Kočnerov zať i minister Gál sú ďalšou témou intepretovaných správ Threemy

Kočnerov zať i minister Gál sú ďalšou témou intepretovaných správ Threemy

Bratislava 20. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Podľa najnovších informácií, ktoré zverejnil portál Aktuality.sk, sa dá z Kočnerovej údajnej komunikácie cez aplikáciu Theerma vyčítať, že bývalý zať mu na Malte pomáhal s biznisom. Po vražde novinára Kuciaka biznis kontakty ukončil

Na snímke obvinený Marian Kočner (vpravo)

Len pár dní po medializácii vraždy začal mať Kočnerov bývalý zať vraj obavy z toho, že Kočner mu na Malte kazí povesť. V správach mu naznačuje, že začal strácať klientov.

Reklama

„Z môjho zaťa urobili mafiána,“ toto mal podľa portálu Aktulity.sk napísať Kočner Zsuzsovej cez šifrovanú aplikáciu Threema. „Len mi povedal, že s okamžitou platnosťou ruší všetky firmy a nechce so mnou už nikdy nič mať. A to je k…a veľký problém.“ Správy mal podnikateľ poslať Zsuzsovej len tri dni po tom, ako sa objavili prvé správy o vražde Kuciaka a Kušnírovej.

 

Reklama

Žaloby

Kočnerov bývaly zať Ellul sa v súčasnej dobe súdi s Matthewom Galiziom.  Ellul ho mal zažalovať za to, že ho označil za spojku Mariana Kočnera a naznačuje, že mu na Malte pomáhal prať špinavé peniaze.

Ellul zároveň žaluje aj maltskú novinárku Caroline Muscatovú, šéfku maltského portálu The Shift News, za články o prepojení Kočnera s Ellulom. Súd sa má začať v najbližších týždňoch.

 

Zsuzsová sa údajne chválila Kočnerovi aj s tým, že mala namotaného ministra Gála

Reklama

Z ďalších správ, ktoré si mal údajne Marian Kočner posielať cez Threemu so Zsuzsovou, vyplýva vraj aj to, že sa Zsuzsová snažila dostať aj ku súčasnému ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi. Ten však tieto informácie v rozhovore pre televíziu JOJ poprel.

Marian Kočner v údajných správach napísal Zsuzsovej, že sa ministrom spravodlivosti stane Gábor Gál. Tá obratom reagovala:”P..i.. toho som mala namotaného na FB.”

Minister spravodlivosti Gál ale akýkoľvek kontakt so Zsuzsovou v rozhovore pre televíziu vylúčil. “Nebol som s ňou v žiadnom kontakte. Úplne je to výmysel.”

​”O reálnosti predmetnej časti komunikácie z dôvodu, že on sám sa rozhodol až tesne pred vymenovaním do funkcie prijať ponuku byť ministrom spravodlivosti a už vôbec nebol nikdy nikým ‚namotaný na fb‘, pochybuje,“ povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

 

Reklama

Vyňatky komunikácie

Novinárka Monika Tódová má mať k dispozícii údajný prepis Kočnerových správ, ktoré si v aplikácii Threema posielal so Zsuzsovou. Tieto správy boli získané z Kočnerovho telefónu, ktorý mal, odkedy bol Kočner vzatý do väzby, Peter Tóth. V posledných dňoch však denník N vyberá z komunikácie útržky, ktoré sa týkajú hlavne vládnych politikov, prevažne zo strany Smer a túto komunikáciu postupne zverejňuje, tvrdiac, že tak robí vo verejnom záujme.

Samozrejme, že správy sú starostlivo vyberané, vytrhnuté z kontextu a komentované tak, aby boli správne pochopené a ich účinok na verejnú mienku vo vzťahu ku vládnym stranám bol čo najzničujúcejší. Doterajšie správy sa týkali Roberta Fica,Roberta Kaliňáka, Bélu Bugára, strany ĽSNS i Hlavných správ.

Po obsahovej stránke vzbudzujú skôr pochybnosti, pretože napríklad Kočnerovu stranu Cieľ, s ktorej registráciou mal pomôcť podľa správ Kaliňák, ministerstvo zamietlo, pretože poobedné stretnutie s Bugárom sa neuskutočnilo, stretnutie s Ficom tak isto nie.

Zo zatiaľ zverejnenej komunikácie sa tiež nezdá, že by vládni politici Kočnera potrebovali, radili sa s ním, alebo mu volali a žiadali ho o nejaké služby, skôr sa zdá, že opak bol pravdou. Že to bol Kočner, ktorý ich kontaktoval, ktorý vyvolával stretnutia a mal snahu vplývať na nich.

Správy z Threemy s komentármi, ktoré ich uvádzajú do správneho kontextu zverejňujú prevažne novinári, z ktorých mnohí boli zaradení do takzvaného Lipšicovho stáda, ktoré riadil Grendel. Paradoxne toto stádo odhalil a prepisy sms správ medzi mainstreamovými novinármi a opozičnými politikmi, ktorí ich riadili, zverejnil Kočner.

Teda dnes títo novinári, ktorí majú byť napojení na opozíciu, systematicky pracujú na likvidácii koalície a v podstate to nikoho neprekvapuje, len nie je dobré, keď sa nazývajú nezávislými.

 

Preto Hlavné správy vyzvali denník N, aby buď vo verejnom záujme zverejnil celý prepis Kočnerovej komunikácie, alebo, aby nám ho odovzdal a my ho na okamžite celý zverejníme (viac v článku).

 

Reklama

Ritomský: Časť politikov a médií sa oddáva emóciám a skĺzava k manipuláciám i konšpiračnému mysleniu v súvislosti s Kočnerovou Threemou

Svoje obavy, že opoziční politici a médiá v prípade Kočnerovych údajných správ začínajú skĺzavať ku konšpiráciám, vyjadril na sociálnej sieti aj novinár Matúš Ritomský, ktorý pôsobí v redakcii denníka SME.

Novinár v príspevku prizvukuje, že dlhodobou snahou opozície je vystriedať pri vládnutí Smer-SD a ostatné koaličné strany. Pochybné nadobudnutie a zverejnenie Kočnerových správ je k tomu ideálnym prostriedkom.

“V tejto situácii je veľkým pokušením využiť každý spôsob, ktorý je k dispozícii, aby Slovensko Fica a jeho družinu konečne poslalo raz a navždy do minulosti. Takým pokušením je aj Kočnerova komunikácia z aplikácie Threema. Mám z toho však rozpačitý dojem. Obávam sa, že teraz je to práve tá „naša“ strana, bublina, časť politického spektra, či ako to presne nazvať, ktorá sa oddáva prílišnému prívalu emócií, skĺzava k manipuláciám a konšpiračnému mysleniu,” vysvetlil na sociálnej sieti redaktor Ritomský.

V príspevku doslova uviedol, že je jasné, že “Kočner je človek, ktorému sa nedá veriť” a veriť sa mu podľa neho nedá o to viac, keď sa v súkromí naparuje pred svojou hlúpučkou „asistentkou“. “Do okamihu kým veci, ktoré odzneli v Threeme nedokážeme dôveryhodne potvrdiť z iného zdroja, je správne vnímať celú komunikáciu ako maximálne nedôveryhodnú. Napriek tomu sa tu deje niečo zvláštne,” podotkol.

Reklama

Kočnerova komunikácia podľa Matúša Ritomského vytvára predovšetkým obraz o jeho vlastnej osobnosti, “o absencii morálky a citov, o nenažranosti jeho ega a často aj strate reálneho obrazu o vlastnej moci a vôbec o svete okolo neho.”

Novinár SME tiež upozorňuje, že jeho schopnosť zásadne ovplyvňovať fungovanie štátu a riadiť politickú situáciu v krajine zatiaľ presvedčivo zdokumentovaná nebola.

Preto aj on sám ako novinár bude ku všetkému čo napísal Kočner svojej “asistentke” pristupovať s maximálnou opatrnosťou a nebude z toho vyvodzovať závery do okamihu, kým sa skutočnosti v nej uvedené, nebudú dať overiť z iných, dôveryhodných zdrojov (viac v článku).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali