Macron sa začal nečakane starať o problémy migračnej politiky. Čo to znamená?

Macron sa začal nečakane starať o problémy migračnej politiky. Čo to znamená?

Bratislava 29. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Ian Langsdon, TASR/AP-Claude Paris, TASR/AP-Silvia Izquierdo)

 

Francúzsky prezident prekvapil krajanov bezprecedentne tvrdými vyhláseniami o problémoch migrácie: “Ľavičiari si nechceli tento problém všímať po desaťročia”, “Pod zámienkou humanizmu sme dospeli ku škodlivej zhovievavosti”

Na snímke Emmanuel Macron

Viacero pozorovateľov kladne okomentovalo prezidentovo želanie prerokúvať tému migrácie “bez tabu”, aj keď v ľavom krídle mnohých šokoval Macronov prejav, ktorý považujú za pokus nahrávať Národnému združeniu Marine Le Penovej.

Reklama

Prezidentova voľba novej tematiky však nebola náhodná, vzhľadom k predvolebnému kalendáru a výsledkom prieskumov verejnej mienky o vzťahu k prisťahovalcom a k ich integrácii v krajine. Jean-Paul Gourevitch v interview pre Sputnik vysvetľuje, čo sa práve deje vo Francúzsku.

“V priebehu desaťročí ľavičiari zatvárali oči pred týmto problémom. V dôsledku toho sa pripojili predstavitelia nižších sociálnych vrstiev ku krajnej pravici. Robíme to isté, čo tie tri opičky – zatvárame oči, aby sme to nevideli,” konštatuje Jean-Paul Gourevitch.

Reklama

Európsky poslanec za Národné združenie Gilbert Collard v interview pre Sputnik okomentoval Macronov nečakaný “obrat” takto:

Na snímke Gilbert Collard

“V týchto vyhláseniach je jeden zaujímavý okamih. Keď robí Macron podobné vyhlásenia, v ktorých si prakticky vypožičiava našu lexiku, všetci si myslia, že je to dobré. Ale keď robíme podobné vyhlásenia my, všetci si myslia, že je to zlé. Okamžite nám nadávajú do rasistov a xenofobov, ale keď to povie on, tak je to výborné! To je dôkaz toho, do akej miery je manipulované s prevládajúcim názorom v masmédiách.

” Výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý organizuje každoročne Ipsos-Sopra Steria na objednávku denníka Le Monde, nadácie Jean Jaurès a inštitútu Montaigne, ukazujú, že téma imigrácie je na 4. mieste v zozname otázok, ktoré má vláda riešiť prioritne (32%). Na prvom mieste je ochrana životného prostredia (48%), na druhom – zvýšenie kúpyschopnosti (46%), a na treťom sú perspektívy rozvoja systému sociálnej ochrany (45%).

Medzi respondentmi je 63%, ktorí sa domnievajú, že “vo Francúzsku je priveľa cudzincov”; 66% vyhlasuje, že “imigranti sa celkovo nesnažia o integráciu”; 64% “sa už necíti pánmi vo svojej krajine, ako predtým” (oproti 60% v roku 2017). V roku 2018 sa zvýšil počet žiadostí o poskytnutie azylu vo Francúzsku o 23% v porovnaní s rokom 2017. Mimochodom: osobitný záujem francúzskych úradov vyvoláva skutočnosť, že najviac žiadostí podávajú občania Albánska a Gruzínska.

Nie všetci vo vládnucej strane podporujú nový smer politiky Emmanuela Macrona. Vládny zdroj uvádza, že “prerokovanie témy migrácie je kladným krokom”, avšak medzi predstaviteľmi pravého a ľavého krídla vo vláde chýba jednota v prístupe na prerokovanie tejto otázky.

Reklama

Dôkazom toho, že táto téma je chúlostivá, je skutočnosť, že 17. septembra 15 poslancov za ľavé krídlo strany La République en Marche! zverejnilo ohlas, v ktorom vyzvali verejnosť, aby “sa vyhla hysterickému napätiu v prerokúvaní otázky migrácie, ktoré je nepriamo úmerné skutočnému stavu vecí”, a aby “prerokovala otázky integrácie”.

So zamlčovaním otázky integrácie v Macronovom diskurze nesúhlasí ani predseda Senátu Gérard Larcher:

“To je najdôležitejšia otázka: ako je možné riešiť migračnú otázku a nehovoriť súčasne o otázke sociálneho rozvoja v určitých krajinách, o otázke azylu v Európe a o otázke integrácie?”

Marine Le Pen zo svojej strany vyhlásila, že “neverí”, že Emmanuel Macron zaujme tvrdší postoj v otázke migrácie, a obviní prezidenta z priania získať hlasy pravice pred nadchádzajúcimi mestskými a prezidentskými voľbami.

Prezident francúzskeho Senátu Gérard Larcher

 

Reklama

Sputnik Francúzsko požiadal o komentár odborníka na imigračné otázky a esejista Jeana-Paula Gourevitch.

Sputnik Francúzsko: Aký je váš názor na možný nadchádzajúci prevrat – aspoň slovami – v migračnej politiky Emmanuela Macrona?

Jean-Paul Gourevitch: V priebehu debát, ktoré sa budú čoskoro konať v Národnom zhromaždení, budú poslanci prerokúvať dve otázky: poskytovanie štátnej lekárskej pomoci, (ktorú si občas pletú s administratívnou procedúrou poskytovanie chorým cudzím občanom povolenia na pobyt vo Francúzsku), a problém práva na politický azyl. A to sú len dve zložky migračnej politiky (patria do nej predsa aj problémy maloletých migrantov bez sprievodu, sledovanie dokumentácie zahraničných študentov, možnosti zamestnania tých, koho Francúzsko prijíma, atď.).

 

64% Francúzov “sa už necíti pánmi vo svojej krajine ako predtým”. Čím môžete vysvetliť tak veľké percento?

Nič nové na tom nie je. Už asi desať rokov si približne dve tretiny Francúzov myslí, že imigranti nie sú pre krajinu kladným faktorom.

Relatívne nová informácia spočíva v tom, že oficiálne údaje – údaje Francúzskeho úradu pre imigráciu a integráciu (orie – Office Français de l’Immigration et de l’Integration) ukazujú, že imigranti tvoria vo Francúzsku 11% plus 12 až 14% detí – priamych potomkov imigrantov. To znamená, že približne jedna štvrtina obyvateľov Francúzska má priamy vzťah k imigrácii. A pritom tieto údaje nezohľadňujú nelegálnych imigrantov. Možno, že to vysvetľuje terajšie prejavy nepriazne voči imigrantom – v niektorých oblastiach tvoria imigranti so svojimi rodinami väčšinu obyvateľstva.

 

Rastie vo Francúzsku imigračný tlak?

Áno, to je nesporná skutočnosť. Podiel imigrantov, teda ľudí narodených v zahraničí od cudzincov, presiahol prvýkrát 10% obyvateľov. Tiež je prvýkrát zaznamenávaný prirodzený prírastok obyvateľstva medzi potomkami imigrantov. Podľa štatistiky: v roku 2018 zo 758 000 novorodencov malo 242 107 zahraničný pôvod, pokladáme ak za 100% cudzieho pôvodu také dieťa, ktoré má jedného rodiča Francúza a druhého cudzinca; a 183 772 detí má zahraničný pôvod, ak počítame len tých, ktorí majú obaja rodičia cudzinca.

Reklama

 

V Macronovej strane rastie napätie. Pravé krídlo ho podporuje. Medzi tými, ktorí sa k nemu pripojili od samého začiatku, nie všetci zdieľajú jeho názor.

La République en Marche! je centristická strana. Preto sú medzi predstaviteľmi ľavého a pravého krídla trenice – tí prví vystupujú za ochranu ľudských práv, tí druhí očakávajú tvrdšie migračnú politiku.

 

Bude otázka migrácie jednou z najpálčivejších v čase predvolebnej prezidentskej kampane roku 2020?

Reklama

Nechcel by som ten obraz zjednodušovať, avšak vo všeobecných rysoch môžem povedať, že obavy voličov ohľadom životného prostredia budú kľúčovými pre víťazstvo ľavice a obavy voličov ohľadom imigrácie – pre víťazstvo pravice a pravého centra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali