Literárny vedec, diplomat a politik Rudolf Chmel sa dožíva 85 rokov

Literárny vedec, diplomat a politik Rudolf Chmel sa dožíva 85 rokov

Bratislava 10. februára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Mal som to šťastie, že som v kľúčových chvíľach “môjho” takmer storočia v rokoch 1968, 1989, 1998, stál na tej lepšej strane dejín, teda na strane demokracie, alebo ak chcete, liberálnej demokracie. To bola moja viera, aj keď to slovo trochu viac zväzuje. A mal som šťastie v tých časoch na priateľov, ktorí so mnou zdieľali rovnaké či podobné hodnoty. Aj týmito slovami zhodnotil pre TASR Rudolf Chmel svoje dlhoročné pôsobenie v literatúre, na akademickej pôde i vo verejnom živote

Rudolf Chmel
Na snímke Rudolf Chmel

“Vychádzal som zo svojej konfesie aj profesie literárneho historika, ale, ako mnohí predo mnou i po mne, som sa presúval do verejného priestoru, kde som sa mohol uplatniť ako verejný intelektuál, ktorý chce skutočnosť ovplyvňovať,” uviedol Chmel pre TASR.

Reklama

Vysokoškolský pedagóg, spisovateľ, literárny vedec, hungarista a tiež politik a diplomat Rudolf Chmel sa v nedeľu 11. februára dožíva 85 rokov.

Rudolf Chmel sa narodil 11. februára 1939 v Plzni. Jeho rodina sa v roku 1941 presťahovala späť na Slovensko, v roku 1956 zmaturoval na gymnáziu v Poprade. V rokoch 1956 – 1961 vyštudoval slovenčinu a ruštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FFUK) v Bratislave. Pôsobil v Slovenskej akadémii vied v Bratislave ako pracovník Ústavu slovenskej literatúry (1961 – 1963), Ústavu svetovej literatúry a jazykov (1964 – 1972) a Literárnovedného ústavu (1973 – 1982).

Reklama

Od roku 1982 bol tajomníkom Zväzu československých spisovateľov v Prahe, v rokoch 1988 – 1989 šéfredaktorom Slovenských pohľadov, potom riaditeľom Literárnovedného ústavu SAV v Bratislave.

V rokoch 1990 – 1992 pôsobil na poste československého veľvyslanca v Maďarsku. Od roku 1993 opäť pracoval v SAV, súčasne bol vedúcim Kabinetu maďarskej literatúry a jazyka na FFUK v Bratislave.

Od roku 1994 bol vedúcim Kabinetu slovakistiky na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V rokoch 1993 – 2000 bol prezidentom Nadácie otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation, od roku 2000 ako šéfredaktor viedol mesačník OS. Bol riaditeľom Ústavu slavistických a východoeurópských štúdií na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity (2006 – 2011) a od mája 2017 je emeritným členom jej akademickej obce.

Rudolf Chmel sa zaoberal slovenským literárnym romantizmom, slovenskou literárnou kritikou a slovensko-maďarskými literárnymi vzťahmi. Je autorom kníh Literatúra v kontaktoch (1972), Kritika a kontinuita (1975), Hodnoty a čas (1978), Két irodalom kapcsolatai (1980, po maďarsky), Dejiny v dejinách (1981), Sondy (1983), Paralely a konfrontácie (1986) či Dejiny slovenskej literárnej kritiky (1991), a tiež napríklad antológie slovenskej satirickej poézie troch storočí s názvom Žihadlice.

Svoje skúsenosti z diplomatického pôsobenia v Maďarsku, ale aj znalosť maďarského prostredia a literatúry zaznamenal Rudolf Chmel v knihe spomienok a esejí Moja maďarská otázka (1996). Po nej nasledovali publikácie Moje slovenské pochybnosti (2004), Romantizmus v globalizme: Malé národy – veľké mýty (2009) či Slovenský komplex (2010). Je editorom Slovníku diel slovenskej literatúry 20. storočia (2006) a Slovníku diel slovenskej literatúry 19. storočia (2009). Zozbieral a vydal dokumenty súvisiace s vývojom národného povedomia v publikácii Slovenská otázka v 20. storočí.

Reklama

“Kontakt s politickou mocou, respektíve jej praxou, už bol trochu o inom. Nie je to pre intelektuála vždy príjemné, lebo v politike morálka nemá prím, na to má nárok iba štátnik. Čosi som z toho pochopil, už keď som bol diplomat, ale zase na slušnosť nemôže intelektuál rezignovať, aj keď sa presunie na toto nevďačné pole, kde úspech je, takpovediac, vopred vylúčený,” povedal Chmel na margo svojho pôsobenia v politike.

Vo voľbách v roku 2002 bol zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Aliancia nového občana (ANO). Mandát si neuplatňoval, lebo od októbra 2002 do mája 2005 ako nominant tejto strany zastával post ministra kultúry. Po odchode z vlády bol do 5. apríla 2006 poslancom NR SR. Vo funkcii ministra kultúry SR pôsobil aj od 5. apríla 2006 do júla toho istého roku.

V roku 2009 vstúpil Rudolf Chmel do novovzniknutej politickej strany Most-Híd, stal sa jej podpredsedom. Od 8. júla 2010 do 4. apríla 2012 zastával funkciu podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a menšiny v kabinete Ivety Radičovej. Vo voľbách v roku 2012 opäť úspešne kandidoval za poslanca NR SR.

“Keď sumarizujem, tak sa mi zdá, že vari v tom verejnom priestore som robil sizyfovsky, čo som vládal, ale výsledok je neistý. Najmä pri pohľade na dnešok. Myslel som, že všetko, čo robím, je pre spoločnosť užitočné či potrebné, spoločenská kritika, ktorá mala svoje literárne, kultúrne zázemie, sa mi zdala ešte prepotrebnejšia, ibaže dnešok zrejme rezignuje na hĺbku a stačí mu skôr hlboká povrchnosť, čo bol termín Alexandra Matušku,” dodal Chmel.

V roku 2019 sa stal nositeľom Ceny ministrov zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka a Maďarskej republiky Kingy Gönczovej Za porozumenie a dobré susedstvo. Prezidentka SR Zuzana Čaputová mu 27. júna 2021 udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Reklama

Rudolf Chmel je členom viacerých redakčných a vedeckých rád.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali