ĽSNS pôjde do volieb sama, ale je ochotná spolupracovať s národnými stranami a ponúka im miesta na svojej kandidátke

ĽSNS pôjde do volieb sama, ale je ochotná spolupracovať s národnými stranami a ponúka im miesta na svojej kandidátke

Bratislava 1. júla 2019 (HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Na piatkovom stretnutí predstaviteľov národných a kresťanských strán sa zúčastnila aj Ľudová strana Naše Slovensko. Jej situácia je iná ako situácia ostatných národných strán, ĽSNS má dosť voličov na to, aby išla do volieb samostatne. Napriek tomu sa stretnutia zúčastnila, na rozdiel od iných strán, ktoré si hovoria „národné“

Na snímke Martin Beluský

Devínskeho okrúhleho stola národno-kresťanských strán (píšeme o ňom TU) sa zúčastnil za ĽSNS jej podpredseda Martin Beluský. Spýtali sme sa ho na jeho názor na toto stretnutie.

Reklama

 

Hlavné správy: Vaša strana to vzhľadom na svoje preferencie vlastne nepotrebuje, napriek tomu ste sa zúčastnili okrúhleho stola národných strán, na ktorom išlo o vytvorenie spoločnej kandidátky. Odznela tam aj kritika na váš postoj k prezidentským voľbám…

Reklama

Beluský: „Pokiaľ ide o tú kritiku, každý má svoj názor na minulosť, na udalosti ktoré sa stali, a my máme tiež svoj názor na ľudí, ktorí na tomto stretnutí vystúpili. Myslím si však, že teraz nie je vhodná chvíľa na to, aby sme sa navzájom konfrontovali a hľadali medzi sebou nejaké rozpory.“

 

Hlavné správy: Ako hodnotíte devínske stretnutie?

Beluský: „Zhodnotenie tohto stretnutia… zatiaľ to vyzerá tak, že každý chce kandidovať na svojej vlastnej kandidátke a ponúka kandidátku aj všetkým ostatným, takže zatiaľ to vyzerá, že v podstate každý ide sám (rozhovor vznikol ešte predtým ako sa časť zúčastnených strán dohodla na spoločnej kandidátke, pozn. red.). Bolo tam vyjadrené stanovisko, že neočakávajú, že by sa kandidáti našej strany podvolili pod kandidátku inej strany, čo je zároveň aj pozitívne z nášho pohľadu, že si uvedomujú pozíciu našej strany, našu značku a naše meno. To, či sa oni pospájajú a či, ako oni tvrdia, vytvoria budúceho koaličného partnera pre nás, to je na nich a ak nás pozvú aj v budúcnosti na stretnutie, tak samozrejme prídeme. Je však len na nich, aby si vykomunikovali tie veci, ktoré medzi sebou majú, a spôsob, ako budú chcieť ísť do volieb.“

 

Reklama

Hlavné správy: Pripúšťali ste, že by mohlo to stretnutie vyústiť aj do nejakého iného scenára, než do tohto, keď sa hľadá spoločná kandidátka pre subjekt, ktorý by mohol byť vaším koaličným partnerom?

Beluský: „Myslel som si, že to bude skôr hľadanie spoločnej cesty všetkých tých politických strán, s tým, že si všetci uvedomujú, že naša strana je momentálne na tom najlepšie, máme najsilnejšiu pozíciu, najvyššie preferencie, tak som očakával, že tie strany sa skôr budú snažiť nájsť voči nám nejaký kompromis, aj od nás vyžadovať nejaký kompromis, aby sme v niečom možno ustúpili, možno zmenili meno a podobne, aby potom kandidovali za nás.“

 

Hlavné správy: Teda rátali ste s tým, že by sa tieto strany pridali k vám?

Beluský: „Myslím si, že sa to nakoniec aj v konečnom dôsledku môže stať, lebo si myslím, že sa medzi sebou nakoniec nedohodnú, tak ako sa to stalo pred voľbami v roku 2010, 2012, 2016 a aj teraz v europarlamentných voľbách, a že niektorí ľudia z týchto politických strán budú kandidovať na našej kandidátke. To bolo vždy v minulosti a táto ponuka platí aj teraz.“

Reklama

 

Hlavné správy: Na druhej strane, vám by sa asi aj zišiel do parlamentu nejaký koaličný partner, ktorý by vyzbieral tie hlasy národne orientovaných voličov, ktoré vy by ste aj tak nezískali. Pre národnú myšlienku by to tak vlastne bolo asi optimálne riešenie… Ako to vidíte?

Beluský: „Áno, ak by to nebola naša priama konkurencia, že by sme nelovili v rovnakom rybníku. Ak by ľudia, ktorí nás z nejakého dôvodu nevolia, napríklad že sme ich sklamali v tých prezidentských voľbách, čo nám aj dnes vyčítali, alebo z nejakého iného dôvodu, že sme možno pre nich príliš radikálni, ak by títo voliči volili iný politický subjekt, ktorý by sa dostal do parlamentu, tak pre nás to bude jedine dobre.“

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali