Mikulec bude čeliť odvolávaniu. Fico chcel čítať z tajnej správy. Minister: Zdôvodnenie môjho odvolávania považujem za jasný dôkaz toho, na koho strane stojí opozícia

Mikulec bude čeliť odvolávaniu. Fico chcel čítať z tajnej správy. Minister: Zdôvodnenie môjho odvolávania považujem za jasný dôkaz toho, na koho strane stojí opozícia

Bratislava 15. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) otvoril mimoriadnu schôdzu, na ktorej bude čeliť minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odvolávaniu z funkcie. Prezentovalo sa 119 členov zákonodarného zboru. V pléne je prítomná aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO)

17. rokovanie vlády SR
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OľaNO)

Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

Reklama

Schôdzu inicioval opozičný Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). V odôvodnení návrhu poslanci Smeru-SD uvádzajú, že široko medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

„Organizačné súčasti ministerstva vnútra zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti sú podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a nebezpečnejších o to viac, že sú súčasťou politického súboja,” dodávajú.

Reklama

Spomínajú v ňom aj takzvaných univerzálnych svedkov, ktorí „dostávajú od príslušníkov polície informácie o prebiehajúcom trestnom konaní a úkonoch vyšetrovania, osobitne o výpovediach iných svedkov”.

Šéf Smeru-SD Robert Fico vo svojom vystúpení uviedol, že v mene verejného záujmu, chce prečítať tajnú správu SIS o ovplyvňovaní svedkov. Predseda parlamentu Boris Kollár zareagoval s tým, že ak Fico začne správu čítať preruší schôdzi, kým nedôjde ku technickým úpravám, aby bola schôdza neverejná.

 

Do diskusie k odvolávaniu Romana Mikulca sa prihlásilo 13 rečníkov i ministri

V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Písomne sa do nej prihlásilo 13 rečníkov. Záujem o vystúpenie už prejavili aj viacerí ministri i premiér. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania Mikulca šéf Smeru-SD Robert Fico. S obhajobou následne vystúpil samotný minister

Mimoriadna schôdza parlamentu
Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OľaNO) a poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD)

Spomedzi 13 písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Dĺžka jeho rečníckeho času je teda 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

Reklama

“V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená,” píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už informoval, že štyria členovia vlády vystúpia v diskusii ešte pred poslancami. Okrem Mikulca sa prihlásili do diskusie aj premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) i vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Mimo poriadia tiež vystúpi podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

 

Mikulec: Zdôvodnenie môjho odvolávania v NR SR považujem za jasný dôkaz toho, na koho strane stojí opozícia

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) považuje zdôvodnenie svojho odvolávania v parlamente za jasný dôkaz toho, na koho strane stojí opozícia. Ako povedal v pléne poslancom parlamentu, „rozhodne to nie je na strane občanov”. Minister je presvedčený o tom, že sa na Slovensku nekoná žiadna vojna policajtov a bezpečnostný systém nie je rozvrátený. To, čo sa momentálne v krajine deje, vníma ako dôsledok toho, že orgány činné v trestnom konaní majú pod touto vládou rozviazané ruky

Reklama
Mimoriadna schôdza parlamentu
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OľaNO)

„Veci, ktoré ste tolerovali za vašej éry, sa dnes odkrývajú a chápem, že ste nervózni z toho, že vaši ľudia sú podozriví z páchania závažnej trestnej činnosti,” reagoval Mikulec na úvodné vystúpenie predsedu opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica.

Fico chcel pôvodne čítať správu od Slovenskej informačnej služby (SIS), no v tom prípade by musela byť schôdza podľa slov predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) neverejná. Šéf Smeru-SD povedal, že v správe je uvedené, že je zadokumentovaný modus operandi manipulovania úkonov v trestnom konaní, a to spôsobom, ktorý umožňuje získané informácie použiť v trestnom konaní. Hovoril, že existujú poznatky k spôsobu fungovania pracovnej skupiny, ktorá rieši mediálne známe kauzy pod názvami Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik.

„Pre ich konanie je charakteristické, že vyhľadávajú spolupracujúce osoby, takzvaných kajúcnikov, v prebiehajúcich trestných konaniach za účelom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu,” doplnil.

Podotkol, že táto spolupráca spočíva v podávaní účelových, takzvaných univerzálnych výpovedí proti vopred vytipovaným osobám, v úmysle privodiť im trestné stíhania. Zdôraznil, že existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu.

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie ministra vnútra iniciovala práve strana Smer-SD. V odôvodnení návrhu uvádzajú poslanci Smeru-SD, že široko medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

„Organizačné súčasti ministerstva vnútra zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti sú podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a nebezpečnejších o to viac, že sú súčasťou politického súboja,” dodávajú.

Spomínajú v ňom aj takzvaných univerzálnych svedkov, ktorí „dostávajú od príslušníkov polície informácie o prebiehajúcom trestnom konaní a úkonoch vyšetrovania, osobitne o výpovediach iných svedkov”.

V Národnej rade SR je dnes prítomná aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali