Milan Mazurek: Verím, že spravodlivosť zvíťazí. Nemôžu človeka odsúdiť na štyri roky väzenia za to, že niekomu finančne pomohol

Milan Mazurek: Verím, že spravodlivosť zvíťazí. Nemôžu človeka odsúdiť na štyri roky väzenia za to, že niekomu finančne pomohol

Bratislava 4. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Jedni ho považujú za najvýraznejšieho reprezentanta mladej generácie v Ľudovej strane Naše Slovensko, iní ho považujú za to najhoršie extrémistické zlo, ktoré je v slovenskom parlamente. Nazbieralo sa dosť veľa vecí, ku ktorým má čo povedať Milan Mazurek

Na snímke Milan Mazurek

Hlavné správy: Ste členom Výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny. Tento výbor stále nemá zvoleného predsedu, keďže koalícia odmieta akceptovať za predsedu Ľuboša Blahu, na ktorom trvá Smer-SD. Ako teda tento výbor teraz funguje?

Reklama

Mazurek: Pani podpredsedníčka Marcinková zastupuje pozíciu predsedu výboru, keďže ten nebol zvolený. De jure je stále podpredsedníčkou, čiže stále tu máme čosi ako výnimočný stav.

 

Reklama

Hlavné správy: A ako sa vyvíja situácia ohľadne voľby predsedu výboru? Stále je tam rovnaká patová situácia?

Mazurek: Áno, stále je to rovnaké. Smeráci stále navrhujú Ľuboša Blahu a koaličníci ho stále odmietajú schváliť. Podobné to bolo aj v prípade Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, kam kandidoval náš predseda Marian Kotleba.

 

Hlavné správy: Ako sa to celé podľa vás skončí?

Mazurek: Ja sa obávam, že oni takto môžu fungovať aj štyri roky, v rámci tej demokracie, a tých transparentných konaní, čo sľubovali pred voľbami, a hlavne dodržiavania dohôd, ktoré hneď po voľbách porušili.

Reklama

 

Hlavné správy: Dotkli sa podobné spôsoby aj ďalších vašich kandidátov?

Mazurek: Áno, okrem Mariana Kotlebu sa to dotklo aj mňa a Ondreja Ďuricu, my sme boli nominovaní do Rady Európy. Ja som kandidoval do Parlamentného zhromaždenia pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Ondrej Ďurica kandidoval do Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO. Na zahraničnom výbore o tom prebiehala diskusia a my dvaja sme boli vyškrtnutí ako neprijateľní kandidáti s tým, že vraj nemáme nárok na to, aby sme zastupovali Slovensko v zahraničí.

 

Hlavné správy: Na poslednom zasadnutí ľudskoprávneho výboru prezentoval predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Pálffy správu o činnosti ÚPN. Okrem iného spomenul, že sa zmenili stanovy, keď štatutárom už nebude jednotlivec, ale celá správna rada. Myslíte, že sa tým zmenia pomery v tej inštitúcii?

Reklama

Mazurek: To sa schvaľovalo ešte v minulom volebnom období. Nie je to síce najšťastnejší krok, ale z môjho pohľadu bol nevyhnutný, lebo to, čo tam predvádzal bývalý predseda správnej rady a bývalý štatutár Ondrej Krajniak, to bolo jednoducho neprijateľné a vzhľadom na jeho funkčné obdobie nebola iná možnosť, ako tieto veci napraviť.

 

Hlavné správy: Myslíte si teda, že je to krok dobrým smerom?

Mazurek: Je to iste krok k určitej transparentnosti, pretože tie veci, ktoré sa tam pred časom diali, to nemalo nič spoločné so slobodnou prácou tej inštitúcie. To bolo obdobie, keď vtedajší šéf  Ondrej Krajniak vyhodil, podľa môjho názoru svojvoľne, historika Martina Lacka, za to, že viedol historický výskum, ktorý sa im nepáčil. Tu nie je reč o tom, že by si Lacko niečo vymýšľal: on normálne hľadal v archívoch informácie, tie potom spracovával a vydával ako publikácie. A im sa to jednoducho nepáčilo, pretože nedochádzal k takým záverom, aké si priali určité vyvolené skupiny historikov.

 

Hlavné správy: Demokratický, konsenzuálny prístup je namieste v inštitúciách, ktorých úlohou je jednoznačne dospieť k záveru a podľa neho konať. Ale v prípade vedeckej inštitúcie by malo byť nielen povolené, ale priam žiaduce, aby výskumníci mali slobodu bádania, a aj slobodu prezentovania výsledkov, ktoré môžu byť aj protirečivé. Je z tohto hľadiska správne, ak tam teraz bude o všetkom rozhodovať správna rada väčšinovo?

Mazurek: V prípade tejto inštitúcie by to bolo zložité v každom prípade. Jedným z členov správnej rady je napríklad súdny znalec, ktorý vystupoval v prípade Mariana Kotlebu, Matej Medvecký. A ktorého, mimochodom, nominoval priamo osobne Robert Fico ako poslanec Národnej rady. A s ľuďmi, ktorí majú takéto názory, ktorí v nejakých číslach vidia napojenie na americký Ku-klux-klan a podobné veci, dá sa od nich očakávať nejaký seriózny historický výskum? To sú fanatici.

 

Hlavné správy: Vaše meno sa teraz spomínalo v súvislosti s odchodom poslancov zo strany KDŽP, pánov Tarabu a Kuffovcov, z poslaneckého klubu ĽSNS. Poslanec Taraba zdôvodnil ich rozhodnutie vašou, podľa nich neprimeranou kritikou ich konania.

Mazurek: Myslím si, že išlo o zámienku na to, aby mohli odísť z klubu. Nepovažujem totiž za adekvátne, aby sa inteligentný a vzdelaný človek ako Tomáš Taraba rozhodol pre takúto naozaj malichernosť, pre nejakú kritiku, odísť z poslaneckého klubu. Teraz najnovšie to už dokonca zdôvodňujú aj tým, že predsedníctvo KDŽP hlasovalo za to, aby vystúpili z nášho poslaneckého klubu.

Reklama

Jedným z dôvodov malo byť aj to, že im prekážalo, že Milan Uhrík debatoval s českým vydavateľom kníh Pavlom Kamasom v relácii Kulturblogu. Ale predsa, ak niekto s niekým debatuje, to ešte neznamená, že s ním musí automaticky súhlasiť. Ísť s niekým do debaty, to by predsa malo byť niečo úplne legitímne a normálne. Ale oni z toho vyvodili záver, že to malo byť prihlásenie k nejakému neonacizmu, či čo. To považujem za absolútne neprijateľné a scestné.

 

Hlavné správy: Čo myslíte, ako dopadne súd s vaším predsedom ohľadne tých šekov?

Mazurek: Ja verím tomu, že spravodlivosť zvíťazí. Nemôžem veriť tomu, že bude odsúdený na štyri roky väzenia za to, že niekomu finančne pomohol. To je šialenstvo, keď sa nad tým človek zamyslí.

 

Reklama

Hlavné správy: Povedzte, úprimne, ako to naozaj je s tými číslami? Je to iba nejaká náhoda, alebo naozaj niečo symbolizujú?

Mazurek: Ja si počkám na výsledok súdu, ktorý teraz prebieha, počkám si na to, ako jednotlivé strany sporu obhája svoje stanoviská, ale pre mňa nikdy nebude existovať niečo také, že nejaké číslo je nejaký symbol, z ktorého by sa malo niečo vyvodzovať. Predstavte si, že by mi teraz dali na kolaudovaný dom číslo 1488. Niekto povie, že je to náhoda a niekto povie, že som si to číslo vybral naschvál, a ja sa mám obhajovať kvôli tomu, že v tom má byť nejaký symbol? Pre mňa tieto symboly v podstate začali existovať, až keď to vytiahli médiá, pretože dovtedy som netušil, že konkrétne čísla môžu znamenať nejaké veci.

A celkovo, ani tie ich zdôvodnenia nedávajú logiku: hovoria o čísle 14, o čísle 88, ale tam je číslo 1488. Hovoria o tom, že dokonca číslo 777 má znamenať nejaké hákové kríže, a to už je vyvodzovanie takých neuveriteľných konšpirácií, že človeku sa nad tým zastavuje rozum. A dokonca aj v čísle 2028, ktoré bolo mimochodom priamo v cenníku centra, ktoré poskytovalo tým ľuďom rehabilitačné procedúry, oni vidia nejaké symboly. To je potom ťažké sa s takými ľuďmi rozprávať.

 

Hlavné správy: Pred niekoľkými dňami komando NAKA prepadlo dom 74-ročného docenta Jána Dudáša za list šéfovi múzea holokaustu v Seredi, v ktorom píše o svojich zisteniach pri skúmaní historických prameňov, v dôsledku čoho voči nemu vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci „zločinu výroby extrémistického materiálu“. Čo si vy myslíte o takýchto akciách?

Reklama

Mazurek: Ja som o tom natočil a zverejnil aj video. Toto je niečo neuveriteľné, to sa už vraciame do 50. rokov, do najhlbšej totality: aby osemčlenné komando NAKA robilo domovú prehliadku 74-ročnému docentovi z technickej univerzity, to je niečo, čo by si možno pred desiatimi rokmi nikto nevedel ani predstaviť.

Dnes už nie je ohrozená len politická sloboda tým, že prenasledujú politických oponentov, ako napríklad mňa, ale tu už sa hrá aj o likvidáciu akademickej slobody. A keď zlikvidujú možnosť slobodného akademického bádania, tak potom čo ešte zostane z demokratického štátu? Toto oni teraz aktuálne robia.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali