Kto je nový slovenský premiér Eduard Heger? Kresťanský aktivista a bojovník proti potratom. Môže sa stať Heger lídrom konzervatívnej politickej scény?

Kto je nový slovenský premiér Eduard Heger? Kresťanský aktivista a bojovník proti potratom. Môže sa stať Heger lídrom konzervatívnej politickej scény?

Bratislava 30. marca 2021 (HSP/Foto:SITA/Jana Birošová, Facebook)

 

Z doteraz málo známeho politika Eduarda Hegera sa stane najdôležitejší muž krajiny. Kto je vlastne budúci premiér Eduard Heger? Pozreli sme sa podrobne na Hegerovu minulosť. Obchodoval so slovenskou vodkou v USA a ako 23-ročný sa stal silne veriacim človekom. V politike sa profiloval ako kresťanský aktivista a bojovník proti potratom. Môže byť Heger lídrom a zjednotiteľom v súčasnosti rozhádanej konzervatívnej politickej scény?

Heger
Na snímke rezidentka SR Zuzana Čaputová a minister financií SR Eduard Heger počas odovzdania poverovacieho dekrétu na zostavenie vlády SR

Eduard Heger sa narodil 3. mája 1976 (44 rokov) v Bratislave. Študoval obchodnú fakultu na Ekonomickej univerzite v Bratislave . Heger počas svojej kariéry pracoval väčšinou ako manažér v rôznych firmách.

Reklama

 

Pracovná kariéra

Jeho prvé zamestnanie bolo v reštaurácii Kohútik v Bratislave, kde pôsobil ako manažér. Hneď o rok zmenil zamestnanie a stal sa vedúcim predaja v EIB. V ďalších rokoch pôsobil ako junior konzultant vo firme Cubic Application, Inc., v Bratislave a ako manažér v Spoločenstve pri Dóme sv. Martina.

Reklama

Najdlhšiu dobu pôsobil ako manažér vo firme Old Nassau Imports, LLC pôsobiacej v Spojených štátoch Amerických medzi rokmi 2007 až 2016. Firma v USA predávala luxusnú vodku Double Cross vyrábanú na Slovensku.

Práve tam sa spoznal so zakladateľom tejto firmy – súčasným bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS).

 

Veriacim kresťanom sa stal ako 23- ročný po tragickej udalosti

Eduard Heger nebol od malička vedený k viere v Boha. Až do svojich 23 rokov bol neveriaci – ateista. Zlom nastal po nečakanej smrti jeho otca. Hegera to najprv psychicky zlomilo. Následne mu kamarátka jeho matky, ktorá bola silne veriaca, darovala knihu o tom, ako sa rozprávať s Bohom.

Heger vtedy zistil, že Boh mu skutočne načúva a stal sa veriacim kresťanom. Zároveň objavil kresťanské spoločenstvo pri Dóme sv. Martina, ktorého sa stal aktívnym členom.

Reklama

V popise spoločenstva pri dóme sv. Martina sa píše: “Sme spoločenstvo kresťanov, ktorým záleží na našej krajine a na tom, aby sa v našom národe rozvíjali pravé duchovné hodnoty. Spoznali sme Boha ako niekoho, s kým môže mať každý osobný a živý vzťah. Boh zmenil naše životy, a preto túžime po tom, aby Ho ľudia spoznali a aby bola naša krajina premenená Božími hodnotami. Naša identita je v Katolíckej Cirkvi. Sme tiež otvorení bratom a sestrám z iných denominácií a jednou z vecí, ktorú chceme prinášať je spriatelenie kresťanov a odstránenie postoja neznášanlivosti.”

Spoločenstvo pri dóme sv. Martina je súčasťou tzv. charizmatického hnutia, ktoré patrí pod katolícku cirkev. Heger bol aktívnym členom, ktorý mal aj vlastné prednášky. Niektoré sa objavili aj na Youtube.

V rovnakom spoločenstve pôsobil aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý podobne ako Heger prednášal na charizmatických stretnutiach. Mnohí netolerantní liberáli sa z ich vystúpení vysmievajú.

 

Politická kariéra kresťanského aktivistu Hegera

Eduard Heger sa prvýkrát dostal do parlamentu v roku 2016 na kandidátke OĽaNO. Získal približne 15 000 krúžkov od občanov. Pri svojom mene na kandidátnej listine uviedol, že je kresťanský aktivista.

Reklama

V máji roku 2019 sa Heger podpísal pod občiansku petíciu za ochranu života. Tá žiadala zrušenie zákona, ktorý umožňuje zbavenie života nenarodeného dieťaťa počas prvých troch mesiacov tehotenstva bez akéhokoľvek dôvodu a posilnenie ústavnej ochrany práva na život doplnením Ústavy SR o zákaz eutanázie. Informoval o tom Martin Dilong z občianskeho združenia Inštitút pre prácu, vzdelávanie a rodinu.

Poslanec Heger ako vtedajší opozičný politik podporil viaceré návrhy zákonov na ochranu nenarodených detí aj v parlamente. V septembri 2019 sa rokovalo hneď o štyroch návrhoch, ktoré by viac či menej zabraňovali vraždám nenarodených detí – potratom.

1.OĽaNO navrhovalo niekoľko zmien. Poslanci z hnutia chceli, aby sa priznal nárok na vyplácanie nemocenského žene pri využití utajenia osoby v súvislosti s potratom už od 21. týždňa tehotenstva. Zefektívniť chceli aj proces osvojenia dieťaťa či pestúnstva. Upraviť navrhovali aj text poučenia, ktorý je určený žene pred potratom. Ten by si mala žena podľa nich prečítať aj podpísať pred podstúpením interrupcie. Poukázali na to, že ženy sú často málo informované o alternatívach alebo o dôsledkoch zákroku na ich psychické zdravie.

2. Vašečka chcel vo svojom návrhu zakázať potraty bez vážnych dôvodov a takzvané potraty na požiadanie. Ponechať chcel výnimku pri vážnom ohrození života a zdravia matky, vysokom riziku poškodenia plodu či pri tehotenstve, ktoré je následkom trestného činu.

3. Poslanci Lukáč a Krajniak navrhovali v zákone skrátiť súčasnú stanovenú lehotu, keď môže žena podstúpiť interrupciu, z aktuálneho 12. na siedmy týždeň tehotenstva. Argumentovali tým, že je to ešte pred prvým tlkotom srdca plodu, ktorý sa dá potvrdiť ultrazvukom.

4. ĽSNS navrhovala lehotu upraviť na osem týždňov tehotenstva. Sprísniť chcela aspoň takzvané potraty na požiadanie, jej novela nemala upravovať podstúpenie interrupcie v prípade údajného ohrozenia zdravia ženy či rizika genetických chorôb dieťaťa.

Vtedajší poslanec OĽaNO, Eduard Heger zahlasoval kladne za všetky štyri návrhy zákonov ochraňujúce životy nenarodených. Bol dokonca jediným poslancom z klubu OĽaNO, ktorý zahlasoval aj za návrh Kotlebovcov. Ako hlasovali poslanci o týchto zákonoch sa dočítate tu:

Eduard Heger sa v septembri 2019 spoločne so svojou rodinou zúčastnil na Národnom pochode za život:

“Heslo “za najmenších z nás” je veľmi symbolické. Vždy by sme mali vedieť vychádzať ku slabším a chrániť tých, ktorí sa nevedia ochrániť sami,“ napísal vtedy Eduard Heger.

Na snímke poslanci OĽaNO- Igor Matovič, Erika Jurinová a Eduard Heger, počas Pochodu za život

Reklama

Viac sa o Pochode za život dočítate tu:

Po prekvapivých parlamentných voľbách 2020, kedy hnutie OĽaNO získalo až 25 % hlasov, sa stal Eduard Heger ministrom financií. Jeho raketovo rýchla politická kariéra bude zavŕšená najvýznamnejším politickým postom na Slovensku. Eduard Heger sa totiž behom najbližších dní stane premiérom Slovenskej republiky.

 

Stane sa Heger lídrom konzervatívnych síl?

Mnohí politici a politológovia sa zhodujú, že po uragáne na poste premiéra, aký predviedol Igor Matovič, bude Heger príjemným osviežením. Heger totiž na rozdiel od Matoviča nie je konfliktný typ človeka a snaží sa hľadať konsenzus a vzťahy bude skôr upokojovať.

To môže vyvolať u mnohých ľudí veľké sympatie. Heger je podobný typ uhladeného politika ako bývalý premiér Peter Pellegrini. A dnes vidíme, že Pellegriniho Hlas jasne vedie vo všetkých prieskumoch verejnej mienky.

Reklama

Pellegrini je však liberálne orientovaný politik, podobne ako prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervatívne politické spektrum doteraz nemalo silného konzervatívneho lídra a práve Eduard Heger sa ním môže stať.

 

Heger bude musieť ukázať nezávislosť a sebavedomie premiéra

Samozrejme ak nespraví nejaké veľké chyby, škandály a kauzy. Jeho slabinou by mohla byť aj prílišná podriadenosť svojmu straníckemu šéfovi a budúcemu ministrovi financií Igorovi Matovičovi.

Heger bude musieť verejnosti dokázať, že nie je len nejakou bábkou na špagátiku, ktorú ovláda Igor Matovič. Musí sa ukázať ako nezávislý a sebavedomý premiér. Ak to dokáže, môže sa tešiť vysokej podpore od občanov.

Svoju popularitu by mohol neskôr po skončení premiérovania využiť na založenie novej a silnej konzervatívnej strany, ktorá by spojila roztrieštenú konzervatívnu politickú scénu.

Reklama

Liberálne cunami na čele s Pellegriniho Hlasom, SaSkármi a progresívcami totiž po ďalších voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou zaplaví celé Slovensko. A potom bude potrebné po nich upratovať. Najlepším riešením, ako po tejto “Sodome a Gomore” priviesť Slovensko opäť do normálu, bude konzervatívna alternatíva na čele s pevne hodnotovo ukotveným, slušným a populárnym lídrom.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali