Kto bol neznámy hrdina, ktorý sa s odhalenou hruďou postavil pred tank na najslávnejšej fotografii slovenského fotografa?

Kto bol neznámy hrdina, ktorý sa s odhalenou hruďou postavil pred tank na najslávnejšej fotografii slovenského fotografa?

Bratislava 24. júla 2018 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Záber „Muž s odhalenou hruďou“ sa stal najslávnejšou slovenskou fotografiou. Bol opakovane zaradený do výstavnej kolekcie World Press Photo a medzi najlepšie fotografie sveta. Stal sa doslova ikonou odporu obyčajného človeka proti teroru, vojne a mašinérii moci. Ale kto vlastne bol ten muž na fotografii?

Na snímke Emil Gallo

Tanky bratských armád krajín Varšavskej zmluvy prekročili hranice vtedajšej ČSSR pred polnocou z 20. na 21. augusta 1968. Slávny herec a spisovateľ Július Satinský práve oslavoval narodeniny a neskôr na tie chvíle spomínal takto: „Bola letná augustová noc, okolo mňa plno kamarátov, veselili sme sa. Okolo tretej nadránom – keď bola narodeninová zábava u nás doma v najlepšom (už sa aj tancovalo) – vošli do Dunajskej ulice tanky. Môžem vám povedať, že to narobilo dosť hluku. A nielen to. Naša ulica bola už vtedy zaprataná zaparkovanými autami a tanky sú dosť široké dvojstopé vozidlá. Osobné autá lietali od tankov na chodníky ako zápalkové škatuľky…“

Reklama

Z Dunajskej ulice, kde má Satinský aj sochu, je to na Šafárikovo námestie kúsok, a aj tam stáli už od skorého rána 21. augusta 1968 tanky „bratskej pomoci“. A práve tadiaľ prechádzal okolo pol deviatej ráno, pravdepodobne cestou k zákazníkovi, inštalatér menom Emil Gallo. Nikto nevie, čo sa v tej chvíli dialo v jeho hlave, nikdy sa o tom nerozprával ani so svojimi najbližšími, ale čo sa stalo v nasledujúcej chvíli, to vie vďaka slávnej fotografii Ladislava Bielika doslova celý svet: s odhalenou hruďou sa postavil pred hlaveň tanku. Čosi kričal, ale to už fotografia nezachytila…

Fotograf Ladislav Bielik pracoval v denníku Smena, kde bola fotografia s Gallom hneď na druhý deň uverejnená v mimoriadnom vydaní. Do svetových médií sa dostala tak, že jeden výtlačok Smeny vyviezol z Československa istý Peter Stefan Lutz. Ten potom za fotografiu až do roku 1999 neoprávnene poberal honoráre…

Reklama

Kto vlastne bol Emil Gallo? Narodil sa v Kraľovanoch v roku 1924, na slávnom zábere je teda odfotografovaný vo veku 44 rokov. Ako inštalatér sa cez pracovnú dobu zvykol pohybovať po celej Bratislave a najskôr to bol dôvod, prečo aj v to ráno prechádzal cez Šafárikovo námestie.

Emil nemal ľahký život. Päť rokov predtým, v roku 1963 mu tragicky zahynula manželka Margita, a odvtedy sa sám staral o ich štyri deti. Žili na Sokolskej ulici, zhodou okolností práve vedľa domu, v ktorom býval Vasil Biľak – áno, to bol presne ten človek, ktorý v mene časti politickej reprezentácie pozval tanky Varšavskej zmluvy, aby prišli do ČSSR poraziť zárodky kontrarevolúcie, tzv. Pražskej jari. A začiatkom 60. rokov na tej istej ulici žil aj Alexander Dubček…

Tri roky po vpáde bratských armád, v roku 1971 Emil neuniesol svoj ťažký osud a spáchal samovraždu. O deti sa potom niekoľko rokov starala babka a po jej smrti druhá najstaršia z detí Emília.

Práve Gallovej dcére Emílii vďačí svet za informáciu, kto je tajomný muž na slávnom zábere. V roku 1989, hneď po revolúcii Smena vyzvala čitateľov, aby sa im ohlásili ľudia, ktorí niečo vedia o tej fotografii. A prakticky okamžite sa im ozvala Emília, v tom čase už s novým menom Gogová. Zhodou okolností pracovala v tlačiarni pri expedícii novín a časopisov, takže výzva Smeny jej neunikla. Pre úplnosť dodajme, že sa im ozval ešte jeden človek, pán Vančo, ktorý sa na fotografii tiež spoznal.

Emília Gogová dnes žije v Petržalke, od roku 2008 je už na dôchodku, má dvoch vnukov vo veku 25 a 12 rokov. Zhodou okolností ten mladší, Emilov pravnuk Dávid sa narodil v rovnaký deň ako vznikla slávna fotografia, len o 38 rokov neskoršie.

Reklama

Emília nemá slávnu fotografiu zavesenú na stene, ale má ju zarámovanú vo veľkom formáte. S otcom sa o nej nikdy nerozprávala ani ona, ani nikto z jej súrodencov. Hovorí iba toľko, že jej otec nikdy nebol typ revolucionára ani rebela, ani nebol nijako politicky aktívny. Rodina mala vtedy úplne iné starosti, bez mamy bolo to pre všetkých veľmi ťažké obdobie a nerada naň spomína. V tom čase bola mladá, vyučila sa za sústružníčku vo firme Tatra Kopřivnice a musela každý deň chodiť okolo tankov a množstva vojakov, keďže neďaleko ich domova, na Hlbokej ulici, bol Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska, v tých dňoch dôkladne strážený „bratskými“ armádami.

Dramatický bol aj ďalší osud fotografie. Potom ako bola zverejnená v Smene a následne v médiách celého sveta, Ladislav Bielik si bol vedomý možných problémov, do akých by sa dostal, keby Štátna bezpečnosť u neho našla negatívy s touto sadou záberov. Preto ich ukryl tak, že sa našli až po revolúcii. Napriek tejto jeho snahe sa však po Bratislave rýchlo rozniesla informácia, kto je autorom tých fotografií. V nasledujúcich rokoch sa stal politicky nevyhovujúcim, prišiel o zamestnanie a živil sa príležitostnými prácami. Ladislav Bielik tragicky zahynul pri fotografovaní automobilových pretekov v Budapešti v roku 1984.

Autorstvo slávnej fotografie si medzitým privlastňovali mnohí fotografi aj agentúry. Syn Ladislava Bielika, známy moderátor televízie TA3 Peter Bielik sa o autorské práva dlhé roky súdil v zahraničí. Po dlhom, náročnom a vyčerpávajúcom boji sa napokon dovolal spravodlivosti, čo by sa asi ani nebolo podarilo, nebyť toho, že jeho príbuzní náhodou objavili kufor so vzácnymi negatívmi.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali