KULTÚRA: ULIČNÝ: Melicherčík bez kapitálu zbiera umenie, on sám je kapitál

KULTÚRA: ULIČNÝ: Melicherčík bez kapitálu zbiera umenie, on sám je kapitál

Bratislava 15. augusta (TASR) – V rámci cyklu Čítajme slovenskú literatúru organizuje Mestská knižnica v Bratislave v čitárni U červeného raka besedy s autormi. V utorok (14.8.) boli v programe Peter Uličný s Ivanom Melicherčíkom a ich kniha Zberateľ alebo zmluva s diablom.

"Melicherčík je fascinujúca osobnosť po mnohých stránkach. Odkrýva sa ako človek s obrovskou vášňou pre výtvarné umenie. Je to veľmi podnetná kniha nielen o zberateľstve," povedal v úvode moderátor Dado Nagy, ktorý ospravedlnil Melicherčíkovu neprítomnosť.

"Myslel som si, že Ivan Melicherčík nie je človek, ale názov inštitúcie. Od 90. rokov minulého storočia som evidoval rad výstav z jeho zbierok i vydané publikácie s veľkou šírkou umeleckého záberu. O zberateľskej vášni viem toho dosť – som nevyliečiteľný knihoholik a značka Melicherčík mi nešla do hlavy. Po prvej návšteve jeho bytu som odchádzal v mierne námesačnom stave. Tak začal príbeh tejto knihy," prezradil jej autor Peter Uličný.

Tiež sa uistil, že Melicherčík nie je žiaden vysoký bankový činiteľ či zámožný investor. Aj prezradil delenie zberateľov na tých, ktorí si snobsky budujú svoje bohatstvo a ani nevedia čo doma majú. Oveľa vzácnejšiu a menšiu skupinu tvoria zberatelia srdcom, vážni záujemcovia túžiaci po dotyku s umením.

Reklama

"On nemal žiaden kapitál na budovanie zbierky, kapitálom je Ivan Melicherčík sám so svojim príjemným a milým vystupovaním. Po rôznych zberateľských záľubách v detskom a študentskom veku sa sústredil na výtvarné umenie. Fascinoval ho Mikuláš Galanda a Galandovci, tak ich chcel spoznať. Jeden deň zaklopal na dvere Kompánkovi, druhý Laluhovi a tak za nimi chodil ako pripravený novinár, ktorý sa s nimi dlho rozprával o umení aj písal o nich. Takto sa spriatelili," vysvetlil Uličný a ako príklad uviedol vzťah s vdovou po Galandovi, keďže Melicherčík tohto barda slovenského moderného maliarstva nemohol spoznať, pretože zomrel šesť rokov pred jeho narodením.

So skromnou Máriou Galandovou ho asi v polovici 80. rokov zoznámil zberateľ a lekár, ktorý ju roky liečil. Potom Melicherčík túto, od roku 1938 osamelú vdovu často navštevoval, robil jej spoločnosť aj ju občas odviezol autom do rodnej Poličky na Moravu. Ona ho považovala za adoptívneho syna, veľa mu hovorila o manželovej tvorbe a dovolila mu pozrieť si jeho umeleckú pozostalosť. Dôverne spoznal jeho dielo, ktoré tvorí stálu expozíciu Galérie Mikuláša Galandu v jeho rodnom dome v Turčianskych Tepliciach. "Keď v roku 1994 Melicherčík otváral v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii prvú výstavu z diel Galandu a Galandovcov za prítomnosti vdovy, tá mu zo slzami v očiach povedala, že Mikuláš by mal určite veľkú radosť," konštatoval Uličný.

Reklama

Tiež pripomenul zberateľovu závislosť na fenoméne svetoznámeho maliara Picassa a tým aj kubizmu, ktorý úzko súvisí s africkým kmeňovým umením. To je rovnako intuitívne neškolené umenie, ako tvoria Slováci v srbskej Kovačici, ktorú Melicherčík navštívil vyše stokrát a napísal o jej sedliackych umelcoch viaceré knihy i usporiadal početné výstavy.

Účastníci besedy sa dozvedeli, že v 60.a 70. rokoch do Kovačice chodili kupovať obrazy herci Brigita Bardotová, Alain Delon, Ursula Andressová, futbalista Pele, členovia skupiny Rolling Stones, posádka kozmického letu Apollo, králi, štátnici a ďalšie osobnosti. Tiež sa dozvedeli ako vzniklo naivné umenie, prečo je oň záujem i ako sa tvoria falzifikáty diel. Nechýbali niektoré raritné príbehy získavania obrazov, ku ktorým má Melicherčík zvláštny vzťah.

"Závidím mu, že pochodil svet a spoznal množstvo zaujímavých ľudí. Veď navštívil vyše 700 ateliérov v rôznych krajinách," dodal Uličný.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali