Lajčák: Bratislavský summit sme vnímali ako príspevok k strategickému dialógu

Lajčák: Bratislavský summit sme vnímali ako príspevok k strategickému dialógu

Bratislava 22. februára 2015 (TASR/HSP-Pavel Golovkin)

 

V Bratislave 24. februára 2005 sa stretli americký prezident George Bush a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin

Slovensko vnímalo zorganizovanie summitu Bush-Putin pred desiatimi rokmi ako významný príspevok k strategickému dialógu medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Uviedol pre TASR minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý v tom čase šéfoval stálemu sekretariátu pre prípravu summitu na pôde rezortu diplomacie.

Reklama

V Bratislave 24. februára 2005 americký prezident George Bush a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nepreberali iba stav demokracie v Rusku, ale aj tému jadrových zbraní v Iráne a v Severnej Kórei, boj proti terorizmu či odzbrojovanie.

Za najťažší moment označil Lajčák samotné konanie sa takejto schôdzky, s ktorou Slovensko dovtedy nemalo žiadne skúsenosti. Stretával sa preto s predstaviteľmi krajín, ktoré už mali podobné summity za sebou. “Ich skúsenosti sa potom do značnej miery potvrdili aj v našom prípade,” poznamenal s tým, že zriadenie stáleho sekretariátu bola slovenská inovácia. V podstate išlo o kontaktný bod pre ruskú aj americkú stranu.

Reklama

Do sekretariátu nominovali svojich ľudí aj Kancelária prezidenta SR, národná rada, úrad vlády a všetky ministerstvá. Fungoval na každodennej báze v priestoroch ministerstva zahraničných vecí. “Komunikovali sme s obidvoma zúčastnenými stranami – ruskou aj americkou. Bol to mimoriadne pružný a veľmi efektívny orgán,” priblížil Lajčák, ktorý jeho zriadenie považuje za pozitívnu skúsenosť.

Za úspech slovenskej organizácie pokladá tiež to, že pôvodnú myšlienku summit dvoch prezidentov sa podarilo rozšíriť o ich oficiálnu návštevu Slovenska. Tou 23. februára začal Bush a po vrcholnej schôdzke odcestoval do Washingtonu. Naopak, Putin po summite pokračoval 25. februára v návšteve SR.

Ako dodal Lajčák, svet za tých 10 rokov prešiel istým vývojom, a napriek kríze na východe Ukrajiny je naďalej presvedčený o tom, že konštruktívny dialóg nemá žiadnu alternatívu. “Keď sa obzrieme spätne, tak vidíme celý rad signálov, ktoré dávali tušiť, že sa blížime k istej konfrontácii,” priblížil s tým, že výraznými míľnikmi bolo vyhlásenie nezávislosti Kosova či ruský konflikt s Gruzínskom v roku 2008.

“Dnes sme svedkami toho, že naše vnímanie rozširovania zóny stability a prosperity bolo na ruskej strane vnímané ako približovanie sa Severoatlantickej aliancie a ohrozovanie politických a ekonomických záujmov Ruskej federácie. Výsledkom tejto zásadne odlišnej interpretácie je, žiaľ, dnešná vojna na Ukrajine,” konštatoval minister. Za najdôležitejší poznatok aktuálnej situácie považuje to, že sa treba vedieť počúvať. “Je rozdiel medzi počuť a počúvať sa. To znamená počúvať aj tie názory, s ktorými nemusím súhlasiť, ale treba si ich vypočuť a rozanalyzovať. Myslím si, že nám stále chýba schopnosť pozrieť sa na vec očami druhej strany,” uzavrel Lajčák.

 

Reklama

Samson: Sen, že sa podarí Rusko získať ako strategického partnera, sa rozplynul

Americký sen o tom, že sa podarí Rusko získať ako strategického partnera, sa konfliktom na Ukrajine rozplynul. Myslí si to bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Ako uviedol pre TASR, rusko-americké vzťahy sa počas 10 rokov od bratislavského summitu Bush-Putin permanentne zhoršovali. “V roku 2004 Rusko ešte akceptovalo najväčšie rozšírenie NATO a EÚ, ale o necelých 10 rokov sa ostro postavilo voči tomu, aby sa Ukrajina stala asociovaným členom únie. Rusko tam má zónu svojich záujmov, nezáleží mu na mienke ukrajinského obyvateľstva, považuje za úplne samozrejmé, že Ukrajina je jeho,” poznamenal s tým, že Moskva bude chcieť bez ohľadu na vôľu obyvateľov postovietskych krajín v tomto priestore dominovať.

Samson poukázal na to, že Rusko za ostatných 10 rokov až po anexiu Krymu vyjadrovalo čoraz väčšiu nespokojnosť s rozširovaním Severoatlantickej aliancie, a s tým spojené zužovanie jeho možností na realizovanie vlastnej politiky na svojom bývalom teritóriu. USA, podobne ako západná Európa, ktorá je prepojená s ruským obchodom, mu podľa Samsona prakticky stále ustupovali. Ukázalo sa to aj v rusko-gruzínskom konflikte v roku 2008. “Európska únia vtedy vydala šalamúnske “dobrozdanie”, v ktorom viní za konflikt obe strany z toho dôvodu, aby si nepohnevala Rusko,” podčiarkol.

Dodal, že konfrontácia v Gruzínsku bola prvým vážnym varovaním, udalosti na Ukrajine už boli červeným svetlom. “Tu sa americký sen o tom, že sa Rusko podarí získať ako strategického partnera, rozplynul. Spojené štáty tým, že nie sú na rozdiel od EÚ viazané ekonomicky na Rusko, a tým, že majú vojenské spôsobilosti, sa mu postavia. Čiže si môžu dovoliť vyzbrojovať Ukrajinu, kritizovať Moskvu a diplomaticky ju blamovať,” zdôraznil analytik, pričom pripomenul, že únia tým, že si nebola schopná vytvoriť vlastné vojenské spôsobilosti, je závislá od NATO, a to od svojho lídra – USA.

Reklama

To je podľa Samsona dôvod, prečo sa Ukrajina môže spoľahnúť na Európu iba v uvaľovaní sankcií a v oblasti vyzbrojovania či výcviku špeciálnych jednotiek na Spojené štáty. “Tie sa nemusia obávať toho, že by si s Ruskom niečo pokazili,” dodal.

Analytik je presvedčený, že ďalší vývoj vzájomných vzťahov USA-Rusko bude odrážať postup Moskvy vo vojenských operáciách na východnej Ukrajine. “Rusko sa považuje za motor separatistov, každý vie, že ich zásobuje, politicky a diplomaticky podporuje, vojensky vyzbrojuje a posiela tam svojich vlastných vojakov,” konštatoval Samson.

Myslí si, že USA budú ťažko tolerovať tento postup Ruska, pretože ako jeden zo signatárov Budapeštianskeho memoranda z roku 1994 sú garantom zachovania územnej celistvosti Ukrajiny. “Ak bude Rusko pokračovať vo svojich aktivitách, hoci ich skrýva za separatistov, tak Spojeným štátom nezostane nič iné, než sa opäť venovať viac európskym záležitostiam, ktoré už pre nich boli odpísané. Administratíva Baracka Obamu nebude môcť, aj pod tlakom Kongresu, robiť nič iné, než aby ukázala väčšiu jastrabiu politiku voči Ruskej federácii, napríklad výcvikom a vyzbrojovaním ukrajinských ozbrojených síl. Takže ich vzťahy sa nepochybne zhoršia,” avizoval Samson.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali