Manipulácie poslankyne Blahovej: Ak by sa unikátne stalo, že matka si po vypočutí tlkotu srdca svojho dieťaťa nechá, za odmenu od SNS dostane mŕtvy plod alebo dieťa s postihnutím

Manipulácie poslankyne Blahovej: Ak by sa unikátne stalo, že matka si po vypočutí tlkotu srdca svojho dieťaťa nechá, za odmenu od SNS dostane mŕtvy plod alebo dieťa s postihnutím

Bratislava 7. novembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Liberáli v posledných dňoch vo veľkom podporujú stanovisko gynekológa Jozefa Záhumenského, ktorý ostro vystúpil proti návrhu novely zákona SNS o potratoch, v ktorej sa píše aj o tom, že matky, ktoré sa rozhodnú pre potrat budú počúvať tlkot srdca svojho plodu. Blahová hovorí aj o tom, že takýmto spôsobom môže byť vraj plod a jeho srdiečko aj “uškvarený”.

Ilustračné foto

Nezaradená poslankyňa, exčlenka SaS, a v súčasnosti predsedníčka neoficiálneho poslaneckého klubu Demokratickej strany, Natália Blahová tvrdí, že zmena zákona týkajúca sa umelého prerušenia tehotenstva, ktorú predložila vládna SNS. prikazuje lekárovi, aby ženu, ktorá sa rozhodla pre interupciu, ešte chvíľu “týral” počúvaním tlkotu srdca dieťaťa.

Reklama

“Na to, aby ho bolo možné takto skoro vôbec zachytiť, je treba vysokú ultrazvukovú energiu, ktorá môže srdiečko vážne poškodiť. Potvrdil to prednosta gynekologickej kliniky docent Záhumenský, za čo si vyslúžil od Aliancie za rodinu petíciu za odvolanie.”

Návrh prešiel v Národnej rade prvým čítaním a Blahová označila poslancov, ktorý ho podporili za “hluchých k vedeckým zisteniam”. Obáva sa, že novela bude v novembri schválená.

Reklama

“Ak by sa teda vážne a zrejme unikátne niekedy stalo, že matka sa po vypočutí si tlkotu srdca svojho niekoľkomilimetrového dieťaťa rozhodne, že si ho nechá, za odmenu dostane mŕtvy plod alebo dieťa s vážnym postihnutím. Vďaka, SNS!” Uviedla v stredu Blahová.

Prednostu gynekologickej kliniky v Ružinove Záhumenského sa Blahová zastala už skôr tento týždeň, keď ľudí podporujúcich ochranu nenarodených detí nazvala tmármi. Pri obhajobe lekára píše o podpore vedcov, sama politička však do úvahy neberie štúdie a vyhlásenia o Dopllerovom ultrazvuku.

„Keď začnú tmári hlasovať o vedeckých zisteniach chystá sa na nás stredovek. Vedci a odborníci oslovujú ľudí preto, aby ich poučili a varovali. Len nevzdelanci z nich robia terče verejného lynču. A predsa sa točí,“ napísala v príspevku na Facebooku.

 

Nebezpečný ultrazvuk?

Reklama

Na argumenty propotratového gynekológa Záhumenského reaguje však iná časť odbornej verejnosti, ktorá zdôrazňuje, že tu hovoríme o potrate, ktorý je istou smrťou pre nenarodené dieťa.

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku HFI prostredníctvom právnika Patrika Danišku uvádza, že vyšetrenia a liečba sú vždy spojené s nejakým rizikom. “No napriek tomu ich podstupujeme, aby sme chránili náš život a zdravie. Dôležitý je pomer medzi rizikom a benefitmi – ak benefity prevažujú, ideme do toho. Ak je na jednej strane ultrazvukové vyšetrenie a na druhej potrat, zváženie rizík a benefitov z pohľadu dieťaťa nie je ťažká úloha.”

HFI označilo tvrdenia poslankyne Blahovej o “uškvarení srdiečka” ultrazvukom za manipuláciu. “Keby manipuláciu tohto typu vyriekol nejaký konzervatívny politik, povláčili by ho vo všetkých médiách. Povedala to liberálna politička s účelom podporiť potraty a médiá sa tvária, akoby sa nič nestalo.”

“Vyjadrenia viacerých svetových odborných spoločností však hovoria niečo iné. Nie je pravda, že sa dopplerovské vyšetrenie nesmie v prvom trimestri používať. V odôvodnených prípadoch sa používať môže, avšak treba dodržať pravidlá, ktoré oddeľujú bezpečné použitie od toho nebezpečného.”

Inštitút pripomína vyhlásenie Svetovej federácie pre ultrazvuk v medicíne a biológii a Medzinárodnej spoločnosti pre ultrazvuk v gynekológii a pôrodníctve o bezpečnom používaní Dopplerovho ultrazvuku počas 11-14 týždňa (alebo skôr počas tehotenstva), ktoré  uvádza, že: „Pri vykonávaní Dopplerovho ultrazvuku by zobrazený TI mal byť menší alebo rovný 1,0 a expozičný čas by sa mal udržiavať čo najkratší (zvyčajne nie dlhšie ako 5–10 minút) a nie presahujúci 60 min.“

Reklama

“Krátke, povedzme 5 až 10 sekundové použitie ultrazvuku pri nízkej intenzite, ktorým sa zachytí tlkot srdca, spadá spoľahlivo do týchto limitov. Tvrdiť opak je hoax,” všíma si Daniška.

HFI zdôrazňuje, že podľa Britskej spoločnosti pre lekársky ultrazvuk “doteraz neexistuje dôkaz o tom, že by diagnostický ultrazvuk spôsobil ujmu ľuďom (vrátane vyvíjajúceho sa plodu).“

“No súčasne neexistujú ani štúdie, ktoré by toto riziko spoľahlivo vyvrátili. Preto treba byť opatrní,” uvádza Daniška a zároveň dodáva:

“Existujú viaceré odporúčania svetových spoločností pre ultrazvuk, ako sa má Doppler v prvom trimestri bezpečne používať (tututu). Dôležité pravidlá sú, že treba nastaviť nízke energetické hodnoty a snažiť sa minimalizovať dĺžku vyšetrenia na čo najkratšiu dobu. Názorná je tabuľka Britskej spoločnosti pre lekársky ultrazvuk, z ktorej vyplývajú časové obmedzenia použitia ultrazvuku v závislosti od teplotného indexu (TI) ultrazvuku. Ak je teplotný index do 0.7 nemá jeho použitie časové obmedzenie. Ak je teplotný index napríklad od 1.5 do 2.0 môže sa používať najviac 15 minút.”

“Z pohľadu legislatívy však nemôže dôjsť k tomu, aby vyšetrujúci gynekológ prekročil povolené hranice pri použití ultrazvuku. Ak sa tieto hranice vzhľadom na vývoj medicíny či nášho poznania budú posúvať, vždy budú pre lekára záväzné aktuálne poznatky lekárskej vedy. Strašiť ľudí rizikami, ktoré hrozia pri nesprávnom použití ultrazvuku teda nie je na mieste”, uzatvára.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali