Kyjev tvrdí, že veľké ropné spoločnosti by mali zaplatiť za obnovu zničenej ukrajinskej infraštruktúry

❚❚

Kyjev 31. marca 2023 (HSP/politico/Foto:Facebook)

 

Veľké medzinárodné energetické spoločnosti, ktoré dosiahli vysoké zisky vďaka prudkému nárastu cien v priebehu vojny, by mali časť týchto peňazí investovať do obnovy zničenej ukrajinskej energetickej infraštruktúry, povedal pre POLITICO kyjevský minister energetiky German Galuščenko

kyjevský minister energetiky German Galuščenko
Na snímke kyjevský minister energetiky German Galuščenko

V rozsiahlom rozhovore Galuščenko tiež uviedol, že Západ musí odstrániť medzery v sankciách na predaj ruskej energie, aby zabránil “nekonečnej vojne” na Ukrajine, a povedal, že Kyjev by mohol poskytnúť alternatívne jadrové palivo, aby sa niektoré krajiny EÚ mohli zbaviť závislosti od ruských dodávok.

.

“Mnohé energetické spoločnosti získavajú vďaka vojne obrovské neočakávané zisky. Takže sme to odhadli na viac ako 200 miliárd dolárov,” povedal Galuščenko počas návštevy Bruselu. “Tieto peniaze dostávajú kvôli tomu, že bojujeme, kvôli vojne.”

“Myslím si, že by bolo spravodlivé podeliť sa o tieto peniaze s Ukrajinou. Myslím tým, aby nám pomohli obnoviť, prebudovať energetický sektor,” dodal.

.

Suma 200 miliárd dolárov, ktorú uviedol Galuščenko, sa všeobecne uvádza ako zisk piatich najväčších spoločností – BP, Chevron, ExxonMobil, Total a Shell – v roku 2022. Kyjevská ekonomická škola odhaduje škody na ukrajinskej infraštruktúre na takmer 140 miliárd dolárov.

Minister poznamenal, že litovská spoločnosť Ignitis Group už chce odovzdať približne 10 % svojich ziskov na pomoc pri obnove Ukrajiny, a uviedol, že väčšie spoločnosti by ju mali nasledovať.

Galuščenko tiež varoval, že Moskva bude môcť viesť na Ukrajine večnú vojnu dovtedy, kým bude Kremeľ schopný získavať peniaze z predaja fosílnych palív. Napriek sankciám proti dovozu ruskej ropy, ktoré zaviedla EÚ, a cenovému stropu stanovenému klubom bohatých demokracií G7 varoval, že ruský prezident Vladimir Putin stále nachádza spôsoby, ako prekonať medzinárodné embargo.

“Ak sa ich na jednej strane snažíte obmedziť a na druhej strane im dávate príležitosti, umožníte im viesť nekonečnú vojnu,” posťažoval sa a tvrdil, že Kremeľ využíva svoje príjmy z vývozu energií “nie na to, aby pomohol ruským ľuďom žiť lepšie”, ale “na výrobu zbraní” a udržiavanie vojny.

“Tieto peniaze stoja ukrajinské životy,” povedal.

.

Rusko sa chváli, že presmerovalo svoje dodávky ropy do spriatelených krajín, ako sú Čína a India, ale existujú náznaky, že obmedzenia zo strany veľkých západných trhov sú tvrdým orieškom.

Výpočty agentúry Bloomberg z 3. marca naznačili, že daňové príjmy z ropy sa vo februári znížili takmer o polovicu v porovnaní s predchádzajúcim rokom, zatiaľ čo príjmy z plynu klesli o 42 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzhľadom na zníženie predaja do Európy. Zákaz EÚ pre ruskú ropu bol kľúčovým faktorom, ktorý torpédoval cenu ropy Urals.

Galuščenko, ktorý chcel tento tlak udržať, protestoval, že časť ropy stále preniká pod kordón.

“Je dôležité nepomáhať Rusku uniknúť sankciám,” povedal a argumentoval, že “sankcie sú účinné len vtedy, ak nemáte možnosť uniknúť, a my vidíme, že Rusi sa snažia uniknúť – v niektorých prípadoch si spôsob našli”.

Jeho varovanie prichádza v súvislosti s nedávnymi správami, že uhľovodíky Moskvy sa môžu dostať do krajín EÚ cez Azerbajdžan a Turecko. Množia sa aj obvinenia, že ruská ropa sa diskrétne predáva za ceny, ktoré výrazne prevyšujú 60-dolárový limit, ktorý v decembri zaviedla skupina G7.

.

Plán EÚ na dosiahnutie nezávislosti bloku od fosílnych palív Moskvy do roku 2030, nazvaný RePowerEU, zahŕňa podporu členských krajín pri spoločnom nákupe zemného plynu a ukrajinský minister povedal, že jeho krajina sa chce tiež zapojiť do tohto programu.

Hoci EÚ znížila dovoz ropy a plynu z Ruska, blok má ešte stále 18 reaktorov VVER ruskej konštrukcie, ktoré sa nachádzajú vo Fínsku, na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku a Českej republike a pre ktoré zatiaľ neexistujú alternatívne dodávky paliva.

Podľa neho by sa namiesto toho, aby sa naďalej spoliehali na Rusko, mohli čoskoro nakupovať svoje dodávky od Kyjeva. Ukrajina spolu s americkou spoločnosťou Westinghouse pripravuje špeciálne upravené náhradné jadrové palivo, ktoré by mohlo byť hotové “začiatkom budúceho roka”.

Vyzval tiež Európsku komisiu, aby stanovila celoeurópsky cieľ na odstránenie závislosti krajín od ruskej jadrovej technológie, pričom zopak.oval výzvu Ukrajiny na zavedenie sankcií proti moskovskému štátnemu atómovému gigantu Rosatom za jeho úlohu pri dohľade nad okupovanou jadrovou elektrárňou v Záporoží. EÚ sa doteraz zdržala sankcií voči ruskému jadrovému priemyslu.

“Podieľajú sa na obsadení a nezákonnej prevádzke tejto jadrovej elektrárne,” povedal Galuščenko.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali