Keď útek z mesta, tak poriadny! Turistickou devízou liptovskej horskej dedinky je nerušený pokoj

Keď útek z mesta, tak poriadny! Turistickou devízou liptovskej horskej dedinky je nerušený pokoj

Kvačany 9. decembra (TASR/HSP/Foto: HSP)

 

Nádherné vrchy strážia pokoj dedinky v údolí

Liptovská obec Kvačany je svojou polohou uprostred hôr prirodzene predurčená na rozvoj vidieckeho turizmu. Na jeho rozhýbanie a podporu obnovila skupina miestnych občianskych aktivistov tohto roku činnosť dávnejšie založenej komunitnej nadácie, neskôr pretransformovanej na občianske združenie.

Reklama

„Predpoklady sú tu obrovské, ale veľmi málo využívané. Musíme sa pokúsiť vyťažiť čo najviac z toho, čo tu máme. Nechceme tu stavať žiadne akvaparky, lyžiarske strediská či nákupné centrá. Kto chce, nájde ich nepreberné množstvo v okruhu pár kilometrov. Precestoval som kus sveta, no v tomto je Liptov unikátnym regiónom. Najväčšou devízou Kvačian je ničím nerušený pokoj a ticho,“ povedal pre TASR pôvodom Myjavčan Ján Chlebík.

Mladý muž sa zoznámil so svojou manželkou v Austrálii, aby sa napokon spolu usadili v jej rodných Kvačanoch. „Utiekli sme sem z mesta a s tromi deťmi sme tu našli doslova božský pokoj. Práve ten je balzamom na uponáhľané duše ľudí z veľkých miest. Pri domácich raňajkách môžu nerušene pozorovať pasúce sa stáda a rozplývajúce hmly na okolitých kopcoch,“ odpisoval originálne čaro liptovského vidieka.

Reklama

„Všetko je o ľuďoch. Na začiatku treba dať dokopy ponuku a zaktivizovať miestnych obyvateľov. Ťahúňmi musia byť ubytovatelia, ktorých tu je pomerne dosť. Nemenej dôležitá je účinná propagácia, aby sa informácie dostali k potenciálnym klientom, ktorí sa tak dozvedia, že tu môžu kedykoľvek počas roka stráviť veľmi peknú dovolenku,“ pokračoval Chlebík.

Jednou z najaktuálnejších priorít je podľa neho úsilie o lepšie sprístupnenie Kvačianskej doliny. „Máme za sebou prvé rokovania so správou Tatranského národného parku, ktoré vyzneli optimisticky. Skutočné naštartovanie tunajšieho turizmu si určite nepredstavujem ako prechádzku ružovým sadom. Bude to tŕnistá cesta, ale dobré veci sa obvykle nerodia najjednoduchšie a bez bolestí,“ dodal.

 

Domy sú prázdne, priam pozývajú tých, čo zbožňujú ticho

V liptovskej dedinke Kvačany, ktorá sa rozkladá v pokojnom ústí turistami vyhľadávanej Kvačianskej doliny, drieme veľký rozvojový potenciál. Podobne ako drvivá väčšina malých samospráv sa však obec s približne 560 obyvateľmi borí s nedostatkom prepotrebných financií.

Reklama

„Nepochybným faktom je, že naša obec už dlhšie starne a vymiera. Trápi nás aj veľké množstvo neobývaných domov, s čím sa dá ťažko niečo urobiť. Napriek tomu sa nám v poslednom období podarilo dokončiť nákladnú rekonštrukciu objektu základnej školy, do ktorej chodí takmer 200 detí z desiatich okolitých obcí,“ uviedol pre TASR starosta Jozef Grúň.

Zároveň zdôraznil čoraz ťaživejší dopad prenášania množstva kompetencií štátu na plecia obecnej samosprávy bez podloženia nevyhnutným objemom finančných prostriedkov. „Tento stav je dlhodobejšie neudržateľný, hoci sa usilujeme šetriť, kde sa len dá. Najnovšie sme museli prepustiť jednu z dvoch pracovníčok,“ pokračoval starosta Kvačian.

„V čoraz oklieštenejšej zostave musíme zabezpečiť bezproblémový chod obce, lebo za prípadné porušenie zákonných noriem nás nikto neospravedlní. Škoda, že rezervy sa hľadajú zakaždým u tých najmenších a najzraniteľnejších. Bolo by treba začať zvrchu a pozrieť sa na efektivitu využívania štátnych prostriedkov,“ prízvukoval Grúň.

Ako vhodnú alternatívu nevidí navrhované združovanie viacerých malých samospráv do väčších územných samosprávnych celkov. „Nikto nechce prísť dobrovoľne o svojbytnosť a stať sa úplne závislým na niekom inom. Každý si chce úplne prirodzene rozhodovať o prostredí, v ktorom žije bez diktovania podmienok zvonku,“ dodal starosta Kvačian.

 

Reklama

Toto inde len tak ľahko nenájdete: doma varené originálne pivo

Originálnym lákadlom a pridanou hodnotou návštevy turisticky mimoriadne atraktívnej Kvačianskej doliny je v jej vstupnej bráne v liptovskej obci Kvačany už šiesty rok rodinný pivovar Brontvaiovcov spojený s reštauráciou, ktorej jedálny lístok tvorí nefalšovaná sedliacka gastronómia.

„V Kvačanoch sme hľadali pokoj a oddych, no tým, že sme začali vyrábať pivo, sa z nášho života ten pokoj a oddych značne vytratili. K tomuto fachu som sa dostal tak, že švagor, ktorý žil v tom čase v USA, mal doma malý pivovar. Táto myšlienka ma veľmi zaujala. Prvé suroviny som si doniesol odtiaľ v ruksaku a začal som sa pokúšať vyrábať svoje pivo,“ uviedol pôvodom Ružomberčan a umelecký zámočník Jozef Brontvai.

Vyzdvihol, že prekvapujúco v srdci liptovského regiónu našiel vynikajúcich odborníkov, ktorí mu výrazne pomohli s postavením malého pivovaru. Pivo sa usiluje robiť výhradne zo slovenských a českých surovín. „Nijako ho nespracovávame, čiže konzument dostáva v rámci našich možností bioprodukt. Jednou vecou je pivo vyrobiť a druhou predať. Vyrobíme ho priemerne 3000 litrov mesačne a priamo v našej reštaurácii ho aj predáme, čo považujem v konkurencii silných monopolných výrobcov za mimoriadne veľký úspech,“ skonštatoval Brontvai.

Jeho cieľom nie je pocestných opíjať, ale ich u seba na chvíľu pristaviť, porozprávať sa a hľadať odpočinok počas posedenia pri dobrom pive. „Je to veľmi citlivý nápoj veľmi prudko reagujúci na vodu, kvasnice, chmeľ, zloženie sladu. Toto remeslo, ktoré naučí človeka správať sa s úctou a pokorou k poľnohospodárskym produktom, nemá rovnako ako iné poctivé remeslá konca. Ak poviete, že už viete všetko, tak buď neviete nič alebo ste to nikdy nerobili,“ pokračoval majiteľ unikátneho pivovaru.

„Pivo je taká istá veda ako napríklad medicína či čokoľvek iné, lebo, jednoducho, vždy treba dodržiavať osvedčené postupy a zároveň zakaždým sa dá prísť ešte na niečo nové. Pivo je obrovské množstvo ľudského umu a práce. Nič iné si neželám, len aby sme si všetci vážili ľudskú prácu a um. Pivo je spoločenský nápoj, len kultúrnosť jeho pitia sa nám nesmie utopiť v alkohole. Na zdravie všetkým,“ dodal znalecky Brontvai.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali