Otvorené priznanie redaktora Sme: Časť politikov a médií sa oddáva emóciám a skĺzava k manipuláciám i konšpiračnému mysleniu v súvislosti s Kočnerovou Threemou

Otvorené priznanie redaktora Sme: Časť politikov a médií sa oddáva emóciám a skĺzava k manipuláciám i konšpiračnému mysleniu v súvislosti s Kočnerovou Threemou

Bratislava 19. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Novinár Matúš Ritomský pôsobiaci v redakcii denníka SME sa na sociálnej sieti vyjadril k ošiaľu, ktorý v týchto dňoch spôsobilo zverejnenie neoverených správ zo súkromnej komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou, z ktorých liberálne médiá vytiahli útržky súvisiace s vládnymi politikmi, i keď v komunikácii sa podľa niektorých zdrojov spomína napríklad finančná skupina Penta, o ktorej Denník N, Aktuality či SME nezverejnili nič. Ritomský upozornil, že sa obáva, že opoziční politici a médiá v tomto prípade začínajú skĺzavať ku konšpiráciám

Na snímke Marian Kočner

Novinár prizvukuje, že dlhodobou snahou opozície je vystriedať pri vládnutí Smer-SD a ostatné koaličné strany. Pochybné nadobudnutie a zverejnenie Kočnerových správ je k tomu ideálnym prostriedkom.

Reklama

“V tejto situácii je veľkým pokušením využiť každý spôsob, ktorý je k dispozícii, aby Slovensko Fica a jeho družinu konečne poslalo raz a navždy do minulosti. Takým pokušením je aj Kočnerova komunikácia z aplikácie Threema. Mám z toho však rozpačitý dojem. Obávam sa, že teraz je to práve tá „naša“ strana, bublina, časť politického spektra, či ako to presne nazvať, ktorá sa oddáva prílišnému prívalu emócií, skĺzava k manipuláciám a konšpiračnému mysleniu,” vysvetlil na sociálnej sieti redaktor Ritomský.

Doslova uviedol, že je jasné, že “Kočner je človek, ktorému sa nedá veriť” a veriť sa mu podľa neho nedá o to viac, keď sa v súkromí naparuje pred svojou hlúpučkou „asistentkou“. “Do okamihu kým veci, ktoré odzneli v Threeme nedokážeme dôveryhodne potvrdiť z iného zdroja, je správne vnímať celú komunikáciu ako maximálne nedôveryhodnú. Napriek tomu sa tu deje niečo zvláštne,” podotkol.

Reklama

“Nová opozícia na základe tejto nedôveryhodnej komunikácie zvoláva tlačovku, vzniká nový termín “Kočnerova generácia politikov”, Kočner sa vykresľuje ako človek, ktorý ovládal celé Slovensko a ťahal zo zákulisia politikov za nitky, jeho komunikácia sa vydáva za najlepší opis reality na Slovensku. Nemyslím si to. Jeho komunikácia vytvára obraz predovšetkým o jeho vlastnej osobnosti, o absencii morálky a citov, o nenažranosti jeho ega a často aj strate reálneho obrazu o vlastnej moci a vôbec o svete okolo neho.”

Kočnerova komunikácia podľa Matúša Ritomského potvrdzuje obraz, ktorý o tomto človeku máme už dlhšie – vieme, že dokázal zbohatnúť podvodným spôsobom, dokázal zo seba robiť celebritu, pôsobiť svojou charizmou na povrchných ľudí a dokázal uveriť pocitu vlastnej výnimočnosti a neohrozenosti. ”

Existuje závažné podozrenie, že za smiešnu sumu niekoľko desiatok tisíc nechal zavraždiť rukami nájomných vrahov dvoch nevinných a bezbranných mladých ľudí, dokázal spolupracovať s pochybnými existenciami typu Tóth, dokázal si kúpiť informácie, výhody a ochranu od určitých osôb u polície a na súdoch. To je to, čo o Kočnerovi, slovenskom mafiánovi, vieme.”

Novinár SME ďalej priznáva. “Na druhej strane, jeho schopnosť zásadne ovplyvňovať fungovanie štátu a riadiť politickú situáciu v krajine zatiaľ presvedčivo zdokumentovaná nebola. Kočner nedokázal vybaviť ani zaregistrovanie vlastnej politickej strany, nedokázal zabrániť svojmu obvineniu, zatknutiu, nedokáže sa dostať z väzenia. Jeho príbehy o tom, ako zabránil na Maledivách pádu vlády sú nedôveryhodné a chýbajú dôkazy (Bugár mal dosť vlastných dôvodov prečo nepoložiť vládu, plus sú tu svedectvá zo strany Most-Hid, ktoré nepodporujú Kočnerove chvastanie), jeho vplyv na politikov, ktorým sa rád oháňal nebol doposiaľ dostatočne preukázaný a overený z nezávislých zdrojov.”

“Keď vidím Fica, ako na tlačovke Trubana nazýva dílerom drog, sám prepadám pokušeniu dopriať Ficovi rovnakú medicínu. Keď Fica nedokázali položiť fakty a preukázané skutočnosti, tak nech ho teraz dajú dole Kočnerove bludy, konšpiračné teórie a vybičované emócie. Kto akou zbraňou bojuje, takou zbraňou zahynie. Zdá sa to byť fér.”

Reklama

“Ale potom príde obava, čo to urobí s nami, ak použijeme túto zbraň, ak na slovách nedôveryhodného a morálne skazeného človeka postavíme svoj boj proti Ficovi a politickej kultúre, ktorú stvoril. Obávam sa, že na chvíľu to môže byť účinná stratégia, ale skôr či neskôr sa to vráti ako bumerang.”

“Lebo ak v tejto krajine vidím ešte niečo nebezpečnejšie a hrozivejšie, ako je Fico a jeho spôsob vládnutia, tak je to deštruktívna sila konšpiračného myslenia, emocionálnej hystérie, tupej propagandy a účelového narábania s faktami. Preto budem ku všetkému čo napísal Kočner svojej “asistentke” pristupovať s maximálnou opatrnosťou a nebudem z toho vyvodzovať závery do okamihu, kým sa skutočnosti v nej uvedené, nebudú dať overiť z iných, dôveryhodných zdrojov,” uviedol na záver Ritomský.

Blaha: Novinár priznal, že liberálne médiá manipulujú

Podľa Ľuboša Blahu už zjavne praskajú nervy aj penťáckym a eseťáckym novinárom. “Matúš Ritomský opísal svoje znechutenie nad tým, ako sa zneužíva kauza Kočnerovej komunikácie. Naložil svojim kolegom novinárom aj liberálnym politikom. Pritom priznal, že sám patrí do tejto “bubliny”, ktorá chce za každú cenu zničiť Fica. Ale vraj toto je už cez čiaru.”

Ritomský podľa neho potvrdzuje, že Kočner v skutočnosti nemal na vládu žiaden vplyv. “Ešte raz – toto všetko nepíšu politici Smeru či nejaké alternatívne médiá. Toto všetko píše redaktor denníka SME, ktorý sa vyznáva, že nenávidí Fica a chce ho zničiť. No ako píše – takto nie. Toto už je aj naňho moc. A dôvod, prečo odmieta takúto špinavú “žurnalistiku” – je to strach o seba.”

“Priatelia, málokedy citujem liberálnych novinárov, ktorí píšu pre spolitizované plátky, ovládané oligarchami z ESET-u či Penty. Ale teraz som musel. Pretože Ritomský je krásny dôkaz toho, aká skazená a nemorálna je liberálna kaviareň. Ako všetkým naokolo vyčítajú konšpiračné teórie, ale sami proti Smeru živia konšpirácie, hystériu, tupú propagandu a účelové narábanie s faktami. Robili to pri talianskej stope, ktorú si vymysleli, aby povalili vládu. A robia to zas, keď z Kočnera robia etalón dôveryhodnosti. Budú to robiť stále – sú za to platení. A ich vlastný človek Ritomský ich verejne odhalil.”

Reklama

Každý podľa Ľuboša Blahu vie, že keby sme verili Kočnerovi všetko, čo kedy povedal, tak by z toho v prvom rade vyplývalo, že nemá s vraždou Kuciaka nič spoločné. “Veď to predsa sám tvrdí! Kočner napríklad tvrdil, že financoval SDKÚ. V roku 2010. V čase, keď tam pôsobil Beblavý. Tak čo – uveríme mu? Lebo ak áno, potom bol v podstate Beblavý ako politik SDKÚ na výplatnej páske Kočnera. A potom celkom vtipne pôsobí, keď sa Mirko pred kamerami naparuje, ako ide bojovať proti “Kočnerovej generácii politikov”. Nuž, ja neviem o tom, že by Kočner platil nejakého politika okrem bývalej straničky tuná Mirka Beblavého…”

“Inde Kočner tvrdí, že SaS dostala od vlastníka Penty 5 miliónov v igelitke. Ehm, a to teda Kočner o SaS-ke reálne niečo vedel, keď sa tajne stretával so Sulíkom a ten si u neho nechával lustrovať svojich vlastných straníckych kolegov.”

Kočner dokazoval aj to, že novinárka JOJ má dieťa s Lipšicovým politickým pešiakom Grendelom. Tak čo – má? S Grendelom si podporné sms-ky písala aj Tódová. Kočner preukázal prepojenie Tódovej na Lipšica. Tak čo – je Tódová iba predĺžená ruka pravicových politikov? Pamätáte kauzu zverejnenia komunikácie medzi novinármi a opozičnými politikmi. Vtedy novinári pobúrene kričali, že ako niekto môže používať ich komunikáciu, ktorú zverejnil Kočner. A dnes robia to isté. A tvária sa, že je to vrchol dobrých mravov. Aké pokrytecké!”

Kočner je poľa slov Ľuboša Blahu “dieťaťom pravice”. “Keby sme Kočnerovi verili všetko, čo kedy natáral, zistili by sme, že je nacucnutý na pravicu ako teliatko na kravičku. Je prepojený s denníkom SME, s politikmi SDKÚ, a teda aj dnešnej PS/Spolu, je napojený na SaS a teda aj dnešnú liberálnu opozíciu – je proste dieťaťom pravice.”

“Toto všetko sa dá vyčítať z Kočnerových výrokov. A Ritomský to vie. A preto siaha na ručnú brzdu. A varuje svojich novinárskych kumpánov, aby prestali s konšpiráciami, hystériou a propagandou proti Smeru, lebo sa im to škaredo vráti. Ešte nikdy si liberálne médiá nedali až takýto vlastný gól. Ritomský ich prefackal zľava-sprava. Ich vlastný človek. Zosypal sa. Nevydržal to – poukázal na to, akí sú liberálni novinári špinavci. Slúžia Esetu, slúžia Pente a hádžu špinu na Smer. A je im jedno, aké prostriedky použijú.”

Tomáš: Kočner chce byť zaujímavý a vyzerať dôležito

Ku správam z aplikácie Threema, ktorý si podľa médiá mal písať Marian Kočner s Alenou Zsuszovou sa vyjadril aj ďalší z poslancov Smeru-SD Erik Tomáš. Ten uviedol, že nepatrí k politikom, ktorí svojimi vyjadreniami vstupujú do konania orgánov činných v trestnom konaní. Len tie môžu podľa neho rozhodnúť o vine, či nevine človeka.

“A ich verdikty budem rešpektovať aj v prípade Mariána Kočnera. Ale ak sú jeho slová na adresu Jána Kuciaka (“patrón novinárov”) pravdivé tak je chrapúň. Aj keď išlo o súkromnú komunikáciu žiadny príčetný človek nemôže mať v sebe takýto koncentrát cynizmu,” uviedol.

Tomáš dodal, že Kočnera nepozná osobne a ani sa s ním “nikdy nestretol, ani nekomunikoval”. “Prepisy (ak sú pravé) však odhaľujú aj ďalšiu črtu jeho povahy, o ktorej sa už dávno hovorilo. Je to chvastúň. Chce byť zaujímavý a vyzerať dôležito. Aj preto sa rád vtieral do priazne politikov, či už súčasných koaličných, alebo opozičných. Sulík s Matovičom by o tom vedeli rozprávať. Prvý s ním raňajkoval, druhý kávičkoval vo Five Star Residence.”

“A preto je potrebné brať jeho reči, ktoré kade-tade narozprával s rezervou. Niektoré prepisy komunikácie Threema sú nepekným čítaním, ale len jeden príklad za všetky. Média priniesli informáciu, že Kočner mal pred vraždou novinára telefonovať Kaliňákovi. Samotná veta znie hrozne. Ale keď dodáte aj to B, už pôsobí inak. Kočner mal Kaliňáka žiadať aby mu pomohol s registráciou vlastnej strany. Výsledok? Ministerstvo vnútra odmietlo stranu zaregistrovať a v samotných prepisoch Kočner znechutene tvrdí, že “Kaliňák mi nikdy nič nedal”.”

Podľa poslanca Smeru-SD o tom, či mal alebo nemal Kočner políciu a prokuratúru “na povel”, ako o tom píšu niektoré média hovoria fakty. “Je obvinený z viacerých trestných činov a sedí v base. Z dvoch bol dokonca obvinený ešte pred vraždou Jána Kuciaka. A to všetko za súčasnej vlády. Takže asi tu niečo nesedí….”

Reklama

Dodal, že sa pridáva k zástupu tých, ktorí vyznávajú staré známe “Padni, komu padni”. “Nech polícia, alebo inšpekcia ministerstva vnútra vyšetria, či zlyhal, alebo nezlyhal konkrétny policajt, alebo prokurátor. Ale naozaj môžeme hovoriť o zlyhaní systému? To by sa nám asi všetkým Kočner vysmieval, z nejakého exotického ostrova máčajúc si nohy v mori. Ale on nám tak akurát môže mávať spoza mreží väzenskej cely.”

“Čiže, nič iné nežiadam len triezvy úsudok. Už sme tu raz mali legendu o talianskej mafii, ktorá mala zabiť novinára. Vzplanuli vášne a napokon sa táto stopa ukázala ako falošná. Politicky však niekomu poslúžila. Tak len aby aj prepisy Kočnerových drístov neboli nástrojom na dosiahnutie rovnakého cieľa…”

 

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali