Kto je Eduard Heger a čo by to boli za Vianoce bez vodky?

Kto je Eduard Heger a čo by to boli za Vianoce bez vodky?

Bratislava 8. apríla 2021 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Kto je nový predseda slovenskej vlády Eduard Heger? Svojím nenápadným, slušným vystupovaním vzbudil u mnohých občanov nádej, že bude v tejto divotvornej koalícii obhajcom normálnych a zdravých hodnôt. Do akej miery sú tieto nádeje oprávnené?

Eduard Heger
Na snímke Eduard Heger

U mnohých voličov vzbudil nádej, že bude dobrým premiérom a u konzervatívnejšej časti občanov aj nádej, že bude realizátorom politiky, po akej túžia, a aká im na Slovensku tak veľmi chýba (písali sme o tom tu). Bude to však tak naozaj? Skúsme sa pozrieť na to, čo je o tomto človeku známe.

Reklama

 

Čo o ňom vieme?

Za pozornosť stojí skutočnosť, že o ňom vyšiel pomerne veľmi pozitívny článok aj v Denníku N, ktorý napísala samotná jeho najväčšia hviezda, napojená na zahraničné tajné služby…

Reklama

Vieme, že Hegerov otec bol pred revolúciou vysokým predstaviteľom vtedajšieho režimu a komunistickej strany: bol vedúcim oddelenia záujmovej činnosti Ústredného výboru socialistického zväzu mládeže (ÚV SZM).

Z profesionálneho hľadiska pochádza Eduard Heger z prostredia biznisu. Je médiami prezentovaný ako odborník na financie, a hoci už bol ministrom financií, nemá v obore verejných financií žiadne špeciálne teoretické či expertné skúsenosti či vzdelanie – okrem toho, že vyštudoval Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Na druhej strane, nie sú známe ani žiadne škandály či pochybnosti, napríklad ohľadne autorstva jeho diplomovej práce, ktoré by ho mohli v očiach jeho koaličných spolubojovníkov odborne diskvalifikovať. Faktom je, že keď bol vo funkcii ministra financií, sa štátny dlh Slovenskej republiky výrazne zvýšil, z necelých 50 percent až na takmer 70 percent HDP.

 

Profesionálna kariéra: kohútiky vodovodné, gastronomické, alebo na strelných zbraniach?

Ešte počas štúdia pracoval ako asistent manažéra v reštaurácii Sloník, potom ako asistent šéfa firmy, ktorá dovážala vodovodné batérie (pákové, bez kohútikov) a potom opäť v reštaurácii – ako manažér reštaurácie Kohútik.

Reklama

„Boha som spoznal ako 23-ročný. Dovtedy som žil spokojný život bez Neho,“ píše Heger na stránke Spoločenstva pri Dóme sv. Martina v Bratislave kde od roku 2005 robil manažéra a dodnes tam pôsobí.

Tento spolok, inšpirovaný americkými náboženskými spoločenstvami, patrí na Slovensku medzi najvýznamnejšie a najvplyvnejšie, pričom viacero poslancov hnutia OĽaNO cezeň realizovalo rôzne aktivity pod hlavičkou kresťanstva za mnoho tisíc eur.

Medzitým ešte stihol robiť štyri roky junior konzultanta v americkej firme, ktorá pracovala pre Ministerstvo obrany SR. Túto firmu na Slovensko vyslalo Ministerstvo obrany USA pod vedením Donalda Rumsfelda, jedného zo strojcov krvavej vojny v Iraku. Počas Dzurindových vlád Heger pôsobil ako súčasť amerického poradného tímu, ktorý sa venoval militarizácii Slovenska: v čase pred vstupom SR do NATO (2003) Heger pomáhal vytvárať dlhodobé plány rozvoja a reformy slovenskej armády ako budúcej súčasti NATO.

 

Vodka s dvojkrížom: zrada pod vianočným stromčekom?

Spirituálnej činnosti sa venoval aj potom: v roku 2007 sa stal predajcom alkoholu. A nie hocijakého: spolu so svojím dobrým priateľom Jurajom Drobom (predseda Bratislavského samosprávneho kraja, SaS, absolvent George Washington University), za pomoci partie amerických investorov rozbehli na Slovensku výrobu exkluzívnej vodky Double Cross Vodka s dvojkrížom na fľaši, ktorá sa predáva v luxusných baroch na Manhattane za viac ako 50 dolárov. V Amerike Heger strávil jeden a pol roka.

Reklama

V roku 2009 predstavil Hegerov spoločník Droba vodku aj na Slovensku: „Trvalo viac než rok, kým som amerických partnerov presvedčil, aby sme vodku začali predávať aj v domovskej krajine. Našťastie sa to podarilo a odvčera je na našom trhu! Zatiaľ však len v limitovanej vianočnej edícii 10-tisíc kusov. Objednať si ju môžete len telefonicky alebo mailom. Jedna fľaša stojí 50 eur, ale predáva sa iba po kartónoch, čiže po 6 kusoch. Domov vám Double Cross dopravia už za 24 hodín.“

Za zmienku stojí, že výraz „Double Cross“ (dvojitý kríž) je v angličtine výrazom označujúcim zradu, podraz, podvod na niekom, kto predpokladá, že ste na jeho strane (mimochodom, je zaujímavé, koľko rôznych výrazov má angličtina pre podvod, zradu…).

Fľaša takejto nekresťansky drahej vodky je naozaj originálnym darčekom pod kresťanský vianočný stromček. Konštatoval to aj Heger na svojom facebooku, keď tam svojho času umiestnil odkaz: „najlepší vianočný darček je fľaša Double Crossu!“

 

Rodinné väzby – a double cross aj vo vzťahoch?

Heger je s liberálom Drobom aj rodinne previazaný cez sestru a Drobovho syna, ktorému je krstným otcom. Bol to práve Heger, kto presadil v OĽaNO Drobu ako spoločného kandidáta vtedajšej opozície na pozíciu bratislavského župana, vďaka čomu Droba vtedy túto funkciu aj získal.

Podmienkou vtedy údajne bolo, že Droba nebude už podporovať Gay Pride – pochody gayov, lesbičiek, bisexuálov, transexuálov (LGBTI). Lenže Droba mal tento sľub porušiť, keď ako župan pozýva verejnosť na Gayparády a pravidelne sa na nich zúčastňuje.

Keď už sme pri tom, pre úplnosť spomeňme, že s Hegerom a Drobom je partii aj bývalá Drobova asistentka Jana Lysáková, ktorá je dnes riaditeľkou kancelárie Branislava Gröhlinga (SaS), ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Táto partička, spolu s Veronikou Remišovou, mala do OĽaNO dotiahnuť aj Jaroslava Naďa, dnešného ministra obrany, ďalšieho z fanatických proamerických vojnových jastrabov.

Zaujímavosťou je, že samotný Juraj Droba do roku 2013 pôsobil v SaS, v rokoch 2013 až 2015 si „odskočil“ do strany NOVA Daniela Lipšica a potom v roku 2015 sa vrátil späť do SaS. Mimochodom, brat Juraja Drobu Andrej dlhé roky pracoval ako riaditeľ kancelárie bývalého ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, s ktorým bol vo Washingtone aj na návšteve Obamu a Bidena. Ktovie, možno bratovi vybavil kšeft na odbyt jeho vodky Double Cross…

 

Od vodky k politike

Heger predával vodku takmer desať rokov, až do chvíle, keď v roku 2016 nastúpil do Národnej rady ako poslanec za OĽaNO. Ako sme už spomínali, zdá sa, že si dokonca sám napísal aj svoju diplomovú prácu, a možno aj to bol dôvod, popri jeho skúsenostiach s biznisom okolo vodky a reformou armády do štandardu NATO, prečo si ho toto hnutie štyroch ľudí vybralo na pozíciu svojho ekonomického lídra.

Reklama

V Národnej rade SR bol členom výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. Stal sa tiež podpredsedom klubu hnutia OĽaNO pre personálne záležitosti, čo by konšpiratívne zmýšľajúci občan mohol interpretovať ako zámer, aby sily stojace za Hegerom mali kádre v OĽaNO pod kontrolou (poukazujúc pritom na starú fotografiu z USA, na ktorej je Heger spolu s Drobom a Tomášom Valáškom, jedným z najtvrdších euroatlantistov na Slovensku).

 

Aký bude vo funkcii premiéra?

Všetko vyššie uvedené nám opisuje Eduarda Hegera ako lojálneho a spoľahlivého člena nejakej skupiny, podriadeného jej záujmom a prioritám. Lenže aký bude Heger, keď bude musieť byť sám sebou, ako premiér, ktorý bude musieť presadzovať vlastnú vôľu a bojovať ťažké politické boje s politickými partnermi aj nepriateľmi?

Nevieme aký bude, keď bude pod stresom a bude musieť prijať nejaké ťažké rozhodnutie. No jednu situáciu, ktorá možno v tomto smere niečo naznačuje, sme predsa našli. Išlo o jeho reakciu na vyjadrenie šéfa Klubu 500 Vladimíra Sotáka, ktorý tvrdil, že štát, resp.ministerstvo financií, vtedy vedené Hegerom, blokuje finančnú pomoc z Bruselu.

Heger vtedy odpovedal: „S pánom Sotákom som sa viackrát rozprával a toto bolo od neho veľmi nekorektné. Ak chce vykopať vojnovú sekeru, nech sa páči. Ale potom sa môžeme bližšie pozrieť na jeho firmu, na jeho minulosť a povedať si, aká je jeho kredibilita,“ uviedol v rozhovore Heger.

Reklama

Pozrime sa na túto odpoveď bližšie. Je faktom, že Slovensko tie peniaze má, keďže sa rekordným spôsobom za posledný rok zadĺžilo. A je faktom, že sľubovaná štátna podpora podnikateľskej sféry v mnohých prípadoch absolútne nepostačuje. Na oprávnenú výhradu legitímneho predstaviteľa organizácie združujúcej veľké slovenské firmy, z ktorých mnohé sú objektívne v nezávideniahodnej situácii, Heger zareagoval namiesto diplomatickej, vysvetľujúcej odpovede síce skrytou, ale jasnou vyhrážkou.

Bola to vyslovene nefér podpásovka, ktorá sa nedala prečítať inak, ako zastrašovanie: „buď ticho, lebo si niečo nájdeme, aby sme ťa zlikvidovali“. Teda štýl „double cross“ v priamom prenose…

 

Kto teda je Eduard Heger?

Kresťan predávajúci vodku pre spoluorganizátora gayparád? Syn komunistického pohlavára pripravujúci prebudovanie slovenskej armády pre potreby NATO? Verný pomocník Igora Matoviča a Borisa Kollára v boji proti mafii? Kto je vlastne tento človek v skutočnosti? Čo o ňom zistíme, keď spoznáme jeho pravú tvár?

A bude takýto človek, stranícky podriadený Igora Matoviča, naozaj nádejou pre obhajobu záujmov obyčajných ľudí? (Myslí sa nie tých z OĽaNO, ale tých naozajstných.) Nechajme sa prekvapiť…

Reklama

Ivan Lehotský

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali