Krajiny EÚ sa dohodli na dohode o migrácii

Krajiny EÚ sa dohodli na dohode o migrácii

Bratislava 9. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Členské štáty budú mať v rámci ústupku Taliansku na poslednú chvíľu voľnú ruku pri posielaní odmietnutých žiadateľov o azyl späť, informuje POLITICO

Giorgia Meloniová
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová

Rím vo štvrtok večer po vyčerpávajúcom stretnutí ministrov vnútra v Luxemburgu prvýkrát po rokoch odblokoval významnú dohodu o revízii azylových postupov EÚ.

Reklama

“Nebola som si istá, či tento deň príde,” povedala Maria Malmer Stenergardová, ministerka pre migráciu Švédska, ktoré v súčasnosti predsedá rotujúcemu predsedníctvu Európskej rady. Ostatní ministri privítali dohodu, ktorú podpísalo 21 krajín, ako “historickú”.

Dohoda by zmenila spôsob, akým sa žiadatelia o azyl vybavujú na hraniciach, ako aj spôsob ich premiestňovania po Európe. Zatiaľ čo vo štvrtok popoludní sa k dohode pripojil dostatočný počet krajín vrátane Nemecka a Francúzska, koalícia približne desiatich štátov pod vedením Talianska ju zablokovala až do neskorého večera.

Reklama

Hoci EÚ potrebuje na presadenie reformného balíka len podporu väčšiny, podpora Talianska bola kľúčová, pretože Taliansko je jednou z krajín, ktoré prijímajú najväčší počet žiadateľov o azyl v EÚ. Okrem toho talianska premiérka Giorgia Meloniová urobila zo zníženia migrácie kľúčovú súčasť svojej tvrdej pravicovej platformy.

“Z politického hľadiska je nemožné pokračovať bez Talianska,” povedal diplomat EÚ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol diskutovať o rozhovoroch, podobne ako ostatní diplomati, ktorí hovorili s POLITICO. “Je to krajina EÚ, ktorá symbolizuje migráciu.”

Druhý diplomat EÚ bol rovnako úprimný: “Migračný pakt bez Talianska nemá cenu papiera, na ktorom je napísaný. Ale pakt à l’Italienne odradí od dohody všetkých ostatných. Meloniová musí veľmi starostlivo zvážiť, že ak chce, aby to fungovalo, potrebuje spojencov aj mimo svojich tradičných priateľov.”

Migračný balík má niekoľko zložiek. Na začiatok by zabezpečil, aby sa niektorí žiadatelia o azyl vybavili okamžite na hraniciach, a uľahčil by návrat tých, ktorých žiadosti boli zamietnuté. Umožnil by tiež krajinám zastaviť vybavovanie ľudí na hraniciach, ak dosiahnu určitý limit. Podľa talianskeho ministra vnútra Mattea Piantedosiho bol však pre Taliansko sporným bodom navrhovaný postup vracania zamietnutých žiadateľov o azyl.

Snaha Ríma rozšíriť počet krajín, ktoré EÚ považuje za dostatočne bezpečné pre odmietnutých žiadateľov, narazila na odpor Nemecka.

Reklama

Nakoniec sa v 11. hodine podarilo dosiahnuť kompromis medzi členskými štátmi, ktorý im umožnil vrátiť migrantov do bezpečných krajín a nakoniec posunul dohodu do ďalšej fázy.

V návrhu dokumentu, ktorý videl portál POLITICO, sa uvádza, že medzi nelegálnym migrantom a “bezpečnou treťou krajinou” musí existovať “spojenie”. V praxi to znamená, že migrant musí podľa textu “zostať” alebo sa “usadiť” v danej krajine alebo tam musí mať rodinných príslušníkov.

Kľúčovým ústupkom Taliansku však je, že jednotlivé členské štáty budú môcť slobodne rozhodnúť, či cudzia krajina spĺňa tieto kritériá.

“Je na členských štátoch, aby rozhodli, či to stačí na splnenie kritérií pripojenia. Dovoľte mi však zdôrazniť, že to má byť stále v súlade s medzinárodným právom,” povedala Malmer Stenergardová na nočnej tlačovej konferencii.

Členské štáty tiež budú musieť prijať určitý počet žiadateľov o azyl alebo prispieť do nového fondu peňazí, na ktorý bude dohliadať Komisia a z ktorého sa budú financovať bližšie neurčené “projekty” v tretích krajinách.

Reklama

“Taliansko neprijalo kompenzácie za to, že sa stane miestom zadržiavania migrantov. Je to otázka dôstojnosti našej histórie,” povedal Piantedosi novinárom v Luxemburgu.

Piantedosi rokoval o tejto otázke s nemeckou ministerkou vnútra Nancy Faeserovou v Luxemburgu. V Ríme sa Meloni stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pričom migrácia bola hlavnou témou rokovania.

Scholz naliehal na Meloniovú, aby namiesto obviňovania spolupracoval s ostatnými krajinami. Upozornil, že približne 80 % migrantov prichádzajúcich do Nemecka nebolo nikdy nikde inde zaregistrovaných, čo znamená, že sa pravdepodobne pohybujú cez iné krajiny EÚ bez toho, aby si ich predtým všimli.

“To je ďalším znakom toho, že vzájomné ukazovanie na seba nepomáha, ale že spolupráca je na mieste,” povedal.

Táto dohoda otvára cestu k náročným rokovaniam s Európskym parlamentom a Európskou komisiou, výkonným orgánom EÚ, čím sa EÚ dostáva na cestu k dokončeniu celého balíka pred voľbami do Európskeho parlamentu v júni budúceho roka.

A v poslednom pokuse získať Taliansko na svoju stranu vo štvrtok, ešte pred uzavretím dohody, Komisia oznámila, že predsedníčka Ursula von der Leyenová navštívi Tunisko spolu s Meloniovou a holandským premiérom Markom Ruttem.

Tento krok bol reakciou na snahu Talianska, aby EÚ zvýšila svoju podporu Tunisku, ktoré sa nedávno stalo ohniskom odchodu migrantov do Európy.

Hovorca Komisie slovami, ktoré boli hudbou pre uši Ríma, potvrdil, že “migrácia bude v centre diskusií” počas pobytu šéfa EÚ v Tunisku s Meloniovou a Ruttem.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali