Kuzminová sa pri šampionátovej rozlúčke dočkala zlatej medaily

Kuzminová sa pri šampionátovej rozlúčke dočkala zlatej medaily

Östersund 18. marca 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Robert Henriksson/TT News Agency via AP)

 

Svetový šampionát v biatlone priniesol slovenským farbám medailovú radosť. Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová si na svojich posledných MS v kariére splnila dávny sen o zisku titulu majsterky sveta. Podarilo sa je to hneď v prvom individuálnom štarte v Östersunde, keď nenašla premožiteľku v rýchlostných pretekoch

Na snímke Anastasia Kuzminová

Už pred začiatkom aktuálnej sezóny ohlásila, že bude jej poslednou v súťažnom kolotoči. Pred štartom MS sa jej veľké šance nedávali, keďže do dejiska šampionátu prišla so zdravotnými problémami. V šprinte však ukázala nezlomného ducha a vybojovala si najcennejší kov. V ďalších štartoch už nedokázala nájsť potrebnú pohodu, prestalo sa jej dariť najmä na strelnici, čoho výsledkom boli aj výbuchy v podobe 28. miesta po 10 chybách v pretekoch s hromadným štartom a 58. priečky po 7 výstreloch vedľa vo vytrvalostných pretekoch. “Šampionát nemôžeme hodnotiť negatívne. Stala sa prvýkrát majsterkou svet a zároveň poslednýkrát. Zamrzeli výsledky vo vytrvalostných pretekoch a v ´masáku´. Môžem povedať, že v Osle pobeží posledné individuálne preteky vo svojej kariére,” uviedol pre RTVS tréner a manžel Anastasie Kuzminovej v jednej osobe Daniel Kuzmin.

Reklama

Paulína Fialková prichádzala na sever Európy s medailovými ambíciami, ktoré však nedokázala naplniť. Už neúspech v podobe 48. miesta v šprinte jej nepridal na dobrej nálade. Následne sa rozhodla vynechať stíhačku, aby sa mohla plne koncentrovať na vytrvalostné preteky, v ktorých zažiarila piatym miestom aj na ZOH 2018 v Pjongčangu. Rovnakú pozíciu obsadila aj v Östersunde, keď nesklopila posledný terčík a obrala sa o takmer istú zlatú medailu. V pretekoch s hromadným štartom doplatila ako veľká časť favoritiek na veternú lotériu na strelnici a finišovala až na 12. mieste. “Môžem povedať, že som s jej výsledkami spokojná, aj keď sme dúfali v zisk medaily. Bola veľmi blízko vo vytrvalostných pretekoch, pri hromadnom štarte zohral svoju rolu vietor. Stále sa s tým nedokáže vyrovnať, má tam naozaj veľké rezervy. Máme na čom pracovať do budúcna,” okomentovala výkony Paulíny Fialovej jej trénerka a bývala úspešná biatlonistka Anna Murínová.

Mladšia sestra Paulíny Ivona Fialková ako jediná zo slovenského tímu absolvovala pred svetovým šampionátom aj majstrovstvá Európy. Ani na jednom z vrcholov sezóny neurobila dieru do sveta. Najmä v stíhačke na MS siahala na dobrý výsledok, no štyri chybné výstrely na posledne položke ju odsunuli až na 37. miesto. Terézia Poliaková v individuálnych pretekoch potvrdila slabšiu bežeckú formu, ktorá ju trápi počas celej sezóny a neprenikla na bodované pozície. Svetlým momentom je jej výkon v ženskej štafete, ktorá skončila na solídnom 6. priečke iba 18 sekúnd od bronzovej priečky.

Reklama

Slovenskí muži prichádzali na svetový šampionát prvýkrát pod vedením Daniela Kuzmina. MS začali dobrými streleckými výkonmi v šprinte, v ktorom urobila trojica Slovákov spolu iba dve chyby. Kompletné trio sa zároveň dokázalo kvalifikovať do stíhacích pretekov. Po šprinte však reprezentantom SR odišla strelecká forma a nedočkali sa žiadneho prenikavého výsledku. V štafete sa im rovnako nedarilo a skončili až na 18. pozícii.

Šampionát hodnotil pozitívne aj prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Tomáš Fusko. “Ja som najmä spokojný s biatlonom. Znovu ukázal svoju pravú tvár, svoju zaujímavosť a prekvapujúce výsledky. Z pohľadu nášho tímu som mimoriadne spokojný, lebo nesieme domov zlatú medailu a to je vždy radostná správa pre každý tím. Nasťa má už za sebou dlhú kariéru. Zväz má názor, že stále nepatrí do starého železa a budeme pre ňu hľadať riešenie, aby mohla športovať, vychovávať deti a byť šťastná. Zákon o športe je z nášho pohľadu nešťastný. Jednoducho, ak to pôjde takto ďalej, tak nás to financovanie zabije. Stačí si pozrieť štatistiky na stránke ministerstva školstva, ako rastú závratným tempom niektorým zväzom príspevky a my hoci sme úspešní a máme medaily aj zo ZOH, nám to jednoducho nerastie. Takže niekde je chyba,” skonštatoval Fusko pre RTVS.

 

Prehľad výsledkov slovenských reprezentantov na MS 2019:

Anastasia Kuzminová
Rýchlostné preteky – 1. miesto (1 strelecká chyba)
Stíhacie preteky – 6. miesto (7)
Vytrvalostné preteky – 58. miesto (7),
Preteky s hromadným štartom – 28. miesto (10)

Reklama

Paulína Fialková
Rýchlostné preteky – 48. miesto (4)
Vytrvalostné preteky – 5. miesto (1)
Preteky s hromadným štartom – 12. miesto (5)

Ivona Fialková
Rýchlostné preteky – 33. miesto (2)
Stíhacie preteky – 37. miesto (7)
Vytrvalostné preteky – 70. miesto (6)

Terézia Poliaková
Rýchlostné preteky – 86. miesto (4)
Vytrvalostné preteky – 47. miesto (2)

Matej Kazár
Rýchlostné preteky – 49. miesto (1)
Stíhacie preteky – 45. miesto (4)
Vytrvalostné preteky – 40. miesto (3)

Tomáš Hasilla
Rýchlostné preteky – 39. miesto (0)
Stíhacie preteky – 56. miesto (9)

Reklama

Martin Otčenáš
Rýchlostné preteky – 54. miesto (1)
Stíhacie preteky – 51. miesto (6)
Vytrvalostné preteky – 56. miesto (5)

Michal Šíma
Vytrvalostné preteky – 86. miesto (7)

Štafety
Štvorčlenná miešaná štafeta – 12. miesto (Ivona Fialková, Paulína Fialková, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš) /0+10/
Dvojčlennná miešaná štafeta – Slovensko (Terézia Poliaková, Tomáš Hasilla) preteky nedokončilo
Štafeta žien – 6. miesto (Ivona Fialková, Terézia Poliaková, Anastasia Kuzminová, Paulína Fialková) /0+9/
Štafeta mužov – 18. miesto (Michal Šíma, Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš) /2+14/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali