Machiavelli a globalisti: Prečo elity opovrhujú nezávislým myslením

Machiavelli a globalisti: Prečo elity opovrhujú nezávislým myslením

Atény 8. apríla 2023 (HSP/brownstone/Foto:Pixabay)

 

Podľa Davida McGrogana sa najdôležitejšie dve vety v dejinách politickej filozofie od čias antického Grécka objavujú na začiatku Machiavelliho diela “The Prince”

mozog
Ilustračné foto

“Múdry vládca,” informuje autor svojho čitateľa, “musí myslieť na metódu, pomocou ktorej budú jeho občania vždy a za každých okolností potrebovať štát a jeho samého. Potom mu budú vždy verní”.

Reklama

História vývoja modernej správy vecí verejných je v podstate odrazom tohto základného poznatku. Hovorí nám to takmer všetko, čo potrebujeme vedieť o našej súčasnej situácii: tí, ktorí nám vládnu, sa intenzívne zaoberajú úlohou, aby sme ich potrebovali, aby si mohli udržať našu lojalitu, a teda zostať pri moci – a získať jej viac.

Machiavelli písal v určitom historickom období, keď sa v európskom politickom myslení po prvý raz objavila vec, ktorú dnes poznáme ako “štát”. Pred Machiavellim existovali kráľovstvá a kniežatstvá a koncepcia vládnutia bola v podstate osobná a božská. Po ňom sa stal sekularizovaným, svetským a tým, čo Michel Foucault nazval “vládnym”. To znamená, že pre stredovekú myseľ bol fyzický svet len kulisou pred vytržením a úlohou kráľa bolo udržiavať duchovný poriadok. Pre moderné myslenie – ktorého predchodcom by sme mohli nazvať Machiavelliho – je fyzický svet hlavnou udalosťou (vytrženie je otvorenou otázkou) a úlohou vládcu je zlepšiť materiálny a morálny blahobyt obyvateľstva a produktivitu územia a hospodárstva.

Reklama

 

Machiavelliho maxima nás núti vážnejšie sa zamyslieť nad doktrínou, ktorou je dnes známy – raison d’État, čiže “štátny rozum”, čo v podstate znamená ospravedlnenie konania štátu vo vlastnom záujme a nad zákonom alebo prirodzeným právom. Spôsob, akým sa tento pojem zvyčajne opisuje, naznačuje amorálne sledovanie národných záujmov. To však znamená, že sa prehliada jeho starostlivý aspekt.

Ako Machiavelli celkom jasne uvádza v riadkoch, ktoré som práve citoval, rozum štátu znamená aj získanie a zachovanie lojality obyvateľstva (aby sa udržalo postavenie vládnucej triedy) – a to znamená premýšľať o spôsoboch, ako ho urobiť závislým od štátu, pokiaľ ide o jeho blaho.

Už v čase, keď moderný štát na začiatku 16. storočia vznikal, mal teda vo svojom jadre predstavu o tom, že potrebuje urobiť obyvateľstvo zraniteľným (ako by sme to povedali dnes), aby ho považovalo za potrebné. A nie je veľmi ťažké pochopiť prečo. Vládcovia si chcú udržať moc a v sekulárnom rámci, v ktorom už neplatí “božské právo kráľov”, to znamená udržať na svojej strane masu obyvateľstva.

V priebehu storočí, ktoré uplynuli od Machiavelliho napísania, sme boli svedkami obrovského rozšírenia veľkosti a rozsahu administratívneho štátu, a ako nám ukázali myslitelia od Francoisa Guizota po Anthonyho de Jasaya, tento veľký rámec vlády vznikol najmä na základe tohto starostlivého aspektu raison d’État. Nie je to tak, že by štát bol len “chladnou príšerou”, ktorá sa bez zábran vnucuje spoločnosti, ako to tvrdil Nietzsche. Ide o to, že sa vyvinul zložitý rad interakcií, v ktorých štát presviedča spoločnosť, že potrebuje jeho ochranu, a podľa toho získava súhlas spoločnosti na svoju expanziu.

Reklama

Ak sa vrátime k Foucaultovi (ktorého spisy o štáte patria k najdôležitejším a najprenikavejším za posledných 100 rokov), môžeme si myslieť, že štát vznikol ako séria diskurzov, prostredníctvom ktorých sa obyvateľstvo a jeho skupiny konštruujú ako zraniteľné a potrebujú láskavú pomoc štátu. Počet týchto skupín (chudobní, starí, deti, ženy, zdravotne postihnutí, etnické menšiny atď.) sa postupne zvyšuje, až nakoniec tvoria viac menej celú populáciu.

Konečným snom je, samozrejme, aby štát našiel spôsob, ako urobiť doslova každého zraniteľným a potrebujúcim jeho pomoc (pretože potom bude jeho postavenie určite navždy zabezpečené) – a sotva vám musím vysvetľovať, prečo sa Covid-19 v tomto ohľade chopil s takou chuťou.

Toto je teda základný príbeh vývoja štátu od čias Machiavelliho – v podstate legitimizácia rastu štátnej moci na základe pomoci zraniteľným. A to je a vždy bolo jadrom koncepcie raison d’État.

Tým sa však príbeh nekončí. Dostaneme sa len na koniec druhej svetovej vojny. Teraz sa nachádzame v dobe – ako sa nám často pripomína – medzinárodnej spolupráce, globalizácie a vlastne aj globálneho riadenia. Takmer neexistuje oblasť verejného života, od posielania zásielok až po emisie oxidu uhličitého, ktorá by nebola nejakým spôsobom regulovaná medzinárodnými organizáciami toho či onoho druhu.

Aj keď sa opakovane ukazuje, že úpadok štátu bol značne prehnaný, nesporne sa nachádzame v dobe, v ktorej raison d’État aspoň čiastočne ustúpil tomu, čo Philip Cerny raz nazval raison du monde – naliehaniu na centralizované globálne riešenia množstva “globálnych problémov”.

Reklama

Podobne ako raison d’État, aj raison du monde odmieta drobné obmedzenia – ako napríklad zákon, prirodzené právo alebo morálka -, ktoré by mohli obmedziť jeho pole pôsobnosti. Ospravedlňuje konanie, ktoré sa považuje za globálny záujem, bez ohľadu na hranice, demokratický mandát alebo nálady verejnosti. A podobne ako v prípade raison d’État sa prezentuje ako foucaultovská “moc starostlivosti”, ktorá koná v prípade potreby na zachovanie a zlepšenie ľudského blahobytu.

Každý z nás môže vymenovať celý rad oblastí – zmena klímy, verejné zdravie, rovnosť, udržateľný rozvoj – o ktoré sa raison du monde zaujíma. A dúfam, že teraz všetci vidíme dôvod, prečo. Tak ako štát od svojho vzniku v Machiavelliho časoch videl svoju cestu k bezpečnosti v zraniteľnosti obyvateľstva a zaistení jeho bezpečnosti, tak aj náš rodiaci sa režim globálneho riadenia chápe, že ak chce rásť a udržať si svoje postavenie, musí presvedčiť ľudí na svete, že ho potrebujú.

Nie je na tom nič konšpiračné. Je to jednoducho hra ľudských stimulov. Ľudia majú radi status a z neho vyplývajúce bohatstvo a moc. Konajú rázne, aby si ho zlepšili a udržali, keď ho majú. To, čo poháňalo Machiavelliho a tých, ktorým radil, je teda to isté, čo poháňa ľudí ako Tedros Adhanom Ghebreysus, generálny riaditeľ WHO. Ako sa získava a udržiava moc? Presvedčiť ľudí, že vás potrebujú. Či už je to raison d’État alebo raison du monde, ostatné jednoducho nasleduje podľa toho.

Takéto uvažovanie nám pomáha pochopiť aj sklovitosť, s akou sa pristupuje k “novému populizmu” antiglobalistických hnutí. Vždy, keď sa kampani, ako je brexit, podarí odmietnuť logiku raison du monde, ohrozuje to samotný pojem, na ktorom tento koncept spočíva, a teda aj celé hnutie za globálne riadenie. Ak štát ako Británia môže v istom zmysle “ísť sám”, potom to naznačuje, že jednotlivé krajiny predsa len nie sú také zraniteľné. A ak sa ukáže, že je to pravda, potom sa spochybní celé opodstatnenie rámca globálneho riadenia.

Ten istý základný model je, samozrejme, základom súčasných obáv z takých fenoménov, ako je hnutie no-fap, homesteading, tradwives a bodybuilding; ak sa ukáže, že obyvateľstvo predsa len nie je také zraniteľné a muži, ženy a rodiny môžu zlepšiť seba a svoje komunity bez pomoci štátu, potom sa celá štruktúra, na ktorej stojí budova raison d’État, stáva radikálne nestabilnou. To je prinajmenšom jeden z dôvodov, prečo sú tieto hnutia tak často očierňované a zrádzané hovorcami, ktorí sú sami tak závislí od štátu a jeho štedrosti.

Nachádzame sa teda na križovatke v trajektórii štátu a globálneho riadenia. Na jednej strane sa zdá, že imperatívy raison d’État a raison du monde sú podnecované rýchlym technologickým pokrokom, ktorý má oveľa väčší potenciál zraniteľnosti obyvateľstva a zároveň sľubuje zmiernenie a zmiernenie každej jeho nepríjemnosti. Na druhej strane však narastá vplyv politických a sociálnych hnutí, ktoré túto víziu odmietajú. Kam to povedie, je skutočne otvorená otázka; podobne ako Machiavelli sa nachádzame na začiatku niečoho – hoci sa absolútne nedá povedať čoho.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali