Ktorá strana má lepšie argumenty? Má byť voľba ústavných sudcov tajná alebo verejná?

Ktorá strana má lepšie argumenty? Má byť voľba ústavných sudcov tajná alebo verejná?

Bratislava 22. februára 2019 (HSP/Foto:TASR-Tomáš Halász)

 

Politická scéna je dnes vo veci voľby ústavných sudcov rozdelená na dve časti: jedni tvrdia, že kandidáti by mali byť volení verejne, druhí tvrdia, že voľba by mala byť tajná. Pozrime sa bližšie na argumenty jednej aj druhej strany

Ilustračné foto

Kľúčovým argumentom zástancov verejnej voľby je tvrdenie, že občan má právo vedieť ako v jeho mene hlasujú poslanci – ľudia, ktorých si zvolil ako svojich zástupcov. Tvrdia, že na tajnú voľbu majú právo iba občania, ale už nie ich volení zástupcovia. Tento všeobecný princíp sa za iných okolností široko aplikuje, na stránke parlamentu si človek vždy môže nájsť každé jedno verejné hlasovanie, môže spätne skontrolovať každého jedného poslanca, ako kedy v minulosti hlasoval vo verejných hlasovaniach. Je to tak dobre a časť poslancov tvrdí, že takto to musí byť aj v prípade voľby ústavných sudcov.

Reklama

Aké dôležité je, aby občania bezpodmienečne mohli dosledovať každé jedno hlasovanie každého poslanca? Potrebuje občan mať prehľad naozaj o každom detaile práce svojho voleného zástupcu? Treba si uvedomiť, že poslanci rozhodujú o stovkách zákonov, tisíckach strán komplikovaného a pre väčšinu ľudí ťažko zrozumiteľného textu. Koľko percent občanov sleduje všetky hlasovania? Kto má na to čas, chuť, kapacity?

Kto z vás strávil pred voľbou ústavných sudcov hodiny alebo celé dni skúmaním odbornej, politickej a morálnej charakteristiky štyridsiatich kandidátov? A kontrolná otázka: spomeňte si, či ste sa pozreli vy osobne pred pár rokmi, pri poslednej voľbe ústavných sudcov, ktorí poslanci dali hlas ktorému kandidátovi, a čo to boli za ľudia.

Reklama

Vidíme, že hoci argument, že občan má právo vedieť detaily každého hlasovania svojich volených zástupcov, znie rozumne, v praxi je skôr teoretický – občan nemá príliš veľa možností reálne toto právo nejako zužitkovať.

Druhá strana tvrdí, že voľba má byť tajná. Zástancovia tajnej voľby vo všetkých ostatných prípadoch uznávajú všeobecný princíp verejnej voľby a jeho výhody, ale hovoria, že v prípade personálnych otázok jestvujú pádne dôvody, prečo by voľba mala byť tajná. Tvrdia, že to je základný výdobytok demokracie, ktorý v prípade citlivých a rizikových politických rozhodnutí (a voľba ústavných sudcov jednoznačne je citlivou politickou personálnou záležitosťou) zabráni zmanipulovaniu voľby, a tým zmareniu demokratického výkonu mandátu poslancov.

V spoločnosti, kde na poslanca existuje tlak médií, verejnej mienky, cirkvi, lobistov, straníckej centrály, či akýkoľvek iný psychologický tlak, sa tento tlak prenáša aj na poslancov. Aj oni sú len ľudia žijúci v nejakom spoločenskom prostredí, majú stranícke, ale aj sociálne, profesionálne či rodinné vzťahy a záväzky, a tie v praxi reálne ovplyvňujú ich hlasovanie. Tajná voľba všetky tieto tlaky odstráni, poslanec môže hlasovať plne v súlade so svojím vnútorným presvedčením.

Oponenti často banalizujú pôsobenie tohto tlaku, avšak o jeho reálnej veľkosti a vplyve jednoznačne vypovedá železná disciplína poslaneckých klubov pri hlasovaniach, keď poslanci pri verejnej voľbe, napriek svojej vôli, zvyknú ako jeden muž (alebo žena) do nohy na príkaz vedenia strany hlasovať jednotne. To sa týka všetkých klubov bez výnimky, z ktorejkoľvek strany politického spektra. Pritom základný princíp práce poslanca hovorí, že poslanec hlasuje nezávisle a výlučne podľa vlastného svedomia…

Hlasovanie je však obzvlášť citlivé v prípade personálnych otázok, lebo sa nerokuje o abstraktnom probléme, ale o živom človeku, a teda poslanec pri verejnom hlasovaní priamo deklaruje svoj postoj voči nemu. Do akej miery táto závislosť prakticky prichádza do úvahy? Práca Ústavného súdu spočíva v posudzovaní množstva praktických prípadov, ktoré prídu (nielen, ale často) z parlamentu. Spravidla ide o nejednoznačné problémy, keďže tie jednoduché sa vyriešia samé aj bez potreby osloviť Ústavný súd. Situácia, keď poslanec nejakému sudcovi nedá hlas, ale on sa napriek tomu na Ústavný súd dostane a o nejaký čas má rozhodovať o veci daného poslanca – to nie je iba teoretická možnosť, ale štatisticky nevyhnutný prípad, ktorý sa v praxi z času na čas vyskytuje.

Reklama

Položme si otázku: neovplyvní sudcu v prípade rozhodovania o nejednoznačnej otázke, na ktorú možno ani sám nemá jasný a jednoznačný názor, osobná sympatia či antipatia voči osobe, ktorej sa vec týka? Skúste si vy predstaviť, komu by ste dali skôr za pravdu napríklad v nejednoznačnom spore susedov: tomu, ktorého máte radi, alebo tomu, ktorý sa už voči vám zachoval nepriateľsky?

Ktorá strana teda má silnejšie argumenty? Záver si urobte sami.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali