Kolíková: Pri znížení trestu za marihuanu musíme odlišovať užívateľa od dílera

Kolíková: Pri znížení trestu za marihuanu musíme odlišovať užívateľa od dílera

Bratislava 17. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Súčasťou veľkej novelizácie Trestného zákona by malo byť aj zmiernenie trestov v prípade, ak sa u človeka nájde marihuana. Zákon by mal ale striktne odlišovať užívateľa drogy a jej dílera, ktorému by mali hroziť vyššie sankcie. Počas pondelkovej odbornej a politickej diskusie na tému zníženia neprimeraných trestov za marihuanu to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí)

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Novela Trestného zákona by mohla byť predložená v auguste.

Reklama

Kolíková pripomenula, že podľa prieskumov 30 percent mladistvých vyskúšalo drogy.

“Nechceme dekriminalizáciu drog, ale pri trestoch treba odlišovať tých, ktorým treba pomôcť a tých, ktorí majú z toho majetkový prospech,” poukázala.

Reklama

Súčasný Trestný zákon napríklad nestanovuje, čo znamená pojem obvyklá dávka drogy, ktorý slúži práve ako rozlišovacie kritérium pri stanovovaní výšky trestu.

“Ani súdna prax nie je v tomto jednotná. Niektoré súdy posielajú do väzenia za 0,2 gramu marihuany, ktoré mal vinník pri sebe, niektoré až pri 0,5 gramoch. Rozhodovacia prax súdov má byť však predvídateľná,” povedala Kolíková.

Pripravovaná novela zákona by mala presne stanoviť, od akého množstva už bude držba marihuany trestná. Nižšie dávky by sa mohli vnímať ako priestupok, nie ako trestný čin.

“Potrebujeme riadne rozlišovať, kedy je naozaj nevyhnutný trest odňatia slobody, a kde treba skôr prevenciu a ukladanie alternatívnych trestov,” skonštatovala Kolíková.

V novele by mohla byť podľa jej slov zapracovaná možnosť upustenia od trestu odňatia slobody alebo jeho zmiernenie v prípade konzumentov drog, ak by sa dobrovoľne zúčastnili liečby závislosti.

Reklama

“Teraz to máme nastavené tak, že našla sa droga, treba poslať vinníka do väzenia. Ľuďom, ktorí sú užívatelia drog, by sme mali pomôcť a nie ich zatvárať,” skonštatovala Kolíková.

Na prísnom odlišovaní konzumentov a dílerov drog však trvá.

“Za držbu drog by mali byť pre užívateľov nižšie tresty ako pre dílerov drog, tam je spoločenská závažnosť väčšia,” vysvetlila ministerka.

Roman Mikulec
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zdôraznil, že marihuana stále patrí medzi omamné a psychotropné látky. Jej dekriminalizáciu odmieta, znižovanie trestov však víta. Pripomenul, že súčasná legislatíva neoddeľuje marihuanu od iných omamných a psychotropných látok. Ak by malo dôjsť k zmenám trestov len vo vzťahu k marihuane, bola by nevyhnutná úprava viacerých zákonov.

Novelizácia Trestného zákona by mala podľa neho brať do úvahy aj súčasnú situáciu v oblasti výroby drog.

Reklama

“Kým v roku 2000 bola marihuana pestovaná vonku alebo v skleníku, dnes väčšina produkcia pochádza zo špeciálnych podmienok – z vnútorných priestorov budov. Ide o vyšľachtené rastliny, ktoré obsahujú aj vyšší podiel THC, teda účinnej látky. Dnes tiež existujú rôzne syntetické náhrady marihuany, ktoré sú lacné a obsahujú vyšší podiel THC,” priblížil Mikulec.

Doplnil, že ministerstvo spravodlivosti by pri príprave novely zákona tiež nemalo zabúdať na to, že až 80 percent dopravných nehôd, ktoré sa stali pod vplyvom omamných a psychotropných látok, bolo pod vplyvom marihuany.

Policajti minulý rok zachytili 51 kilogramov marihuany.

Peter Kovařík
Na snímke prezident Policajného zboru Peter Kovařík

“Pre policajtov je to problém, lebo užívatelia hľadajú cesty ako si drogu zabezpečiť a potom nám rastie majetková trestná činnosť. Navyše, ak je nejaká trestná činnosť spáchaná pod vplyvom drogy, väčšina je pod vplyvom marihuany. Treba preto pri zmenách trestov zvážiť všetko,” poukázal policajný prezident Peter Kovařík.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica upozornil, že paušálne určiť množstvo drogy pre vlastnú potrebu nie je medicínsky možné. Dôvodom je aj to, že závislý človek bude mať pri sebe omnoho vyššiu dávku ako ten, ktorý drogu skúša prvýkrát.

Ľubomír Okruhlica
Na snímke hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica

“Nevieme to presne stanoviť. V iných krajinách sa to množstvo pohybuje od 0,5 gramu do dvoch gramov,” spresnil Okruhlica.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež odporúča netrestať, radšej využívať ochranné opatrenia, teda ochrannú liečbu, ktorú nariaďuje sudca. Okruhlica pripomenul, že prichytený s marihuanou nebývajú spravidla občasní užívatelia drogy, ale práve tí závislí.

“Dôležité tiež je, aby množstvo zachytenej drogy nebolo hlavným dôkazom. Musí tam byť prítomný aj iný dôkaz, ktorý bude naznačovať, že nejde o užívateľa drogy, ale o jej dílera,” dodal Okruhlica.

 

Slovensko zostalo v téme výšky trestov za držbu marihuany pozadu, skonštatovali parlamentní poslanci Krúpa a Čekovský

Slovensko zostalo v téme výšky trestov za držbu marihuany pozadu. Skonštatovali to poslanci parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO) a Kristián Čekovský (OĽaNO) na odbornej a politickej konferencii Spravodlivosť pre všetkých – zníženie neprimeraných trestov za marihuanu. Z

Reklama

účastnila sa na nej tiež ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), generálny riaditeľ Sekcie trestného práva ministerstva spravodlivosti (MS) Richard Sviežený, generálny riaditeľ Sekcie legislatívy MS Juraj Palúš, generálny riaditeľ kancelárie ministra vnútra Peter Rolný, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, psychologička Barbora Kuchárová a predstavitelia koaličných poslaneckých klubov.

„Vidíme, že vyspelý svet sa pohol dopredu a rieši túto situáciu skôr prostredníctvom prevencie alebo inými spôsobmi. U nás zostáva ten trestný zákon definovaný tak, že nerobí rozdiel medzi užívateľom a dílerom. Týmto ľudom v podstate hrozia drakonické tresty,“ povedal Krúpa.

Podľa Čekovského bolo na konferencii vidieť, že či už zástupcovia štátnych orgánov, ministerstva vnútra, spravodlivosti, policajného prezídia alebo odborníci sa pomerne jednoznačne zhodli na tom, že trestný zákon je jednoznačne prísny.

Ako Krúpa doplnil, koaliční partneri sú otvorení diskusii a zmene. „My túto diskusiu nevnímame ako diskusiu liberálnu proti konzervatívnej. Ale je to diskusia o ľudoch, ľudských právach a spravodlivosti,“ pokračoval.

Úlohou poslancov bude podľa Čekovského v najbližších týždňoch vziať návrhy, ktoré sú na stole ministerstva spravodlivosti, alebo ktoré má strana Sloboda a solidarita a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a hľadať zhodu.

Reklama

„Treba možno dodať, že pri tejto téme sa nesnažíme ťahať smerom k dekriminalizácii, ale ísť smerom znižovania trestov na európsku úroveň,“ uzavrel Čekovský.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali