Kto sú slovenskí milionári? Odkiaľ pochádza ich bohatstvo a čím sa líšia od “obyčajného” človeka?

Kto sú slovenskí milionári? Odkiaľ pochádza ich bohatstvo a čím sa líšia od “obyčajného” človeka?

Bratislava 27. septembra 2018 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Pod milionárom sa vo svete zväčša rozumie „dolárový milionár“, teda človek, ktorý má investičný majetok v hodnote prevyšujúcej jeden milión amerických dolárov, nerátajúc do toho nehnuteľnosť na vlastné bývanie. Na Slovensku je takýchto ľudí okolo desaťtisíc. Akí sú a v čom sú odlišní od nás ostatných?

Ilustračné foto

J&T Banka vo svojom exkluzívnom prieskume Wealth Report mapovala profil slovenského milionára. Zistila, že v porovnaní s priemerným milionárom vo svete je o 10 rokov mladší, v dlhopisoch má ale dvakrát viac. Je čoraz viac otvorený investovaniu, pričom najvyššie zhodnotenie vidí v stavebných pozemkoch a práve dnes hodnotí ekonomickú situáciu ako najpriaznivejšiu pre investovanie za posledných šesť rokov.

Reklama

Priemerný slovenský milionár je vysokoškolsky vzdelaný 51-ročný muž, ktorý vlastní firmu, pričom hlavným zdrojom jeho bohatstva sú príjmy z podnikania. Počet žien milionárok vzrástol medziročne zo 6 na 9 percent, teda na Slovensku tvoria muži 91 percent milionárov, pričom svetový priemer je 13 percent.

Viac ako polovica slovenských milionárov je majiteľom alebo konateľom firmy. Podnikať začal po roku 1989, keďže predtým bolo u nás podnikanie v podstate zakázané. Aj preto sa na Slovensku prvá porevolučná generácia boháčov ešte len blíži k dôchodkovému veku, na rozdiel od iných krajín, kde je vekové rozvrstvenie bohatých rovnomerné. Mladších ako 40 rokov je 11 percent milionárov.

Reklama

Naši milionári sú opatrní, ešte stále volia skôr konzervatívne investície, ale postupne sa to mení. Investujú najviac do korporátnych dlhopisov, ktoré tvoria až 30 percent ich investičného portfólia, čo je až dvakrát viac ako pri svetových milionároch. „Slovenskí bohatí vnímajú dlhopisy ako možnosť investovať do lokálnych firiem a projektov, ktoré môžu priamo vidieť, poznajú ich a môžu tak participovať na ich rozvoji. Navyše tak podporujú domácu slovenskú ekonomiku,“ zdôrazňuje Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky Slovensko.

Na snímke generálna riaditeľ J&T banka Anna Macaláková Foto:TASR-Martin Baumann

Z hľadiska výnosu slovenskí milionári veria do budúcnosti najviac stavebným pozemkom. Práve dlhé obdobie nulových či záporných úrokových sadzieb vedie investorov k hľadaniu niečoho, čo uchová hodnoty v reálnych aktívach, a tým sú práve nehnuteľnosti alebo rôzne alternatívne investície. „Najvyššie očakávané zhodnotenie od stavebných pozemkov je spôsobené tým, že ich je, najmä čo sa týka okolia Bratislavy, už veľmi málo, a tie voľné investori rýchlo skupujú,“ tvrdí Macaláková. Znižuje sa záujem o kúpu poľnohospodárskej pôdy, najmä preto, že je už drahšia ako v minulosti, a tiež preto, lebo jej je už v ponuke málo a väčšinou už len menšie plochy.

Slovenskí boháči sa stále viac zaujímajú aj o zberateľské aktíva. Investujú najmä do umenia, známok a do mincí – tu vidno určitú paralelu so slovenskými dôchodcami, ktorí sa tiež väčšinou venujú spravovaniu portfólia mincí, i keď z úplne iných dôvodov. Motivácia pre investovanie do týchto komodít je pri milionároch jednoznačná, ide o osobné potešenie. Prestíž spojenú s vlastníctvom danej veci dolároví milionári spájajú najmä s hodinkami. Do popredia záujmu sa pomaly dostávajú aj veterány. Pri víne vyhráva zasa pridruženie do spoločenstva ľudí, ktorí majú o túto vec záujem, uvádza Wealth Report J&T Banky.

Prieskum ukázal, že stúpa aj ochota Slovákov investovať v zahraničí. Až 36 percent investičného portfólia majú bohatí Slováci v zahraničí (na rozdiel od ČR, keď českí milionári majú v zahraničí iba 15 % investícií), čo je medziročný nárast o šesť percentuálnych bodov. Ide najmä o akciové indexy a akcie svetových značiek. Tretina z našich milionárov investuje v Českej republike, nasleduje USA, čo je najväčší svetový trh, keď polovica investovateľných aktív vo svete sú dolárové aktíva, a menej aj ďalšie krajiny eurozóny. Len veľmi malé percento ich investuje aj na iných, rozvíjajúcich sa trhoch, ako je juhovýchodná Ázia. Prieskum tiež ukázal, že 21 percent z nich sa snaží investovať tak, aby dosiahli vyšší výnos než je priemer na trhu. V porovnaní s inými Európanmi, pri ktorých jej toto motiváciou len v 17 percentách prípadov, sú teda dravejší.

Z prieskumov J&T Wealth Report vyplýva, že úspešní ľudia považujú už niekoľko rokov za hrozbu pre spoločnosť korupciu, klientelizmus, rodinkárstvo, rastúcu byrokraciu a administratívu, nízku vymožiteľnosť práva a nízku efektivitu verejných inštitúcií a služieb. Sťažujú sa na vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, ale súčasne aj na úroveň dopravnej infraštruktúry. Uvedomujú si, že skôr či neskôr budú musieť riešiť otázku odovzdania majetku, ale v tejto chvíli ju nepovažujú za naliehavú. Trápi ich, ako dať svojim deťom dobrú príležitosť na úspech, ale nedať im príliš, aby sa tiež museli snažiť, a ako ich naučiť pokore a rešpektu.

Reklama

Chceli by, aby bolo vysokoškolské štúdium spoplatnené, aby sa tak zvýšila jeho úroveň (čo je celkom pochopiteľné, keďže pre nich suma za štúdium detí je zanedbateľnou položkou a požadujú kvalitu). Od štátu by chceli, aby uprednostnil zvýšenie výdavkov na vzdelanie, vedu a na výskum pred zvýšením výdavkov na obranu. Ešte viac ako priemerní občania požadujú garantované miesta pre deti v škôlke, čo je zaujímavý sociologický a psychologický fenomén.

V medzinárodnom porovnaní slovenskí dolároví milionári oveľa menej riešia spoločenské postavenie, ktoré je s majetkom prepojené. Pomerne markantný rozdiel je daný predovšetkým tým, že byť bohatým je u nás určitou stigmou, jednoducho sa to spoločensky nenosí. Ľudia si pamätajú ako mnohí k majetku prišli, úlohu zohráva aj závisť. Milionári tak majú väčší strach ukázať sa a zachovanie vlastného súkromia je pre slovenských boháčov jedným z najdôležitejších hľadisk pri správe ich majetku a pri investičných rozhodnutiach. V zahraničí je bežné už sa narodiť ako bohatý, kým u nás sa formuje ešte len prvá generácia bohatých, keďže pred revolúciou de facto neexistovali, uvádza Wealth Report.

Najväčší názorový rozdiel medzi milionármi a bežnými Slovákmi ukázal prieskum v otázke zavedenia univerzálneho základného garantovaného príjmu pre všetkých. Zatiaľ čo za jeho zavedenie sa vyjadrilo až 69 % populácie, medzi milionármi to bolo len 15 %. Zásadný rozdiel medzi bežnou populáciou a milionármi vidíme aj v otázke zvýšenia prerozdelenia zdrojov od bohatých k chudobným. Zatiaľ čo za jeho zvýšenie sa vyjadrilo 71 % populácie, spomedzi milionárov to bolo len 21 %. Je to úplne pochopiteľné.

Rozdielnosť názorov vidí správa J&T Banky aj pri potrebe zastropovať vek odchodu do dôchodku. Zastropovanie si prajú takmer štyri pätiny populácie, naproti tomu len tretina milionárov. Zaujímavým je rozdiel názorov na zjednodušenie zamestnávania cudzincov z tretích krajín mimo Európskej únie. Väčšina milionárov je za (53 %), zatiaľ čo tejto myšlienke je naklonených len 20 % bežných Slovákov. Väčšina bohatých podnikateľov by chcela čo najlepších a zároveň najlacnejších zamestnancov, a preto sa dožaduje otvorenia pracovného trhu.

Aj naši dolároví milionári riešia v rodičovských rolách nejeden problém. Tri štvrtiny boháčov vedú svoje deti k tomu, že keď niečo chcú nad rámec bežných potrieb, musia si na to zarobiť samy, a zároveň sa väčšina bohatých snaží materiálne umožniť deťom, aby išli za svojím snom. Viac ako polovica slovenských milionárov priznáva, že ich deti majú svoje sny a nemajú ambície kráčať v stopách rodičov. Podľa prieskumu Wealth Report dokonca len o málo viac ako štvrtina milionárov počíta s potomkami vo svojej firme alebo pri podnikaní. Zatiaľ čo rodičov z radov milionárov trápi, že ich potomkovia nemajú taký ťah na bránu ako oni, zástupcovia rodičov zo všeobecnej populácie oveľa viac riešia, ako naučiť deti žiť reálnym životom mimo ich online sveta. Tretinu rodičov bez rozdielu veľkosti majetku trápia otázky pokory, rešpektu a trpezlivosti a prežitého neúspechu. Zhodujú sa tiež v otázke túžby vyniknúť alebo obavy z neporozumenia hodnote peňazí.

Reklama

Väčšina Slovákov sa snaží vysporiadať svoje majetkové záväzky ešte pred smrťou. Na rozdiel od Česka totiž na Slovensku nebol aktualizovaný Občiansky zákonník a dedičské práva. S majetkom sa tak po smrti jeho vlastníka nakladá podľa zákona, ktorý napríklad neumožňuje vyčleniť ktoréhokoľvek zákonného dediča a posledná vôľa tak stráca zmysel či platnosť. Aktualizovaný závet je vo svete absolútnym štandardom nielen medzi majetnými. Môže za to nielen iný právny systém, ale aj dlhoročná tradícia odovzdávania bohatstva z generácie na generáciu, ktorá u nás ešte len vzniká, uvádza správa J&T Banky.

Keď začiatkom 90. rokov vtedajší premiér Vladimír Mečiar a jeho ekonómovia hovorili o vytvorení „slovenskej kapitálotvornej vrstvy“, tak dnes môžeme konštatovať, že už je vytvorená. Aká je? Medzi tými desaťtisíc milionármi, ktorých na slovensku máme sa iste nájdu aj takí aj onakí: od „kompradorov“ na diaľkové ovládanie krajiny, až po úprimných vlastencov, ktorí robia všetko pre to, aby ich vlasť bola bohatá a nezávislá. Koľko je ktorých, to prieskum neuvádza. Isté je, že slovenskí milionári investujú na Slovensku, podporujú tunajšiu ekonomiku, kultúru, umenie, zamestnanosť a celkovo prostredie na život – iste vo väčšej miere, než by to robili cudzinci. Či by mohli a mali robiť pre národ viac, to je iná otázka.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali