín, ktorú dobrovoľníci a aktivisti každoročne čistia od nahromadeného odpadu

Aj ministerstvo dopravy chce a vie byť nápomocné v oblasti ochrany životného prostredia. Ide predovšetkým o súčinnosť pri uvádzaní nových stavebných výrobkov a materiálov s použitím recyklovaného odpadu na trh. Zároveň má v gescii cestovných ruch, ktorého základom je turisticky atraktívna slovenská príroda bez odpadu: „Chcem sa poďakovať organizátorom projektu, aj za otvorenie nových príležitostí v oblasti ochrany prírody a turizmu a verím, že jeho pilotná časť Panenská turistika na Ružíne, bude aj pre ostatné časti Slovenska príkladom v oblasti rozvoja cestovného ruchu“ uviedla štátna tajomníčka MDV SR Katarína Bruncková.

Reklama

Jedno z najviac znečistených vodných diel na Slovensku, priehrada Ružín, je známa tým, že sa stala záchytným miestom pre všetky druhy odpadov, ktoré prinášajú prítoky riek Hornád a Hnilec. Priehrada je pritom prírodným unikátom, pretože je v blízkosti troch prírodných rezervácií v 5. stupni ochrany a jej okolie patrí do sústavy osobitne chránených území NATURA 200

Katarína Bruncková
Na snímke štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková
0.

Jaroslav Karahuta
Na snímke Jaroslav Karahuta

„Okolie vodného diela Ružín, je pre nás východniarov pýchou, vďaka národným parkom a nádhernej prírode, ale aj veľkou hanbou, že sme pripustili dnešný environmentálny stav vodného diela Ružín, ako aj prítokov riek Hnilec a Hornád. Dnešným dňom toto dedičstvo nedávnej minulosti chceme ukončiť a som rád, že sa práve východ Slovenska a okolie vodného diela Ružín stane pilotným projektom najväčšej environmentálnej akcie zameranej na zber a recykláciu odpadov,“ povedal poslanec NR SR Jaroslav Karahuta, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý je súčasne koordinátorom pilotného projektu.

Reklama
Ján Budaj
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj

Minister životného prostredia Ján Budaj ocenil aktivity miestnych občianskych združení, ktoré roky čistili priehradu aj jej okolie: „Chcem, aby aj v oblasti životného prostredia občania Slovenskej republiky pocítili zmenu, ktorá prišla po minuloročných voľbách. Asi to robíme na ministerstve životného prostredia dobre, keď už po roku sa k nám pridávajú ďalšie dve dôležité ministerstvá, čím sa stáva záujem o životné prostredie prierezovou témou aj pre ostatné vládne inštitúcie. Iba spájaním síl môžeme urobiť z našej krajiny zdravé a environmentálne čisté srdce Európy a odpad premeníme v rámci obehovej ekonomiky na surovinu, ktorá nám bude šetriť naše vzácne prírodné zdroje. Projekt ZA ČISTÉ SLOVENSKO bez odpadov a plastov je štartom do novej budúcnosti Slovenska a je dôkazom toho, že zelené projekty nie sú o míňaní peňazí, ale hlavne o ich šetrení, o vytvorení nových pracovných príležitostí, nových technologických možnostiach  a o budovaní krajšej a zdravšej budúcnosti.“

Aj rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vidí široké možnosti zapojenia sa do environmentálneho projektu, predovšetkým v oblasti zamestnávania ťažko zamestnateľných a marginalizovaných skupín obyvateľstva. Riaditeľ Úradu práce Košice Michal Michalov prisľúbil pomoc rezortu pre sociálne integrované podniky, formou príspevku na zamestnanosť pre tých, ktorí sa budú v rámci projektu aktívne podieľať na zbere a triedení odpadu.

Predseda OZ Ružínska priehrada Jozef Kojecký sa poďakoval za zapojenie sa do projektu všetkým zainteresovaným  a vyslovil presvedčenie, že už v tomto roku, sa otvoria dvere aj ďalším environmentálnym projektom a že zo Slovenska v priebehu najbližších rokov vybudujeme turisticky zaujímavú krajinu bez odpadov a plastov.

Redakciu informoval Ivan Rudolf, poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu, hovorca ministerstva.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:11

Poľsko nesúhlasí s mechanizmom Európskej únie na premiestňovanie migrantov, ktorý schválil Európsky parlament v rámci reformy azylového systému EÚ. Vyhlásil to poľský premiér Donald Tusk.

Donald Tusk Námestie SNP pietne miesto pamätník
Na snímke Donald Tusk
20:10

Prokuratúra v talianskom meste Bologna spustila vyšetrovanie výbuchu vo vodnej elektrárni Suviana. Prípad vyšetruje pre podozrenie z trestného činu zavinenia katastrofy a zabitia z nedbanlivosti.

20:05

Niekoľko krajín vrátane Francúzska zhodilo vo vojnou zmietanom Pásme Gazy 110 ton humanitárnej pomoci, oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron a francúzska armáda.

19:38

Spojené štáty zvažujú žiadosť Austrálie zrušiť stíhanie zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý v USA čelí obvineniam zo špionáže. Vyhlásil americký prezident Joe Biden počas stretnutia s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

Julian Assange
Na snímke zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange
19:37

Európsky parlament prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s členskými štátmi, na posilnenie cieľov zníženia emisií CO2 pre nové ťažké úžitkové vozidlá.

19:35

Poslanci Európskeho parlamentupodporili predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje odhaľovanie materiálu sexuálneho zneužívania detí online, a to do 3. apríla 2026. 

19:35

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová privítali schválenie reformy azylového systému EÚ europarlamentom.

 

19:31

Minister izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc vyhlásil, že z vojenského hľadiska je hnutie Hamas porazené, no vojna v Pásme Gazy bude pokračovať. 

 

19:25

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestoval do Maroka, kde sa v Marakeši zúčastní na celosvetovom stretnutí lídrov kresťanskodemokratických strán CDI. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

 

19:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že by si “rád” vypočul predstavy exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny s Ruskom.

zelenskyj trump
Na snímke vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý americký prezident Donald Trump
19:22

Spojené štáty a Japonsko oznámili spoluprácu s cieľom zrýchliť vývoj a obchodné využitie jadrovej fúzie, oznámilo americké ministerstvo energetiky.

19:20

Bývalú španielsku kráľovnú Sofiu hospitalizovali v Madride s infekciou močových ciest.

 

18:49

Nemecký súd vymeral 30-ročnému mužovi trest 13 rokov za mrežami za pokus zavraždiť svoju dcéru. Dievčatko malo vtedy rok a otec jej vpichol do nohy ortuť. Mužova 34-ročná priateľka ako spolupáchateľka strávi za mrežami 12 rokov.

18:48

Švajčiarska vláda je proti návrhom na ústavný zákaz dovozu kulinárskej špeciality “foie gras” (pečeň vykŕmených husí a kačíc) a kožušín zo zvierat, s ktorými sa zle zaobchádzalo. Vyhlásila to, pričom Švajčiari budú o tom hlasovať v referende.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa pózuje žene na rozkvitnutom strome v parku v Kyjeve na Ukrajine

Autor: AP/Vadim Ghirda

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Andrej Sablič

Marek Brna

René Pavlík

Radovan Hynek

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali