Liberálna europoslankyňa kritizovala atmosféru na Slovensku po ukončení delegácie EP po vražde Jána Kuciaka

Liberálna europoslankyňa kritizovala atmosféru na Slovensku po ukončení delegácie EP po vražde Jána Kuciaka

Bratislava 13. marca 2018 (HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej bola minulý týždeň na Slovensku preverovať aj delegácia z Európskeho parlamentu. Jedna z jej členiek, liberálna holandská europoslankyňa Sophie in ‘t Veld sa o dojmoch zo Slovenska podelila v statuse na sociálnej sieti, pričom krátka návšteva našej krajiny jej stačila, aby si urobila hodnotila stav ako “alarmujúci,” pričom spína  “organizovaný medzinárodný zločin či realitu korupcie.“

Prezident SR Andrej Kiska prijal delegáciu šiestich poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Bratislave 8. marca 2018. Na snímke poslankyòa EP Sophia in’t Veldová (ALDE, Holandsko).

Súčasťou programu delegácie EP bola aj návšteva dediny Veľká Mača, o ktorej sa zmieňuje aj liberálka in ‘t Veld: “Ján bol investigatívnym novinárom, písal o korupcii, podvodoch s finančnými prostriedkami EÚ, organizovanom zločine, Ndranghete a možných súvislostiach s vládnymi kruhmi. Bol zabitý kvôli svojej práci? Nevieme to. Čin mal všetky znaky profesionálnej vraždy. Jeho odhalenia pravdepodobne spôsobia, že niektorí silní ľudia budú naozaj rozrušení. Možno je natoľko naštvaní, aby zabíjali,” uvádza Holanďanka, ktorá spomína aj nedávnu podobnú vraždu na Malte. “Pred štyrmi mesiacmi bola vo svojom aute zabitá Daphne Caruana Galizia, ďalšia odvážna novinárka, ktorá sa zaoberala príbehmi korupcie a zločinu a možným zapojením politikov. Nie sú to len vraždy, ale aj varovanie,” domnieva sa politička.

Reklama

Sophie in ‘t Veld upozorňuje, že tieto prípady vyvolali pohoršenie v Európskej únii a napriek tomu, že sama priznala, že nevie, kvôli čomu bol novinár zabitý, ďalej uviedla: “Dvaja novinári boli zabití v Európskej únii, pretože robili svoju prácu: kontrolovali tých, ktorí sú pri moci. Investigatívna žurnalistika je nevyhnutná pre zdravú demokraciu. Doslova udržuje moc pod kontrolou. Tieto vraždy sú útokom na demokraciu,” vyhlásila členka EP.

Na snímke zľava poslankyňa EP Sophia in’t Veldová (ALDE, Holandsko), spolupredsedníčka delegácie EP Ingeborg Grässleová (EPP, Nemecko) a starosta obce Veľká Mača Štefan Lancz počas návštevy miesta činu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, kde si uctili ich pamiatku zapálením sviečky.

 

Reklama

“Neovplyvňuje to iba maltskú alebo slovenskú demokraciu, ale Európsku úniu ako celok. Okrem toho sa zdá, že podvod s fondmi EÚ (v oblasti poľnohospodárstva) bol v centre tohto prípadu. Preto Európsky parlament, tak ako to urobil po vražde Daphne Caruana Galizia na Malte, sa rozhodol vyslať delegáciu na Slovensko. Počas dvoch dní sme mali intenzívny program stretnutí s kľúčovými ľuďmi, stretli sme sa okrem iného s predsedom vlády, ministrom vnútra, ministrom spravodlivosti, ministrom poľnohospodárstva, prokurátorom, platobnou agentúrou pre poľnohospodárske fondy EÚ, šéfom polície a jeho oddelením podvodov, novinármi, mimovládnymi organizáciami, organizátormi demonštrácií, opozičnými stranami a pod.,” uviedla.

Podrobnú správa z návštevy vydá EP koncom budúceho týždňa a bude sa o nej diskutovať v Európskom parlamente. “Naše zistenia sú alarmujúce. Aj keď je na Slovensku jasný legislatívny rámec, všetky základné demokratické inštitucionálne štruktúry sú zavedené a médiá a občianska spoločnosť sú aktívne a dobre rozvinuté, existuje paralelná realita korupcie, podvodu, spojenia štátu a organizovanej medzinárodnej kriminality. V tomto temnom svete je ťažké rozlišovať medzi pravdou, polovičnými pravdami a lžami. Táto neistota vytvára prostredie hlbokej nedôvery a frustrácie občanov vo verejné inštitúcie. To je pre demokraciu zničujúce. Je to tiež hlavná prekážka spolupráce v rámci EÚ, najmä policajnej a justičnej spolupráce.”

Poslankyňa EP hovorí, že na Slovensku našli národ, ktorý je v šoku, traumatizovaný a nahnevaný. “Slováci napriek tomu bojujú a odmietajú odovzdať svoju krajinu lotrom. Je pravda, že sme zaznamenali veľmi znepokojujúci vývoj. Videli sme však aj desiatky tisíc ľudí, ktorí vychádzajú do ulíc, odvážnych novinárov vykonávajúcich prácu ako Ján Kuciak, štátnych zamestnancov, ktorí pracujú s vytrvalým odhodlaním nasmerovať spoločnosť k transparentnej a zodpovednej verejnej správe, politikov nebojacich sa kritizovať svojich kolegov, mladých ľudí vyžadujúcich lepšiu budúcnosť pre svoju krajinu,” opísala Sophie in ‘t Veld to, čo videla na Slovensku počas jednodňovej návštevy.

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali