Kovář: Už došlo aj na Delona. Americké aktivistky chcú zničiť dnešný svet i naše spomienky

Kovář: Už došlo aj na Delona. Americké aktivistky chcú zničiť dnešný svet i naše spomienky

Bratislava 22. mája 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Arthur Mola/Invision/AP)

 

Český historik Martin Kovář sa vo svojom komentári vyjadril k udeleniu Zlatej palmy za celoživotné dielo Alainovi Delonovi a k tomu, ako sa mýlil, keď si myslel, že neexistuje nikto, kto by mu ju neprial 

Na snímke francúzska herecká legenda Alain Delon počas fototermínu pred udelením Zlatej Palmy na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes

Aktivistky z americkej organizácie Women and Hollywood na čele s Melissou Silversteinovou proti tomuto rozhodnutiu spísali internetovú petíciu, v ktorej okrem iného označili Delona za rasistu, homofóba a mizogýna, ktorý si cenu nezaslúži.

Reklama

Petíciu podpísalo mnoho ďalších ľudí, ktorí podľa Kovářa majú vo veci jasno: “To by tak hralo, dávať prestížne ceny odporným, zavrhnutiahodným indivíduám, ako je Delon! ”

Riaditeľ festivalu Thierry Frémaux sa však za rozhodnutie postavil a celú petíciu označil za akciu “politickej polície”. Delon ako herec skoršej generácie má podľa neho právo myslieť si a hovoriť, čo chce a cenu dostane.

Reklama

Celá vec je podľa Kovářa pre dnešnú dobu príznačná. Alain Delon nie je ani prvý a ani posledný herec, ktorý čelí kritike za svoje údajne nevhodné správanie v minulosti.

“Svoje by o tom mohli rozprávať napríklad Geoffrey Rush, Michael Douglas, Dustin Hoffman či Kevin Spacey, ak mám vymenovať aspoň niekoľko ďalších prípadov.”  Pre upresnenie, Kovář netvrdí, že sa títo muži činov, z ktorých sú obviňovaní, nedopustili a že sú v tomto zmysle nevinní, len poukazuje na skutočnosť, že sa vo väčšine prípadov jedná o obvinenia vznesené po mnohých rokoch a že sú obvinení muži slávni a bohatí, čo prirodzene vyvoláva množstvo otázok.

“O tom ale písať nechcem a nebudem. Rád by som napísal pár slov o niečom, respektíve o niekom inom. O Alainovi Delonovi.”

Alain Delon je slávny Francúz, rodák z parížskeho predmestia, ktorý má za sebou rušný život a to ako osobný, tak aj umelecký. Už od detstva mala jeho zložitá a vzdorovitá povaha za následok opakované vyhodenie zo stále liberálnejších škôl, rýchly vstup do armády a účasť vo vojne v Indočíne. Jeho divoký súkromný život bol plný milostných ale aj iných afér, vrátane vyšetrovania v súvislosti so zavraždením jedného z osobných strážcov.

“Ruka v ruke so súkromnými eskapádami išli ale aj Delonove úspechy na filmovom plátne. Tie sa rodili jednak z nesporného talentu, jednak zo spolupráce s bez preháňania geniálnymi režisérmi, akým boli napríklad Luchino Visconti či Michelangelo Antonioni a mnohí ďalší. Nikto z nás, ktorí milujeme svetový film, do smrti nezabudneme na blúdenie mladučkého Tancrediho (Alaina Delona) spolu s rovnako mladou a rovnako pôvabnou Angelicou (Claudia Cardinalová) Gepardovým zámkom, rovnako ako nezabudneme na kultový Sicílsky klan, kde boli Delonovými partnermi Jean Gabin a Lino Ventura, na Delonovo vyčíňanie v Derayovej gangsterke Borsalino s Jeanom-Paulom Belmondom, na jeho stvárnenie legendárneho detektíva Rogera Borniche v poviedke o policajtovi (réžia znovu Jacques dierami), ani na jeho baróna de Charluse v krehkej a zmyselnej Swannovej láske Volkera Schlöndorff; ako chlapci sme navyše neraz šermovali podľa jeho Zorra a Čierneho Tulipána,” spomína Kovář.

Reklama

Vo všetkých rolách bol Delon, či už hral kladného alebo záporného hrdinu, očarujúci. “Veľký herec, symbol jednej veľkej hereckej generácie, idol a hviezda francúzskeho, európskeho a svetového filmu z časov, kedy sa do kina chodilo, aj v komunistickom Československu, okrem iného, ​​”na Delona”; len obyčajné jeho meno pod nápisom “hrajú” stačilo na to, aby kiná praskali vo švíkoch, čo je dnes skoro nepredstaviteľné.”

Podľa Kovářa za Delonovim úspecho stojí aj fakt, že bol neúnavný a fanatický pracant.

Udelenie Zlatej palmy v Cannes má navyše podľa historika aj logiku. Práve na tomto mieste totiž obdržal Alain Delon v roku 1962 Zvláštnu cenu poroty za rolu vo filme Zatmenie, práve tu získal hneď o rok neskôr Zlatú palmu za rolu vo filme Gepard a práve sem veľmi rád jazdil, “festival skrátka vyhovoval jeho naturelu viac než iné. Teraz, na “staré herecká kolená”, by sa mal podľa amerických aktivistiek Cannes širokým oblúkom vyhnúť, kajať sa a ani v náznaku nemyslieť na to, že by tu mohol prevziať slávnu cenu.”

Ako to ale všetko skončí, historik vtedy nevedel. “Za seba – a verím, že nielen za seba – dúfam, že šéfovia festivalu neustúpia, že si Delon pre cenu cez víkend príde a že mu bude aplaudovať plný sála. Tohtoročná Zlatá palma za celoživotné dielo totiž nie je cenou za vzorné správanie, ale uznaním toho, ako skvele hral takmer polstoročie svojej úlohy, a za to, koľko radosti (a tiež smútku) rozdal divákom na celom svete.”

Na snímke herec Alain Delon si prevzal Zlatú palmu za celoživotné dielo na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes 19. mája 2019

Veľkí umelci a nielen herci, sú častokrát takí, akí sú – “márniví, sústredení na seba, výstrední, klamárski, zlostia, jednoducho povedané, v tom dobrom slova zmysle, hriešni ľudia ako každý iný, ľudia, ktorí v živote dokázali veľké veci, ale tiež sa podpísali pod veci, ktorými sa v deň posledného súdu zrejme nebudú príliš chváliť. Ako my všetci, tak už to chodí,” konštatuje historik.

Reklama

Čo sa týka Alaina Delona, ​​fakt, že ho máme radi aj napriek všetkým chybám, nemôžu podľa Kovářa zmeniť ani americké aktivistky, ani ich petície, ani tisíce ich priaznivcov. “Nech urobia čokoľvek, naše spomienky na Delona, ​​na krásne alebo iba zábavné filmy, v ktorých hral, ​​a na to, čo pre nás znamenali, nám nikdy nevezmú. Tie totiž patrí, rovnako ako náš vnútorný svet, len nám.”

Alain Delon si nakoniec cenu za celoživotné dielo, aj napriek protestom a petícii, prebral nedeľu 19. mája 2019.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali