Miláno – mesto plné umenia, módy, obchodu, športu, ale aj dobre organizovaných zlodejov

Miláno – mesto plné umenia, módy, obchodu, športu, ale aj dobre organizovaných zlodejov

Bratislava 12. júna 2021 (HSP/Foto:TASR/APAntonio Calanni)

 

Miláno. Druhé najväčšie mesto Talianska a zároveň najvýznamnejšie ekonomické centrum na severe krajiny. Centrum obchodu a finančníctva, miesto, kde môžete výborne nakúpiť, obdivovať svetoznáme značky, pamiatky a stráviť príjemné chvíle pri popíjaní kávy v kaviarni s výhľadom na slávne Duomo. Alebo aj nie. Môžete sa stať obeťou zlodejskej skupiny, ktorá vás oberie nie len o nákupy či peniaze, ale aj o zážitok z príjemného dňa stráveného v cudzom meste

Holuby pred katedrálou Duomo v Miláne
Na snímke žena si fotí holubov na prázdnom námestí pred gotickou katedrálou Duomo v Miláne

Miláno nie je preplnené turistami tak, ako iné veľkomestá. Má svoju atmosféru, je rušné nie len v cez deň, ale aj v noci a ponúka bohaté kultúrne vyžitie. Za krátky čas si dokážete pohodlne naplánovať výlet a popozerať niektoré z milánskych kultúrnych pamiatok. Alebo môžete vychutnávať atmosféru mesta a popíjať kávu na námestí s výhľadom na krásnu katedrálu Duomo. Prípadne si urobiť celodenný nákupný výlet.

Reklama

 

Pár zaujímavostí o meste

Iste, Miláno je výnimočné mesto. Aj jeho história je výnimočná. Už v 7. storočí p.n.l. na tomto mieste založili osadu Kelti, ktorí prišli zo severu. Rimanom sa v 3. storočí p.n.l. zapáčila strategická poloha miesta a preto ju v roku 212 p.n.l. dobili a mesto premenovali na Mediolanum. Mesto má teda staroveké korene a dnes je jedným z najbohatších miest v Európskej únii. Centrum módy, umenia, obchodu, športu.

Reklama

Ako aj v iných veľkomestách, pre cudzinca je na mieste byť obozretným a chrániť sa pred zlodejmi. Dobre poznáme vreckárov, ktorí dokážu kradnúť bez najmenšieho povšimnutia. Niekedy je stratégia zlodejov premyslená priam dokonale a my zostaneme zaskočení a ani sa nenazdáme, aj okradnutí.

 

Duomo, múzeum, galéria a iné

Mesto Miláno určite stojí za to navštíviť. Katedrála Duomo je skutočne nádherná a nachádza sa v centre mesta. Oplatí sa vyjsť po jej schodoch až na vrchol, odkiaľ je výhľad na celé mesto. Za slnečného dňa je odtiaľ možné vidieť Alpy. Stavba katedrály z ružovkastého mramoru sa začala už v roku 1387. Na to, aby v tých časoch dokázali dopraviť tak obrovské množstvo mramoru, museli vybudovať kanály a vynájsť nové technológie. Dokonca aj Napoleon v roku 1805 financoval dokončenie katedrály. Vežičky, oblúky, vrcholky a viac ako 3000 sôch boli vybudované práve v 19. storočí. Katedrála bola pôvodne navrhnutá tak, aby sa do nej zmestilo vtedajších 40 tisíc obyvateľov Milána.

Zostavenie podlahy trvalo 400 rokov, pri hlavnom vchode sú na nej inštalované slnečné hodiny z 18. storočia, podľa ktorých sa až do 19. storočia nastavovali všetky hodiny v meste.

Katedrála stojí na námestí Piazza del Duomo, na ktorom sa nachádza Museo del Novecento. Múzeum ponúka zbierky z 20. storočia a vystavuje diela prevažne od milánskych umelcov. Práve milánske múzeum je miestom, odkiaľ Mussolini v časoch svojej slávy prednášal davu prejavy. Na treťom poschodí múzea sa nachádza známe bistro, ktoré priam dýcha umením. Ponúka nádherný výhľad na Duomo a okolie, stojí za to vidieť ho aj po zotmení. Prvotriedne jedlo vám naservíruje štýlový čašník.

Reklama

Neďaleko múzea je vchod do knižnice – Biblioteca e Pinacoteca Ambrosiana. V nej sa nachádza viac ako 75 tisíc zväzkov a je k nej pridružená galéria umenia, ktorá vystavuje diela od 14. do 20. storočia.

Kúsok od múzea sa nachádza vstup do galérie – pasáže Vitorio Emanuelle II. Nádherná nákupná arkáda, oceľovo sklenená stavba, ktorá má tvar kríža a zároveň tvorí promenádu z Piazza del Duomo ku dverám opery La Scala, v ktorej sa nachádza aj divadelné múzeum. V galérii možno obdivovať svetoznáme značky módnych dizajnérov, posedieť si v reštaurácii či kaviarni.

Basilica di Santa Maria delle Grazie, v ktorom je vystavený najslávnejší obraz Leonarda da Vinciho, je určite miestom, ktoré stojí za to navštíviť. Posledná večera sa nachádza v priliehajúcom refektári baziliky.
V meste sídli Borsa Italiana, hlavná talianska burza, najväčšia talianska univerzita technického zamerania a aj jedna z najväčších univerzít Talianska.

Miláno je domovom dvoch významných svetových futbalových klubov – AC Miláno a FC Internazionale Miláno – Inter Miláno. Svoje domáce zápasy hrajú oba kluby na štadióne Stadio Giuseppe Meazza, všeobecne známym pod menom San Siro, ktorý má kapacitu 85 700 divákov.

Slávny pretekársky okruh v kráľovskom parku v Monze, celým názvom Autodromo Nazionale Monza, je lokalizovaný blízko mesta, iba 15 kilometrov od Milána. Od roku 1950 sa na ňom pravidelne konajú preteky Formuly 1.
Za jeden deň je možné pohodlne si pozrieť námestie s katedrálou, múzeum a obchodným centrom prejsť k La Scala. Mnohé kaviarne a občerstvenia zaručia, že sa budete cítiť naozaj príjemne.

Reklama

 

Obeť zlodejov

V cudzej krajine je vždy na mieste byť ostražitým. Aj v Miláne sa môžete stať obeťou zlodejskej skupiny, ktorá si dopredu premyslela plán, ako sa dostať k Vašim nákupom, peňaženkám, kabelkám, mobilom…

Ak ste pricestovali do Milána autom, môže sa ľahko prihodiť nepríjemný scenár. Po celom dni strávenom v meste sa vrátite na parkovisko. Uložíte nákupy do auta a vyberiete sa na cestu. V Miláne sú cesty centrom rušné. Vodiči nerešpektujú pravidlá tak, ako sme zvyknutí, vytrubovanie a predbiehanie je tu bežné. Pomalou cestou centrom mesta si všimnete dvoch mužov na mopede ako vás na čosi upozorňujú. Nedajú sa prehliadnuť. Živo gestikulujú a vy ihneď pochopíte, že niečo nie je v poriadku s vašim autom. Zastavíte na prvej možnej odbočke. Okolo vás je stále veľa ľudí, ruch a neustále idúce autá. Zaparkovali ste a idete skontrolovať, čo sa stalo. Dvaja chlapíci samozrejme kolegiálne pristavili pri vás a vysvetľujú, že máte prázdnu pneumatiku na zadnom kolese. Samozrejme vás to nepoteší, ale rezervu máte. Muži na vás neustále hovoria a začínate z nich byť nervózni. Ponúkajú vám svoju pomoc, ktorú odmietate. Koleso si vymeníte sami. Odrazu sa akoby odnikiaľ vynorí mladá žena s dieťaťom. Má za úlohu odviezť pozornosť ostatných cestujúcich v aute. To ale netušíte. Najprv zisťuje, čo sa stalo a potom začne komunikovať so spolucestujúcim. Jednoducho sa snaží odviezť pozornosť ďalšej prítomnej osoby, či osôb. Celá situácia prebehne rýchlo, pretože pokým vy venujete pozornosť žene s dieťaťom, na druhého sú nalepení aktéri z mopedu, zrazu ani neviete ako a zistíte, že Vám chýba kabelka, peňaženka, nakúpené veci, hocičo… muži sedia na mopede a rýchlo odchádzajú preč a po žene s dieťaťom akoby sa zľahla zem. Nastupuje riešenie stratených dokladov…

Koleso si vymeníte, na starom neskôr zistíte prerezanú pneumatiku nožom. Boli ste sledovaní po celý čas, ako ste vyšli z parkoviska a vo vhodnej chvíli upozornení na defekt. Aj žena s dieťaťom bola pripravená a čakala v blízkosti miesta, kde po upozornení odstavíte auto.

Príjemný zážitok z Milána je fuč. Možno aj váš občiansky preukaz alebo pas a čaká vás vybavovanie na polícii. Podľa postupu stratu treba nahlásiť na najbližšom útvare miestnej polície, kde vám vystavia potvrdenie o strate alebo krádeži. Následne musíte stratu oznámiť na zastupiteľskom útvare – veľvyslanectve Slovenskej republiky. Tu vydajú potvrdenie o občianskom preukaze/pase, ktoré poslúži ako dočasná náhrada dokladu. Naše veľvyslanectvo sa nachádza v Ríme, vzdialenom od Milána 570 kilometrov…

Stali ste sa obeťou dobre zorganizovanej skupiny zlodejov, ktorí podobne operujú všade vo svete. Aj u nás. Stretnutie s nimi môže byť zmätočné a asi najlepšie je v cudzine nezastavovať, alebo ak je možné, nekomunikovať a volať políciu. Nikomu nie je príjemné počas dovolenky riešiť vybavovanie po úradoch a polícii. Okrem toho aj príjemný pocit z nového miesta, ktoré ste navštívili, je preč.

Veronika Majzúnová

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali