Menyhárt: O spájaní s inými stranami je ešte predčasné hovoriť

Menyhárt: O spájaní s inými stranami je ešte predčasné hovoriť

Bratislava 27. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

O spájaní alebo rokovaní s inými stranami je podľa predsedu Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Menyhárta ešte predčasné hovoriť. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave. Menyhárt považuje situáciu za čoraz vážnejšiu, zaoberať sa ňou chcú na republikovom sneme strany, ktorý bude v pondelok popoludní

Na snímke predseda strany SMK József Menyhárt

Líder eurokandidátky SMK Pál Csáky si však myslí, že by to nebol dobrý krok, keby SMK začala rokovať s Bélom Bugárom (Most-Híd).

Reklama

Výhrady má najmä voči jeho osobe. Podľa Csákyho to však neznamená, že strana Most-Híd bez Bugára by nebola pre SMK dobrým partnerom na rokovania. Doplnil, že existuje aj možnosť spolupráce i so slovenskými stranami súčasnej opozície. Podľa predsedu strany je o tom ešte predčasné hovoriť. “Pre našu roztrieštenú komunitu je to vážna otázka. Ideme však ďalej a nájdeme cestu,” povedal Menyhárt.

SMK zostala tesne pod hranicou zvoliteľnosti do Európskeho parlamentu, keď získala 4,96 percenta hlasov. Na zdolanie potrebnej päťpercentnej hranice jej chýbalo 396 hlasov. “Vieme, že tento výsledok je v našej roztrieštenej komunite čoraz ťažšie dosiahnuť. Na Republikovom sneme SMK budeme analyzovať všetky okolnosti kampane a volieb. Napriek tomu, že sme nezískali vlastný mandát v Európskom parlamente, vieme že naši najbližší spojenci v takejto situácii urobia všetko pre to, aby špecifické záujmy našej komunity nezostali nezastúpené,” poznamenal Menyhárt.

Reklama

Csáky poznamenal, že strata mandátu pre stranu je zlou správou nielen pre nich, ale aj pre maďarskú komunitu. Potvrdil, že stranu teší, že získala takmer 49.000 hlasov, poukázal však aj na vyššiu účasť, ktorá tomu dopomohla. Predseda Republikovej rady SMK Péter Őry povedal, že strana musí nájsť riešenie, aby sa dostala v najbližších voľbách do parlamentu.

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku sa stala koalícia Progresívne Slovensko – Spolu (20,11 percenta), za ňou nasleduje strana Smer-SD (15,72 percenta), tretia je ĽSNS (12,07 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za KDH (9,69 percenta), SaS (9,62 percenta) a OĽaNO (5,25 percenta). Tesne pod hranicou zvoliteľnosti zostala SMK (4,96 percenta).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali