Matečná: Geotermálne poľnohospodárstvo má na Slovensku obrovský potenciál

Matečná: Geotermálne poľnohospodárstvo má na Slovensku obrovský potenciál

Reykjavík/ Bratislava 28. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Agrorezort zrealizoval obchodnú misiu na Island, ktorý je lídrom vo využívaní geotermálnej energie MPRV SR chce podporiť využívanie geotermálnej energie v poľnohospodárstve z eurofondov Geotermálna energie je najčistejšia forma, ktorá je stabilná a dokáže zvýšiť nielen potravinovú, ale aj energetickú sebestačnosť SlovenskaGeotermálne poľnohospodárstvo má na Slovensku obrovský potenciál. Po biomase má práve geotermálna energia najväčší energetický potenciál, ktorý je väčší ako solárne, či veterné zdroje

Na snímke vpravo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas návštevy Islandskej poľnohospodárskej univerzity

„Slovensko je bohaté na zdroje geotermálnej energie, využívame ju však minimálne. Geotermálne poľnohospodárstvo je cestou ako dokážeme vyprodukovať vysokokvalitné domáce potraviny a ešte aj ekologicky, bez emisií. Pri jej intenzívnom využívaní by sme získali nielen vyššiu potravinovú, ale aj energetickú sebestačnosť. Podporu geotermálneho poľnohospodárstva preto chceme zaradiť do nového Strategického plánu 2021 – 2027, ktorý nahradí aktuálny Program rozvoja vidieka. Rozhodli sme sa nadviazať kontakty s Islandom, ktorý je vo využívaní geotermálne energie lídrom,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS). Do krajiny ohňa a ľadu zorganizoval agrorezort obchodnú misiu zástupcov slovenských poľnohospodárov, ktorí sa venujú pestovaniu zeleniny v skleníkoch, ale aj takých, ktorí plánujú využitie geotermálnej energie.

Reklama

Jedným z poľnohospodárov, ktorý už v súčasnosti geotermálnu energiu využíva je Branislav Oremus z firmy Slovkvet v Podhájskej, najväčší slovenský pestovateľ gerber: „Správnym využívaním geotermálnej energie dokážeme v chladnejších mesiacoch udržiavať v skleníkoch stabilnú teplotu, ktorú využívame na pestovanie gerber a aj vlastných paradajok. Pod skleníkmi vyhrievanými termálnou vodou sa darí nielen jeho kvetom, ale aj paradajkám. Skleníky sa rozprestierajú na ploche 2,6 hektára, z toho jeden hektár pokrývajú gerbery a 1,6 hektára paradajky. Ročne sa v nich urodí takmer 800 ton paradajok a vyrastú štyri milióny gerber, ktoré pestuje v 50 odrodách. Teplo na vyhrievanie skleníkov čerpá z termálnych prameňov, o ktoré sa delí s miestnym termálnym kúpaliskom.

Na území Slovenska sa nachádza 25 perspektívnych oblastí s geotermálnymi zdrojmi s teplotou vody do 150° C v hĺbkach do 5000 m, z toho 14 oblastí má teplotu nad 100° C.

Reklama

Medzi perspektívne geotermálne oblasti patria Komárňanská kryha, Centrálna depresia podunajskej panvy, Liptovská kotlina, Popradská kotlina, Žiarska kotlina, Hornonitrianska kotlina, Topoľčiansky záliv a Bánovská kotlina, Skorušinská depresia, Humenský chrbát, Rimavská kotlina, Rudnianska kotlina – súčasť Hornonitrianskej kotliny. Najperspektívnejšou lokalitou z hľadiska využívania geotermálnej energie je Košická kotlina, kde teplota vody dosahuje aj 150 stupňov Celzia v hĺbke do 5 000 metrov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali