Právnik Ivana Lexu Marek Para: Informáciu, že obžaloba je podaná alebo sa má konať na základe pôvodnej obžaloby, považujem za mediálne „fantazírovanie“

Právnik Ivana Lexu Marek Para: Informáciu, že obžaloba je podaná alebo sa má konať na základe pôvodnej obžaloby, považujem za mediálne „fantazírovanie“

Bratislava 12. júla 2017 (HSP/Goldman/Foto:Jozef Barinka)

 

Patrí medzi tých advokátov, ktorých pozná celé Slovensko. Aj napriek tomu, že je pomerne mladý. Verejne známou osobou sa stal takpovediac zo dňa na deň, keď prijal ponuku právne zastupovať bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu azda v najznámejšej kaze v moderných dejinách Slovenskej republiky.

Marek Para

 

Reklama

Neprekáža vám, že ste sa zrazu ocitli v centre záujmu médií?

V tomto smere by som bol zdržanlivý. Nemyslím si, že verejnosť sa zaujíma o moju osobu, ale skôr o tabuizovanú tému amnestií a o vyšetrovania mediálne známych káuz, ktoré sa práve z dôvodu prísneho utajenia viacerých spisov stali predmetom mystifikácií. Navyše, nie sú mediálne presne interpretované a mnohé informácie sú skresľované. Žiaľ, mnohé pritom boli zneužité na politické ciele.

Reklama

 

Vašou špecializáciou je trestné právo. Prečo ste si vybrali práve túto oblasť?

Trestné právo je špecifické tým, že proti fyzickej osobe stojí štátna moc s celým svojím aparátom, médiami, v dôsledku čoho sa občan ocitá vo veľmi defenzívnej pozícii. Samotné vznesenie obvinenia, či uvalenie väzby začína obvinenú osobu stigmatizovať v spoločnosti a obhajca je práve ten, ktorý musí často proti väčšine a v znevýhodnenom prostredí brániť práva a základné slobody. Vždy som sa snažil na každú vec si vytvoriť vlastný názor, pochybovať v situácii, aj keď iní sú slepo presvedčení. Trestný proces je presne to, kde sa môžem realizovať.

 

Snívali ste od detstva, že sa stanete advokátom?

Reklama

V podstate veľmi skoro, už v prvom ročníku na gymnáziu, som sa rozhodol, že budem právnikom, keďže sa mi páčil kultivovaný prejav a spôsob, ako s nadhľadom dokázali pomáhať ľuďom v ťažkých životných situáciách. Až neskôr som v celej hĺbke pochopil skutočnú podstatu tejto profesie, ktorá nie je ani tak podnikaním, ako poslaním a dodnes si vážim, že sa mi podarilo v nej presadiť.

 

Čo vám dali dve vyštudované vysoké školy práva vo Viedni a Bratislave?

Možnosť porovnávať dva fungujúce systémy mi umožňuje vnímať právne relevantné inštitúty z rôznych uhlov pohľadu a vyvodzovať lepšie argumenty. Štúdium vo Viedni ma naučilo myslieť a spochybňovať, nielen naivne nasledovať poučky a názory iných.

 

Reklama

Čo pre vás právo ako také znamená?

To je veľmi zložitá otázka, ktorá by zabrala niekoľkohodinovú diskusiu. Ak odhliadnem od práva ako oprávnenia či nároku, tak právo chápem ako systém noriem, ktoré sa vyvinuli trvalým používaním určitých morálnych zásad a majú za cieľ regulovať v najširšom význame medziľudské vzťahy v životných situáciách.

Marek Para

Hoci každý prípad je iný, predsa však môže právnik nachádzať inšpiráciu aj v starších kauzách. Aké prípady z histórie vás zaujali najviac?

Je ich, samozrejme, viac, ale môj obľúbený je tzv. prípad „Mignonette“ z roku 1884, v ktorom sa riešila morálnosť usmrtenia človeka v extrémnej situácii. Právne úvahy v tomto prípade odlíšili úroveň protiprávnosti od úrovne viny, keď protiprávnosť znamená rozpor s právom, avšak vina znamená možnosť urobiť konkrétnej osobe z jej protiprávneho konania výčitku, teda klásť protiprávne konanie niekomu za vinu. V prípade, ak ako sudca neviem osobe konajúcej protiprávne povedať, že ako by som v jej situácii konal inak, a teda v súlade s právom, nemôžem tejto osobe z jej protiprávneho konania logicky robiť výčitku, keďže by som v danej situácii konal rovnako. Je fascinujúce, keď aktuálnosť myšlienky pretrvá storočia.

 

Niektorí filozofi sa vo svojich dielach dotýkali práva ako takého. Máte medzi nimi aj nejaké vzory?

Poznatky iných, ktorí v životných skúškach dospeli k určitým poznatkom, sú pre mňa vždy užitočné. Pritom nerozhoduje, či ide o dávnu minulosť alebo súčasnosť. Dá sa odpovedať slovami Galilea: „Nikdy som nestretol nikoho takého hlúpeho, aby som sa od neho niečomu nepriučil“.

 

Na ktorý váš prípad ste najviac hrdý?

V trestnom práve si každý prípad vyžaduje veľmi individuálny prístup a dva naoko podobné prípady sú napokon úplne iné. Nedá sa vybrať prípad, ktorý by som špeciálne vyzdvihol, ale v mojom úplne prvom prípade, ktorý som riešil ako samostatný advokát a ku ktorému som sa dostal tak trochu náhodou, bol mandant podozrivý z pestovania 500 kg marihuany. Keď sa mi podarilo postupne narušiť všetky predpoklady tímu vyšetrovateľov a klienta prepustili z väzby, bol to prvý veľký úspech, ktorý si určite rád pripomínam.

Reklama

 

Je pre vás objektívna pravda dôležitá?

Narážate pravdepodobne na situáciu, v ktorej riešim konkrétny prípad obhajoby. Samozrejme, vždy potrebujem poznať skutočnosť, aby som vedel zaujať obhajobné stanovisko a pripraviť stratégiu. Každý obhajca v trestnom práve chce poznať pravdu a som presvedčený, že moderný obhajca neusiluje nikdy o znemožnenie hľadania pravdy, sledujúc len svoj prospech.

 

Ako ste vnímali ponuku, aby ste právne zastupovali pána Lexu v prípade, ktorý súvisí so zrušením tzv. Mečiarových amnestií?

Reklama

Vnímal som ju ako výsledok tvrdej dlhoročnej práce, ktorá mi priniesla pozitívne referencie. Nakoľko sme sa predtým nepoznali, som veľmi rád, že po prijatí obhajoby sme si aj po ľudskej stránke takpovediac „sadli“ a na obhajobe pracujeme fakticky na dennej báze.

 

Aký máte názor na zrušenie amnestií, ktoré pred 22 rokmi vydal bývalý premiér a následne toto rozhodnutie odobril aj Ústavný súd?

Som presvedčený, že nad právnou úvahou zvíťazila politická stratégia a snaha odpútať pozornosť od vážnejších tém. Zhon, v ktorom bolo toto riešenie prijaté, zrejme zodpovedá jeho „kvalite“. K Ústavnému súdu by som sa radšej vyjadril, keď sa oboznámim s obsahom odôvodnenia jeho rozhodnutia. Musím však povedať, že lehota 60 dní na rozhodnutie bola „šibeničná“ a celkovo tak určite neprospela hĺbke úvah.

 

Reklama

Zrejme ste neočakávali, že rozhodnutie parlamentu potvrdí aj Ústavný súd… Alebo ste rátali aj s takouto možnosťou napriek faktu, že Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu už raz rozhodol, že amnestie ako také sú nezrušiteľné?

Osobne som bol presvedčený, že lehota 60 dní nie je dostatočná na rozhodnutie v takej zložitej otázke. Ústavný súd však v podstate len vyslovil, že uznesenie parlamentu o zrušení dvoch článkov tzv. Mečiarových amnestií je v súlade so zmenenou ústavou. Treba dodať, že k zmene ústavy došlo krátko pred rozhodnutím parlamentu o zrušení amnestií.

 

Amnestie sú zrušené de facto, ale dá sa povedať, že aj de iure?

Zrušenie amnestií parlamentom má mať podľa zmenenej ústavy „automaticky“ za následok zrušenie všetkých rozhodnutí štátnych orgánov, ktoré boli vo výroku a v odôvodnení založené na tzv. Mečiarovej amnestii. Problematickým teda nie je ani tak výrok parlamentu ohľadom zrušenia amnestií, ktorý by som mohol chápať ako určitú morálnu deklaráciu, ale otázka, či možno týmto spôsobom automaticky rušiť rozhodnutia súdov a, samozrejme, otázka, v akom konaní už pred príslušným súdom sudca vysloví, že došlo ku zrušeniu konkrétneho rozhodnutia. Veta „zrušujú sa všetky rozhodnutia“ je veľmi všeobecná na to, aby sa bez ďalšieho konania automaticky vychádzalo zo zrušenia konkrétneho rozhodnutia.

Marek Para

Aký budú vaše ďalšie kroky?

Predložili sme príslušnému súdu plnú moc na právne zastupovanie, tak aby súd – ak uzná, že je možné v akomkoľvek režime pokračovať v konaní či začať konanie – nás registroval a musel brať v úvahu. Zároveň sme požiadali o možnosť nahliadnutia do spisu a súdu sme predložili formou podnetu právny názor na vzniknutú situáciu, aby tento náš názor mohol vziať do úvahy pri svojom rozhodovaní.

Reklama

 

Obrátite sa opäť aj na Európsky súd pre ľudské práva?

Nepochybne, základný koncept podania už máme spracovaný a v súčasnosti čakáme len na zverejnenie odôvodnenia rozhodnutia Ústavného súdu a odlišných stanovísk sudcov, tak aby sme tieto myšlienky a názory mohli zohľadniť v argumentácii.

 

Rozhodnutie v Štrasburgu môže padnúť aj po dlhšom období. Pritom podaná obžaloba je de facto platná a slovenský súd môže vo veci konať. Aký vývoj očakávate?

Informáciu, že obžaloba je podaná alebo sa má konať na základe pôvodnej obžaloby, považujem za mediálne „fantazírovanie“. V predmetných medializovaných trestných veciach, a to kauza „Mercedes“ a „zavlečenie“, boli vydané meritórne (konečné) súdne rozhodnutia, pričom musí byť príslušným sudcom, resp. sudcami posúdené, či je vôbec dôvod vo veci konať. Problémom je skutočnosť, že Trestný poriadok neobsahuje žiadnu úpravu, t.j. „manuál“ pre sudcu, akým spôsobom, na základe akých ustanovení a v akom konaní posúdiť, či v minulosti vydané súdne rozhodnutie v danej veci bolo vo výroku a v odôvodnení založené na tzv. Mečiarovej amnestii, a teda je podľa čl. 154f Ústavy SR zrušené.

 

Reklama

Možno predpokladať, že bude obnovené vyšetrovanie?

Pokiaľ sa nevyrieši vyššie uvedený problém s predchádzajúcimi vo veci vydanými rozhodnutiami, tak určite vyšetrovanie veci nie je prípustné. Považujem za jediné racionálne riešenie, aby sa príslušný súd obrátil na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu s otázkami na výkladové stanoviská, t.j. inštrukcie, či je možné a ako postupovať.

 

Spis, ktorý má okolo 20.000 strán, je prísne utajený. Ako je možné, že niektorí ľudia majú prístup k informáciám z prísne utajeného spisu?

To je veľmi dobrá otázka, neviem však, či informácie protiprávne zverejnené na internete sú zhodné so spisovým materiálom a nevylučujem, že sú nepravdivé, skreslené alebo vytrhnuté z kontextu tak, aby manipulovali verejnú mienku. Je pre mňa zarážajúce, ak orgány činné v trestnom konaní vedia, že mohlo dôjsť k úniku prísne tajných informácií a vôbec tieto okolnosti nevyšetrujú. Navyše v súčasnej dobe nevidím dôvody pre ďalšie utajenie spisu, prípadne rozhodujúcich častí.

 

Na verejnosť prenikla aj informácia, že obžaloba stojí na veľmi slabých základoch, výpovede ľudí sú často nedokázateľné, niektoré výpovede boli odvolané a dotyční tvrdili, že vypovedali pod nátlakom. Je možné, že prípad sa ani nedostane na súd?

Reklama

Dôkazné bremeno znáša pred súdom prokurátor, ktorý v podstate zodpovedá aj za úspech či neúspech obžaloby. Neúspech sa prejaví v zastavení trestného stíhania alebo oslobodení spod obžaloby. Slabý dôkazný stav v zásade nebráni podaniu obžaloby, hoci prokurátor by mal mať natoľko objektívne vnímanie, že posúdi aj okolnosti svedčiace v prospech a nielen v neprospech danej osoby. Namiesto podania obžaloby môže trestné stíhanie aj zastaviť, čo sa však často spája s náročnejším odôvodňovaním.

 

Ak sa stane, že váš klient bude oslobodený (aj) v tejto kauze, budete požadovať odškodné za poškodzovanie jeho mena?

V prvom rade som presvedčený, že sme veľmi vzdialení reálnemu súdnemu procesu a bez vyriešenia procesných otázok ani nebude možné vo veci konať. Vyjadrovať sa z mojej strany k veciam, ktoré sa „hovoria“, by bolo neprofesionálne a obsah spisu podrobne nepoznám. Preto môžem len uviesť, že starší kolegovia, ktorí v minulosti mali prístup ku spisu, konštatovali na základe dlhoročných skúseností, že predpoklady prokurátora nemajú reálne základy, sú vágne, sčasti vystavané na pochybne získaných dôkazoch a v sumáre možno konštatovať, že sa počas celej praxe nestretli s tak slabo rozpracovanou kauzou.

 

Na chvíľu sa ešte vráťme k vám osobne. Je niečo, čo by ste chceli vo svojom živote, resp. v profesii dosiahnuť? Máte nejaké sny, ktoré čakajú na realizáciu?

Nakoľko sa považujem za mladého advokáta, verím, že v mojej profesii som našiel životné poslanie, ktoré mi prinesie ešte veľa úspechov a uznania.

Reklama

 

Akým spôsobom najradšej využívate voľný čas?

Voľného času mám málo, preto ho trávim najmä s rodinnou, popritom čas najradšej trávim športom a prechádzkami so psom v prírode.

 

A váš vzťah ku športu? Máte rád adrenalín?

Som veľmi opatrný človek, ktorý vždy kalkuluje riziko, aj preto som adrenalínové športy nikdy neskúsil a neoslovili ma. Pre mňa je najväčším koníčkom rekreačný beh v prírode a plávanie.

 

Reklama

Čo pre vás znamená šťastie?

Šťastie je sloboda. Absolútna sloboda, sloboda v myslení, vyjadrovaní a konaní v živote.

 

Na čo neľutujete míňať viac peňazí?

Na rodinu, priateľov a cestovanie.

Reklama

 

VIZITKA

Marek Para

* Dátum narodenia: 12.10.1979

* Vyštudoval: Právo

* Venuje sa: Advokácia so zameraním na trestné právo

* Rodina: Slobodný

* Bydlisko: Bratislava

* Čo robí, keď nepracuje: Vzdeláva sa

* Profesijné vzory: Prof. Dr. Eckart Ratz

* Iní favoriti medzi osobnosťami: Sokrates pre jeho princíp rozumovej argumentácie

* Najlepší šport: Beh

* Obľúbená kniha: John Grisham – Partner

* Obľúbená hudba: Klasická

* Obľúbený film: Mlčanie jahniat (1991)

Reklama

* Obľúbené výtvarné dielo: Auguste Renoir – Zábava v Moulin de la Galette

* Obľúbené značky: Všetky kvalitné

* Favorit medzi autami: BMW

* Obľúbené jedlo: Sushi

Tomáš Szmrecsányi

Interview pôvodne vyšlo na portáli goldman.sk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali