Odporučila z ranného jedálnička vylúčiť predovšetkým instantné kaše, pretože prudko zvyšujú úroveň cukru v krvi a vyvolávajú produkciu inzulínu.
“A tak nakoniec, nemáte ani tú kašu v žalúdku, ani glukózu v krvi, a máte znovu hlad,” vysvetlila.
Na čierny zoznam “škodlivých raňajok” sa dostali aj müsli a vločky poliate mliekom alebo šťavou, obložené chlebíčky a toasty s džemom.
Okrem toho Kononenková rozptýlila mýtus o prospešnosti štiav a smoothie. Podľa jej slov obsahujú mnoho monosacharidov. Množstvo fruktózy záleží pritom na druhu ovocia.
“Na jednej strane je to glukóza a na strane druhej fruktóza. Všetka fruktóza sa dostáva do pečene a mení sa v pečeňový tuk. Preto priberáme na váhe,” povedala na záver.
Fruktóza ako tichý zabijak pečene
Minulý týždeň gastroenterológ, doktor lekárskych vied, profesor prvej Moskovskej štátnej lekárskej Sečenovovej univerzity Alexej Bujeverov hovoril o potravinách, ktorých nadmerná konzumácia môže spôsobiť chronické poškodenie pečene.
Odborník povedal, že 37 percent Rusov trpí nealkoholickým stukovatením pečene, ktoré je spôsobené prebytočnými tukmi a cukrom v strave.
Zároveň je v tomto prípade najnebezpečnejšia fruktóza, ktorá sa spracováva na tuky, ktoré sa ukladajú primárne v pečeni a tiež stimulujú jej zápal.
Bujeverov zdôraznil, že ľudia často konzumujú potraviny s vysokým obsahom tohto cukru, pretože ich považujú za zdravé.
“Sú to napríklad džúsy. Tam je fruktóza v najškodlivejšie forme – je rozpustená, rýchlo sa vstrebáva, a preto sa okamžite spracováva na tuky,” uviedol Bujeverov v komentári pre vydanie Argumenty a fakty.
Poukázal tiež na to, že pri nadmernej konzumácii môže byť niektoré ovocie, najmä tropické, škodlivé pre pečeň.
Lekár navyše odporučil, aby pri zaraďovaní medu do stravy ľudia boli obzvlášť opatrní, pretože med je “absolútny šampión”, čo sa týka obsahu fruktózy.